Connect with us

Eveniment

PAȘTELE CATOLIC 2023: tradiții, obiceiuri și semnificații religioase pentru credincioși

Publicat

Publicitate

Paştele, considerat cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, este sărbătorit duminică, 9 aprilie, de către credincioșii catolici. La aceeași dată, ortodocșii sărbătoresc Floriile. Unii credincioşi respectă aproape cu stricteţe tradiţiile moştenite. Între acestea, pregătirea unei mese speciale, constând din preparate din miel, ouă roşii, cozonaci sau vedeta sărbătorii, pasca, relatează alba24.ro.

Însă atât meniul, cât şi alte obiceiuri, cum ar fi vânătoarea de ouă sau udatul fetelor cu apă rece, diferă în funcție de zonă.

Alţii sunt mai puţin preocupaţi de tradiţii, Paştele fiind doar o ocazie de a aduna familia laolaltă şi a întreţine relaţiile cu prietenii.

Paștele catolic: tradiții și obiceiuri

Și catolicii au obiceiul de ciocnit al ouălor roșii. Potrivit tradiției, Maica Domnului a venit în locul unde Iisus a fost răstignit și a așezat un coș cu ouă lângă Cruce. Sângele Mântuitorului le-a înroșit.

Pe masa de sărbătoare, sunt pregătite preparate precum drobul, pasca, cozonacul și carnea de miel. În unele zone, se face ciorbă din carne de miel.

Apa de Paște este specială și de ea se leagă multe tradiții, în Transilvania fiind cunoscut obiceiul mersului „cu stropitul” sau „cu udatul”.

Publicitate

Stropitul fetelor nemăritate este un obicei care se practică în multe dintre satele din Ardeal.

Stropitul este practicat, de regulă, de popoarele cu origine germanică. Acest obicei are loc şi în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii, Ostera. De aici vine şi denumirea Paştelui în germană, „Ostern”.

În Italia, în a doua zi de Paşte, se face un concurs cu ouă. În Germania, de Paşte se decorează casele cu ramuri înmugurite, cu flori şi cu salcie, iar copacii sunt împodobiţi cu ouă. Copiii se întrec în rostogolirea ouălor colorate prin grădină sau le ciocnesc, precum ortodocşii.

În multe locuri, copiii pornesc la „vânătoare de ouă” pentru a găsi ouăle ascunse în case sau grădini.

Paștele catolic: semnificații pentru credincioși

În ceea ce privește tradițiile bisericești, la catolici este Miercurea Cenușie, la începutul postului. Se pune accentul pe împăcarea cu Dumnezeu. La ortodocși este Duminica iertării, ce subliniază importanța împăcării.

În Săptămâna Mare, s-au cântat imnuri şi s-au citat pasaje din Biblie. La sfârşit, participanţii sunt împărtăşiţi cu ostie (pâine nedospită) şi se practică „procesiunea”, înconjurarea bisericii de către preoţi şi credincioşi.

Potrivit regulilor catolice, Sărbătoarea Paştelui este precedată de trei zile sfinte: Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – Patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii şi a aşteptării. Acestea sunt cunoscute drept „Triduumul Pascal” și reprezintă preambulul Învierii.

Vinerea Neagră reprezintă pentru catolici ziua în care Hristos a fost răstignit, pe muntele Golgota. Seara, în biserici se oficiază Denia Prohodului, adică slujba de înmormântare.

Credincioşii dau ocol bisericii de trei ori. Sfântul Epitaf, o bucată de pânză pe care este brodată scena uneia dintre minunile înfăptuite de Iisus, este pus pe Sfânta Masă. În ziua Vinerii Mari, catolicii consideră că este bine țină post negru.

Arhidieceza de Alba Iulia este cea mai veche episcopie catolică de pe teritoriul actual al României. Episcopia datează din secolul al XI-lea.

În Sâmbăta Sfântă, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică.

În noaptea de sâmbătă spre duminică are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

Sâmbătă, înainte de Înviere, se sfinţeşte un coşuleţ cu ouă roşii, cozonac, carne de miel şi vin.

Duminică dimineaţa, înainte de micul dejun, toţi membrii familiei se spală pe faţă cu apa în care a fost pus un ou roşu şi un ban – simbolurile sănătăţii şi ale belşugului.

Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt:

  • binecuvântarea focului în afara bisericii
  • aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări
  • cântările speciale adresate lui Hristos
  • lecturile din Vechiul Testament
  • proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.

Sărbătoarea Învierii la catolici și ortodocși

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Sărbătoarea Învierii Domnului este sărbătorită în acest an duminică, 9 aprilie, de romano-catolici și duminica viitoare, 16 aprilie, de ortodocși.

Există o singură regulă prin care se stabileşte data Paştelui Stabilită chiar la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea, ea spune că Sărbătoarea Învierii Domnului va fi în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocţiu de primăvară.

Există trei coordonate majore: ziua de Duminică (ziua sfântă a creştinilor), un eveniment astronomic – luna plină – şi echinocţiul de primăvară – 21 Martie. Niciodată Paştele nu poate fi înainte de 21 Martie. Apoi se aşteaptă prima lună plină şi în prima duminică, după acest eveniment, se organizează sărbătoarea pascală.

Este o singură excepţie de la această regulă majoră, şi anume: dacă această duminică se suprapune Paştelui evreiesc (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Învierea Domnului a fost sărbătorită peste tot la aceeaşi dată până la introducerea în 1582 a calendarului gregorian, în urma reformei efectuate de Papa Grigorie al XIII-lea. Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocţiul de primăvară să se mute înapoi în anul calendaristic.

În Orient, din motive religioase ce au apărut odată cu Marea Schismă din 1054, cele mai multe biserici au refuzat să accepte calendarul gregorian, care este cu 13 zile înaintea celui iulian. Astfel, Răsăritul şi Apusul n-au mai serbat Paştele la aceeaşi dată decât din întâmplare. Catolicii calculează data Paştelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocţiul de primăvară, în timp ce ortodocşii calculează în funcţie de luna plină astronomică.

Ocazional, data Paştelui coincide pentru toţi creştinii. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocţiu are loc târziu, după 3 aprilie. Fenomenul a avut loc în 2010, 2011, 2014, 2017 şi va mai avea loc în 2034.

Când pică Paștele catolic în următorii ani:

  • Paștele catolic 2024 – duminică, 31 martie
  • Paștele catolic 2025 – duminică, 20 aprilie
  • Paștele catolic 2026 – duminică, 5 aprilie
  • Paștele catolic 2027 – duminică, 28 martie
  • Paștele catolic 2028 – duminică, 16 aprilie
  • Paștele catolic 2029 – duminică, 1 aprilie
  • Paștele catolic 2030 – duminică, 21 aprilie

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A crescut numărul de pensionari care primesc indemnizație socială. La Botoșani pensionarii agricultori trăiesc cu 342 de lei pe lună

Publicat

Publicitate

În decembrie 2024, numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari din România a ajuns la 923.766 de persoane, în creștere cu 3.860 față de luna precedentă, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

La nivel național, dintre aceștia, 834.665 erau pensionari din sistemul public, iar 89.101 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În județul Botoșani, 5.866 de pensionari agricultori au beneficiat de această indemnizație socială, situând județul pe locul al doilea la nivel național, după Iași, care a înregistrat 6.242 de beneficiari. Valoarea medie a indemnizației sociale pentru agricultori, la nivel național, a fost de 342 de lei.

În ceea ce privește pensionarii din sistemul public, județul Botoșani nu se numără printre județele cu cele mai mari indemnizații, dar rămâne o zonă importantă pentru implementarea acestor măsuri de sprijin social.

Valoarea medie a indemnizației sociale pentru pensionarii din sistemul public a fost de 528 de lei. Cele mai mari valori medii au fost înregistrate în județele Maramureș (613 lei), Hunedoara (598 lei) și Cluj (596 lei).

În ceea ce privește numărul total de beneficiari, cele mai mari cifre s-au înregistrat în București (39.043 persoane) și județele Suceava (35.017 pensionari), Iași (31.002) și Dolj (29.818).

Publicitate

Indemnizația socială pentru pensionari este acordată conform Legii nr. 196/2009, fiind destinată beneficiarilor sistemului public de pensii ale căror venituri, cumulate cu indemnizațiile, sunt sub valoarea de 1.281 de lei. Aceasta reprezintă un sprijin important pentru categoriile vulnerabile, inclusiv în județul Botoșani, unde un număr semnificativ de pensionari depind de acest ajutor.

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii ISU Botoșani, apel la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor provocate de lumânări de Bobotează și Sfântul Ioan

Publicat

Publicitate

Pompierii ISU Botoșani a făcut un apel la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor provocate de lumânări de Bobotează și Sfântul Ioan.

La începutul săptămânii, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Botezului Domnului şi pe Sfântul Ioan Botezătorul, foarte multe persoane se vor îndrepta spre lăcaşurile de cult pentru a participa la slujbele religioase. Pentru a fi în siguranță, pompierii le recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

–              accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

–              pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

–              lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

–              parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Publicitate

În zilele de sărbătoare, în multe locuințe se aprind lumânări sau candele, în amintirea celor dragi. Pentru un plus de siguranţă, sfătuim cetățenii să țină cont de următoarele recomandări:

–              asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

–              nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;

–              amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

–              nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;

–              stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

–              nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiuni de amploare la Botoșani: Peste 50 de conducători auto scoși din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din județul Botoșani, alături de jandarmi și polițiști de frontieră, au desfășurat o serie de acțiuni integrate pentru asigurarea unui climat de ordine publică și siguranță rutieră. Acțiunile, derulate de la începutul anului, au vizat prevenirea faptelor cu violență, combaterea consumului de alcool și droguri, precum și reducerea riscurilor rutiere.

În cadrul celor 11 razii organizate, forțele de ordine au intervenit prompt pentru prevenirea și descurajarea situațiilor de risc. De asemenea, polițiștii au acționat pentru combaterea abaterilor rutiere, acordând o atenție deosebită conducerii sub influența alcoolului și depășirii limitelor de viteză.

Forțele de ordine au intervenit la peste 240 de evenimente, 200 dintre acestea fiind sesizate prin apel la 112.

De asemenea, au fost aplicate 366 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 260.000 de lei și au fost reținute 34 de permise de conducere, majoritatea pentru conducere sub influența alcoolului sau viteză excesivă și 18 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Intensificări ale vântului cu rafale puternice și formarea de polei în zonele de munte

Publicat

Publicitate

Mai multe localități din țară, în special în zonele muntoase, sunt vizate de mai multe fenomene meteo, în următoarele zile. Este vorba despre intensificări ale vântului cu rafale puternice dar și formarea de polei, anunță meteorologii.

O primă avertizare meteo va fi în vigoare de duminică, 5 ianuarie de la ora 20.00, până marți 7 ianuarie, la ora 10.00.

Rafale puternice de vânt

În intervalul menționat vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50-70 kilometri la oră, iar la altitudini de peste 1700 de metri, temporar și de 80-90 kilometri la oră, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40-50kilometri la oră.

În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei.

Intensificări puternice ale vântului în zona de munte

Publicitate

De asemenea o avertizare meteo va fi valabilă de duminică, 5 ianuarie, de la ora 23:00 și va rămâne în vigoare până marți, 7 ianuarie la ora 10:00.

Zone afectate: Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90-110 kilometri la oră.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending