Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pescarii de la Botoșani, verificați de Garda de Mediu într-o amplă acțiune de combatere a pescuitului ilegal

Publicat

Publicitate

Garda de Mediu de la Botoșani a desfășurat ieri o amplă acțiune de verificare a pescarilor de la Botoșani conform Planului de Acțiune CLEAN WATERS 2023.

În cooperare cu reprezentanți ai Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani, Garda de Mediu de la Botoșani a desfășurat o serie de acțiunii pentru prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, a deținerii și folosirii uneltelor de pescuit interzise, precum și a valorificării fără documente legale a peștelui și produselor de pește conform Planului de Acțiune CLEAN WATERS 2023.

Au fost identificați și verificați atât pescari sportivi cât și pescari comerciali.

Publicitate

“Pe malul drept al lacului de acumulare Stânca Costești, pe raza comunei Ripiceni, au fost verificate activitățile de pescuit comercial, respectiv: conformarea plaselor de pescuit, ambarcațiunilor, licențelor, autorizațiilor și permiselor de pescuit comercial, precum și autorizațiile de capturare/achiziționare și comercializarea animalelor vii din fauna sălbatică”, a transmis Garda de Mediu de la Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se poate vota la Iași sau Suceava: Republica Moldova își decide astăzi viitorul. Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo

Publicat

Publicitate
Astăzi, 3 noiembrie 2024, cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. În urma primului tur, desfăşurat pe 20 octombrie 2024, Maia Sandu (PAS) şi Alexandr Stoianoglo (PSRM) sunt cei doi candidaţi care s-au calificat pentru turul 2. Maia Sandu a obţinut 42,45% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a strâns 25,98% din totalul voturilor exprimate, relatează mediafax.ro. 
Aproximativ 2,7 milioane de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi la urne pentru a vota.
Acest al doilea tur este un moment decisiv pentru viitorul Republicii Moldova, în contextul presiunilor ruseşti intensificate după izbucnirea războiului din Ucraina şi al rezultatului strâns de la referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie.
La nivelul Republicii Moldova, sunt deschise 2.219 de secţii de votare, iar în diaspora au fost amenajate 231 de secţii în 37 de ţări, printre care şi România cu 16 secţii.

Secţii de Votare pentru Cetăţenii Moldoveni din România:

– Bucureşti – Autoritatea Electorală Permanentă, str. Stavropoleos nr. 6; două secţii la AEP, str. Eugeniu Carada nr. 1, sector 3.
– Bacău – Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti nr. 158.
– Braşov – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului nr. 39.
– Cluj-Napoca – două secţii la Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3.
– Constanţa – Universitatea „Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124.
– Craiova – Universitatea din Craiova, str. A.I. Cuza nr. 13.
– Galaţi – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47.
Iaşi – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta nr. 30 şi Şcoala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt nr. 64.
– Oradea – Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române nr. 1F, Corp A.
– Sibiu – Şcoala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1.
Suceava – Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii nr. 13.
– Timişoara – Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12.
Secţiile de votare vor funcţiona după următorul orar: 07:00 – 21:00, asigurându-se astfel că toţi cetăţenii au ocazia să îşi exercite dreptul la vot.

Acte Necesare pentru Votul din Republica Moldova, 3 Noiembrie 2024

– Pentru a participa la vot, cetăţenii moldoveni din ţară şi din străinătate trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:
– Buletin de identitate al Republicii Moldova, valid, confirmând domiciliul sau reşedinţa temporară;
– Buletin de identitate provizoriu cu menţiuni privind cetăţenia Republicii Moldova şi domiciliul/reşedinţa;
– Paşaport moldovenesc, inclusiv dacă termenul de valabilitate a expirat.
Cetăţenii care au optat pentru votul prin corespondenţă, dar nu au primit confirmarea despre recepţionarea plicurilor, sunt îndemnaţi să meargă la cea mai apropiată secţie de votare.

Candidaţii la preşedinţie în Republica Moldova 2024, Turul 2

Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, candidează pentru un al doilea mandat, susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). Sandu a fost prima femeie care a ocupat această funcţie, după ce în 2016 a încheiat pe locul doi.
Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova, participă la scrutin ca reprezentant al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).
Sursa foto ilustrativ: Moldova9

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mucenici Achepsima, Iosif și Aitala

Publicat

Publicitate

Sfinții Achepsima, episcopul, Iosif, preotul și Aitala, diaconul au trăit în secolul al IV lea, în vremea împăratului Sapor, regele perșilor.

Achepsima a fost arestat în timpul prigonei împotriva creștinilor din timpul domniei lui Sapor și aruncat în temniță, unde a pătimit vreme de trei ani. După torturi bestiale el a fost decapitat. Moartea să i-a fost descoperită în chip minunat de un copil, care, potrivit Tradiției a intrat în casă acestuia și l-a sărutat pe cap spunându-i: “Fericit este acest cinstit cap, căci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va încununa!”

Iosif și Aitala pentru că au avut curajul să mărturisească credință în Hristos au fost îngropați în pământ până la mijloc, iar torționarii i-au silit pe creștini să îi bată cu pietre. Prin lucrarea lui Dumnezeu, noaptea, trupul lui Iosif s-a făcut nevăzut, iar peste trupul lui Aitala a răsărit un arbore de mir cu ale cărui frunze și ramuri oamenii primeau vindecare de orice boală erau cuprinși. Acest arbore a rodit vreme de cinci ani, până când păgânii l-au tăiat din rădăcina.

Publicitate

Troparul Sfinţilor Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul şi Aitala, diaconul

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Publicitate

Condacul Sfinţilor Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul şi Aitala, diaconul

Glasul 2

Cântând cele de sus…

Publicitate

Cele Dumnezeieşti de Taină le-ai învăţat, înţelepte, cu cinste, jertfă primită ai fost, de Dumnezeu fericite. Că paharul lui Hristos ai băut cu mărire, Sfinte Achepsima, cu cei împreună pătimitori cu ține, rugându-te neîncetat pentru noi toţi.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfințirii bisericii Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe din Lida și așezarea sfintelor lui moaște în ea;

– Sfântului Cuvios Achepsima;

– Sfântului Cuvios Teodor, episcopul Arghirei;

– Sfinților Mucenici Sever, Androna, Teodot și Teodota;

– Sfântului Cuvios Ilie;

– A nouă sfinți mucenici;

– A douăzeci și opt de sfinți mucenici;

– Sfântului Ahemenid Perșul, mărturisitorul.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Părintele Andrei Berbeci a fost înmormântat într-o mare de flori și de lacrimi, la Corlăteni. Slujbă emoționantă cu ÎPS Teofan și mulțime de preoți

Publicat

Publicitate

Preotul Andrei Berbeci, care a trecut recent la cele veșnice la vârsta de 37 de ani, a fost înmormânta, sâmbătă, în cimitirul din comuna Corlăteni, slujba de prohodire fiind oficiată de un sobor impresionant de preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Printre clerici s-au regăsit și protopopul de Săveni, pr. Constantin Macuc,  protopopul de Dorohoi, pr. Ionuț Ștefan Apetrei, numeroși prieteni ai părintelui trecut prematur la Domnul, foștii colegi.

Sâmbătă, când toată suflarea de creștini a adus cinstire înaintașilor care au trecut la cele veșnice, făcând pomenirea generală a celor adormiţi, sub numele de Moşii de toamnă, părintele Andrei Berbeci a fost petrecut pe ultimul drum, slujba de înmormântare fiind una înălțătoare, deși scăldată în lacrimile celor prezenți. Mulțime de oameni a împânzit dealul Corlăteniului cu mult înainte de începerea slujbei, aducând coroane de flori naturale ca prinos de recunoștință pentru tot ce a însemnat părintele Andrei Berbeci. La căpătâiul său au stat soția Iuliana și cele două fetițe, surorile, frații Ciprian și Iustin, și mulți dintre fiii săi duhovnicești, veniți tocmai din Parohia Dămideni, acolo unde părintele a slujit cu credință și bucurie, cu timp și fără timp.

Creștinii din toate satele ce intră în alcătuirea comunei Corlăteni au ținut să fie prezenți cu mic cu mare, pentru a fi alături de părintele Constantin Berbeci, greu încercat în ultimii patru ani. Rodica a venit tocmai din Carasa, pe un vânt de te lua pe sus. „Am venit pentru părintele Constantin. Tare mult m-a ajutat. Am avut niște probleme și ce mi-a spus să fac, aceea am făcut și mi-a fost bine în viață. Dar m-am ținut de credință”, spune femeia lăcrimând încetișor, referindu-se la părintele Constantin care a primit de la ÎPS Teofan  „Crucea Moldavă”, cu patru ani în urmă, pentru credința sa profundă și devotamentul său. A crescut trei fii în același spirit. Le-a vorbit despre Dumnezeu de când au venit pe lume și de când au prins a merge în piciorușe i-a dus în Sfântul Altar și i-a îndemnat să cânte Domnului din străfundul inimii. Unul a plecat plecat în lume, dar n-a încetat să îl slăvească pe Dumnezeu prin faptele sale, altul, cel mai mic, a rămas lângă tatăl său, fiind dascăl la Biserica din Corlăteni,  foarte apreciat pentru vocea sa minunată. Cel de al treilea, a primit harul divin prin mâinile și rugăciunea ierarhului și a devenit un preot extrem de iubit. Chiar dacă a slujit puțini ani, părintele Andrei Berbeci a lăsat în urmă lucruri minunate.

Publicitate

Prietenii și cunoscuții din Botoșani, dar și cei din Iași unde a învățat și s-a perfecționat în arta bizantină, încearcă încă să-și revină după vestea cumplită a morții părintelui Andrei Berbeci, la 37 de ani, într-un moment în care abia începuse să clădească cărămidă peste cărămidă în sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire, pentru a desăvârși misiunea nobilă pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Comunitatea din Corlăteni și-a adunat puterile pentru a-l petrece pe ultimul drum pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor. I-au pavat ultimul drum cu zeci de coroane de flori, de toate culorile, atât de iubite de părintele dispărut prematur dintre noi.

Publicitate

Slujba de înmormântare i-a onorat devotamentul față de Hristos, prin jertfa unui sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Teofan, după o rânduială specifică. Chiar dacă, de la primele ore ale dimineții, ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Ibăneasa (comuna Știubeni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani) cu prilejul sfințirii bisericii parohiale, și-a modificat programul pentru a putea fi alături de familia părintelui Andrei, greu încercată după trecerea sa la cele veșnice. Zeci de credincioși au umplut biserica până la refuz, iar alte zeci au rămas să înfrunte vântul care s-a intensificat în timpul slujbe. Un munte de durere era părintele Constantin Berbeci. În demersul său de a face ca rânduiala să fie respectată întocmai, își ținea în frâu lacrimile. Deși ca preot știe că nu a pierdut un fiu, ci a câștigat un rugător la Tronul Împărătesc, care va mijloci pentru multe generații trecute și viitoare, durerea omenească nu are cum să o gestioneze. A dat frâu plânsului abia în timpul predicii ÎPS Teofan de la finalul slujbei de prohodire. Ierarhul prezent la slujbă a încercat să îmbărbăteze familia, în special pe preoteasa Iuliana și pe cele două fiice de 5 și 10 ani, care pe tot parcursul slujbei a învins emoțiile cu stoicism, mângâind întruna chipul celui care i-a fost soț și a fost om al lui Dumnezeu.

„Părintele Andrei așteaptă două-trei lucruri. Așteaptă să nu fie întristată peste măsură. Așteaptă ca pruncii săi să crească frumos. Îi va veghea de acolo din înălțimea Cerului, pentru că, deși și el ca noi toți o fi având păcatele lui, și le-a avut precum avem și noi, dar a avut un suflet tare bun. Și pentru bunătatea și zâmbetul pe care l-am văzut și aici în fotografie, Dumnezeu nădăjduim că i-a iertat păcatele și îl are acolo în ceata mântuiților și iertaților săi. de acolo el așteaptă de la doamna lui să fie tare pe picioarele sale, să meargă înainte îngrijindu-se de mântuirea ei și de mântuirea copiilor cu care Dumnezeu i-a binecuvântat pe cei doi. Părintele așteaptă de la noi rugăciuni. Nu așteaptă plâns. Așteaptă de la părinți să-l pomenească la Sfânta Proscomidie și așteaptă milostenie pentru cei săraci. Pentru că milostenia pe de o parte și rugăciunea pe de altă străpung Cerurile. Și părintele Andrei are nevoie de rugăciunile noastre și de milostenie”, a spus ÎPS Teofan (VIDEO în articol)

Conform rânduielilor privind înmormântarea clericilor, preoții au purtat pe brațe sicriul cu trupul neînsuflețit și au înconjurat biserica cimitirului, după care convoiul funerar a mers spre mormântul unde părintele Andrei a fost așezat.

Publicitate

Îndrăgitul preot a fost înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Vremea se răcește brusc, de duminică. Lapoviță și ninsoare la munte și minime de minus 5 grade Celsius.

Publicat

Publicitate

Vremea se răcește brusc de duminică: Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că temperaturile vor scădea semnificativ în toată ţara. Vremea va deveni mult mai rece în raport cu perioada neobişnuit de caldă pentru mijlocul toamnei de până acum. 

În zona Munților Șureanu, temperatura nocturnă va scădea până la minus 6 grade, arată prognoza meteo, pe parcursul întregii săptămâni.

În Apuseni se vor înregistra minime de minus 2 grade, cu temperaturi diurne de 12 grade. Vineri, 8 noiembrie, va fi ușor mai cald: vor fi maxime de 13 grade Celsius, dar în zilele următoare temperatura ca continua să scadă.

Publicitate

Vremea se răcește brusc la nivel național

Dacă în cursul zilei de sâmbătă ne vom bucura încă de temperaturi blânde, cu maxime de până la 22 de grade, duminică, vremea se va răci brusc, iar maximele nu vor depăşi 13 grade şi minimele vor coborî până la -5 grade.

Sâmbătă, în nordul, centrul şi nord-estul ţării, valorile termice vor scădea faţă de intervalul anterior şi se vor situa în jurul normelor perioadei, în timp ce în celelalte regiuni nu vor avea variaţii semnificative şi vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât în mod normal, mai ales în sud.

Publicitate

Cerul va fi variabil, cu înnorări ziua în jumătatea de nord a teritoriului, iar noaptea în cea sudică.

Meteorologii spun că va ploua slab, în prima parte a intervalului pe arii restrânse în Maramureş, Transilvania şi Moldova şi izolat în Crişana, apoi pe spaţii mici în Oltenia, Muntenia, sudul Banatului şi sud-estul Transilvaniei.

Pe crestele montane, trecător vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, transmite ANM.

Publicitate

Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în majoritatea zonelor, cu viteze mai mari în regiunile extracarpatice, local cu 55 – 65 km/h, precum şi la munte, unde rafalele vor depăşi 70 – 90 km/h.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 12 şi 22 dehttps://alba24.ro/tag/vremea grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -4 şi 7 grade. Mai ales dimineaţa, pe arii restrânse va fi ceaţă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending