Connect with us

Economie

Persoanele fizice pot plăti LEGAL un angajat în gospodărie. Pot lucra și tinerii de 16 ani, cu aceleași drepturi ca salariații

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice au acum posibilitatea legală de a angaja personal pentru gospodărie după ce legislația a început un lung șir de schimbări prin care se speră la o nouă dezvoltare în piața muncii din România. Această muncă implică activități casnice. Cei care desfășoară astfel de servicii vor primi tichete, în baza cărora vor fi remunerați, și vor beneficia de aceleași drepturi sociale ca și ceilalți angajați, inclusiv plata contribuțiilor sociale. Statul va reține 3 lei din fiecare 15 lei plătiți.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată AICI, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

„Marketplace” pentru cerere și ofertă

Conform reprezentanților Ministerului Muncii, o altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic.

Publicitate

Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Care este valoarea unui tichet și cum beneficiezi de asigurări sociale

Platforma accesibilă AICI, poate fi utilizată de lucrători, de beneficiari casnici, dar și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.

Acest lucru înseamnă, practic,1.275 de lei pe lună.

Valoarea unui tichet este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Convenție în loc de contract

Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

  • activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
  • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
  • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Cine poate presta munci casnice

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Conform Ministerului Muncii, angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Care sunt activitățile casnice pentru care se emit tichete

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără:

  • aranjarea și servirea mesei;
  • curățarea / întreținerea piscinei;
  • curățenia/igienizarea locuinței;
  • călcatul rufelor;
  • debarasarea și spălarea vaselor;
  • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
  • plimbarea animalelor de companie;
  • prepararea hranei;
  • plantarea pomilor/arbuștilor;
  • plantarea răsadurilor;
  • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
  • recoltarea fructelor și legumelor;
  • spălarea covoarelor;
  • spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
  • spălarea rufelor;
  • spălarea și curățarea autovehiculelor;
  • strângerea resturilor vegetale din natură.

Tranzacțiile se vor efectua digital

Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete.

Asta înseamnă achiziționare și înregistrarea orelor de lucru, înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici, cum ar fi număr de ore și tip de activitate casnică desfășurată, precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.

Foto: pixabay.com

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Medicii veterinari Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani!

Publicat

Publicitate
Cunoscuți în comunitatea botoșăneană, cei doi medici au o activitate de peste 10 ani, timp în care au salvat și tratat gratuit mai bine de 10.000 de animale cu sau fără stăpân. Dacă toate aceste necuvântătoare ar ar putea vorbi, ar spune cu siguranță despre cei doi medici că sunt îngeri!
„Nu întâmplător am ales această zi, 4 aprilie – Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, pentru a le conferi titlurile de Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani, meritate pe deplin!
Aveți parte de stima, respectul și aprecierea noastră!
Mult succes!” a spus primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un incendiu violent s-a produs într-o gospodărie din localitatea Sârbi

Publicat

Publicitate

Furajele și o cantitatea însemnată de deșeuri vegetale au fost cuprinse de flăcări de la un foc aprins de proprietară pentru prepararea hranei. Îngrijorată că incendiul se putea extinde la casă, femeia a cerut ajutor de la pompieri. Pompierii de la Stația Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au ajuns, în cel mai scurt timp, la caz. Aceștia au acționat rapid și au stins flăcările înainte ca acestea să cuprindă și locuința.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit, aproximativ două ore, cu autospeciale de stingere și un buldoexcavator.
Au ars aproximativ zece tone de furaje și resturi vegetale.

Proprietara, în vârstă de 87 de ani, a fost preluată de un echipaj medical aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, întrucât a suferit arsuri la nivelul feței.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, vă recomandăm:
– aprindeți focul doar în locurile special amenajate pentru prepararea hranei și numai dacă vremea permite acest lucru;

– supravegheați focul în permanență;

– nu aruncați chibrituri sau orice alte obiecte aprinse, la întâmplare;

Publicitate

– înainte de a pleca, stingeți focul;

– nu lăsați copiii să se joace cu focul.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicat

Publicitate

În această după-amiază, de la ora 18.00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu efective de poliție rutieră, va acționa pentru ca parada motocicliștilor, organizată de Asociația Sportivă Trust MC Botoșani, să se desfășoare fără incidente, pe traseul Parcul de agrement Cornișa – strada Sucevei – str.Primăverii – Bulevardul George Enescu – Bulevardul Mihai Eminescu – str. Sucevei – Calea Națională – Zăicești.

Duminică, 6 aprilie, între orele 09.30 – 10.30, efectivele de jandarmerie, împreună cu partenerii instituționali, vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările festive prilejuite de sărbătorirea Zilei NATO, pe strada Ștefan Luchian, în fața Cercului Militar Botoșani.

În afara acestor misiuni, jandarmii vor fi prezenți permanent în spațiul public și vor lua măsuri de prevenire și combatere a faptelor antisociale de natură penală și contravențională,, pe timpul misiunilor de ordine publică executate atât în sistem integrat, în cooperare cu polițiștii botoșăneni, cât și independent.
De asemenea, jandarmii vor avea în atenție prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri, precum și intervenția la apelurile făcute de cetățeni prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Nu în ultimul rând, jandarmii din dispozitivul de pază și protecție instituțională la cele 18 obiective din competență vor intensifica supravegherea acestora și a zonei din apropiere, pentru constatarea unor posibile fapte de încălcare a legislației și luarea măsurilor legale ce se impun.

Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și să solicite sprijinul autorităților în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Prefectul de Botoșani a ordonat controale riguroase în perioada de dinaintea Paștelui. Planul de măsuri

Publicat

Publicitate

Astăzi, 4 aprilie 2025, Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a aprobat Planul de măsuri pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, în perioada 7 – 21 aprilie 2025, premergătoare Sărbătorilor Pascale.
În această perioadă, instituțiile responsabile vor desfășura controale și verificări pentru:
• Verificarea legalității activităților comerciale;
• Asigurarea conformității produselor alimentare specifice sărbătorilor;
• Controlul provenienței și calității produselor alimentare de origine animală și non-animală;
• Respectarea normelor sanitare și de protecție a consumatorilor;
• Combaterea comerțului ilegal și a evaziunii fiscale;
• Prevenirea introducerii ilegale a produselor agro-alimentare la frontieră.
Instituțiile implicate sunt:
• Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani;
• Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor;
• Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor;
• Direcția de Sănătate Publică;
• Direcția pentru Agricultură Județeană;
• Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră;
• Inspectoratul de Jandarmi Județean.
Instituția Prefectului Botoșani face apel către toți operatorii economici să respecte prevederile legale și să desfășoare activitățile comerciale specifice Sărbătorilor Pascale în condiții de siguranță pentru cetățeni.

Prefectul Dan Nechifor reiterează faptul că menținerea ordinii și siguranței publice este o responsabilitate asumată ferm, zi de zi, printr-o colaborare eficientă între instituții și un respect constant față de lege. Siguranța cetățenilor este prioritate!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending