Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pentru evitarea furturilor din locuinţe, poliţiştii vă recomandă: Dacă s-a pierdut una din chei, schimbaţi yala! Alte sfaturi

Publicat

Publicitate

Astăzi, 19 iunie  a.c. , cu ocazia Zilei Europene de prevenire a furturilor din locuințe, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventiv-informative în rândul  cu cetățenilor, oferindu-le  sfaturi pentru siguranța locuințelor.

 

Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe este un concept lansat în anul 2019 de Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității (E.U.C.P.N) și își propune să aducă în atenție modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoți, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

 

Anul acesta, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe este marcată în data de 19 iunie prin activități de informare preventivă a cetățenilor, derulate în statele membre U.E., printre care și în România.

 

Publicitate

Astfel de activități au fost susținute pe raza județului Botoșani de polițiști din cadrul Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității și din cadrul subunităților și secțiilor de poliție.

 

Polițiștii au discutat cu cetățenii și le-au oferit flyere și informații referitoare la factorii favorizanți ai infracțiunilor de furt din locuință, modurile de operare cel mai frecvent utilizate, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale. Activităţile s-au centrat pe prevenirea revictimizării, întrucât locuinţele care au fost sparte anterior au un risc mai mare de a fi sparte din nou, totodată fiind afectate şi locuinţele din apropiere.

Publicitate

 

Un accent deosebit a fost pus pe măsurile de precauție care trebuie avute în vedere în mediul online, cetățenii fiind sfătuiți să nu posteze pe rețelele de socializare informații despre plecările de acasă pentru perioade mai lungi de timp sau imagini cu bunurile de valoare din locuință.

 

Pentru evitarea furturilor din locuinţe, poliţiştii vă recomandă : 

 

  • nu faceţi publică, pe reţelele de socializare, plecarea de acasă ;
  • nu postaţi fotografii/filmuleţe din concediu decât după revenirea acasă;
  • evitaţi să postaţi pe internet imagini cu obiectele de valoare din locuinţa dvoastră, configuraţia acesteia sau posibile căi de acces;
  • evitaţi check-in-urile aducătoare de like-uri din aeroport sau alte locaţii;
  • procuraţi şi montaţi la uşile de acces în apartamente, garaje şi ferestre mecanisme de închidere sigure şi rezistente şi/sau grilaje;
  • asiguraţi un iluminat corespunzător pe casa scării sau curte;
  • când părăsiţi domiciliul verificaţi dacă aţi închis bine uşile şi ferestrele;
  • nu lăsaţi cheia sub ştergătorul de la uşă, în ghiveciul cu flori, în cutia poştală, în tabloul electric de pe hol, sus pe tocul uşii;
  • nu lăsaţi bilete în uşă, de genul “lipsesc 3 ore”, “sunt la piaţă”, “sunt plecat în concediu”, prin aceasta putând oferi informaţia răufăcătorilor că pot acţiona nestingheriţi;
  • la părăsirea locuinţei, aruncaţi o privire în jur pentru a observa eventualele persoane străine care aşteaptă plecarea dvoastră;
  • dacă lăsaţi cheia altei persoane pentru a avea grijă de casă, asiguraţi-vă că aceasta este de încredere;
  • dacă s-a pierdut una din chei, schimbaţi yala;
  • nu permiteţi accesul persoanelor străine în locuinţă;
  • nu lăsaţi singure sau nesupravegheate în locuinţa dv. persoane pe care nu le cunoaşteţi suficient;
  • nu discutaţi în public sau în prezenţa unor persoane necunoscute despre bunurile de valoare pe care le deţineţi şi locul unde le păstraţi;
  • nu daţi curs întâlnirilor propuse, telefonic, de persoane necunoscute, indiferent de motivele invocate – poate fi un pretext de a vă face să părăsiţi locuinţa care, între timp, poate fi ţinta hoţilor;
  • reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului sau orice informaţii deţineţi pentru activităţi infracţionale.

 

Dacă situaţia o impune, nu ezitaţi să apelaţi 112 – apelul unic de urgenţă !

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vânzătorii de țigări şi alcool, obligaţi să ceară buletinul pentru a verifica dacă cei care cumpără au 18 ani. Lege promulgată

Publicat

Publicitate

Un proiect de lege potrivit căruia vânzătorii din unităţile comerciale şi personalul localurilor publice sunt obligaţi să solicite actele de identitate la vânzarea băuturilor alcoolice şi produselor din tutun, pentru a verifica dacă cei care cumpără au împlinit vârsta de 18 ani, a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea măsurii de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun şi alcool, în vederea reducerii consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani, scrie Agerpres.ro.

Vânzătorii de tutun şi alcool, obligaţi să solicite buletinul pentru a verifica dacă cei care cumpără au 18 ani

„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.

În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

sursa: agerpres.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri”, marcată la Botoșani

Publicat

Publicitate

Consumul de droguri a explodat în ultima vreme în rândul tinerilor și din ce în ce mai mulți părinți sunt îngrijorați.
„Cum putem preveni acest lucru?”
„Care sunt metodele pentru a preveni acest lucru?”
Sunt două întrebări la care cu toți căutăm cele mai bune răspunsuri, chiar și la prima ediție a 𝗧𝗮𝗿𝗴𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗣𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗿𝗲 𝘀𝗶 𝗔𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁𝗮 𝗶𝗻 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗗𝗿𝗼𝗴𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿, organizată astăzi, cu ocazia „Zilei internaționale împotriva consumului și traficului ilicit de droguri”, pe Pietonalul Unirii, de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani.
Cu această ocazie, cei interesați au putut consulta materialele informative realizate în urma parteneriatului dintre Consiliul Judetean Botosani și Centrul Antidrog, prin intermediul ATOP.
Este de datoria noastră, a autorităților, de a oferi instrumentele cele mai adecvate în lupta cu acest flagel care afectează puternic noua generație, 1 din 10 adolescenți încercând măcar o dată substanțe interzise. Cifrele oficiale sunt înspăimântătoare, iar toate autoritățile trebuie să colaboreze cât mai eficient pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri.
𝗗𝗿𝗼𝗴𝘂𝗹 𝗶𝗻𝘀𝗲𝗮𝗺𝗻𝗮 𝘃𝗶𝗲𝘁𝗶 𝗱𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝘀𝗲! 𝗗𝗿𝗼𝗴𝘂𝗹 𝗶𝗻𝘀𝗲𝗮𝗺𝗻𝗮 𝗺𝗼𝗮𝗿𝘁𝗲!

Citeste mai mult

Eveniment

Este lege! Închisoare cu executare pentru traficul de persoane și pedepse mult mai mari pentru rude și tutori

Publicat

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru modificarea şi completarea Codului penal prin care nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul sclaviei, traficului de persoane şi traficului de minori, informează alba24.ro.Închisoare cu executare pentru traficul de persoane și pedepse mult mai mari pentru anumite categorii, cum ar fi rudele și tutorii victimelor minore.

„Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 209 – 211 (sclavie, traficul de persoane şi traficul de minori – n.r.).

Punerea sau ţinerea unei persoane în stare de sclavie, precum şi traficul de sclavi se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Traficul de persoane săvârşit de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

Consimţământul persoanei victimă a traficului nu constituie cauză justificativă”, prevede actul normativ, potrivit Agerpres.

Publicitate

Codul penal completat, modificat şi promulgat, miercuri, de preşedintele Iohannis prevede că recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor în scopul exploatării acestuia se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Închisoare cu executare pentru traficul de persoane: Pedepse mai aspre în următoarele situații

„Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:

  • fapta a fost săvârşită de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu,
  • fapta a pus în pericol viaţa minorului, fapta a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care convieţuieşte cu victima,
  • fapta a fost săvârşită de către o persoană în a cărei îngrijire, ocrotire, educare, pază sau tratament se află minorul sau făptuitorul a abuzat de poziţia sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situaţia vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situaţii de dependenţă, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze.

Producerea, deţinerea, procurarea, stocarea, expunerea, promovarea, distribuirea, precum şi punerea la dispoziţie, în orice mod, de materiale pornografice cu minori se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Publicitate

Aceeaşi pedeapsă se aplică pentru îndemnarea sau recrutarea unui minor în scopul participării lui în cadrul unui spectacol pornografic, obţinerea de foloase de pe urma unui astfel de spectacol în cadrul căruia participă minori sau exploatarea unui minor în orice alt fel pentru realizarea de spectacole pornografice, se mai arată în lege.

„Vizionarea de spectacole pornografice în cadrul cărora participă minori se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.

Prin spectacol pornografic se înţelege expunerea în direct adresată unui public, inclusiv prin tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, a unui copil implicat într-un comportament sexual explicit ori a organelor genitale ale unui copil, cu scop sexual”, sunt alte prevederi ale actului normativ.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe 28 mai, de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional în acest caz.

Citeste mai mult

Economie

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Remus Dăscălescu, managerul “Uncle Vic” Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Remus Dăscălescu, managerul “Uncle Vic”, una dintre cele mai cunoscute pizzerii și un etalon al zonei Horeca din municipiului Botoșani.

Remus Dăscălescu a vorbit despre afacerea sa din zona HORECA, cum a pornit această afacere, cum sunt salariații români dar și cei străini și chiar despre candidatura sa la primăria municipiului Botoșani.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending