Connect with us

Eveniment

Patru cutremure marți, 23 mai 2023, înregistrate în România. Cel mai mare a avut magnitudine de 3.2

Publicat

Publicitate

Patru cutremure s-au produs marți, 22 mai, în România, cel mai mare având magnitudine de 3.2, în Dâmbovița.

Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, patru cutremure s-au produs începând de marți, 23 mai, imediat după miezul nopții, primele fiind replici ale cutremurului produs luni, 22 mai în Arad.

Prima replică a fost înregistrată la ora 00:21:05  în CRISANA, ARAD. Cutremurul cu magnitudinea ml 2.4 a avut loc la adâncimea de 2 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 25 kilometri Est de Arad, 49 kilometri Nord-Est de Timișoara, 75 kilometri Sud-Est de Bekescsaba, 92 kilometri Nord de Reșița.

La ora 01:31:34 s-a produs un cutremur în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, Dâmbovița. Cutremurul a avut magnitudinea ml 3.2 și s-a produs la adâncimea de 68 de kilometri.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 37 kilometri Nord de Târgoviște, 44 kilometri Sud de Brașov, 58 kilometri Nord-Vest de Ploiești, 63 kilometri Nord-Est de Pitești, 72 de kilometri Sud-Vest de Sfântu-Gheorghe, 85 kilometri Est de Râmnicu Vâlcea.

Publicitate

La orele 02:48:15 și 05:12:25 s-au mai înregistrat încă două cutremure în Crișana, Arad. Acestea au avut magnitudine de 2.0 și 2.7 și s-au produs la adâncimea de 10 kilometri, respectiv 5 kilometri.

Reamintim că luni, 22 mai 2023, s-au produs alte trei cutremure în Arad,  cel mai mare având magnitudine de 4.9 ml.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Secretul „Metodei Botoșani”: Strategia care a urcat promovabilitatea la Evaluarea Națională în județ cu peste 10% în 2025

Publicat

Publicitate

O metodă implementată de specialiștii în educație din județul Botoșani a dus la o creștere semnificativă a rezultatelor elevilor la Evaluarea Națională. Rata de promovare a urcat cu 10%, iar școlile din mediul rural, unde mulți elevi obțineau note sub 5, au înregistrat progrese remarcabile, relatează adevărul.ro.

A primit deja un nume, „Metoda Botoșani”, și a fost aplicată tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județ. Aceasta a dat rezultate spectaculoase inclusiv la școlile din mediul rural unde de obicei mulți elevi nu reușeau să obțină nici măcar nota 5. Deși la Botoșani nu a fost înregistrată nicio medie de 10, anul acesta, rezultatele elevilor de nivel mediu și slab au crescut, ceea ce este un plus extraordinar pentru învățământul de masă. Botoșaniul a reușit să urce un loc în clasamentul pe Moldova și să se apropie de județele cu rezultate foarte bune.

„Trebuiau luate neapărat măsuri”

Județul Botoșani a avut o rată modestă de promovare a Evaluării Naționale. Adică avea un procent destul de mic de elevi care reușeau să obțină nota cinci sau peste nota cinci la probele de examen. Mai ales în mediul rural erau școli cu mulți elevi cu note de 2 și 3. În anul 2024, de exemplu, s-a aflat pe penultimul loc în Moldova cu 65.3% elevi cu medii peste 5 la Evaluare Națională.

Rezultatele slabe i-au determinat pe cei de la Inspectoratul Școlar Județean să caute metode de a remedia situația. După analize și consultări prelungite s-a găsit o soluție care a fost aplicată pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, ce îmbină metode tradiționale de tipul „repetiția este mama învățăturii”, cu cele moderne de tipul analizelor și strategilor educaționale, inclusiv cu procese de follow-up. „Trebuiau luate neapărat măsuri. A fost o muncă de un an de zile, începută cu o analiză a ultimilor doi ani la Evaluare Națională și elaborare unei strategii. A fost un efort colectiv, inspectorat, profesori, elevi, părinți”, spune Bogdan Suruciuc, inspector școlar general la Botoșani. Așa s-a născut un soi de „metodă Botoșani”, un demers unic în perioada acesta, în România. Aparent, metoda este simplă.

A fost vorba despre un test inițial standardizat, cu subiect unic, la nivelul județului Botoșani, dat de toți elevii de-a VIII a la începutul anului școlar. Mai apoi au fost adăugate alte două simulări ale Evaluării Naționale, la nivel județean, pe lângă cea națională. Adică în total a fost vorba despre trei simulări, două județene și una națională, dar și un test standard, tot la nivel județean. „Ne-am gândit să implementăm următoarele măsuri în sistemul de învățământ botoșănean la nivelul clasei a VIII a. Este vorba despre testarea standardizată la clasa a VIII a cu subiect unic o dată la începutul anului școlar. Au urmat apoi două examene de simulare, la nivel județean, pe lângă simularea de la nivel național. A presupus un efort consistent”, adaugă Bogdan Suruciuc.

„S-a putut indentifica nivelul real al elevilor”

Această metodă a presupus nenumărate analize, planuri și măsuri. S-a început metodic cu testul inițial standardizat pentru a se afla nivelul real al elevilor. Subiectele au fost unice la nivelul întregului județ, iar testele nu au fost corectate de profesorii de la clasă, ci de cadre didactice din tot județul. Tocmai pentru a avea parte de o analiză obiectivă a rezultatelor și a nivelului de pregătire.

Publicitate

„S-a făcut o evaluare obiectivă a nivelului de pregătire al elevilor. Lucrările nu au fost corectate de profesorul de la clasă, ci de alți profesori. Și atunci se poate identifica nivelul real al copiilor. În baza rezultatelor care s-au obținut au putut fi identificate o serie de puncte slabe și puncte tari care să poată fi analizate și de aici să se poată desprindă o serie de planuri și măsuri care să ducă la îmbunătățirea nivelului de pregătire al elevilor”, precizează Mihaela Filip, director al Școlii Gimnaziale Numărul 13, Botoșani. După testul inițial, profesorii au putut vedea unde trebuie să insiste cu pregătirea elevilor. Simulările județene au venit ca un feedback, care i-au ajutat pe profesori să vadă dacă au reușit să-și atingă obiectivele, unde persistă lacunele și cum să procedeze.

„Atunci am putut să ne dăm seama mult mai repede de punctele slabe ale lor, de aspectele pe care le stăpânesc bine. De la o simulare la cealaltă, am putut alege metodele potrivite pentru a înregistra un progres real”, precizează profesorul de Limba română, Simona Gavril. Fiecare rezultat la testări și simulări a însemnat pentru profesori feedback-uri, prognoze, măsuri. „Am avut o prognoză, un feedback al rezultatelor și am știut ce să facem în continuare în funcție de fiecare rezultat al simulărilor. Dar a necesitat și un efort din partea noastră”, spune și Mihaela Airinei, profesor de Limba și literatura română.

Elevii obișnuiți cu evaluarile

Această metodă a fost de un real folos mai ales pentru elevi, spun profesorii. Aceștia s-au familiarizat cu subiectele, au învățat să se încadreze în timp și cum să abordeze examenul. Unii profesori spun că a fost și o adevărată pregătire psihologică pentru elevi.

Putem trage concluzia că ele au fost un lucru de ajutor în evoluția copiilor. I-au ajutat să se familiarizeze cu cerințele examenului atât al modului în care se desfășoară, al tipului de subiecte care se aplică. Copiii au învățat să-și gestioneze timpul, au învățat să-și gestioneze stresul, pentru că orice formă de evaluare implică stres. Iar copilul dacă este pus în repetate rânduri în această situație, învață cum anume poate să abordeze acest stres. Învață să privească altfel cerințele subiectului”, adaugă Mihaela Filip.

„Putem spune că avem rezultate mulțumitoare”

După Evaluarea Națională din această vară se poate spune că „metoda Botoșani” a dat rezultate uimitoare. Procentul elevilor care au obținut peste cinci la probele de examen a crescut cu peste 10%.. Adică, din cei 3361 de elevi care au participat la Evaluarea Națională în județul Botoșani, 2533 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5, rezultând un procent de 75.4% cu 10.1%, mai mare decât anul precedent. Totodată numărul școlilor cu 100% de elevi cu note peste 5 a crescut spectaculos. Anul trecut au fost doar trei școli cu zero elevi cu note sub cinci, în timp ce anul acesta numărul lor a crescut la 11. Multe dintre acestea din mediul rural, acolo unde se înregistrau an de an rezultate slabe.

„Clar este loc de mai bine, dar se vede că măsurile pe care le-am introdus în acest an în sistemul de învățământ botoșănean la nivelul clasei a VIII-a au dat roade. Am crescut față de anul trecut cu peste 10% și ne bucurăm în primul rând pentru elevi pentru că am putut să-i conștientizăm să învețe. Avem în acest an, iarăși printr-o comparație cu anul școlar trecut, unde am avut doar trei unități cu promovabilitate sută la sută, anul acesta avem 11 unități, inclusiv din mediul rural”, afirmă inspectorul școlar general de la Botoșani.

Deși nu a avut nicio medie de 10 la Evaluare Națională, au crescut multe notele obținute de elevii de nivel mediu. Zece elevi au obținut nota 10 la una dintre probe, adică doi la Limba și literatura română și opt la Matematică.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 10 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 10 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 10 iulie 2025:

Loto 6/49: 19, 44, 21, 20, 29, 12

Loto 5/40: 2, 11, 16, 10, 7, 25

Joker: 34, 24, 39, 11, 36 + 1

Noroc: 5 5 5 0 7 9 7

Publicitate

Noroc Plus: 9 7 4 4 5 0

Super Noroc: 1 6 6 5 3 3

Citeste mai mult

Eveniment

Pământul se învârte tot mai repede: Ziua de 9 iulie 2025, una dintre cele mai scurte înregistrate vreodată

Publicat

Publicitate

Pe 9 iulie 2025, Pământul a avut una dintre cele mai scurte zile înregistrate până acum, durata acesteia fiind cu 1,3 milisecunde mai mică decât cele 86.400 de secunde ale unei „zile solare” medii, potrivit dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro. Astronomii estimează că zilele de 22 iulie și 5 august ar putea fi chiar și mai scurte.

Această scurtare este legată de poziția Lunii față de Pământ: în perioada când satelitul natural se află la cea mai mare distanță (apogeu), forța mareelor – care în mod normal frânează rotația planetei – este mai slabă. Prin urmare, Pământul se poate învârti ușor mai repede. Totuși, diferența este atât de mică încât nu este perceptibilă de oameni (o clipire durează aproximativ 100 de milisecunde).

Specialiștii atrag atenția că motivele exacte ale accelerării rotației Pământului rămân, în mare parte, necunoscute. Deși în mod obișnuit planeta își încetinește mișcarea de rotație cu aproximativ două milisecunde pe secol, măsurători cu ceasuri atomice au indicat o accelerare neobișnuită în ultimii ani, în special în 2020 și 2022.

Cercetătorii au propus diverse explicații, de la modificări în atmosfera terestră și slăbirea câmpului magnetic până la schimbări în dinamica nucleului planetei. Se crede că nucleul intern al Pământului a început să încetinească în jurul anului 2010 și chiar să se rotească în sens invers, influențând subtil mișcarea de rotație.

Istoric, rotația Pământului nu a fost niciodată complet stabilă. În era mezozoică, zilele durau aproximativ 23 de ore, iar în Epoca Bronzului erau cu aproape o jumătate de secundă mai scurte decât astăzi. Pe termen foarte lung, atracția gravitațională a Lunii (prin fenomenul de frânare mareică) continuă să încetinească progresiv planeta.

În schimb, în prezent, topirea ghețarilor și deplasarea apelor subterane asociate schimbărilor climatice contribuie la o ușoară creștere a duratei zilelor – estimată la 1,33 milisecunde pe secol între 2000 și 2018.

Publicitate

Cea mai scurtă zi înregistrată vreodată a fost pe 5 iulie 2022, cu o durată cu 1,66 milisecunde mai mică decât media. Experții avertizează că, dacă tendința de accelerare continuă, ar putea deveni necesară ajustarea timpului oficial prin reducerea unei secunde bisecte în jurul anului 2029 – o premieră în istoria cronometrajului modern.

Citeste mai mult

Administratie

Razie a Poliției Locale Botoșani: 20 de amenzi și opt mașini blocate, în doar o zi, pentru parcări neregulamentare

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au aplicat marți, 9 iulie 2025, un număr de 20 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.910 lei, în cadrul unei acțiuni pentru verificarea respectării normelor locale și rutiere.

Pe străzile Mihail Kogălniceanu, bd. Mihai Eminescu și str. Cuza Vodă, polițiștii au identificat zece șoferi care și-au parcat autoturismele neregulamentar, fie pe treceri de pietoni, fie în zone unde oprirea este interzisă, afectând astfel fluența traficului. Aceștia au fost amendați conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

De asemenea, în colaborare cu reprezentanții S.C. Eltrans S.A., s-au desfășurat controale în parcările cu parcometre din oraș. Au fost identificate opt autoturisme fără tichet valabil sau cu termenul expirat. Polițiștii locali au aplicat opt sancțiuni contravenționale: cinci amenzi în valoare totală de 2.100 lei și trei avertismente. Totodată, roțile celor opt mașini au fost blocate.

Poliția Locală Botoșani a intervenit și pentru siguranța traficului rutier în urma ploilor torențiale care au afectat orașul. S-au semnalat zone inundate pe Calea Națională (în dreptul Brico Depot), unde apa a dislocat capacele canalelor, pe strada Mihail Kogălniceanu (zona Fabi Trans), dar și o surpare de carosabil pe strada Petru Rareș, unde zona a fost delimitată și semnalizată corespunzător.

Autoritățile locale anunță că astfel de controale vor continua zilnic și recomandă tuturor cetățenilor să respecte legislația în vigoare pentru evitarea sancțiunilor și pentru siguranța circulației în municipiu.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending