Connect with us
Publicitate

Actualitate

Părintele Dumitru Mateciuc: „Dacă ar fi să o iau de la capăt tot cu Maria m-aș căsători. Pentru că o iubesc enorm”. La mulți ani, doamna preoteasă

Publicat

Publicitate

Astăzi a fost prilej de sărbătoare și de bucurie în Parohia „Sfântul Gheorghe”, din municipiul Botoșani, unde enoriașii au omagiat-o pe prezbitera Cătălina-Maria Mateciuc, primul ajutor al părintelui Dumitru în misiunea sa pastorală. Exemplu de răbdare desăvârșită, de rezistență, putere și curaj, dar și de bunătate ca „pâinea lui Dumnezeu”, preoteasa Cătălina a reușit să lase urme adânci ale pașilor săi pe drumul vieții. Chiar dacă a făcut ca lucrurile să pară simple și parcursul lin, viața ei este o poveste despre tenacitate, despre încercări, despre dragostea de Hristos și de aproapele. Este o candelă aprinsă ce luminează şi încălzeşte atât propriul cămin, cât şi comunitatea bisericească.

 

„Nu eu am vrut să fiu preoteasă, Dumnezeu m-a ales”

Publicitate

Acum 35 de ani, Cătălina-Maria a devenit soția lui Dumitru Mateciuc, care era deja un teolog tobă de carte. În acel moment, Dumnezeu îi pregătea calea pentru a deveni femeia puternică din spatele preotului care urma să zidească biserici în inimile credincioșilor. Câteva luni mai târziu, ACASĂ nu mai însemna o cameră, ci o parohie întreagă. Părintele Dumitru Mateciuc devenise propovăduitorul prin cuvânt al adevărurilor de credinţă, iar prezbitera Maria-Cătălina propovăduitoarea exemplului, al rolul pe care îl are soţia preotului în viaţa parohiei, devenind „mâna dreaptă”  a părintelui în misiunea sa pastorală. Deși avea doar 20 de ani a înțeles imediat că trebuie să reprezinte un reper spiritual şi moral pentru comunitatea din Sârbi, unde fusese trimis părintele Dumitru să facă misiune, pentru că altfel oricât de frumos ar fi predicat soțul ei în fața Altarului, dacă nu s-ar fi reflectat  în modul său de viaţă şi al familiei, atunci slujirea nu ar fi fost deplină. De dragul ei, enoriașii din Sârbi s-au mobilizat exemplar și veneau în număr mare la slujbe, dar și la activitățile la care se cerea efort colectiv. Astfel încât, atunci când a fost transferat la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, în inimile enoriașilor din Sârbi s-a lăsat o tristețe iremediabilă. „Sunt la Altar de 35 de ani și pe 20 august facem și 35 de ani de când ne-am căsătorit. În 1989 pe 20 august ne-am căsătorit și în 1990 am fost preoțit. A fost alături de mine în tot ce am făcut…Și când am construit Biserica de la Sârbi, făcea mâncare la muncitori, când am făcut casa…Este o foarte bună gospodină și o bucătăreasă desăvârșită. Și a fost alături și de enoriașii de la Sârbi. Chiar și acum când mergem acolo ne primesc cu bucurie. Când preoteasa este alături de preot și la slujbe și peste tot, enoriașii sunt atrași și vin la biserică în număr mare și cu multă bucurie. Și chiar aici, la Biserica Sfântul Gheorghe, că au fost atâte…, când cădeam în deznădejde mă încuraja: Lasă că va fi bine și va ieși soarele și pe strada ta! Și până la urmă am reușit”, a spus părintele Dumitru Mateciuc.

Preoteasa Maria Mateciuc a scris cu litere de iubire în inimile enoriașilor, dar a știut să clădească și în inima soțului său o fortăreață în care iubirea, fidelitatea și respectul nu au putut fi atinse de încercările acestei lumi, de drumul lung, de călătoria obositoare,  de nevoile foarte multe care au frământat comunitatea parohială. Astfel încât, acum, după de 35 de ani de căsătorie, este mai iubita decât oricând, respectată și susținută de „părintele” ei. Pentru că dacă o întrebi despre omul ei, niciodată nu spune „soțul meu”, ci „părintele”.

„Dacă ar fi să enumăr trei calități ale Mariei aș putea spune: o mamă iubitoare, o soție iubitoare și o preoteasă exemplară. Dacă ar fi să mă mai căsătoresc o dată , tot pe ea aș alege-o pentru că o iubesc enorm de mult. I-am scris multe poezii, pe care le-a apreciat cu lacrimi de emoție. Cele mai mari bucurii ale ei au fost atunci când s-au născut copiii. Regretele Mariei? Poate că am fost foarte puțin în concediu, pentru că pe timpul verii ori eram eu ocupat, ori nu putea ea. Avem și socrii la țară ,alături de care trebuie să fim în permanență. N-am mai fost în concediu de când am făcut căsătoria de 25 de ani, deci avem deja zece ani. Eu nu prea mă pricep să-i cumpăr cadouri. Ea îmi cumpără mie și de fiecare dată toate mi se potrivesc”, a dezvăluit părintele Mateciuc.

Publicitate

La rândul său prezbitera Maria Mateciuc spune că în orice clipă ar lua-o de la capăt pentru că preoteasă nu a ales să fie. Nu a întrebat-o nimeni. A fost voia lui Dumnezeu, față de care s-a supus, s-a smerit și a făcut până acum tot ce i-a stat în putință ca să împlinească misiunea nobilă. Cu bucurie! Cu nădejde! A sprijinit orice om întristat sau în nevoi, cu timp și fără timp, purtând crucea după rânduiala lui Dumnezeu.

 

Preoteasa Maria Mateciuc este un exemplu de evlavie, hărnicie, bună-cuviință, un om care are un cuvânt bun pentru oricine i-ar cere un sfat. Rezultatele pastoral-misionare sunt evidente, lucru remarcat și de ÎPS Teofan la slujba de sfințire a bisericii din municipiu. Nu a ascuns lumina sub oboroc și a arătat și altora cum se construiesc familii frumoase, trainice și devotate lui Dumnezeu. Astfel că, astăzi, se poate mândri cu mai multe perechi de fini, alături de care a stat la fiecare pas al lor și i-a călăuzit, i-a încurajat, printre aceștia regăsindu-se părintele- director al Seminarului Teologic Botoșani, Daniel Dascălu, și soția, o doctoriță îndrăgită în oraș, dar și părintele Lucian Marcu, care la rândul său are o familie de nota zece. Și desigur mai sunt și alte nume sonore sau mai puțin cunoscute. Cu toții o respectă, însă, și o iubesc ca pe o mamă spirituală.

Publicitate

La mulți ani, doamna preoteasă Maria-Cătălina Mateciuc, vă urează și colectivul Redacției Botoșani24.ro.

Bunul Dumnezeu să vă dăruiască în continuare răbdare, dragoste şi ajutor în toată fapta bună. Lucrurile mici pe care le faceți şi le spuneți uneori  par nesemnificative, însă au o mare importanţă în timp. Un gest frumos poate lua povara celor obosiţi, un cuvânt bun poate aduce, într-o inimă îndurerată, bucuria unei ploi de vară.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 30 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 30 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 octombrie 2024:

Loto 6/49: 36, 45, 38, 30, 18, 31

Publicitate

Loto 5/40: 22, 29, 10, 21, 6, 27

Joker: 14, 30, 38, 44, 2 + 2

Noroc: 5 1 2 8 6 4 7

Publicitate

Noroc Plus: 7 8 5 4 8 3

Super Noroc: 6 2 7 1 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum faci dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Drepturile și obligațiile privind locul de parcare. Ce prevede legea

Publicat

Publicitate

Una dintrecele mai mari întrebări pe care și le pune orice cetățean care locuiește la casă este ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Legislația include drepturi și obligații privind locul de parcare din fața proprietății, relatează alba24.ro. Chiar dacă accesul la proprietate nu poate fi blocat, doar în anumite situații se poate solicita îndepărtarea altor mașini din dreptul porții.

În România sunt multe cazuri în care parcarea în fața locuinței este o problemă, în principal din cauza lipsei locurilor. Sunt și situații în care spațiul este ocupat de autovehiculele vecinilor sau ale altor persoane.

Publicitate

Dacă este vorba despre spații de parcare din fața casei, unii proprietari consideră că au dreptul să ceară îndepărtarea altui vehicul parcat în acea locație. Însă legislația prevede această posibilitate doar dacă locul este închiriat de la administratorul drumului, de cele mai multe ori acesta fiind, în localități, primăria. Dacă este spațiu public, iar mașina este parcată regulamentar, proprietarul nu are această opțiune.

Când este ilegală parcarea în fața casei

Codul Rutier prevede că mașinile pot fi parcate doar dacă nu blochează circulația. Iar pe trotuare, trebuie respectată condiția spațiului suficient pentru trecerea pietonilor.

De asemenea, este interzisă parcarea mașinilor pe spațiul verde. Autovehiculele nu pot fi staționate nici dacă blochează accesul la proprietăți private (curți) sau garaje.

Publicitate

În cazul în care nu sunt respectate aceste reguli, poate fi solicitată ridicarea mașinilor de pe spațiul public.

Ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Sancțiuni

Dacă ți-e blocat accesul la proprietate (intrarea în curte sau garaj) ori mașina este parcată neregulamentar, poți apela la Poliția Locală, care va constata situația. Atenție, însă, dacă solicitarea este nejustificată, adică nu este vorba despre parcare neregulamentară, proprietarul poate risca și el, la rândul său, amenzi.

Dacă este vorba despre parcarea neregulamentară, amenzile pentru șofer sunt între 330 lei și 495 lei (pentru anul 2024), plus 2 sau 3 puncte de penalizare.

Publicitate

Dacă este staționare neregulamentară, amenzile sunt între 660 și 825 de lei.

Montarea semnelor de interdicție a parcării pe spațiul public de către proprietarii privați fără a avea acest drept poate fi considerată infracțiune. Se face referire la cazurile în care locurile de parcare în fața casei sunt blocate cu diverse obiecte (lăzi, pietre, scaune etc). Asta în situația în care locul respectiv nu este rezervat prin închiriere pentru care se achită o anumită sumă.

Dacă este afectată circulația sau siguranța rutieră, prin montarea semnelor de interdicție fără autorizație sau delimitarea ilegală a unui spațiu, legislația prevede amenzi sau chiar închisoare de până la doi ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Andrei Berbeci va fi înmormântat la Corlăteni, acolo unde s-a născut și a slujit lui Dumnezeu din fragedă copilărie

Publicat

Publicitate

Prietenii și cunoscuții din Botoșani, dar și cei din Iași unde a învățat și s-a perfecționat în arta bizantină, încearcă încă să-și revină după vestea cumplită a morții părintelui Andrei Berbeci, la 37 de ani, într-un moment în care abia începuse să clădească cărămidă peste cărămidă în sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire, pentru a desăvârși misiunea nobilă pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Acum, comunitatea din Corlăteni se pregătește să-l conducă la Altar pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor.

Publicitate

„Părintele Andrei, fratele nostru, a fost depus la Biserica Sfântul Nicolae Corlăteni. Cei care doriți să îi aduceți un ultim omagiu, vă așteptăm cu drag! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Ciprian Berbeci, fratele părintelui.

Slujba de înmormântare a părintele Andrei Berbeci va fi oficiată de un sobor de preoți, după o rânduială specifică, sâmbătă, la ora 12.00, la Corlăteni.

Îndrăgitul preot va fi înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

A fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani. Judecătorii care vor supraveghea procesul electoral

Publicat

Publicitate

La Botoșani a fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024.

Iată componența acestuia:

Președinte: judecător TĂUTU CONSTANTIN, tel. 0712002320

Publicitate

Locțiitor: judecător MIRON SIMONA-ELENA, tel. 0790281594

Membru: judecător MANOLE ANITTA MARIA, tel. 0790281593

Reprezentant AEP: SĂVESCU CĂTĂLIN, tel. 0790238398

Publicitate

De asemenea, a fost întocmit și procesul verbal din data de 31.10.2024 privind desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite pentru alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și a locțiitorilor acestora.

Cine face parte din acesta poate fi văzut AICI

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending