Connect with us

Eveniment

Pensionarii cărora li s-a reținut contribuția la sănătate în ianuarie își vor primi banii înapoi. Anunțul ministrului Muncii

Publicat

Publicitate

Ministrul Muncii e explicat de ce pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile de sănătate.

Sute de mii de pensionari s-au trezit cu pensiile tăiate în ianuarie în ciuda deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională această măsură.

Cum explică Budai această greșeală
Budai a spus la Antena3 că taloanele de pensii pentru luna ianuarie fuseseră deja tipărite la momentul deciziei CCR, astfel că își pensionarii își vor recupera în februarie banii reținuți.

Taloanele de pensie pentru luna ianuarie 2023 au fost tipărite înainte de decizia Curții Constituționale din decembrie 2022 și tot atunci au fost trimiși și banii la casele de pensii din teritoriu, motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie.

Astfel, banii reținuți în ianuarie vor fi returnați pensionarilor în luna februarie.

Curtea Constituţională a decis pe 28 decembrie că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.

Publicitate

Potrivit judecătorilor CCR, această taxare a pensiilor mai mari de 4.000 de lei este neconstitutională deoarece Guvernul nu poate diminua cuantumul pensiilor aflate în plată prin OUG.

Budăi, despre majorarea pensiilor: Depășim, cu această creștere, acel ultra-vehiculat 40%
Odată cu majorarea pensiilor cu 12,5 procente de la 1 ianuarie „acel ultra-vehiculat” procent de 40 privind majorarea pensiilor a fost depășit, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni seara, la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii Marius Budăi spune că, după majorarea punctului de pensie și aplicarea măsurilor de ajutor, este depășit acel „untra-vehiculat” 40%.

Ministrul Muncii a explicat că punctul de pensie s-a majorat de la 1 ianuarie cu 12,5%.

„Este o creștere a valorii punctului de pensie, care de la 1.586 de lei a ajuns acum la valoarea de 1.785 de lei. Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%”, a declarat ministrul la Antena 3.

Pensionarii au înscrisă pe cupon și măsura de ajutor
„După cum știți chiar în data de 19 decembrie am informat publicul larg că aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei pe categorii de venituri ei au înscrisă pe cupon şi suma măsurii de sprijin (…).

Fie că încasează în cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin”, a mai spus ministrul Muncii.

El spune că de aceste măsuri de ajutor beneficiază 90% din pensionarii României.

„Cu aceste măsuri ce se întâmplă, s-a spus și s-a discutat absolut corect despre inflația care este mai mare de 12,5%. Cu aceste măsuri cei care au pensiile până în 1.500 de lei au pensiile majorate de la 1 ianuarie într-un procent real net nominal de peste 40% şi procentul scade uşor către 20% până la 3.000 de lei, deoarece se adaugă la majorarea punctului de pensie acest tip de măsuri care sunt plătite acum în luna ianuarie o primă tranșă semestrială egală, după care în luna octombrie, la începutul iernii”, a mai explicat ministrul Muncii.

Citește și: Ministrul Muncii, Marius Budăi, detalii despre noile pensii mărite

Exemple de calcul. Cât vor primi în plus pensionarii după nivelul actual
1. Un pensionar care încasează acum între 1.701 și 2.000 de lei va primi majorarea de 12,5% + 400 de lei (ajutorul care se acordă de două ori pe an) + 700 de lei pentru energie. Cine are peste 1.700 de lei nu mai primește voucherele sociale de 250 de lei la două luni.

2. Un pensionar care are între 2.000 și 3.000 de lei primește în ianuarie majorarea de 12,5% a punctului de pensie și ajutorul de 300 de lei (pe care îl va mai primi o dată în toamnă).

3. Cei care au pensie de peste 3.000 de lei nu vor primi decât majorarea de 12,5%.

În momentul de față circa 91% dintre pensionarii din sistemul public au pensii sub nivelul de 3.000 de lei. Pensii de peste 3.000 de lei au circa 500.000 de persoane.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)

Publicat

Publicitate

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Potrivit sursei citate, autoturismele, care reprezintă aproximativ 83% din total piață, au înregistrat, în intervalul de referință, un volum de 9.910 de unități.

În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV este pe prima poziție, cu o cotă de 53,9% în scădere cu 14,8% față de luna aprilie a anului trecut, urmat de Clasa C – cu o cotă de 25,7% (-36,2%) și Clasa B – cu o cotă de 14,1% (-22,4%).

În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna aprilie 2025, motorizările pe benzină înregistrează o scădere de 44,3%, până la o pondere de 24,8%, în timp ce motorizările pe motorină au scăzut cu 26,1% (pondere de 9,5%).

Conform datelor oficiale, autoturismele echipate cu motoare mild-hibrid au raportat o creștere a înmatriculărilor de 10%, ajungând la o pondere de 28,8% din totalul pieței de autoturisme.

Pe de altă parte, autoturismele ‘electrificate’, respectiv cele electrice – care pot fi încărcate din sursă externă de electricitate (BEV și PHEV), precum și cele mild-hibrid și full hibrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă de electricitate) – dețin, în a patra lună a acestui an, o cotă de piață de 54,9%.

Publicitate

În acest context, autoturismele full electrice dețineau, în aprilie, o cotă de 2,2% din piață, comparativ cu 5,5%, în aprilie 2024, în timp ce autoturismele plug-in hibrid dețin o cotă de piață de 5,4% (în aprilie 2024 aveau 3,3%).

În primele patru luni ale anului 2025, primele trei cele mai vândute autoturisme 100% electrice sunt: Dacia Spring – cu 1.022 de unități și o scădere de 31,4%, de la un an la altul, Tesla Model 3 (cu 175 de unități) și Leapmotor T03 (cu 134 de unități).

Pe segmentul autoturismelor Plug-In, podiumul este ocupat, în ordine, de Ford Kuga – cu 199 de unități (8,7% față de aprilie 2024), Volkswagen Golf (177 de unități) și Mercedes Benz GLC (130).

De asemenea, autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primul loc Dacia Duster – cu 1.124 de unități, model urmat de Toyota Corolla – cu 995 de unități, și Toyota RAV4 – cu 932 de unități.

Vehiculele comerciale ușoare și minibus au înregistrat, în aprilie 2025, o scădere de 31,6%, față de luna aprilie a anului anterior, din care vehiculele comerciale ușoare fără minibus au raportat o diminuare de 33%. Pe de altă parte, vehiculele comerciale ușoare electrice au atins, în primele patru luni din acest an, un volum de 281 de unități, față de 230 de exemplare, în aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, înmatriculările de vehicule comerciale grele și bus au scăzut cu 33,4%, aprilie 2025 vs aprilie 2024, din care vehiculele comerciale grele peste 16 tone plus autotractoarele înregistrează un recul de 24%.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile este o organizație non-profit, înființată în anul 1994, membră a Organizației Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată

Publicat

Publicitate

Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ‘Casa Elena’ din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.

Inspectorii AJPIS au efectuat, în cursul acestei săptămâni, un control la unitatea socială din Dorohoi și a constatat că 50 de persoane erau cazate în spații neautorizate.

‘Ca urmare a sesizării, o echipă de control din cadrul AJPIS Botoșani a fost constituită de îndată și s-a deplasat la sediul centrului. În urma verificărilor efectuate, inspectorii sociali au constatat că în centru, dar și în spațiile private aparținând furnizorului, erau cazate 72 de persoane, deși capacitatea autorizată este de doar 25 de locuri. Din totalul persoanelor identificate, doar 25 erau beneficiari înregistrați ai centrului. Restul se aflau în spații neautorizate, declarate de către reprezentanții centrului ca fiind ‘private’, inclusiv în zona în care locuiește președintele Asociației ‘Dă Speranță Vieții’ – furnizorul serviciului social’, a transmis AJPIS.

Potrivit aceleiași surse, în urma acestor nereguli a fost sesizată de îndată Poliția municipiului Dorohoi pentru luarea măsurilor legale ce se impun și pentru identificarea tuturor persoanelor prezente, întrucât nu existau acte de identitate pentru toți cei cazați. De asemenea, a fost sesizată Direcția de Sănătate Publică Botoșani, în urma descoperirii unor medicamente expirate în incinta centrului.

Ca urmare a celor constatate, furnizorului de servicii sociale urmează să i se retragă licența de funcționare în regim de urgență, conform prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. Totodată, acestuia i se va interzice înființarea de servicii sociale pentru o perioadă de trei ani și va fi aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 80.000 de lei. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Peste 300 de copii și profesori de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani s-au întâlnit cu pompierii

Publicat

Publicitate

Programul Național „Săptămâna Verde” continuă în multe dintre instituțiile de învățământ din județ, iar cadrele didactice și elevii își doresc să se întâlnească cu pompierii pentru a învăța cum să-și protejeze viața. Astăzi, a fost rândul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani. În total, peste 300 de copii și profesori au participat la activitățile de informare și educare preventivă.

Și cum cel mai ușor poți învăța din exemple, pompierii le-au vorbit despre lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun și le-au oferit sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță.
Printre acestea se numără:
– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări;
– nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;
– nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;
– dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba.
Totodată, le-au explicat cum să se comporte dacă cineva are nevoie de ajutor medical sau în cazul producerii unui cutremur sau unui incendiu.
Copiii au avut ocazia să studieze, îndeaproape, autospecialele folosite în misiunile de stingere a incendiilor și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.
Mulți dintre ei au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat și a căştii de protecţie.
Activitatea s-a desfășurat în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și instituțiile de învățământ.

O

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, de la Bucecea, a ajuns la cea de-a XLIV-a ediție

Publicat

Publicitate
Consiliul Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în parteneriat cu Primăria Orașului Bucecea și Consiliul Local Bucecea, alături de Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a XLIV-a ediție a unuia dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din țară, Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.
Acompaniamentul celor 41 de concurenți care au trecut preselecția va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș.
Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare, iar pentru recitalurile din Gala Laureaților pregătim împreună cu Primăria Orașului Bucecea câteva recitaluri deosebite, printre care se va număra Codruț Victor Știrbu, câștigătorul ediției din 2024, alături de Alina Spataru, Grupul vocal „Ciobănașul” și PLĂIEȘII.
Evenimentul va fi prezentat de Sorina-Ionela Avasiloaei, iar Tradițional TV va prelua integral acțiunea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending