Connect with us

Eveniment

Pacientul neasigurat și internarea în spital. Câte zile de spitalizare sunt gratuite și ce drepturi are o persoană neasigurată

Publicat

Publicitate

Pacienții neasigurați beneficiază în țara noastră de pachete minimale de servicii medicale gratuite. Este evident că aceste servicii medicale sunt în strânsă legătură cu posibilitatea ca pacientul respectiv să se afle într-o situaţie urgentă.

În mod constant, în fiecare lună, avem cel puţin câteva sute de mii de persoane care nu beneficiază de o asigurare de sănătate la sate, iar unele dintre aceste persoane au nevoie de servicii medicale, astfel că a venit momentul să aflăm ce posibilităţi are o persoane neasigurată CNAS, informează observatornews.ro.

În România, în ziua de astăzi, este important să fi asigurat la sănătate la stat, dar de multe ori nu este suficient. Din acest motiv, multe persoane mizează inclusiv pe o asigurare privată de sănătate sau chiar încheie un contract cu o instituţie de profil.

Există însă şi cazuri de persoane care nu sunt asigurate CNAS, dar au nevoie de servicii medicale, iar acele persoane se trezesc că ajung într-o situaţie extrem de delicată.

Poate fi internat în spital un pacient neasigurat CNAS?

În principiu, un pacient neasigurat CNAS poate fi internat într-o unitate medicală a statului doar pe perioada în care vorbim despre o internare de urgenţă. În cazul pacienţilor neasiguraţi CNAS, continuarea stării de urgenţă este certificată de medicul curant şi vizată de medicul şef de compartiment.În cazul în care se constată încetarea stării de urgenţă, pacientul neasigurat CNAS trebuie informat în legătură cu această situaţie, dar şi informată că menţinerea lui în spital se poate face doar cu condiţia plăţii cheltuielilor de spitalizare în afara perioadei de urgenţă.

Publicitate

Ce servicii medicale sunt gratuite pentru pacienţii neasiguraţi

Într-o asemenea situaţie vorbim despre pachete minimale de servicii medicale gratuite de care un pacient neasigurat poate beneficia. Este evident, cum anunţam şi mai sus, că aceste servicii medicale sunt în strânsă legătură cu posibilitatea ca pacientul respectiv să se afle într-o situaţie urgentă.

Printre serviciile medicale gratuite de care un pacient neasigurat poate beneficia vorbim despre servicii medicale pentru situaţii de urgenţă, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic sau servicii de consultaţie şi monitorizare a evoluţiei sarcinii.

Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat

Persoanele neasigurate CNAS trebuie să ştie că o zi de spitalizare la stat poate costa foarte mult. În mod normal vorbim despre un cost minim de 60 de euro pe zi, cost care însă poate să ajungă şi la câteva sute de euro pe zi, în funcţie de unitatea implicată şi problema avută de pacientul respectiv.

De altfel, au existat multe persoane care s-au plâns, de-a lungul timpului, de costurile foarte mari din spitalele de stat, în comparaţie cu condiţiile oferite.

Ce se întâmplă dacă nu îţi plăteşti spitalizarea
În mod normal, la o asemenea situaţie este destul de greu de ajuns, reprezentanţii spitalelor având posibilitatea de a solicita evacuarea pacienţilor care nu sunt asiguraţi CNAS şi nu au posibilitatea să plătească spitalizarea.

Totuşi, dacă un astfel de pacient ajunge într-o astfel de situaţie, într-un final unitatea medicală se poate îndrepta împotriva pacientului respectiv, în instanţă, pentru recuperarea banilor datoraţi.

Cum poţi să asigurare CNAS dacă nu ai venit
Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri, ori nu realizează venituri în mod constant, se pot totuşi asigura pe cont propriu în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Vorbim despre un scenariu ce presupune completarea formularului D212, declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, şi achitarea în mod constant a unei sume de bani către bugetul de stat, sumă care, în mod normal, ar trebui să fie undeva la 10% dintr-un salariu minim.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bătrân de 88 de ani găsit căzut pe carosabil în Botoșani. A fost transportat la spital de urgență

Publicat

Publicitate

Un echipaj al Poliției Locale Botoșani a intervenit duminică seară, în jurul orei 18:54, pe strada Primăverii, unde a observat un bărbat căzut pe carosabil, în apropierea trotuarului, în dreptul imobilului nr. 17.

La fața locului, polițiștii au constatat că era vorba despre un bărbat în vârstă de 88 de ani, care prezenta o plagă sângerândă la nivelul capului.

În urma discuției cu acesta, s-a stabilit că are nevoie urgentă de îngrijiri medicale, motiv pentru care a fost solicitată o ambulanță prin serviciul de urgență 112.

Bătrânul a fost preluat de echipajul medical și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe pentru investigații și tratament de specialitate.

Citeste mai mult

Economie

De astăzi APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverințe, începând de marți, fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare, informează Agerpres.ro.

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol.

Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2025, a Cererii de plată și prin care se confirmă numărul de animale pentru intervențiile în sectorul zootehnic indicate mai sus. Adeverința se eliberează conform procedurilor aprobate și transmise spre aplicare Centrelor Județene APIA.

Valoarea finanțării va fi de până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar minim planificat conform Planului Național Strategic PS 2023-2027, pentru anul de cerere 2025, cu numărul de animale confirmate prin adeverință pentru fiecare intervenție în sectorul zootehnic, gestionat de APIA și menționate în convenție.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Publicitate

Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Citeste mai mult

Eveniment

Patru minori au fost sancționați pentru scăldat în fântână arteziană și comportament indecent în Parcul Vârnav din Botoșani

Publicat

Publicitate

Patru adolescenți, cu vârste între 10 și 13 ani, au fost surprinși de camerele de supraveghere ale Poliției Locale Botoșani în timp ce se scăldau în fântâna arteziană din Parcul Vârnav.

Incidentul a avut loc duminică, 21 iulie, în jurul orei 15:20, și a fost semnalat de dispeceratul Poliției Locale, care a observat totodată că minorii aveau un comportament indecent, manifestând gesturi obscene în spațiul public.

O patrulă a fost trimisă imediat la fața locului, iar faptele sesizate s-au confirmat. Cei patru au fost legitimați, iar polițiștii locali le-au atras atenția cu privire la comportamentul inadecvat, avertizându-i cu privire la consecințele legale.

Conform HCL nr. 44/2025, este interzis scăldatul sau spălatul în fântâni arteziene, cișmele sau lacuri din parcurile publice. Fapta se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

În acest caz, adolescenții au fost avertizați și au primit indicații ferme de a manifesta pe viitor un comportament civilizat.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Universitatea Suceava anunță a doua rundă de înscrieri. În prima rundă a sesiunii de admitere 3300 de candidați și-au exprimat intenția de a studia la această universitate

Publicat

Publicitate

La finalul primei runde a sesiunii de admitere iulie 2025, peste 3300 de candidați au ales să își construiască viitorul alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), anunță instituția academică suceveană.

Potrivit sursei citate, această cifră demonstrează faptul că, prin dezvoltarea constantă a ofertei educaționale și ajustarea acesteia la nevoile societății, Alma Mater Sucevensis reprezintă un pol de atracție pentru numeroși tineri, incluzându-i aici pe candidații din străinătate și pe românii de pretutindeni.

USV a remarcat că un interes deosebit a fost manifestat, printre altele, pentru programele de studiu propuse de Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Medicină și Științe Biologice și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

În conformitate cu calendarul sesiunii de admitere din vara acestui an, în zilele de 25 și 28 iulie, USV va organiza cea de-a doua rundă de înscrieri. În această rundă sunt disponibile peste 2000 de locuri la licență și masterat, dintre care peste 800 sunt fără taxă. Înscrierile se pot face la sediul USV sau online, pe platforma dedicată admiterii.

Din locurile finanțate de la buget, candidații români de pretutindeni au disponibile peste 250 la licență și peste 100 la masterat, toate cu bursă. Pentru absolvenții de liceu din Republica Moldova care vor dori să studieze la Suceava, USV deschide, în zilele de 24-26 iulie, două centre de înscrieri: în Chișinău, la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Strada Nicolae Iorga nr. 2, și în Sîngerei, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Strada Independenței nr. 109.

De asemenea, în Ucraina, candidații din categoria români de pretutindeni vor putea să se înscrie la centrul organizat de USV, în data de 25 iulie, la Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Piața Centrală nr.9, Cernăuți.

Afișarea rezultatelor înscrierilor din cadrul acestei runde se va face în data de 29 iulie. În aceeași zi, dar și în zilele de 30 iulie și 31 iulie, va avea loc înmatricularea candidaților declarați admiși.

Publicitate

Detalii și informații actualizate sunt disponibile la următoarea legătură: https://admitere.usv.ro/

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending