Persoanele fizice au acum posibilitatea legală de a angaja personal pentru gospodărie după ce legislația a început un lung șir de schimbări prin care se speră la o nouă dezvoltare în piața muncii din România. Această muncă implică activități casnice. Cei care desfășoară astfel de servicii vor primi tichete, în baza cărora vor fi remunerați, și vor beneficia de aceleași drepturi sociale ca și ceilalți angajați, inclusiv plata contribuțiilor sociale. Statul va reține 3 lei din fiecare 15 lei plătiți.
Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani
Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată AICI, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.
Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.
Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.
„Marketplace” pentru cerere și ofertă
Conform reprezentanților Ministerului Muncii, o altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic.
Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.
Care este valoarea unui tichet și cum beneficiezi de asigurări sociale
Platforma accesibilă AICI, poate fi utilizată de lucrători, de beneficiari casnici, dar și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.
Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.
Acest lucru înseamnă, practic,1.275 de lei pe lună.
Valoarea unui tichet este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.
Convenție în loc de contract
Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:
- activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
- faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
- volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.
Cine poate presta munci casnice
Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.
Conform Ministerului Muncii, angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.
Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.
La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.
Care sunt activitățile casnice pentru care se emit tichete
Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără:
- aranjarea și servirea mesei;
- curățarea / întreținerea piscinei;
- curățenia/igienizarea locuinței;
- călcatul rufelor;
- debarasarea și spălarea vaselor;
- hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
- plimbarea animalelor de companie;
- prepararea hranei;
- plantarea pomilor/arbuștilor;
- plantarea răsadurilor;
- realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
- recoltarea fructelor și legumelor;
- spălarea covoarelor;
- spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
- spălarea rufelor;
- spălarea și curățarea autovehiculelor;
- strângerea resturilor vegetale din natură.
Tranzacțiile se vor efectua digital
Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete.
Asta înseamnă achiziționare și înregistrarea orelor de lucru, înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici, cum ar fi număr de ore și tip de activitate casnică desfășurată, precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.
Foto: pixabay.com