Connect with us

Eveniment

PENSII 2022: Cum poți verifica online vechimea în muncă. Datele din istoricul de angajare la care poți avea acces

Publicat

Publicitate

PENSII 2022: Angajații pot verifica online ce vechime de muncă au acumulat. Serviciul electronic este pus la dispoziție de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

De asemenea, pot verifica și dacă angajatorii le-au plătit contribuţia la pensie, aferentă salariului.

Pentru a avea acces la aceste date, orice angajat îşi poate deschide, pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, un cont online, informează alba24.ro.

Prin acces la acest cont se pot verifica aceste date  în timp real și numele angajatorilor care au virat, până la data accesării contului, contribuţia de asigurări sociale (CAS). Sunt disponibile şi venitul brut la care au plătit CAS, dar și informații referitoare la viramentele la Pilonul II de pensii.

Datele la care aveţi acces prin accesarea contului online la Casa de Pensii:

  • date din carnetul dumneavoastră de muncă
  • stagiile lunare şi anuale de cotizare la pensii, începând din aprilie 2001 (punctajul realizat la pensie, până acum)
  • informații din declarațiile D112 (declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor
  • asigurate) depuse de angajatorii pe care i-aţi avut până acum
  • informații referitoare la viramentele la Pilonul II de pensii
  • informații despre pensia comunitară, dacă e cazul

Vechime în muncă: cum se deschide contul online la Casa de Pensii

Pentru deschiderea contului online, trebuie completat un formular

  • se completează numele, prenumele, adresa de email, tipul, seria, numărul actului de identitate
  • se selectează judeţul şi localitatea de domiciliu, specificate în actul de identitate
  • se introduce textul de validare (codul captcha) publicat în imaginea aflată sub formular
  • se apasă butonul „finalizează şi transmite formular”
  • veți primi un email în care atașat se găsește formularul în format PDF
  • se tipărește formularul completat online, apoi se semnează olograf și se printează
  • data completatării online e trecută automat pe această cerere.

AICI: CONT CNPP

Publicitate

Cont online la Casa de Pensii: Obținerea parolei

  • cu documentul printat și semnat vă prezentaţi la orice Casă de Teritorială de Pensii din ţară, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra contul creat în sistemul informatic al Casei de Pensii
  • formularul semnat olograf e valabil oricând de la data tipăririi lui
  • în aceeaşi zi sau a doua zi de la data prezentării la Casa de Pensii veţi primi, pe adresa de email indicată de dumneavoastră în formular, un email de confirmare că a fost creat, pe portalul CNPP, contul dumneavoastră online

Cont online la casa de Pensii: Validarea contului

  • în emailul primit de la CNPP, linkul este valabil doar 72 de ore de la momentul primirii emailului. Trebuie să intrați pe acest link pentru a finaliza procedura de creare a contului online. La acest link veţi alege parola pe care vreţi să o folosiţi pentru a vă accesa propriul cont online.

AICI: AUTENTIFICARE Cont CNPP

  • Accesarea linkulului după 72 de la ore de la primirea emailului de confirmare, implică ștergerea din sistem şi procedura de completare trebuie reluată de la capăt (completaţi din nou formularul, îl tipăriţi, apoi îl semnaţi şi vă prezentaţi cu el la Casa de Pensii).

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 1

Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 2

Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 3

În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 4

Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare). Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 5

După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (309)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

  1. D. Zeletin, în „Ateneu” nr. 1 din 2006, face o paralelă între Sadoveanu şi Vasile Voiculescu. Continuăm să reţinem: 21. SADOVEANU: „totul este elevaţie” – VOICULESCU: „totul este transfigurare”; 22. „estetul din el rămâne estet” – VOICULESCU: „eticul din el e în veşnică întârziere în a deveni estet, dar în această întârziere îi stă excelenţa”; 23. SADOVEANU: „face din suav notă majoră” – VOICULESCU: „dă materiei suavitatea enigmei”; 24. SADOVEANU: „oficiază riturile în perspectivă, deci pe orizontală” – VOICULESCU: „oficiază riturile în adâncime, deci pe verticală”; 25. SADOVEANU: „e braţul lui Aristotel” – VOICULESCU: „e braţul lui Socrate”; 26. SADOVEANU: „arată adâncimea orizontalului dizolvat în depărtare” – VOICULESCU: „arată adâncimea verticalului stratificat”; 27. SADOVEANU: „poezia prozei sale se aşterne peste lume aşa cum este” – VOICULESCU: „poezia prozei sale urcă asemenea unui abur de răvăşire prin cuget a lumii”;

Ionuţ Iamandi, în „Dilema veche” nr. 782 din 2019,  face o prezentare a cărţii lui Alexandr Zinoviev, „Homo Sovieticus”: „Există în „Homo Sovieticus” parabola cuplului tânăr şi fericit care locuia cu bătrâna lor bunică. La un moment dat, tinerii au constatat că din cauza bunicii, care se încăpăţânează să trăiască, nu prea aveau cum să se dezvolte în apartamentul limitat. Cuplul a conceput atunci un plan de înfometare a colocatarului devenit indezirabil. Planul însă a eşuat. Clănţănind din ultimii dinţi rămaşi, bunica umbla după mâncare prin casă şi, în pofida „tratamentului”, părea chiar mai vioaie şi mai sănătoasă. Abia când un „înţelept” le-a spus s-o îndoape, bunica a murit. În logica binară a lui Zinoviev, Rusia, chiar şi cea sovietică, e tocmai această bunică, ce supravieţuieşte cu puţin. O omoară numai abundenţa occidentală, care-i perverteşte traiul simplu organic. Dar şi în acest scenariu, problema e că unii o ţin minte pe bunică de când era mai tânără şi mai expansivă”;

 

Simona Preda, în „Ramuri” nr.1 din 2019,  scrie despre cartea lui Jorge Luis Borges, „Tangoul. Patru conferinţe” (traducere din limba spaniolă de Andrei Ionescu, Iaşi, Editura „Polirom”, 2018).  Merită reţinute câteva referiri care privesc acest dans excepţional: 1. „Tangoul este legat indisolubil de Buenos Aires şi de trei personaje: cuţitarul, junele de familie bună şi femeia uşoară, iar anul apariţiei sale ca dans clandestin a fost 1880”; 2. „Tangoul s-a născut în cartierele mărginaşe, în casele de pierzanie de acolo şi iniţial a fost respins de către societate şi considerat un dans vulgar”; 3. „Să ne gândim că lumea ştie puţine lucruri despre această ţară, în afară de două cuvinte. Aceste cuvinte se referă la un om şi la o muzică. Muzica este tangoul, iar omul este gauchoul”; 4. „Anii de apogeu ai tangoului sunt 1910 – 1914”; 5. „primul război mondial va îneca tangoul, dar nu îl va suprima”; 6. „Tangoul ne dă tuturor un trecut imaginar, că ascultând tangoul simţim cu toţii cum, în chip magic, am murit în colţul străzii într-o încăierare”;

Publicitate

La pagina 21 a jurnalului său, „Întoarcerea din Iad” (ediţie îngrijită şi cuvânt înainte de Florentina Toniţă, Editura „Eikon”, Bucureşti, 2018), Camelia Răileanu scrie despre Horaţiu Ioan Laşcu: „Fratele L. îmi povesteşte de înmormântarea lui Horaţiu. Am aflat de moartea lui chiar înainte de operaţie, de la fratele D. dar nu ştiu de ce vestea înmormântării mă cutremură mai mult decât vestea morţii. Înainte de Paşti citeam în ziar despre singura lui carte, „Înălţarea”. Acum s-a înălţat de-adevăratelea. La 19 ani el scria deja dispoziţii finale. El a trăit propria sa legendă. Cred că s-a dus la moarte recitindu-şi „Înălţarea”, aşa cum eu m-am dus la operaţie cântând „Red River Valley”, un trist cântec de dragoste pe care trebuie să-l fi cântat fetele sudiste când le plecau iubiţii în timpul Războiului de Secesiune. Un poet, Grigore Vieru (parcă) spunea că durerea nu e de sânge. Durerea e de ţărână. Diferenţa dintre durerea lui Horaţiu şi durerea mea este diferenţa dintre durerea de ţărână şi durerea de sânge. Horaţiu a fost pentru mine o legendă din anii liceului. Legenda poetului tânăr care ratase reuşita din prima la facultate şi cochetase cu moartea. Eu am intrat în liceu când el l-a absolvit. Şi măcar de-am fi bătut palma, ca la ştafetă. Eu am intrat în facultate când el a absolvit-o. Horaţiu era doar un nume. Profesorii spuneau acel nume. (…) Cu cărarea lui dreaptă, cuminte, în părul şaten nu părea nici poet, nici viitor profesor”;

Cristian Pătrăşconiu, în „Ramuri” nr. 1 din 2019, publică o cronică la cartea  lui Thierry Wolton intitulată „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigaţie istorică – Cu pumnul de fier. Călăii” (Editura „Humanitas”, 2018). Reţinem: „E firească, desigur, întrebarea „Cine au fost călăii comunismului?” Iată, sintetic, în cuvintele Thierry Wolton: „Sunt toţi cei care făceau parte din nomenclatura comunistă. Fie conducătorii, fie membri de partid, fie poliţia politică. Cum i-am ordonat? Dacă ar fi să fac un fel de top, un fel de „hit parade” al călăilor din istorie, aş începe cu Lenin – pentru mine, el ocupă poziţia numărul unu şi mi se pare că este cel mai rău dintre toţi. Spun aceasta mai ales că restul călăilor comuniştzi nu au făcut altceva decât să cânte pe muzica pe care a făcut-o Lenin.  Pentru mine, aşadar, Lenin e călăul cel mai crunt din comunism şi după el nu vine  Stalin, aşa cum s-ar putea crede, ci Mao. Şi după Mao Tze Dung, Stalin şi kmerii roşii”;

 

Citeste mai mult

Administratie

Magia sărbătorilor a început la Botoșani cu Autobuzul lui Moș Crăciun

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, în colaborare cu Eltrans, aduce bucuria Crăciunului în oraș prin lansarea Autobuzului lui Moș Crăciun! Decorat festiv și plin de veselie, autobuzul fermecat circulă pe traseele 101 și 102 în perioada 18, 19 și 20 decembrie, între orele 9:00 – 12:00 și 14:00 – 17:00.

Copiii au ocazia să se bucure de o atmosferă de poveste, cu muzică de sărbătoare, zâmbetele Crăciunițelor și, bineînțeles, de întâlnirea cu Moș Crăciun, care apare doar la anumite ore pentru a aduce și mai multă bucurie celor mici.

De asemenea, autobuzul are o cutie specială pentru scrisori, unde micuții pot lăsa dorințele lor pentru Moș Crăciun. În Ajun, trei dintre aceste scrisori vor fi selectate, iar autorii lor vor primi cadouri speciale din partea Moșului!
Participarea la această activitate este complet gratuită, iar toți copiii din Botoșani sunt invitați să urce în autobuz și să se lase purtați de magia sărbătorilor.

Pentru detalii suplimentare, contactați Eltrans.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Duminică, Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, ajuns anul acesta la a XLIX-a ediție

Publicat

Publicitate

Urmează unul dintre cele mai frumoase festivaluri din județul nostru și anume Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, ajuns anul acesta la a XLIX-a ediție. Botoșănenii sunt așteptați  duminică, 22 decembrie 2024, în centrul Municipiului Botoșani, pentru a ne bucura de frumusețea tradițiilor de iarnă botoșănene și moldovenești.

Întrucât va fi un eveniment de amploare prin prezența a 36 de formații de datini și obiceiuri de iarnă (30 din județ și 6 din județele vecine), aproximativ 1200 de participanți – traficul și accesibilitatea de deplasare în municipiu vor suferi modificări.

Astfel, în ziua festivalului, traficul pe strada Cuza Vodă va fi oprit de la ora 9:30 până la ora 22:00, iar în intervalul orar 11:00 – 12:00 traficul va fi restricționat pe traseul paradei formațiilor: Primăria Municipiului Botoșani – Str. Cuza Vodă – Casa Sindicatelor – Liceul „A.T. Laurian” – Podul de Piatră – Calea Naţională – Direcţia Muncii – Hotel Rapsodia – Str. Cuza Vodă. Rugăm înțelegere! Știm că suntem în perioada aglomerată dinaintea sărbătorii Crăciunului și deja traficul este aglomerat, astfel încât duminică, dacă puteți, evitați deplasarea cu automobilul personal prin centrul Municipiului Botoșani, pentru a preveni eventualele neplăceri.

Parada va fi însoțită și de două trăsuri cu cai, de aceea îndemnăm să nu vă apropiați de animale, pentru a nu se speria și reacționa agresiv.

De asemenea, avem rugămintea de a nu utiliza obiecte pirotehnice și de a nu consuma substanțe psihoactive sau alcoolice pe domeniul public.

Mulțumim Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Municipiului Botoșani, Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, Poliției Locale Botoșani, Poliției Rutiere Botoșani, Inspectoratului pentru Situații de Urgențe Botoșani pentru sprijinul pe care ni-l oferă în organizarea acestui grandios festival!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

PROGRAMUL special de lucru în ceea ce privește activitatea de colectare a deșeurilor menajere, de pe teritoriul Comunei Mihai Eminescu

Publicat

Publicitate

Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă aduce la cunoștință faptul că în perioada Sărbătorilor de Iarnă, PROGRAMUL special de lucru în ceea ce privește activitatea de colectare a deșeurilor menajere, de pe teritoriul Comunei Mihai Eminescu, este următorul:

LOCALITĂȚI ZILE PROGRAM
Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi) Miercuri, 25.12.2024 LIBER
Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești Joi, 26.12.2024 Program normal
Ipotești și Cătămărești-Vale Vineri, 27.12.2024 Program normal
Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi) Miercuri, 01.01.2025 LIBER
Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești Joi, 02.01.2025 Program normal
Cervicești, Cucorăni și Cătămărești-Deal (partea stângă a DN29B, Botoșani-Dorohoi) Luni & Marți,
06 și 07.01.2025
Program normal

 

De asemenea, programul pe zile, de colectare a deșeurilor reciclabile și a deșeurilor menajere pentru anul 2025, este următorul:

IANUARIE

ZILE LOCALITĂȚI
17 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

FEBRUARIE

Publicitate
ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

MARTIE

ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
31 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

APRILIE

ZILE LOCALITĂȚI
18 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

MAI

ZILE LOCALITĂȚI
16 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
26 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

IUNIE

ZILE LOCALITĂȚI
13 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

IULIE

ZILE LOCALITĂȚI
18 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

AUGUST

ZILE LOCALITĂȚI
15 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
26 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

SEPTEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
12 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

OCTOMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
17 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

NOIEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

DECEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
12 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

Colectarea deșeurilor menajere prin sistemul „din poartă în poartă” va începe în toate localitățile comunei din data de 13.01.2025, după cum urmează:

ZILE LOCALITĂȚI
Luni Cervicești și Cucorăni
Marți Cătămărești-Deal (partea stângă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)
Miercuri Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)
Joi Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești
Vineri Ipotești și Cătămărești-Vale

 

 

Amintim faptul că, este INTERZISĂ, aruncarea în pubelele pentru deșeurile menajere și reciclabile, a următoarelor tipuri de deșeuri:

  • Deșeuri voluminoase (mochete, covoare, piese de mobilier, plăpumi, saltele, etc.)
  • Deșeuri rezultate din demolări sau/și construcții (pământ din excavații, moloz, beton, echipamente sanitare, gresie, faianță, geam tras, tâmplărie, etc.)
  • Deșeuri vegetale sau/și biodegradabile (crengi, frunze, iarbă, flori, excrementele animalelor, animale moarte, etc.)

Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă recomandă să solicitați sprijinul companiilor ce au depozit și își desfășoară activitatea pe raza comunei, pentru aruncarea deșeurile interzise a fi aruncate în pubelele pentru deșeurile menajere și reciclabile și enumerate mai sus.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending