Connect with us
Publicitate

Actualitate

Părintele Dumitru Mateciuc: „Dacă ar fi să o iau de la capăt tot cu Maria m-aș căsători. Pentru că o iubesc enorm”. La mulți ani, doamna preoteasă

Publicat

Publicitate

Astăzi a fost prilej de sărbătoare și de bucurie în Parohia „Sfântul Gheorghe”, din municipiul Botoșani, unde enoriașii au omagiat-o pe prezbitera Cătălina-Maria Mateciuc, primul ajutor al părintelui Dumitru în misiunea sa pastorală. Exemplu de răbdare desăvârșită, de rezistență, putere și curaj, dar și de bunătate ca „pâinea lui Dumnezeu”, preoteasa Cătălina a reușit să lase urme adânci ale pașilor săi pe drumul vieții. Chiar dacă a făcut ca lucrurile să pară simple și parcursul lin, viața ei este o poveste despre tenacitate, despre încercări, despre dragostea de Hristos și de aproapele. Este o candelă aprinsă ce luminează şi încălzeşte atât propriul cămin, cât şi comunitatea bisericească.

 

„Nu eu am vrut să fiu preoteasă, Dumnezeu m-a ales”

Acum 35 de ani, Cătălina-Maria a devenit soția lui Dumitru Mateciuc, care era deja un teolog tobă de carte. În acel moment, Dumnezeu îi pregătea calea pentru a deveni femeia puternică din spatele preotului care urma să zidească biserici în inimile credincioșilor. Câteva luni mai târziu, ACASĂ nu mai însemna o cameră, ci o parohie întreagă. Părintele Dumitru Mateciuc devenise propovăduitorul prin cuvânt al adevărurilor de credinţă, iar prezbitera Maria-Cătălina propovăduitoarea exemplului, al rolul pe care îl are soţia preotului în viaţa parohiei, devenind „mâna dreaptă”  a părintelui în misiunea sa pastorală. Deși avea doar 20 de ani a înțeles imediat că trebuie să reprezinte un reper spiritual şi moral pentru comunitatea din Sârbi, unde fusese trimis părintele Dumitru să facă misiune, pentru că altfel oricât de frumos ar fi predicat soțul ei în fața Altarului, dacă nu s-ar fi reflectat  în modul său de viaţă şi al familiei, atunci slujirea nu ar fi fost deplină. De dragul ei, enoriașii din Sârbi s-au mobilizat exemplar și veneau în număr mare la slujbe, dar și la activitățile la care se cerea efort colectiv. Astfel încât, atunci când a fost transferat la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, în inimile enoriașilor din Sârbi s-a lăsat o tristețe iremediabilă. „Sunt la Altar de 35 de ani și pe 20 august facem și 35 de ani de când ne-am căsătorit. În 1989 pe 20 august ne-am căsătorit și în 1990 am fost preoțit. A fost alături de mine în tot ce am făcut…Și când am construit Biserica de la Sârbi, făcea mâncare la muncitori, când am făcut casa…Este o foarte bună gospodină și o bucătăreasă desăvârșită. Și a fost alături și de enoriașii de la Sârbi. Chiar și acum când mergem acolo ne primesc cu bucurie. Când preoteasa este alături de preot și la slujbe și peste tot, enoriașii sunt atrași și vin la biserică în număr mare și cu multă bucurie. Și chiar aici, la Biserica Sfântul Gheorghe, că au fost atâte…, când cădeam în deznădejde mă încuraja: Lasă că va fi bine și va ieși soarele și pe strada ta! Și până la urmă am reușit”, a spus părintele Dumitru Mateciuc.

Preoteasa Maria Mateciuc a scris cu litere de iubire în inimile enoriașilor, dar a știut să clădească și în inima soțului său o fortăreață în care iubirea, fidelitatea și respectul nu au putut fi atinse de încercările acestei lumi, de drumul lung, de călătoria obositoare,  de nevoile foarte multe care au frământat comunitatea parohială. Astfel încât, acum, după de 35 de ani de căsătorie, este mai iubita decât oricând, respectată și susținută de „părintele” ei. Pentru că dacă o întrebi despre omul ei, niciodată nu spune „soțul meu”, ci „părintele”.

„Dacă ar fi să enumăr trei calități ale Mariei aș putea spune: o mamă iubitoare, o soție iubitoare și o preoteasă exemplară. Dacă ar fi să mă mai căsătoresc o dată , tot pe ea aș alege-o pentru că o iubesc enorm de mult. I-am scris multe poezii, pe care le-a apreciat cu lacrimi de emoție. Cele mai mari bucurii ale ei au fost atunci când s-au născut copiii. Regretele Mariei? Poate că am fost foarte puțin în concediu, pentru că pe timpul verii ori eram eu ocupat, ori nu putea ea. Avem și socrii la țară ,alături de care trebuie să fim în permanență. N-am mai fost în concediu de când am făcut căsătoria de 25 de ani, deci avem deja zece ani. Eu nu prea mă pricep să-i cumpăr cadouri. Ea îmi cumpără mie și de fiecare dată toate mi se potrivesc”, a dezvăluit părintele Mateciuc.

Publicitate

La rândul său prezbitera Maria Mateciuc spune că în orice clipă ar lua-o de la capăt pentru că preoteasă nu a ales să fie. Nu a întrebat-o nimeni. A fost voia lui Dumnezeu, față de care s-a supus, s-a smerit și a făcut până acum tot ce i-a stat în putință ca să împlinească misiunea nobilă. Cu bucurie! Cu nădejde! A sprijinit orice om întristat sau în nevoi, cu timp și fără timp, purtând crucea după rânduiala lui Dumnezeu.

 

Preoteasa Maria Mateciuc este un exemplu de evlavie, hărnicie, bună-cuviință, un om care are un cuvânt bun pentru oricine i-ar cere un sfat. Rezultatele pastoral-misionare sunt evidente, lucru remarcat și de ÎPS Teofan la slujba de sfințire a bisericii din municipiu. Nu a ascuns lumina sub oboroc și a arătat și altora cum se construiesc familii frumoase, trainice și devotate lui Dumnezeu. Astfel că, astăzi, se poate mândri cu mai multe perechi de fini, alături de care a stat la fiecare pas al lor și i-a călăuzit, i-a încurajat, printre aceștia regăsindu-se părintele- director al Seminarului Teologic Botoșani, Daniel Dascălu, și soția, o doctoriță îndrăgită în oraș, dar și părintele Lucian Marcu, care la rândul său are o familie de nota zece. Și desigur mai sunt și alte nume sonore sau mai puțin cunoscute. Cu toții o respectă, însă, și o iubesc ca pe o mamă spirituală.

Publicitate

La mulți ani, doamna preoteasă Maria-Cătălina Mateciuc, vă urează și colectivul Redacției Botoșani24.ro.

Bunul Dumnezeu să vă dăruiască în continuare răbdare, dragoste şi ajutor în toată fapta bună. Lucrurile mici pe care le faceți şi le spuneți uneori  par nesemnificative, însă au o mare importanţă în timp. Un gest frumos poate lua povara celor obosiţi, un cuvânt bun poate aduce, într-o inimă îndurerată, bucuria unei ploi de vară.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Biserica se pregătește de urgiile naturii: „Clopotele vor bate pentru dispersarea norilor”

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”.

Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Participarea Muzeului Județean Botoșani la vernisajul expoziției etnografice „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Răspunzând invitației Muzeului Olteniei din Craiova de a lua parte, în calitate de partener, la proiectul expozițional de importanță națională „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, Muzeul Județean Botoșani a participat, pe 27 septembrie 2024, la Craiova, în Sala „C.S. Nicolăescu-Plopșor” a Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, la vernisajul expoziției temporare itinerante, care va putea fi vizitată în intervalul 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.

Muzeul Județean Botoșani a contribuit la ansamblul expozițional cu o suită de obiecte din propria Colecție de Etnografie, incluzând patru scoarțe reprezentative pentru zona Botoșaniului, trăistuțe țesute tradițional din același areal etnografic, precum și obiecte din lemn utilizate în prelucrarea lânii.

 

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Dorohoi! O mamă și fiul ei de 17 ani s-au dat peste cap cu mașina

Publicat

Publicitate

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, pe strada Progresului din municipiul Dorohoi. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane erau ieșite din interior. Acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

COD PORTOCALIU de ploi torențiale și abundente, dar și intensificări ale vântului pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Cod portocaliu de ploi torențiale și abundente, dar și intensificări ale vântului pentru județul Botoșani de duminică seară până luni dimineață, la ora 10:00

Județul Botoșani se va afla sub o avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, de mâine seară, de la ora 20:00, până luni dimineață, la ora 10:00.

Aceasta se va manifesta prin perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp.
Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Publicitate

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:

Publicitate

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪ nu atingeți firele căzute la pământ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending