Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pacientul neasigurat și internarea în spital. Câte zile de spitalizare sunt gratuite și ce drepturi are o persoană neasigurată

Publicat

Pacienții neasigurați beneficiază în țara noastră de pachete minimale de servicii medicale gratuite. Este evident că aceste servicii medicale sunt în strânsă legătură cu posibilitatea ca pacientul respectiv să se afle într-o situaţie urgentă.

În mod constant, în fiecare lună, avem cel puţin câteva sute de mii de persoane care nu beneficiază de o asigurare de sănătate la sate, iar unele dintre aceste persoane au nevoie de servicii medicale, astfel că a venit momentul să aflăm ce posibilităţi are o persoane neasigurată CNAS, informează observatornews.ro.

În România, în ziua de astăzi, este important să fi asigurat la sănătate la stat, dar de multe ori nu este suficient. Din acest motiv, multe persoane mizează inclusiv pe o asigurare privată de sănătate sau chiar încheie un contract cu o instituţie de profil.

Există însă şi cazuri de persoane care nu sunt asigurate CNAS, dar au nevoie de servicii medicale, iar acele persoane se trezesc că ajung într-o situaţie extrem de delicată.

Poate fi internat în spital un pacient neasigurat CNAS?

În principiu, un pacient neasigurat CNAS poate fi internat într-o unitate medicală a statului doar pe perioada în care vorbim despre o internare de urgenţă. În cazul pacienţilor neasiguraţi CNAS, continuarea stării de urgenţă este certificată de medicul curant şi vizată de medicul şef de compartiment.În cazul în care se constată încetarea stării de urgenţă, pacientul neasigurat CNAS trebuie informat în legătură cu această situaţie, dar şi informată că menţinerea lui în spital se poate face doar cu condiţia plăţii cheltuielilor de spitalizare în afara perioadei de urgenţă.

Ce servicii medicale sunt gratuite pentru pacienţii neasiguraţi

Într-o asemenea situaţie vorbim despre pachete minimale de servicii medicale gratuite de care un pacient neasigurat poate beneficia. Este evident, cum anunţam şi mai sus, că aceste servicii medicale sunt în strânsă legătură cu posibilitatea ca pacientul respectiv să se afle într-o situaţie urgentă.

Printre serviciile medicale gratuite de care un pacient neasigurat poate beneficia vorbim despre servicii medicale pentru situaţii de urgenţă, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic sau servicii de consultaţie şi monitorizare a evoluţiei sarcinii.

Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat

Persoanele neasigurate CNAS trebuie să ştie că o zi de spitalizare la stat poate costa foarte mult. În mod normal vorbim despre un cost minim de 60 de euro pe zi, cost care însă poate să ajungă şi la câteva sute de euro pe zi, în funcţie de unitatea implicată şi problema avută de pacientul respectiv.

De altfel, au existat multe persoane care s-au plâns, de-a lungul timpului, de costurile foarte mari din spitalele de stat, în comparaţie cu condiţiile oferite.

Ce se întâmplă dacă nu îţi plăteşti spitalizarea
În mod normal, la o asemenea situaţie este destul de greu de ajuns, reprezentanţii spitalelor având posibilitatea de a solicita evacuarea pacienţilor care nu sunt asiguraţi CNAS şi nu au posibilitatea să plătească spitalizarea.

Totuşi, dacă un astfel de pacient ajunge într-o astfel de situaţie, într-un final unitatea medicală se poate îndrepta împotriva pacientului respectiv, în instanţă, pentru recuperarea banilor datoraţi.

Cum poţi să asigurare CNAS dacă nu ai venit
Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri, ori nu realizează venituri în mod constant, se pot totuşi asigura pe cont propriu în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Vorbim despre un scenariu ce presupune completarea formularului D212, declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, şi achitarea în mod constant a unei sume de bani către bugetul de stat, sumă care, în mod normal, ar trebui să fie undeva la 10% dintr-un salariu minim.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Mai multe proiecte sociale și medicale vor prinde contur în satul Tudor Vladimirescu, Albești

Publicat

În urmă cu două zile, Parohia Tudor Vladimirescu a primit vizita Pc.Pr. Narcis Constantin Axinte, consilier eparhial pentru asistenţă socială şi medicală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Acesta a vizitat satul, șantierul și casa parohială și a propus câteva proiecte sociale care urmează a fi implementate în viitorul apropiat.

Parintele Felix Petru Prisecariu mulțumește Arhiepiscopiei Iașilor pentru grija și implicarea pe care o arată parohiei Tudor Vladimirescu și enoriașilor acesteia. Într-un articol următor vom reveni cu informații și detalii cu privire la fiecare proiect în parte.

 

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine

Publicat

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Judetean Botosani, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.

Suma plătită este în valoare de 338.924,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 18 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 687 bovine de carne și bubaline.

Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule mândră grădină” ajunge în acest an la cea de-a XLIII-a ediție

Publicat

Zilele de 20 și 21 mai sunt zile de mare sărbătoare pentru comunitatea orașului Bucecea și, implicit, pentru județul nostru, atât pentru că se sărbătoresc Sfinții Împărați Constantin și Elena, dar și pentru că pe scena Căminului Cultural Bucecea vor răsuna voci de pe tot cuprinsul țării, aducând folclorul la rang de cinste.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în colaborare cu Primăria și cu Centrul Cultural al Orașului Bucecea organizează și anul acesta un festival de zile mari.

Festivalul se va desfășura pe mai multe categorii după cum urmează:

  • soliști vocali (categoriile de 10-13 ani, 14-18 ani și 19-30 ani)
  • soliști instrumentiști (categoria de 10-14 ani și categoria de peste 15 ani)
  • rapsozi populari (cu vârsta de peste 50 de ani).

Acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru.

Festivalul va începe luni, 20 mai 2024, la ora 16:00, la Căminul Cultural Bucecea cu concursul soliștilor admiși la preselecția care va avea loc la începutul lunii mai, urmând ca pe data de 21 mai să aibă loc Gala Laureaților și susținerea unor recitaluri de excepție în interpretarea soliștilor: Angelica Flutur, Cornelia Ciobanu și Iustina Irimia, urmate de Grupul „Ștefan Vodă” din Republica Moldova. Invitați să cânte în recital sunt și câștigătorii din ultimii doi ani ai trofeului „Satule mândră grădină” – Delia Gandore (2022) și Patrick Petrescu (2023), cât și grupul vocal al Centrului de Creație Botoșani, coordonat de Mariana Ichim Hodan.

Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare.

Înscrierile se vor trimite pe adresa de e-mail a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – muzica@centrulcreatieibt.ro, până la data de 29 aprilie 2024.

„Avem certitudinea că și anul acesta Festivalul concurs al cântecului popular românesc „Satule mândră grădină” va avea un răsunet național în ceea ce privește concurența acerbă dintre participanți, dar și a recitalurilor de excepție a invitaților de onoare”, au transmis organizatorii.

Citeste mai mult

Administratie

„Suntem nevoiți să închidem circulației strada Pacea, pe ambele sensuri de mers”, a anunțat primarul municipiului Botoșani

Publicat

„În cursul zilei de mâine, în intervalul orar 07:00 – 22.00, suntem nevoiți să închidem circulației strada Pacea, pe ambele sensuri de mers, de la intersecțiile cu strada Sucevei și Bulevardul George Enescu. Turnăm stratul de uzură. Rugăm șoferii să dea dovadă de înțelegere și să utilizeze rute ocolitoare”, este anunțul primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

În doar 2 zile, pe o lungime de 1.100 m, pe ambele sensuri au fost amenajate primele straturi de binder, astfel că mâine, 12 aprilie 2024, utilajele vor putea interveni și cu stratul final de asfalt.

În cursul săptămânii viitoare, se va amenaja covorul asfaltic și pe strada Mihail Kogălniceanu.

Reabilitarea întregului tronson (str. Mihail Kogălniceanu – str. Pacea) prevede și lucrări de refacere trotuare, accese în blocurile de locuințe, înlocuire sau reparații cămine de canalizare și guri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending