Connect with us
Publicitate

Eveniment

Până când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-ați luat în 2023

Publicat

Publicitate

Angajații care nu au beneficiat de cele 20 de zile minime de concediu de odihnă în 2023 au posibilitatea să solicite angajatorului acordarea acestora până la jumătatea anului 2025, scrie alba24.

Potrivit Codulul Muncii, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților. Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Zile de concediu rămase. Efectuarea și compensarea concediului de odihnă
Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Astfel, zilele de concediu neefectuate în anul 2023 se pot lua până la data de 30 iunie 2025.

Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Publicitate

Efectuarea concediului de odihnă
Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.

Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu. Acestea nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.

Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul. Această perioadă nu poate fi mai mare de 3 luni.

Publicitate

În cadrul perioadelor de concediu stabilite, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.

În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat. Excepție fac situațiile expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu. Aceasta nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă.

Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Poate dă Dumnezeu, că IRIGAȚII n-avem: Se așteaptă ploi ceva mai însemnate pentru agricultură. Seceta pedologică persistă

Publicat

Publicitate

Seceta pedologică se va menţine în cea mai mare parte a ţării pe parcursul acestei săptămâni, însă pot apărea precipitaţii predominant sub formă de averse, cantităţile de apă putând fi mai însemnate din punct de vedere agricol, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 11 – 17 septembrie, relatează agerpres.ro.

“Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri (ogor) se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nord-estul, centrul şi estul Transilvaniei, centrul, sudul şi estul Moldovei, izolat în vestul Crişanei”, spun specialiştii ANM.

Pe terenurile agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică, procesele de coacere şi maturare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi forţate, semnalându-se îngălbenirea, uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate), cu efecte negative asupra potenţialului productiv, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate.

În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui va înregistra fazele de maturitate deplină (80-100%) şi recoltare, la nivelul întregii ţări.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea deplină (20-100%) şi recoltarea în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

La sfecla de zahăr din centrul ţării se va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea la soiurile tardive.

Publicitate

Pomii fructiferi se vor afla la dezvoltarea şi maturarea rodului, acumularea zahărului în fructe şi recoltarea, iar în toate podgoriile viţa-de-vie va înregistra fazele de maturare a boabelor, acumulare a zahărului şi recoltarea la varietăţile de sezon.

Meteorologii precizează că, în zilele fără precipitaţii, lucrările specifice (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea efectua în general normal.

Recomandările de specialitate vizează: efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor); recoltarea, transportul şi depozitarea la culturile prăşitoare şi speciile pomi-viticole; eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

Publicitate

În zonele unde se menţin deficite de umiditate în sol se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului, în scopul conservării apei în sol.

Potrivit ANM, pe ansamblu, vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, devenind normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16 şi 27 grade în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 8 grade şi 9 – 20 grade în restul perioadei, limite apropiate de mediile climatologice, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 13 – 32 grade în majoritatea regiunilor, iar minima va fi cuprinsă între 4 – 21 grade în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 14 – 25 grade în aproape toată ţara, optime continuării lucrărilor de semănat la speciile de toamnă.

“Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol”, se mai arată în prognoza agrometeo.

Citeste mai mult

Eveniment

PSD Botoșani a început astăzi să strângă semnături pentru candidatura lui Marcel Ciolacu la președinția României

Publicat

Publicitate

“Botoșaniul merită un viitor președinte care să fie cu adevărat alături de noi!”, au transmis astăzi liderii PSD Botoșani care au început de să strângă semnături pentru candidatura liderului Marcel Ciolacu la președinția României.

“De astăzi, începem strângerea de semnături pentru susținerea candidaturii lui Marcel Ciolacu, viitorul președinte al României, în mai multe zone din oraș! Fii alături de noi și sprijină un lider care a demonstrat că își dorește dezvoltarea Botoșaniului și a întregii țări!  Marcel Ciolacu nu este doar un lider național, ci și un om care a dovedit că iubește județul nostru. După ani de promisiuni goale, avem în sfârșit un premier care a adus investiții reale și a plasat Botoșaniul pe harta dezvoltării României. Datoria istorică de 109 milioane de lei a Botoșaniului a fost ștearsă datorită lui, oferindu-ne șansa unui nou început!”, a transmis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

PSD Botoșani susține că în calitate de premier, Marcel Ciolacu și-a adus contribuția la mai multe investiții de la Botoșani

“Modernizarea Stadionului „Municipal” este acum o realitate! Cu o capacitate de 12.000 de locuri și tribune acoperite, stadionul va fi primul de nivel european din Moldova, grație susținerii lui Marcel Ciolacu.

Autostrăzile „Moldovei” (A7) și „Unirii” (A8) prind contur! Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, primele loturi au fost scoase la licitație, iar lucrările avansează, apropiind Botoșaniul de restul țării.

Marcel Ciolacu a sprijinit Botoșaniul cu fapte concrete, nu doar cu vorbe. Alături de colegii mei din PSD Botoșani, susțin candidatura lui pentru funcția de președinte al României!

Publicitate

De astăzi, Botoșănenii sunt invitați să fie deschiși spre dezvoltare și să participe la crearea unui viitor mai bun, alături de Marcel Ciolacu!

Semnează și tu pentru un Botoșani mai puternic!”, au mai adăugat liderii PSD Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat amendat de jandarmi la Săveni după ce a înjurat de mama focului în sediul Judecătoriei pentru că i s-a aplicat un ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost amendat ieri după-amiază cu 1000 de lei pentru proferarea de injurii în sediul Judecătoriei Săveni, de către subofițerul jandarm care asigură măsuri de ordine și siguranță publică.

Bărbatul, aflat sub influența băuturilor alcoolice era nemulțumit de emiterea unui ordin de protecție împotriva sa și a început să își verse nervii pe holul judecătoriei, tulburând liniștea personalului instituției și altor persoane aflate în interiorul acesteia, moment în care jandarmul a intervenit cu promptitudine și a luat măsurile legale impuse de situație.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani execută misiuni de pază și protecție instituțională la 18 obiective din competență și asigură măsuri de ordine publică la sălile de judecată și în celelalte spații deschise publicului.

De la începutul acestui an, în cadrul misiunilor de pază și protecție instituțională, jandarmii botoșăneni au aplicat 10 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3100 de lei, pentru fapte prevăzute de Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, au transmis jandarmii de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Ciolacu: Dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, va fi doborâtă de îndată

Publicat

Publicitate

“Cu lege, fără lege”, drona rusă ce a pătruns duminică în teritoriul aerian al României „ar fi fost lovită imediat”, a spus miercuri Marcel Ciolacu. Declaraţia vine în contextul în care duminică dimineaţa o dronă a fost urmărită de sistemul radar în spaţiul aerian naţional, relatează mediafax.ro.

Legislaţia privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate nu permite doborârea acestora, motiv care a dus la îngrijorări în rândul opiniei publice şi a politicienilor români.

În acest context, Marcel Ciolacu a declarat, referitor la drona rusă, că „e o discuţie mult mai serioasă”.

„Eu spun cu certitudine – dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea e trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României, va fi doborâtă de îndată. Am ridicat F16 şi am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României, cum, de altfel, au făcut şi alte state. Avem poliţie aeriană intetrnaţională. Nu vă faceţi griji că acea dronă ar fi putut lovi o ţintă pe teritoriul României. Ar fi fost lovită imediat, cu protocol, cu lege, fără lege, nu se joacă nimeni”, adaugă Ciolacu.

Echipe din MApN, în cooperare cu specialişti din Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat luni proximitatea localităţii Periprava, judeţul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească.

Preşedinta Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, a afirmat marţi că a adresat o invitaţie reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale să discute despre despre completarea legislaţiei privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending