Connect with us

Actualitate

Pensia anticipată în 2024: Ce reguli se aplică de anul viitor, care sunt condițiile

Publicat

Publicitate

Pensia anticipată în 2024. Începând de anul viitor, pensia anticipată va putea fi cerută doar de cei care au realizat stagiul complet de cotizare și de cei care au depășit acest stagiu cu până la cinci ani, scrie alba24.ro.

De asemenea, pentru că pensia anticipată fără penalizări va dispărea, valoarea pensiei anticipate se va diminua pentru fiecare lună de anticipare. 

Pensia anticipată fără penalizări, doar până la sfârșitul lunii august 2024

Potrivit Legii 360/2023 – noua lege a pensiilor – care se va aplica de anul viitor, pensionarea anticipată fără penalizări mai este posibilă doar până la sfârșitul lunii august 2024.

Din 1 septembrie 2024, pensia anticipată cu penalizări se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Vârsta standard de pensionare stabilită de noua lege a pensiilor este de 65 de ani, atât pentru bărbaţi cât și pentru femei. În cazul femeilor, această limită va fi atinsă abia în anul 2035.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se vor lua în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Publicitate

Cum se va stabili pensia anticipată în 2024 și care va fi procentul de diminuare 

Cuantumul pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform.

Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

  • până la un an – 0,40 %
  • între un an și 2 ani – 0,35 %
  • între 2 și 3 ani – 0,30 %
  • între 3 și 4 ani – 0,25 %
  • între 4 și 5 ani – 0,20 %

Potrivit legii, la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.

Trecerea de la pensia anticipată la pensia pentru limită de vârstă în 2024

Pensia anticipată se va transforma, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă, la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Pensia pentru limită de vârstă se va recalcula, prin eliminarea diminuării și, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și adăugarea perioadelor în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

În situația diminuării capacității de muncă, beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Motanul Costică, adus cu lăbuțele pe pâmânt de pompierii botoșăneni. Poveste cu final fericit

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au avut parte , luni, de o misiune cu totul specială. Speriat și obosit după ce și-a petrecut toată dimineața într-un castan, la aproximativ 12 metri înălțime. Așa a fost găsit un motan de pompierii militari, chemați să îl coboare din copac.
Disperată că nu își poate salva singură pisoiul, proprietara acestuia a cerut ajutorul salvatorilor, care au răspuns prompt.
Folosind o scară, pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani au reușit să ajungă la motan care, chiar dacă era speriat, s-a lăsat prins.
Câteva minute mai târziu, Costică a ajuns în brațele stăpânei.
Întâmplarea a avut loc astăzi, pe strada Dimitrie Brândză din municipiul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur în zona Vrancea cu magnitudinea 3,9. Cel mai puternic cutremur din ultimele 6 luni a fost la Buzău

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit de la 4 la 3,9 magnitudinea cutremurului produs luni dimineața, la ora 10:14, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea.

De asemenea, adâncimea la care s-a produs seismul a fost revizuită de la 140 km la 129 km.

Conform noilor date publicate de INCDFP, cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 37 kilometri vest de Focșani, 62 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 85 km est de Brașov, 95 km sud-vest de Bârlad, 97 km sud de Bacău și , 99 km nord-est de Ploiești

De la începutul lunii martie, în România s-au produs 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9.

Cel mai puternic cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în județul Buzău în data de 16 septembrie. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: A plouat cu șoferi beți în weekend. Au fost scoși din trafic de polițiști     

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282A, în comuna Trușești, un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, care a avea o deplasare haotică.

 

În urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

****

La data de 22 martie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282 H, în comuna Călărași, un autoturism condus de un tânăr, de 24 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltes valoarea rezultată fiind de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănenii sunt așteptați pe Pietonalul Unirii la prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Criminalistic al IPJ Botoșani

Publicat

Publicitate

La celebrarea celor 203 ani de la atestarea documentară a Poliției Române, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani îi vor aștepta pe botoșăneni pe Pietonalul Unirii mâine, 25 martie, în intervalul orar 12:00 – 14:30,.

Va fi prezentată tehnica din dotarea Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Biroului pentru Protecția Animalelor și Centrului de Reținere și Arestare Preventivă.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor organiza ateliere de siguranță personală și educație rutieră. Nu vor lipsi nici polițiștii din cadrul Serviciului Rutier cu autospecialele din dotare.

 

 

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending