Connect with us

Eveniment

Pericolul uriaș din fermele de somon. „Singura industrie care a crescut utilizarea antibioticelor în ultimii ani”

Publicat

Publicitate

Somonul scoțian este unul din peștii ce se regăsesc pe rafturile din magazine însă nu este un aliment sigur, așa cum îl cunoaștem. Fermele de somon, care acum multă vreme erau doar o industrie artizanală, limitată la câteva țarcuri de lemn conduse de fermieri scoțieni, în prezent este afacerea de producție alimentară cu cea mai rapidă creștere din țară, responsabilă pentru afaceri de 580 de milioane de lire sterline numai în 2023. Somonul scoțian este principalul export alimentar al țării la nivel mondial, scrie scrie ADEVĂRUL care citează iNews.

În 1980, fermierii scoțieni au exportat 600 de tone de somon; până în 2023, această cantitate a ajuns la 187.725 de tone.

Fermele de somoni arată ca niște țarcuri imense circulare, care adăpostesc de la 30.000 la un milion de pești adulți în plase deschise ce permit intrarea apei, dar și fluxul de deșeuri, păduchi de mare și substanțe chimice utilizate pentru tratarea păduchilor.

„Orice producție alimentară pe scară largă are un impact asupra mediului. Nu contează dacă este vorba despre fasole, vaci, găini sau somon”, spune Adam Hughes, ecologist marin

Păduchii de mare reprezintă un pericol uriaș pentru populația de somoni, aceștia reușind în masă să ucidă un pește, iar fermele de somon se bazează pe masă.

De asemenea, somonul de cultură a dus la distrugerea populației de somon sălbatic și a altor specii. În țări ca Anglia și Țara Galilor, unde este ilegal să vinzi somon capturat în natură.

Publicitate

Multe industrii au încercat să reducă cantitatea de substanțe chimice utilizate în procesul de producție, însă deținătorii de ferme de somon procedează invers. Pentru a reduce mortalitatea imensă în rândul populațiilor, fermierii sunt dependenți de aceste substanțe.

Utilizarea excesivă a antibioticelor crește rezistența antimicrobiană în rândul oamenilor, însă „crescătoriile de somon sunt singura industrie zootehnică ce a crescut utilizarea antibioticelor în ultimii ani”, afirmă Matt Palmer, pe vremuri medic veterinar. Pesticidele care sunt utilizate pentru combaterea bolilor pot afecta populația de crustacee aflate pe o rază de până la 40 km.

În ultima vreme, utilizarea antibioticelor a început să scadă datorită reglementărilor din ce în ce mai riguroase, iar pentru îndepărtarea păduchilor sunt folosite băi de apă dulce și pești sanitari.

Însă, nicio fermă sau instituție guvernamentală nu a dezbătut problema peștilor sălbatici, care sunt folosiți pentru a hrăni somonul de crescătorie. Este nevoie de mai mult pește pentru a hrăni somonul de crescătorie decât somoni pentru a hrăni un om.

„Ei [somonii] sunt prădători apex, în vârful lanțului trofic. A prinde pești precum macrou, hering sălbatic și hamsii – pești pe care oamenii îi pot mânca [și îi mănâncă] – pentru a produce somon este un mod total ineficient de creștere și consum”, spune Ed Smith, scriitor culinar și unul dintre tot mai mulți bucătari de renume care au renunțat la somon în ultimii ani.

Așadar, dacă dorim ca fermele de somon să treacă la un mod de operare mai durabil, trebuie să acceptăm să plătim mai mult pentru un produs calitativ.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenție, COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă de astăzi, de la ora 18:00, până mâine, la aceeași oră.

Până mâine dimineață, la ora 03:00, sunt prognozate averse importante cantitativ și se vor acumula 30 …40 l/mp și izolat peste 60 l/mp. Mâine, între orele 03:00 – 18:00, cantitățile de apă vor fi între 30…35 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

Publicitate

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Toate școlile vor putea folosi catalog electronic. Modificări în regulamentul unităților de învățământ

Publicat

Publicitate

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ din învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost modificat, astfel încât toate școlile vor putea folosi catalogul electronic, scrie alba24.ro.

Până acum, metodologia prevedea că doar cele care aplicau ca unitate pilot aprobată de minister aveau această opțiune.

Modificările sunt incluse în legislație prin Ordinul 4.498 din 2025, care a fost publicat în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro.

Noile prevederi se aplică din anul școlar 2025-2026. Este vorba despre catalogul electronic din SIIR utilizat până acum de aproape 1.900 de școli. Alte mii de școli folosesc aplicații private de catalog electronic.

Unitățile de învățământ vor putea utiliza în continuare aceste aplicații, plătite din venituri proprii. Însă vor trebui să raporteze datele despre note, absențe și elevi și în catalogul electronic SIIR.

De asemenea, vor fi obligate să tipărească și să arhiveze catalogul la sfârşitul anului şcolar.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O combină a luat foc în timp ce treiera grâu pe un câmp din Avrămeni

Publicat

Publicitate

O combină a luat foc în timp ce treiera grâu pe un câmp din localitatea Aurel Vlaicu, ieri după-amiază. Șoferul a observat că iese fum de la compartimentul motor, a oprit utilajul agricol și a încercat să stingă flăcările. O femeie care era în zonă a sunat după ajutor, când a văzut că bărbatul nu reușește să le stingă.

 

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii de la Stația Săveni, cu o autospecială de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta la compartimentul motor și a afectat o parte din habitaclu, precum și vegetația uscată din jur, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întregul utilaj și la lanul de grâu.

 

Conducătorul utilajului a suferit arsuri minore și a fost dus la spital de un martor al evenimentului, înainte de sosirea forțelor de intervenție la fața locului.

 

Publicitate

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind o defecțiune tehnică survenită la compartimentul motor.

 

Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietarii terenurilor și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

 

– verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

 

– remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

 

– alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

 

– asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;

 

– asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;

 

– strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;

 

– respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Ministrul Sănătății: Nu sunt de acord ca medicul să aleagă între public și privat. După program trebuie să poată lucra unde vrea

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat miercuri, după o întâlnire cu reprezentanții spitalelor private, că nu susține ideea ca medicii să fie obligați să opteze între activitatea în sistemul public și cea în sistemul privat, scrie alba24.ro.

„Nu putem separa atât de abrupt și brusc lucrurile. Medicina este un domeniu complex, cu specificul său. Cu toate acestea, respectarea programului de lucru în spitalul public este, conform legislației în vigoare, obligatorie”, a subliniat ministrul, potrivit G4Media.ro.

„De această dată, alături de reprezentantul spitalelor private din România, fac un apel către toți colegii din spitalele publice să respecte programul de lucru. După încheierea programului în sistemul public, fiecare medic este liber să profeseze în cadrul spitalelor private, în propriul cabinet sau în orice altă unitate medicală, atât timp cât își îndeplinește în mod corespunzător obligațiile din sistemul public”, a explicat el.

În același timp, ministrul a precizat că nu trebuie generalizate cazurile de nerespectare a programului și că mulți profesioniști din sistem depun eforturi considerabile pentru pacienți.

„Avem numeroși oameni extraordinari în sistemul sanitar, care lucrează peste program, care fac mai multe gărzi decât prevede norma, pentru a asigura continuitatea actului medical. Sunt rezidenți care efectuează chiar și 12 gărzi pe lună, uneori fără plată, pentru a acoperi nevoile spitalului public. Sunt medici care se întorc din timpul liber pentru pacienții lor, atunci când situația o impune”, a precizat Rogobete.

Totodată, el a atras atenția asupra unor excepții: „Nu vreau să generalizez, însă știm cu toții că există și cazuri în care unii colegi părăsesc spitalul public la ora 11 sau 12 pentru a merge în unități medicale private. Aceasta este o problemă care trebuie abordată cu responsabilitate”.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending