Connect with us
Publicitate

Eveniment

Patru case din Botoșani s-au aprins în ultimele ore. Zeci de pompieri au luptat cu flăcările pentru a limita proporțiile

Publicat

Joi s-a dovedit a fi o zi cu ghinion pentru mai multe familii din Coțușca, Săveni, Havârna și Unțeni, după locuințele le-au fost amenințate de incendii, generate de coșurile de fum necurățate.

Intervenția promptă a pompierilor militari și voluntari a făcut ca pagubele să nu fie însemnate.
Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 28 de pompieri. Valoarea bunurilor salvate se ridică la aproximativ 500.000 de lei.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu din locuinţele botoşănenilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani recomandă verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului.

Fotografia are caracter generic.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lista bolilor profesionale ale profesorilor, întârziată până la finalul lunii aprilie 2025, potrivit unui ordin publicat în MO

Publicat

Lista bolilor profesionale ale profesorilor ar trebui să fie gata până la data de 30 aprilie 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Inițial, lista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice ar fi trebuit să fie gata până pe 1 decembrie 2023, scrie edupedu.ro.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului educației nr. 6.072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior. Documentul este semnat la Ligia Deca, ministrul Educației.

Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății privind aprobarea listei bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice ar urma să fie gata până la data de 30.04.2025.

Foto: Captură ordin nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024
OME-nr.-3.069-Acte-Normative-Amanate-MO-124-13-02-2024Download
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că lista este aprobată prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Precizăm că Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare în data de 3 septembrie 2023, termenul de 120 de zile fiind depășit.

Iată ce prevede Legea citată mai sus:

Articolul 219 – „(1) Personalul din învățământul preuniversitar are drepturi și obligații care decurg din legislația în vigoare, din prezenta lege, din regulamente specifice, precum și din prevederile contractului individual de muncă și ale contractului colectiv de muncă aplicabil.

(2) Personalul din învățământul preuniversitar beneficiază de asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislația în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum și de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.

(3) Lista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății și aprobată prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Declararea bolilor profesionale se face de către direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București din care face parte medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea în vederea declarării cazurilor de îmbolnăvire profesională, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

(4) Personalul didactic care și-a pierdut capacitatea de muncă, ca urmare a unei boli profesionale, beneficiază de pensie de invaliditate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.”

Citeste mai mult

Eveniment

Proiectul care interzice consumul de energizante de către minori a fost adoptat de Camera Deputaților care este for decizional

Publicat

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 238 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 12 abţineri.

Proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Potrivit unui amendament adoptat de plen, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Darabani: Zeci de amenzi pentru viteză. Acțiunea a vizat prevenirea accidentelor rutiere

Publicat

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Darabani au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă sau consumul de băuturi alcoolice.

 

Astfel, s-a acționat pe principalele artere din orașul Darabani, fiind instituite filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, prilej cu care au fost controlate peste 100 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 73 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 30.000 de lei, 34 dintre acestea fiind aplicate pentru viteză excesivă.

 

De asemenea, au fost efectuate 24 de testări cu aparatul etilotest, fără a fi identificate persoane aflate sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Taximetrist neautorizat din Copălău, prins cu mașina plină cu consăteni. Nu mai are voie să scoată mașina din curte șase luni

Publicat

La data de 19 februarie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe drumul european DE 58, în comuna Copălău, un autoturism, condus de un bărbat de 52 de ani, din aceași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta în regim taxi, contra cost, patru persoane, fără a fi autorizat în acest sens.

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru o perioadă de 6 luni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending