Connect with us
Publicitate

Actualitate

Pensii 2023: Ce categorii de pensionari pot cere recalcularea pensiilor, ce acte sunt necesare. „Mizeria” din lege

Publicat

Pensii 2023: anumite categorii de pensionari pot cere recalcularea pensiilor. Cum se face și ce acte sunt necesare pentru acest demers, aflați mai jos, relatează alba24.ro.

Pensionarii care consideră că nu le sunt respectate drepturile pot solicita, în anumite condiții, recalcularea pensiilor.

Recalcularea pensiilor se poate face pentru pensionarii care au realizat un stagiu de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă și pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de pensionare, amânând ieșirea la pensie peste vârsta stabilită prin lege.

Dacă se consideră nedreptățiți, de valoarea veniturilor ce li s-au stabilit, aceștia pot solicita o recalculare a drepturilor de pensie.

  • „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Recalculare pensii 2023:

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

  • Este nevoie de adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiei;
  • Pensia trebuie recalculată prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare;
  • Solicitantul depune documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Dacă se constată că pensionarul are dreptate, pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Pensionarii își vor primi drepturile retroactiv din prima lună după cerere, chiar dacă procesul va dura mai multă vreme, iar decizia cu noua pensie va fi eliberată după mai multe luni.

Pensii 2023: Documentele necesare recalculării pensiei

Pentru a obține o recalculare a pensiei, un solicitant trebuie să depună o serie de documente, la Casa teritorială de Pensii de care aparține. Este nevoie de o cerere, dar și de o serie de documente justificative, după cum urmează:

  • cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei;
  • cuponul de pensie;
  • carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;
  • cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Formular de cerere pentru recalcularea pensiei:

Pensii 2023: ”Mizeria” din lege care poate duce la scăderea pensiilor pentru femei

Bogdan Hossu, liderul CNS ”Cartel Alfa”, a vorbit despre o problemă care apare la calculul pensiei, potrivit noii legi.

”S-a introdus acest sistem complicat de reevaluare a tuturor problemelor care să permită fiecărui cetățean să conteste și să introducă tot ce are în structura vechimii sale, dar, tehnic, procesul de recalculare ca să elimini coeficientul de corecție, era banal și se putea face de un elev de clasa a cincea, pe calculator.

În funcție de anul de emitere a deciziei, trebuia să împarți punctajul respectiv la valoarea coeficientului de corecție și, automat, îți dădea valoarea corectă a punctajului acumulat conform actualei legi.

Există o problemă legată de noua lege care schimbă sistemul de calcul în sensul în care în prima jumătate este identic cu ceea ce este astăzi, adică se face o calculare a valorii punctului de pensie în anul respectiv, asta însemnând că-n fiecare lună se împart veniturile tale, pentru care ai plătit contribuție de asigurări sociale la salariul mediu din luna respectivă, îți dă un punctaj, se adună toate cele 12 luni, se împarte la 12.

Deci dacă n-ai muncit o lună sau două, evident că tot la 12 se împarte, deci punctajul scade.

În ceea ce privește punctajul actual, e noua lege, 127, nu se mai face încă o ponderare cu vârsta standard de contribuție, adică practic se adunau fiecare an de contribuție și se împărțea ce rezulta la 35 de ani la bărbați, 30 la femei.

Nu se mai face această nouă ponderare, drept pentru care se adună punctajele anuale și se înmulțește rezultatul cu o valoare fixă.

Nu este clar care este valoarea fixă. În momentul respectiv se creează o discriminare esențială pe sexe, în sensul în care femeile muncind mai puțin decât bărbații, în momentul respectiv vor lua cu 16% mai puțin decât bărbații, ceea ce se poate corecta prin noua formulă care ar trebui să apară în noua lege a pensiilor” a spus Bogdan Hossu, liderul CNS ”Cartel Alfa”, în emisiunea ”Totul despre bani”, transmisă pe DCNews.

Liderul sindical a mai spus că probleme sunt și în privința documentelor care n-au putut fi scoase de toți salariații, întreprinderile au plecat.

De fapt, mai spune Hossu, decidenții politici au făcut ”o mizerie personală fiecărui cetățean al României care se pensionează”, în sensul în care, pentru întreprinderile care s-au închis, s-au dat în administrare documentele care ar trebui păstrate 50 de ani, conform legii, unor entități private care nu au nici o responsabilitate și te și jecmănesc pentru un document care ar trebui să existe ca atare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

BOBEICĂ NARCISA MARIA are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălțime, păr brunet lung, ochi negri.

Vestimentație: Blugi de culoare gri, hanorac, adidași albi, purta un ghiozdan de culoare neagră, cu model floral.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

START alegeri locale 2024: A început perioada de depunere a candidaturilor la birourile electorale

Publicat

Perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie a început la birourile electorale. Partidele politice, alianțele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți au posibilitatea să-și depună candidaturile de marți până pe 30 aprilie, la ora 23:59. Aceste candidaturi sunt destinate alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 9 iunie.

De asemenea, marţi începe perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile locale, transmite Agerpres.

Potrivit unei hotărâri a BEC, în vederea înregistrării propunerilor de candidaţi pentru primar, primar general, consiliul local, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, preşedinte al consiliului judeţean, consiliul judeţean, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale vor depune la biroul electoral de circumscripţie competent, până cel târziu în data de 30 aprilie 2024, ora 23:59, dosarele care cuprindo serie de documente.

Este vorba despre lista de candidaţi, lista de susţinători pentru fiecare candidat, copie după actul de identitate, declaraţie de acceptare a candidaturii, declaraţie de avere şi de interese, declaraţie pe proprie răspundere că nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

Vezi aici și Calendar alegeri 2024.

Candidaţii vor putea renunţa la candidatură până la data rămânerii definitive a candidaturilor.

Conform unei alte hotărâri a Biroului Electoral Central, alianţele electorale vor putea susţine candidaţi independenţi la primării, consiliile locale şi cele judeţene.

Citeste mai mult

Eveniment

AUR Botoșani: Eusebiu-Laurențiu Cilibiu este ALEGEREA DE AUR pentru președinția Consiliului Județean Botoșani

Publicat

AUR Botoșani a anunțat astăzi că Eusebiu-Laurențiu Cilibiu este alegerea AUR pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.

“Așa cum am promis cetățenilor, Alianta pentru Unirea Românilor vine cu cele mai bune soluții pentru Botoșani. De această dată, pentru conducerea Consiliului Județean Botoșani, am ales sa-l susținem pe  domnul Eusebiu-Laurențiu Cilibiu, un tânăr in vârstă de 42 ani, de profesie inginer geodez, cu o amplă experiență profesională in domeniul activităților de cadastru, topografie, geodezie si cartografie.

Avem convingerea că AUR are cel mai competent candidat pentru conducerea Consiliului Judetean Botoșani, fiind vorba de o persoană care a demonstrat că pentru a reuși in viață trebuie sa fie un echilibru in toate domeniile in care activăm ca si indivizi. Pe linie profesională, putem spune despre Eusebiu-Laurențiu Cilibiu că a absolvit in anul 2005 Facultatea  de Hidrotehnică din cadrul Universității  Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, profesând in domeniul privat ca si inginer geodez, in perioada 2012-2015 deținând chiar și o functie de conducerea, respectiv cea de inginer-șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Botoșani.Deși, avem un candidat dedicat profesiei sale, acesta a stiut să armonizeze partea profesională cu cea familială, Eusebiu-Laurențiu Cilibiu fiind un familist convins, soț și tată a trei copii.

Botosanenii s-au saturat de aceleași promisiuni electorale care o data la 4 ani se tot repeta,  au nevoie  ca la conducerea  județului sa fie un om corect, vertical, cu simt de răspundere, care sa cunoască  puterea cuvantului  dat  in fata cetățenilor, dar și a transparentei  în administrație.  Cel care poate aduce acea schimbare mult așteptată de cetatenii județului Botoșani este candidatul AUR, Eusebiu-Laurențiu Cilibiu. Noi consideram ca  el este cel mai potrivit om pentru conducerea acestui județ atât de valoros , dar vitregit din pacate, de cei care s-au perindat în ultimii ani la conducerea Consiliului Județean, care nu au știut sa fructifice și sa pună în valoare ceea ce poate oferi cu adevărat acest județ minunat”, a transmis AUR Botoșani într-un comunicat.

Citeste mai mult

Eveniment

Câinii GHID, acces GRATUIT în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spaţii alături de persoanele cu dizabilități

Publicat

Persoanele cu dizabilități primesc noi drepturi, inclusiv acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații, împreună cu câinii ghizi. Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților în ședința de marți, relatează agerpres.ro.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006. Se scutește de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială, în scopul conducerii de către persoanele cu handicap.

Se asigură asigurarea accesului liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice

şi în mijloacele de transport în comun, taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, alături de câinele ghid.

Noi drepturi pentru persoanele cu handicap. Ce prevede legea

„Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român, pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap

pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap şi numai pentru autoturismul proprietate personală”, se arată în proiect.

Constituie discriminare refuzul conducătorului serviciului de taximetrie, precum şi al conducătorului auto de transport alternativ cu autoturism de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele ghid.

Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit proiectului.

Deputata USR Oana Ţoiu, iniţiator, a explicat că legea este un rezultat al propunerilor venite din societatea civilă, conform cărora persoanele cu dizabilităţi trebuie să aibă acces la toate drepturile lor în societate.

„Legea permite, de acum încolo, garantarea faptului că va fi asigurat accesul câinilor ghizi oriunde. (…) De asemenea, elimină o taxă nepotrivită pentru persoanele cu dizabilităţi”, a precizat deputata.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Camera Deputaţilor este for decizional, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending