Connect with us

Eveniment

Patriarhia: Biserica nu militează pentru interzicerea „totalitară” a avortului, ci încurajează aducerea pe lume a fiinţei umane

Publicat

Publicitate

În contextul redeschiderii dezbaterii din societate, Vasile Bănescu a transmis clarificări referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române în ceea ce privește problematica avortului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române clarifică „situarea Bisericii și a spiritului creștin față de sacralitatea vieții, libertate personală, alegere responsabilă și moarte. Pentru că despre ele este vorba”.

„Biserica nu uneltește, cum își imaginează unii sărmani distopici, o revoluție morală care să instaureze morala cu forța, orice act autentic și valid moral fiind exclusiv unul care se înfiripă și crește doar în starea de libertate și în urma unei alegeri libere, făcute în cunoștință de cauză”, spune Vasile Bănescu.

Biserica recomandă și ajută, omul alege

Așadar „Biserica NU militează irațional și nerealist pentru interzicerea totalitară a avortului”, deși militanții pro-avort au tendința totalitară de a impune avortul ca practică morală și unanim acceptată.

Biserica doar „recomandă – în cel mai adecvat mod la realitatea omenească și la Revelația dumnezeiască a Celui care este, printre altele, însăși Viața – încurajarea aducerii pe lume a ființei umane, a persoanei care se zămislește într-o altă persoană, oferind ulterior sprijin multiplu prin instituțiile sale caritabile viitoarei mame, potențial aflată într-o situație fragilă și dificilă”, subliniază Vasile Bănescu.

Situația cel mai adesea vulnerabilă a mamei care face o alegere „inevitabil tragică” precum avortul nu ne poate împiedica să spunem totuși lucrurilor pe nume, mai transmite Vasile Bănescu. Adevărul mărturisit de Biserică este acela că avortul este pruncucidere.

Publicitate

Iar „a manifesta reverență față de orice formă de viață, a încuraja aducerea la viață și nu omuciderea / pruncuciderea, ține de esența moralei religioase cu rădăcini cerești, dar și de cea a bioeticii seculare oneste”, spune Vasile Bănescu.

„Argumentul pro-choice legat de libertatea de a dispune conform propriei voințe de propriul trup (valid până la un punct și doar în registre care nu-l afectează pe un altul) se lovește dureros de realitatea că în acel trup crește un alt trup, perfect distinct, al unei alte persoane, asupra vieții căreia nimeni altcineva nu are dreptul moral să decidă, doar pentru că aceasta nu se poate apăra singură”, explică purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Totodată, Vasile Bănescu recunoaște că problematica este extrem de complexă și include și excepțiile dramatice, în care viața mamei are prioritate.

Datoria de a mărturisi adevărul
„Dar problema în sine rămâne aceea a distincției limpezi – operate cu claritate, onestitate și responsabilitate morale – între încurajarea militantă a suprimării vieții unei persoane, fie și in nuce („incipientă” – n.ed.), și încurajarea respectării primului drept al ființei umane: dreptul de a te naște.”

„Biserica nu susține așadar interzicerea totalitară a avortului, care rămâne o opțiune inevitabil tragică pentru mamă, ci doar încurajează firesc respectarea acestui drept fundamental care alimentează mergerea omenirii mai departe (adică dreptul la viață – n.ed.)”, continuă Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei mai subliniază ramificațiile extrem de complexe ale acestei problematici, care trimit și la asumarea relațiilor de iubire și a responsabilității în viața intimă.

„Biserica nu poate fi niciodată anti-natalistă, ci doar pro-viață, ea nu poate împărtăși ideea absurdă a «neajunsului de a te fi născut», ci doar sprijini libertatea de a opta moral și de a alege responsabil asumarea urmărilor unui act care angajează nu doar trupurile, ci și sufletele.”
„Biserica are datoria deplină de a promova responsabilitatea morală, respectarea vieții, a dreptului fundamental de a trăi, precum și «cultura vieții»”, mai transmite Vasile Bănescu.

Iar aceasta implică și datoria de a mărturisi adevărul, respectiv „de a denunța monstruoasa «cultură a morții» care promovează sofistic avortul ca pe ceva subînțeles firesc și dezirabil”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei mai amintește că persoana umană, în orice stadiu de dezvoltare, este „dotată cu identitate și demnitate” și că civilizația euro-atlantică este construită pe codul moral al Decalogului, nu pe noile ideologii.

„E onest să ne amintim și că toți cei care ne-am născut și perorăm azi despre avort, fie pro-choice, fie pro-life, am fost cândva, fără excepție, în stare embrionară. Era oare cumva mai bine pentru noi, părinții noștri sau pentru cei pentru care contăm să nu ne fi născut?” se întreabă retoric Vasile Bănescu.

Mântuirea, răul și taina libertății
În finalul mesajul său, Vasile Bănescu reamintește că Biserica a propovăduit mereu libertatea responsabilă, pentru că Dumnezeul creștinilor nu a impus nimănui nimic, esența creștinismului fiind alegerea liberă a binelui.

Dar libertatea fără responsabilitate nu este libertate autentică. „O societate în care mentalitatea dominantă ajunge să presupună, total greșit, că trebuie să avem doar un maximum de drepturi și nicio responsabilitate este opusul jalnic  al societății democratice ideale, în care ar trebui să avem un maximum de libertăți și de responsabilități”, afirmă Vasile Bănescu.

„Biserica are, așadar, nu dreptul de a interzice ceva, ci doar pe acela de a converti atenția și voința oamenilor spre Viață și valorile inestimabile ale acesteia. Mai are, de asemenea, datoria de a mărturisi și arăta în mod credibil și persuasiv că marea taină a existenței răului poate fi deslușită și măcar parțial înțeleasă doar din perspectiva existenței libertății.”
„Ne salvăm sau ne pierdem exclusiv ca ființe libere în intervalul creat mereu între chemarea lui Dumnezeu și răspunsul liber al omului”, încheie Vasile Bănescu

Context
Mesajul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române vine în contextul în care, în 24 iunie 2022, Curtea Supremă SUA a oferit clarificări referitoare la reglementarea avortului în SUA, afirmând că statele americane pot legifera cum doresc chestiunea avortului.

„A venit timpul să luăm în considerare Constituția și să lăsăm chestiunea avortului la decizia reprezentanților aleși de popor”, scrie în opinia majoritară transmisă de șase din cei nouă judecători ai Curții Supreme SUA. Imediat, o mare parte a presei și activiștii pro-avort au transmis în mod fals că a fost interzis avortul în SUA.

Drept răspuns, în Parlamentul European a adoptat, în 7 iulie, o rezoluție care „propune includerea dreptului la avort (sic!) în Carta Drepturilor Fundamentale a UE”. Formularea este problematică, deoarece în SUA nu s-a interzis avortul, iar în plus niciun document internațional nu stipulează un „drept la avort”.

Sursa: basilica.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de măsuri provizorii în dosarul privind anularea alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu privind impunerea de măsuri provizorii în dosarul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidențiale din România.

‘Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsura provizorie în cauza Călin Georgescu contra România (cererea nr. 37327/24). Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care Georgescu a fost candidat. Georgescu ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată și procesul electoral să fie reluat. Curtea a respins cererea de măsuri provizorii, ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii)’, se arată într-un comunicat al CEDO dat, marți, publicității.

Conform CEDO, această hotărâre nu influențează o decizie ulterioară pe fondul procesului.

‘Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curții (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri în fața Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă’, spune CEDO.

Pe 24 noiembrie 2024, a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România, al doilea tur de scrutin fiind programat să aibă loc la 8 decembrie 2024.

Călin Georgescu a candidat la aceste alegeri și s-a calificat pentru al doilea tur de scrutin.

Publicitate

Pe 6 decembrie 2024, în temeiul articolului 146 f) din Constituția României, Curtea Constituțională a României a anulat întregul proces electoral. CCR a decis atunci ca alegerile pentru președintele României să fie reluate în integralitate și reorganizate de către Guvern la o dată ulterioară.

Pe 16 decembrie 2024, invocând încălcări ale drepturilor sale prevăzute de articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un remediu efectiv) din Convenție și de articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere), Călin Georgescu a solicitat măsuri provizorii în temeiul articolului 39 din Regulamentul Curții împotriva deciziei nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României, care anulase procesul electoral al alegerilor prezidențiale în curs la data pronunțării acesteia.

El a cerut în mod specific suspendarea efectelor deciziei Curții Constituționale până la soluționarea cauzei sale la Curte, pentru a preveni un prejudiciu ireparabil asupra drepturilor democratice ale reclamantului și ale cetățenilor romani.

De asemenea, el a cerut obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur de scrutin, și să organizeze turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale.

În plus, el a solicitat obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.

CEDO detaliază motivele pentru care a respins cererea lui Georgescu.

‘Decizia a fost adoptată, în unanimitate, de o Cameră compusă din șapte judecători. În decizia sa, Curtea a reamintit că, în conformitate cu articolul 39 din Regulament, măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă în situația anterioară sau despăgubită în mod corespunzător. În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanțe excepționale, atunci când acest lucru este necesar în interesul părților sau pentru buna desfășurare a procedurii. Curtea a respins cererea lui Georgescu ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând în considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile și motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis, în conformitate cu practica sa bine stabilită, că cererea lui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții’, explică CEDO.

Totodată, CEDO a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentului Curții și a decis să nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Alcoolemie incompatibilă cu viaţa. Un ieşean de 40 de ani a reuşit să sfideze moartea cu 9.69 la mie alcool în sânge. Este echivalentul consumului a 9 litri de vin

Publicat

Publicitate

Cea mai mare alcoolemie înregistrată vreodată în România a fost atinsă la Iaşi. 9,69 la mie, adică echivalentul consumului a 9 litri de vin, este recordul absolut al unui bărbat de 40 de ani. A ajuns la camera de gardă a Spitalului Judeţean în comă alcoolică, după ce tot de acolo se externase pe semnătură, cu câteva ore înainte. Medicii avertizează: consumul excesiv poate fi fatal, relatează observatornews.ro. 

Bărbatului de 40 de ani i s-a făcut rău din cauza alcoolului şi a fost găsit căzut pe o stradă din apropierea spitalului.

Bărbatul a ajuns la spital şi cu o seară înainte, tot din cauza consumului de alcool. A rămas internat peste noapte, a primit tratament de specialitate, iar dimineaţa s-a externat la cererea lui. A plecat nu departe de spital şi s-a oprit în primul local unde se vindeau băuturi alcoolice. De acolo a fost preluat cinci ore mai târziu cu ambulanţa, în comă alcoolică.

Este echivalentul consumului a 9 litri de vin. Rezultatul analizelor i-a şocat pe medici. Bărbatul depăşise de aproape trei ori pragul de comă alcoolică. 9,69 la mie au indicat analizele din sânge.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Dorohoi: Pasageră în maxi-taxi, rănită. Accident pe strada George Enescu din oraș

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 64 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază. În eveniment, care s-a produs pe strada George Enescu din municipiul Dorohoi, au fost implicate un autoturism și un microbuz, în care se aflau doi pasageri și șoferul. În mașină era doar conducătorul auto.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță aparținând SAJ și Poliția.

Pompierii militari au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. O femeie, pasageră în maxi-taxi, a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

ANOFM: 97 programe de formare profesională vor începe în februarie, la nivel național

Publicat

Publicitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București.

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: agent de securitate – 133 de persoane; referent resurse umane – 99 de persoane; operator introducere validare și prelucrare date – 87 de persoane; ajutor bucătar – 84 de persoane; coafor – 71 de persoane; bucătar – 56 de persoane; competență digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică – 56 de persoane; lucrător comercial – 56 de persoane; cofetar – 42 de persoane; îngrijitor spații verzi – 42 persoane.

Județele în care, în ianuarie, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanți, sunt: Brașov (pentru 126 de persoane), Municipiul București (pentru 112 de persoane) și Botoșani (pentru 84 de persoane). AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending