Connect with us

Eveniment

Pensionarii cărora li s-a reținut contribuția la sănătate în ianuarie își vor primi banii înapoi. Anunțul ministrului Muncii

Publicat

Publicitate

Ministrul Muncii e explicat de ce pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile de sănătate.

Sute de mii de pensionari s-au trezit cu pensiile tăiate în ianuarie în ciuda deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională această măsură.

Cum explică Budai această greșeală
Budai a spus la Antena3 că taloanele de pensii pentru luna ianuarie fuseseră deja tipărite la momentul deciziei CCR, astfel că își pensionarii își vor recupera în februarie banii reținuți.

Taloanele de pensie pentru luna ianuarie 2023 au fost tipărite înainte de decizia Curții Constituționale din decembrie 2022 și tot atunci au fost trimiși și banii la casele de pensii din teritoriu, motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie.

Astfel, banii reținuți în ianuarie vor fi returnați pensionarilor în luna februarie.

Curtea Constituţională a decis pe 28 decembrie că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.

Publicitate

Potrivit judecătorilor CCR, această taxare a pensiilor mai mari de 4.000 de lei este neconstitutională deoarece Guvernul nu poate diminua cuantumul pensiilor aflate în plată prin OUG.

Budăi, despre majorarea pensiilor: Depășim, cu această creștere, acel ultra-vehiculat 40%
Odată cu majorarea pensiilor cu 12,5 procente de la 1 ianuarie „acel ultra-vehiculat” procent de 40 privind majorarea pensiilor a fost depășit, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni seara, la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii Marius Budăi spune că, după majorarea punctului de pensie și aplicarea măsurilor de ajutor, este depășit acel „untra-vehiculat” 40%.

Ministrul Muncii a explicat că punctul de pensie s-a majorat de la 1 ianuarie cu 12,5%.

„Este o creștere a valorii punctului de pensie, care de la 1.586 de lei a ajuns acum la valoarea de 1.785 de lei. Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%”, a declarat ministrul la Antena 3.

Pensionarii au înscrisă pe cupon și măsura de ajutor
„După cum știți chiar în data de 19 decembrie am informat publicul larg că aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei pe categorii de venituri ei au înscrisă pe cupon şi suma măsurii de sprijin (…).

Fie că încasează în cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin”, a mai spus ministrul Muncii.

El spune că de aceste măsuri de ajutor beneficiază 90% din pensionarii României.

„Cu aceste măsuri ce se întâmplă, s-a spus și s-a discutat absolut corect despre inflația care este mai mare de 12,5%. Cu aceste măsuri cei care au pensiile până în 1.500 de lei au pensiile majorate de la 1 ianuarie într-un procent real net nominal de peste 40% şi procentul scade uşor către 20% până la 3.000 de lei, deoarece se adaugă la majorarea punctului de pensie acest tip de măsuri care sunt plătite acum în luna ianuarie o primă tranșă semestrială egală, după care în luna octombrie, la începutul iernii”, a mai explicat ministrul Muncii.

Citește și: Ministrul Muncii, Marius Budăi, detalii despre noile pensii mărite

Exemple de calcul. Cât vor primi în plus pensionarii după nivelul actual
1. Un pensionar care încasează acum între 1.701 și 2.000 de lei va primi majorarea de 12,5% + 400 de lei (ajutorul care se acordă de două ori pe an) + 700 de lei pentru energie. Cine are peste 1.700 de lei nu mai primește voucherele sociale de 250 de lei la două luni.

2. Un pensionar care are între 2.000 și 3.000 de lei primește în ianuarie majorarea de 12,5% a punctului de pensie și ajutorul de 300 de lei (pe care îl va mai primi o dată în toamnă).

3. Cei care au pensie de peste 3.000 de lei nu vor primi decât majorarea de 12,5%.

În momentul de față circa 91% dintre pensionarii din sistemul public au pensii sub nivelul de 3.000 de lei. Pensii de peste 3.000 de lei au circa 500.000 de persoane.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA Botoșani: Precizări cu privire la eco-schemele din sectorul zootehnic Campania 2024

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botoșani informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

În condițiile în care solicitanții nu depun deconturile justificative vor fi respinși de la plată.

Ecoschemele care se acordă în sectorul zootehnic, pe baza cererii depuse pentru Campania 2024, sunt următoarele:

   PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte;

   ► PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat;

   ► PD-27 – Creşterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin păşunat extensiv pe pajişti în condiţii optime de sustenabilitate.

Publicitate

Formularul decontului justificativ precum și documentele specifice sunt prevăzute în ”Ghidul informativ pentru solicitanții intervențiilor în sectorul zootehnic, Campania 2024, Ediția II” afișat pe site-ul APIA www.apia.org.ro, si poate fi accesat la link: https://apia.org.ro/wp-content/uploads/2024/06/Ghid-informativ-interventii-sector-zootehnic-C2024-editia-II.pdf.

Reamintim că în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024:

  • efectivele de bovine pentru care s-au asumat voluntar angajamente privind eco-schemele „PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte” și „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşatși pentru care nu au fost respectate condițiile superioare de bunăstare în perioada 01.01.2024 și până la data depunerii cererii de plată, nu vor putea fi eligibile la plată dar nu vor fi sancționate, perioada respectivă fiind considerată perioadă de adaptare.

 

Legislație:

Hotărârea nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat cu modificările și completările ulterioare.

Ordinul nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condiţiilor şi altor cerinţe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat, începând cu anul 2024, cu modificările si completările ulterioare.

Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Citeste mai mult

Eveniment

Cu ochii pe operatorul de apă: „ADI Aqua” Botoșani va prelua în regim non-stop sesizarile clienților Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

ADI „AQUA BOTOŞANI” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza județului. Asociația își exercită rolul de monitorizare și control al operatorului Nova Apaserv SA Botoșani în baza Contractului unic de delegare a gestiunii la nivelul județului Botoșani.

 

“În urma analizei amănunțite a activității operatorului  Nova Apaserv  SA, pentru o mai bună monitorizare  si gestionare a deficiențelor care pot surveni în serviciul de alimentare cu apă și canalizare în aria de operare a Nova Apaserv SA,  ADI Aqua vine în sprijinul clienților operatorului prin preluarea in regim nonstop a sesizarilor acestora” a declarat președintele ADI Aqua Botoșani, vicepreședintele CJ Botoșani, dl. Constantin Bursuc.

“Punem la dispoziția utilizatorilor serviciilor de apă și canalizare numărul de telefon 0743149450, funcțional 24 ore/24 unde, prin intermediul aplicației Whatsapp, aceștia ne pot semnala avariile survenite în funcționarea în parametri a sistemului de alimentare cu apă și canalizare aflat in exploatarea operatorului Nova Apaserv SA” precizează directorul executiv al ADI Aqua Botoșani, dl. Dan Deleanu.

Sesizarile vor trebui să conțină adresa exactă și o descriere sumară a situației însoțită de fotografii. Echipele de experți tehnici ale ADI Aqua se vor deplasa la fața locului, vor transmite către operator situațiile apărute și le vor monitoriza până la remediere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițișilor pentru prevenirea accidentelor rutiere. 22 de șoferi depistați cu viteză peste limită

Publicat

Publicitate

Luni, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rutieră pe drumurile din județ.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-12:00, pe sectoarele de drum D.N. 29A – în interiorul localității Vârfu Câmpului și pe D.E.58 (D.N. 28B) – pe raza localităților Copălău și Flămânzi, locuri în care au fost înregistrate accidente grave, fiind vizați conducătorii auto care încalcă limita legală de viteză.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate peste 40 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 40.000 de lei.  22 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

Publicitate

Totodată, au fost reținute opt permise de conducere, în vederea suspendării exercitării acestui drept.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” nr. 8 , Dorohoi au aflat de la polițiști cum să se păzească de accidente

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au desfășurat activități de prevenire cu elevii Școlii Gimnaziale ”Mihail Kogălniceanu” nr. 8 , Dorohoi.

 

Polițiștii au oferit elevilor  sfaturi cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte atunci când sunt pe stradă, precum şi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia atunci când siguranţa le este pusă în primejdie .

 

Accentul a fost pus pe siguranţa rutieră, fiindu-le prezentate principalele reguli de comportament în trafic. Polițiștii au discutat  despre traversarea în siguranță, care sunt regulile de circulație atunci când sunt pe biciclete/trotinete , unde este locul lor în automobil, precum și alte noțiuni de educație rutieră necesare fiecărei categorii de vârstă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending