Connect with us

Actualitate

Patru echipaje de elevi de la Botoșani acceptate la Olimpiada „Tinerii dezbat” de la nivel naţional

Publicat

ISJ Botoșani a anunțat astăzi că datorită punctajelor foarte bune ale participanților din județul Botoșani, precum și a recunoașterii rezultatelor foarte bune obținute în ultimii ani în cadrul acestei competiții, la nivelul structurilor de decizie la nivel național, organizatorii olimpiadei „Tinerii dezbat” au admis patru echipaje de elevi botoșăneni – două echipaje de începători și două pentru avansați, la etapa națională care va avea loc la Piatra Neamț, în perioada 11-17 iulie 2022.

Acesta este un concurs cu tradiție la Botoşani, care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi an de an, atât în rândul adolescenţilor participanţi, cât şi a profesorilor coordonatori/ arbitri, a explicat sursa citată.

Olimpiada de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat” este singurul concurs bazat pe expunere liberă sub formă de discurs argumentativ, adresat elevilor de liceu, unde concurenţii evoluează în echipe. Evaluarea este realizată la nivelul echipelor, dar și individual.

Pentru fiecare secțiune (începători și avansaţi), elevii se grupează în echipe de câte trei participanţi, care lucrează şi evoluează împreună în concurs, pentru prezentarea moțiunilor (temelor de dezbatere). Echipele reprezintă Guvernul sau Opoziţia, iar vorbitorii sunt evaluaţi în funcţie de calitatea discursului, de pertinența argumentărilor și a intervenţiilor, prestaţia oratorică, capacitatea de sinteză.

Elevii calificați la etapa naţională a concursului, secţiunea avansaţi, sunt: Pintilei Sara (Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, clasa a XI-a, prof. Ifrim Monica), Oroşanu Ioan (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, clasa a XI-a, prof. Huţanu Liviu-Orest), Şovan Eduard-Ovidiu (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, clasa a XI-a, prof. Huţanu Liviu-Orest), Kohut Sabina-Maria (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, clasa a X-a, prof. Huţanu Liviu-Orest), Ungureanu Andreea-Cristina (Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, clasa a XI-a, prof. Ifrim Monica), Grefu Francesca-Maria (Colegiul Naţional „A.T. Laurian Botoşani, clasa a XII-a, prof. Tanasă Ana-Gabriela). Pentru secţiunea începători, elevii calificaţi la etapa naţională sunt: Zaharia Sebastian-Paul (Colegiul Naţional „A.T. Laurian Botoşani, clasa a IX-a,  prof. Dulgheriu Carmen), Budeanu-Mihalachi Daria (Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, clasa a XI-a, prof. Siminiceanu Irina), Acatrinei Alessia-Ioana, Colegiul Naţional „A.T. Laurian” Botoşani, clasa a IX-a, prof. Dulgheriu Carmen), Vicoleanu Diana-Alexandra (Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani, clasa a X-a, prof. Manolache Cristina), Dumitriu Irina-Elena (Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, clasa a IX-a, prof. Siminiceanu Irina), Scripniciuc Andreea-Nicoleta (Colegiul Naţional „Grigore Ghica Dorohoi, clasa a X-a, prof. Pavel Daniela).

Profesorul însoţitor al lotului la etapa naţională este doamna profesoară Ifrim Monica de la Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, care este şi profesorul îndrumător a doi participanți în concurs, iar director de turneu este doamna profesor Livia Petrune, de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Botoșani.

Pentru stabilirea participanţilor la etapa naţională, s-a ţinut cont de ierarhia individuală la etapa judeţeană (punctajele obţinute de concurenţi în timpul rundelor) şi de numărul elevilor înscrişi în competiţie din fiecare judeţ. Prezentăm și rezultatele obținute la faza județeană a olimpiadei:

– secțiunea avansați: Premiul I şi II – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, Premiul III – Colegiul Naţional „A.T. Laurian” Botoşani şi Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani.

– secțiunea: Premiul I – Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, Premiul II – Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Premiul III – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani şi Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi.

“Felicitări tuturor elevilor participanți la această competiție, celor desemnați câștigători ai fazei județene și calificați să ne reprezinte județul la faza națională, dar și profesorilor îndrumători şi susținători ai acestui concurs! Mult succes la etapa naţională, energie şi inspirație maximă în pregătirea și prezentarea argumentelor”, a precizat Inspector Școlar General, Prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc în comunicatul de presă.

Iată și câteva imagini făcute publice astăzi de ISJ Botoșani:

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Darabani

Tristețe de nedescris la Cornești, în Darabani. Tânărul de 20 de ani care a suferit un accident săptămâna trecută a decedat

Publicat

Tânărul de 20 de ani din Cornești Darabani, care la sfârșitul săptămânii trecute a fost victima unui accident stupid a decedat, marți după-amiază, într-un spital din Iași.

Răzvan Zaharia, din Darabani, a suferit traumatisme severe la cap, iar cadrele medicale de la Clinica de Neurochirurgie din Iași nu au mai putut face nimic pentru salvarea acestuia.

Botoșăneanul a fost ținut în viață timp de patru zile cu ajutorul aparatelor, iar familia a sperat  că se va face bine.

Din păcat, marți după amiază, imediat după ora 16.00, inima lui Răzvan a încetat să mai bată, relatează Glasul Nordului.ro.

Răzvan Zaharia încerca să sudeze, vineri, o țeavă la un butoi cu diluant, iar la un moment dat s-a produs o explozie generată de gazele de diluant. În acel moment, a sărit capacul butoiului și l-a lovit direct în față. El a căzut inconștient la pământ, iar membrii familiei au sunat la 112 cerând ajutor.

Răzvan Zaharia a fost transportat de urgență la spital la Botoșani în comă, cu traumatism cranian și hemoragie. De aici, botoșăneanul a fost transferat la Iași, unde a și decedat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Actualitate

Oficial: Măsurile pentru plafonarea prețului la gaze și electricitate au fost aprobate. Se aplică de la 1 februarie

Publicat

Guvernul României a aprobat astăzi, votat marți, 25 ianuarie, ordonanța de urgență prin care se plafonează prețul la gazele și energie electrică furnizată de companii în România.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a declarat că guvernul a votat OUG-ul.

Acesta a precizat că măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie. Măsurile vor fi aplicate pe luna februarie și martie.

Ce măsuri intră în vigoare

Mai exact, kilowatt-ul pe oră scade la 0.80 de bani pentru energie electrică și 0.31, pentru kilowatt la gaze naturale.  Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Pentru IMM-uri plafonarea prețurilor va fi aplicată la un 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale

Potrivit premierului Ciucă, ”pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră, la energie electrică și 0.31 bani pentru kilowatt oră la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de comepensatie pentru a prelua cât mai mult din criza energetică, astfel efectele să fie resimțite mai puțin. Avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri vom plafona prețurile la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale”, a declarat acesta.

Reprezentații PSD spuneau că OUG-ul nu va fi votat marți

Anterior votului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după o discuție cu Florin Cîțu, că noua ordonanță nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. La scurt timp, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! 11 autospeciale dotate cu aparate radar pe drumurile din Botoșani

Publicat

Șoferii botoșăneni trebuie să manifeste prudență și să se gândească de două ori înainte de a apăsa pedala de accelerație.
În această săptămână, zilnic, pe drumurile din județ, polițiștii rutieri vor fi prezenți cu 11 autospeciale dotate cu aparate radar.
Aceștia acționează preventiv, în cadrul unei acțiuni desfășurată la nivel național, pentru prevenirea accidentelor rutiere care au viteza excesivă ca principală cauză de producere .

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Sute de locuri de muncă oferite de angajatorii din Botoșani, prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

Publicat

Peste șase sute de locuri de muncă oferite de angajatorii botoșăneni, prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Meseriil căutate sunt variate, multe fiind în construcții, dar se caută de asemenea ingineri, contabil-șef.

Oferta poate fi consultată integral AICI.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Rafila: „Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională”

Publicat

„Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a afirmat Rafila, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca.

El a precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.

“Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a explicat ministrul. AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Amplă acțiune a polițiștilor din Botoșani. Permise reținute, peste două sute de amenzi prin baruri, cluburi și pe șosele

Publicat

În zilele de 6 și 7 iulie 2022, polițiștii botoșăneni au acționat în județul Botoșani pentru prevenirea, descurajarea și combaterea oricăror evenimente negative, fiind asigurate măsuri pentru menținerea ordinii publice și prevenirea faptelor de natură penală.

 

Aproximativ 100 de polițiști, împreună cu jandarmi, polițiști de frontieră, însoțiți de câinele polițist, specializat în depistarea substanțelor psihoactive, precum și specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani au acționat în weekendul care a trecut, pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și conștientizarea tinerilor cu privire la riscurile și consecințele negative ale consumului de droguri sau substanțe psihoactive.

 

La acțiuni, au fost angrenați polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale și rutieră.

 

Activitățile au vizat zonele aglomerate și obiectivele economice din municipiul Botoșani, orașul Săveni, orașul Flămânzi și zona Secțiilor de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni și nr. 8 Flămânzi, forțele de ordine acționând pentru  prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale pe stradă, în baruri, cluburi, precum și pentru depistarea participanților la traficul rutier care încalcă normele legale privind circulația pe drumurile publice, consumă alcool sau droguri la volan.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificate și legitimate peste 500 de persoane și  controlate peste 200 de vehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 195 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 66.000 de lei.

 

Totodată, au fost reținute 13 permise de conducere și 8 certificate de înmatriculare.

De asemenea, împreună cu polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au fost desfășurate activități de prevenire a braconajului piscicol pe râul Prut și în zona Lacului de Acumulare Stânca-Costești, fiind legitimate 45 de persoane și controlate 3 amabrcațiuni și 3 societăți de profil piscicol.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 6.000 de lei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate