Connect with us

Actualitate

Părintele Dumitru Mateciuc: „Dacă ar fi să o iau de la capăt tot cu Maria m-aș căsători. Pentru că o iubesc enorm”. La mulți ani, doamna preoteasă

Publicat

Publicitate

Astăzi a fost prilej de sărbătoare și de bucurie în Parohia „Sfântul Gheorghe”, din municipiul Botoșani, unde enoriașii au omagiat-o pe prezbitera Cătălina-Maria Mateciuc, primul ajutor al părintelui Dumitru în misiunea sa pastorală. Exemplu de răbdare desăvârșită, de rezistență, putere și curaj, dar și de bunătate ca „pâinea lui Dumnezeu”, preoteasa Cătălina a reușit să lase urme adânci ale pașilor săi pe drumul vieții. Chiar dacă a făcut ca lucrurile să pară simple și parcursul lin, viața ei este o poveste despre tenacitate, despre încercări, despre dragostea de Hristos și de aproapele. Este o candelă aprinsă ce luminează şi încălzeşte atât propriul cămin, cât şi comunitatea bisericească.

 

„Nu eu am vrut să fiu preoteasă, Dumnezeu m-a ales”

Acum 35 de ani, Cătălina-Maria a devenit soția lui Dumitru Mateciuc, care era deja un teolog tobă de carte. În acel moment, Dumnezeu îi pregătea calea pentru a deveni femeia puternică din spatele preotului care urma să zidească biserici în inimile credincioșilor. Câteva luni mai târziu, ACASĂ nu mai însemna o cameră, ci o parohie întreagă. Părintele Dumitru Mateciuc devenise propovăduitorul prin cuvânt al adevărurilor de credinţă, iar prezbitera Maria-Cătălina propovăduitoarea exemplului, al rolul pe care îl are soţia preotului în viaţa parohiei, devenind „mâna dreaptă”  a părintelui în misiunea sa pastorală. Deși avea doar 20 de ani a înțeles imediat că trebuie să reprezinte un reper spiritual şi moral pentru comunitatea din Sârbi, unde fusese trimis părintele Dumitru să facă misiune, pentru că altfel oricât de frumos ar fi predicat soțul ei în fața Altarului, dacă nu s-ar fi reflectat  în modul său de viaţă şi al familiei, atunci slujirea nu ar fi fost deplină. De dragul ei, enoriașii din Sârbi s-au mobilizat exemplar și veneau în număr mare la slujbe, dar și la activitățile la care se cerea efort colectiv. Astfel încât, atunci când a fost transferat la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, în inimile enoriașilor din Sârbi s-a lăsat o tristețe iremediabilă. „Sunt la Altar de 35 de ani și pe 20 august facem și 35 de ani de când ne-am căsătorit. În 1989 pe 20 august ne-am căsătorit și în 1990 am fost preoțit. A fost alături de mine în tot ce am făcut…Și când am construit Biserica de la Sârbi, făcea mâncare la muncitori, când am făcut casa…Este o foarte bună gospodină și o bucătăreasă desăvârșită. Și a fost alături și de enoriașii de la Sârbi. Chiar și acum când mergem acolo ne primesc cu bucurie. Când preoteasa este alături de preot și la slujbe și peste tot, enoriașii sunt atrași și vin la biserică în număr mare și cu multă bucurie. Și chiar aici, la Biserica Sfântul Gheorghe, că au fost atâte…, când cădeam în deznădejde mă încuraja: Lasă că va fi bine și va ieși soarele și pe strada ta! Și până la urmă am reușit”, a spus părintele Dumitru Mateciuc.

Preoteasa Maria Mateciuc a scris cu litere de iubire în inimile enoriașilor, dar a știut să clădească și în inima soțului său o fortăreață în care iubirea, fidelitatea și respectul nu au putut fi atinse de încercările acestei lumi, de drumul lung, de călătoria obositoare,  de nevoile foarte multe care au frământat comunitatea parohială. Astfel încât, acum, după de 35 de ani de căsătorie, este mai iubita decât oricând, respectată și susținută de „părintele” ei. Pentru că dacă o întrebi despre omul ei, niciodată nu spune „soțul meu”, ci „părintele”.

„Dacă ar fi să enumăr trei calități ale Mariei aș putea spune: o mamă iubitoare, o soție iubitoare și o preoteasă exemplară. Dacă ar fi să mă mai căsătoresc o dată , tot pe ea aș alege-o pentru că o iubesc enorm de mult. I-am scris multe poezii, pe care le-a apreciat cu lacrimi de emoție. Cele mai mari bucurii ale ei au fost atunci când s-au născut copiii. Regretele Mariei? Poate că am fost foarte puțin în concediu, pentru că pe timpul verii ori eram eu ocupat, ori nu putea ea. Avem și socrii la țară ,alături de care trebuie să fim în permanență. N-am mai fost în concediu de când am făcut căsătoria de 25 de ani, deci avem deja zece ani. Eu nu prea mă pricep să-i cumpăr cadouri. Ea îmi cumpără mie și de fiecare dată toate mi se potrivesc”, a dezvăluit părintele Mateciuc.

Publicitate

La rândul său prezbitera Maria Mateciuc spune că în orice clipă ar lua-o de la capăt pentru că preoteasă nu a ales să fie. Nu a întrebat-o nimeni. A fost voia lui Dumnezeu, față de care s-a supus, s-a smerit și a făcut până acum tot ce i-a stat în putință ca să împlinească misiunea nobilă. Cu bucurie! Cu nădejde! A sprijinit orice om întristat sau în nevoi, cu timp și fără timp, purtând crucea după rânduiala lui Dumnezeu.

 

Preoteasa Maria Mateciuc este un exemplu de evlavie, hărnicie, bună-cuviință, un om care are un cuvânt bun pentru oricine i-ar cere un sfat. Rezultatele pastoral-misionare sunt evidente, lucru remarcat și de ÎPS Teofan la slujba de sfințire a bisericii din municipiu. Nu a ascuns lumina sub oboroc și a arătat și altora cum se construiesc familii frumoase, trainice și devotate lui Dumnezeu. Astfel că, astăzi, se poate mândri cu mai multe perechi de fini, alături de care a stat la fiecare pas al lor și i-a călăuzit, i-a încurajat, printre aceștia regăsindu-se părintele- director al Seminarului Teologic Botoșani, Daniel Dascălu, și soția, o doctoriță îndrăgită în oraș, dar și părintele Lucian Marcu, care la rândul său are o familie de nota zece. Și desigur mai sunt și alte nume sonore sau mai puțin cunoscute. Cu toții o respectă, însă, și o iubesc ca pe o mamă spirituală.

La mulți ani, doamna preoteasă Maria-Cătălina Mateciuc, vă urează și colectivul Redacției Botoșani24.ro.

Bunul Dumnezeu să vă dăruiască în continuare răbdare, dragoste şi ajutor în toată fapta bună. Lucrurile mici pe care le faceți şi le spuneți uneori  par nesemnificative, însă au o mare importanţă în timp. Un gest frumos poate lua povara celor obosiţi, un cuvânt bun poate aduce, într-o inimă îndurerată, bucuria unei ploi de vară.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Publicat

Publicitate

Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală.

Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte).

Văzând părinții putneni pe acest tânăr cu înţelepciune de bătrân şi viaţă aleasă, l-au rânduit a fi hirotonit preot la numai 17 ani, apoi a fost ales egumen al Mănăstirii Putna la vârsta de 25 de ani. În anul 1745 a fost ales episcop de Rădăuţi, unde a tipărit un Liturghier slavo-român și a înfiinţat o şcoală pentru învăţarea limbilor slavonă, greacă și română. După doar cinci ani, vrednicia şi râvna sa au fost hotărâtoare pentru mutarea sa în scaunul de mitropolit al Moldovei, la Iaşi. Între 1750 şi 1760 a desfăşurat o intensă activitate pastorală şi socială, promovând tiparul românesc şi veghind la traducerea de cărţi folositoare de suflet.

Reuşind să deschidă o tipografie, în 10 ani a tipărit 15 cărţi de slujbă şi învăţătură în limba română, care s-au folosit în bisericile şi mănăstirile din toate ținuturile locuite de români. Grija pentru românii din Transilvania, amenințați să-și lepede credința strămoșească, și-a manifestat-o atât prin tipărirea de cărți spre apărarea dreptei credințe, cât și prin hirotonirea de preoți și trimiterea de antimise în parohiile lipsite de păstori sufletești, în Maramureș și în ținutul Clujului. Sfântul Iacob s-a îndurerat pentru neştiinţa de carte a păstoriţii săi, deoarece, după cum spunea, „din creşterea copiilor, ca dintr-o rădăcină bună sau rea, toată viaţa curge”.

De aceea a înfiinţat şcoli și a tipărit cărţi de învăţătură și de slujbă, dând la lumină primul Abecedar românesc (Bucvar) și înfiinţând, pentru copiii satului Putna, prima şcoală elementară rurală din Moldova. A dispus traducerea Vieţilor sfinţilor, care sunt adevărate manuale în care orice om, de orice vârstă, fire şi stare, îşi poate afla un model de viaţă, dar în vremea păstoririi sale s-a reușit doar traducerea primelor 6 din cele 12 volume.

Pe lângă purtarea de grijă faţă de Mănăstirea Putna şi aşezămintele ei, Mitropolitul Iacob a ajutat şi alte mănăstiri şi biserici, cum ar fi Mănăstirea Doljeşti, biserica Sfântul Dumitru din Suceava, Catedrala episcopală din Suceava şi Catedrala mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea şi spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi și altele. În vremea domniilor fanariote, a intervenit, împreună cu ceilalţi ierarhi ai ţării, pentru eliminarea unor forme de asuprire (desființarea veciniei în 1749) și a unor biruri împovărătoare (desființarea vădrăritului în 1756), în primul rând a văcăritului (în 1757), legând cu blestem pe domnii ţării să nu revină asupra acestora.

Publicitate

Ca un făcător de pace și ocrotitor al poporului, Mitropolitul Iacob a cerut, în anul 1758, hanului tătarilor să înceteze prădarea Moldovei, iar în anul următor a potolit o răscoală a poporului, impunând domnitorului să îndeplinească unele cerințe, pentru pacificarea țării. A mustrat adesea pe unii conducători din acei ani, din pricina cărora, în cele din urmă, a fost silit să-și lase scaunul mitropolitan în anul 1760, nevrând să îngăduie impunerea din nou a dărilor împovărătoare.

Petrecând ultima parte a vieţii la mănăstirea sa de metanie, Mitropolitul Iacob a continuat actele de ctitorire începute în perioada cât a fost mitropolit în scaun, devenind astfel al doilea mare ctitor al Putnei, întărind-o duhovnicește şi material. Astfel, ea a devenit unul dintre stâlpii Ortodoxiei românești în vremurile grele ce aveau să vină odată cu răpirea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în anul 1775. Retragerea la mănăstire i-a fost prilej Sfântului Iacob de adâncire în rugăciunea curăţitoare şi luminătoare de suflet.

El a spus acest cuvânt despre rugăciune: „Dumnezeiasca rugăciune, aducând lumina lui Hristos în sufletele noastre şi risipind dintru dânsul negura ce-l vatămă pe el, îl face mai apoi cu mult mai luminat decât soarele, căci aievea ştiut este că cel ce vorbeşte cu Dumnezeu este mai sus de moarte şi de stricăciune”. Simțindu-și sfârșitul aproape, după Paștile anului 1778 a mers la Sihăstria Putnei şi a primit tunderea în marea schimă prin mâna duhovnicului său, Sfântul Cuvios Natan, luând numele de Eftimie.

După patru zile, pe 15 mai 1778, a trecut cu pace la Hristos Domnul. A fost înmormântat în pridvorul mănăstirii sale de la Putna, ca nou ctitor al ei. Purtându-şi cu sârguință şi cu vrednicie crucea slujirii arhiereşti, şi cu blândeţe şi smerenie pe aceea de a fi prigonit pentru dreptate, jertfindu-se pe sine pentru poporul încredințat lui spre păstorire, Mitropolitul Iacob şi-a închinat întreaga viaţă slujirii Bisericii, luminării poporului prin școală şi tipar, apărării celor nedreptăţiţi şi povățuirii sufletelor spre mântuire, rămânând în amintirea poporului credincios drept „păstorul celor săraci şi smeriți, care a dus o viaţă de Sfânt”.

De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea mitropolitului Iacob Putneanul în rândul Sfinților, cu zi de prăznuire la 15 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice.

Citeste mai mult

Eveniment

George Simion nu s-a prezentat la dezbaterea prezidențială cu Nicușor Dan, organizată de România TV. Este a patra în ultimele zile

Publicat

Publicitate

George Simion nu s-a prezentat la dezbaterea prezidențială organizată miercuri seară de România TV. Este a patra dezbatere consecutivă de la care candidatul AUR lipsește în ultimele zile și a doua pe ziua de miercuri, după ce nu s-a prezentat nici la podcastul lui Micutzu. 

Jurnaliștii RTV au precizat că el a confirmat că va fi prezent și au prezentat și o mică filmare în care acesta confirmă. Totuși, nu s-a prezentat.

A trimis însă un video înregistrat în care își prezintă ”regretul” că nu poate fi prezent.

Simion a lipsit și de la o altă dezbatere la care confirmase că participă, tot miercuri, la un podcast. Ulterior a negat că a confirmat prezența. Micuztu, respectiv actorul Cosmin Nedelcu, a prezentat o înregistrare audio în care Simion spune că este interesat de participare.

Este a patra întâlnire cu Nicușor Dan pe care George Simion o evită în ultimele zile. El a participat la o singură dezbatere organizată de Euronews, după care a refuzat să mai discute cu Nicușor Dan față în față.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Două spectacole în acest sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Bani din cer” de Ray Cooney și „Watch dogs” de Lucian Băleanu.

Iubitorii de teatru sunt așteptați, sâmbătă, 17 mai, de la ora 1900, la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Distribuția:

Jean Perkins – Dana Bucătaru

Publicitate

Henry Perkins – Sorin Ciofu

Bill – Ioan Crețescu

Davenport – Gheorghe Frunză

Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță

Vic Johnson – Răzvan Amitroaei

Slater – Vali Popa

Un trecător – Petruț Butuman

„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”

Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!

Duminică, 18 mai de la ora 1900, va fi pus în scenă spectacolul „Watch Dogs” de Lucian Băleanu, în regia lui Alexandru Vasilachi, scenografia Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaei, Sorin Ciofu și Gina Patrașcu-Zamfirache.

Incinta unui aeroport. Un culoar lăuntric, interzis călătorilor. Nimic ieșit din comun. Un cotidian aproape dureros de banal și plictisitor. Și totuși… În acest spațiu al întâlnirilor și al despărțirilor se intersectează destine. Sunt niște întâlniri aparent ocazionale, nevinovate. Așa cum ni se întâmplă cu miile pe parcursul unei vieți și cărora nu le acordăm nici cea mai minimă atenție. Aceste atingeri ale sorții, însă, nu sunt deloc accidentale. Ele ne marchează existența. A noastră , a celor din preajma noastră, a tuturor celor cu care intrăm ulterior în contact. O întâlnire, o întâmplare, o vorbă spusă de cineva sau o privire aruncată anume spre noi, ne pot determina și modela viața, ne pot direcționa parcursul drumului, numit destin. Nimic întâmplător, cum spun bătrânii înțelepți, dar, în același timp, și o uriașă doză de responsabilitate.

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 13°°-19°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Angajatorii care încheie contracte de ucenicie cu șomeri primesc sprijin financiar. Condiții în cadrul unui proiect ANOFM

Publicat

Publicitate

Angajatorii care încheie contracte de ucenicie cu șomeri primesc sprijin financiar. Printr-un proiect derulat în țară de ANOFM, se urmărește creșterea oportunităților de încadrare a 5.546 de șomeri înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, relatează alba24.ro.

Bugetul total al proiectului este de 313.440.922 lei, majoritatea sumei fiind din fonduri nerambursabile (Fondul Social European).

Prin acest proiect se urmărește stimularea ocupării șomerilor înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO). Obiectivul este realizat prin acordarea sprijinului financiar angajatorilor, aferent încadrării prin ucenicie la locul de muncă a 5.546 de persoane.

Condiții pentru angajatori

Angajatorii pot primi sprijin financiar de 2250 lei aferent contractului de ucenicie la locul de muncă pentru:

  • șomeri, tineri cu vârsta de peste 30 ani
  • șomeri de lungă durată
  • șomeri cu un nivel redus de competențe
  • persoane cu dizabilități
  • persoane din comunități marginalizate
  • persoane din zone rurale
  • persoane cu vârsta peste 55 de ani
  • persoane reîntoarse în țară
  • persoane aparținând minorităților
  • persoane eliberate din detenție, refugiați, persoane beneficiare ale unei forme de protecție internațională.

Proiectul se va implementa de către ANOFM prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă din regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Vest, București – Ilfov.

Persoanele care participă la programe de ucenicie pot obține calificări în baza căreia, ulterior, se pot angaja cu contract de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending