Connect with us
Publicitate

Actualitate

OUG publicată în Monitorul Oficial: Din 1 iunie, SALARII și indemnizații mai MARI pentru mai multe categorii de bugetari

Publicat

Salariile mai multor categorii de angajați din administrația publică vor crește începând cu 1 iunie 2023. Este vorba despre bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare („Administrație”). Ordonanța de Urgență a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro.

Astfel, salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice se stabilesc, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Salariile din administrația publică cresc, de la 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public.

Cresc soldele și salariile de funcție de la 1 iunie

Anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne și este vorba despre solde şi salariile de funcție. În plus, sporurilor și indemnizațiile vor fi actualizate printr-o rectificare bugetară.

Executivul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență care completează Articolul I din O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.

Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă.

Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.

Ordonanța derogă, practic, de la prevederile Legii 153, care stabilesc că începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare ar fi trebuit să se stabilească prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, scrie avocatnet.ro.

Prin OUG nr. 45/2023, publicată vineri în Monitorul Oficial, s-a stabilit modificarea a însăși OUG 168, astfel încât pentru bugetarii din categoria (anexa VIII) „Administrație” să se aplice din 1 iunie 2023 nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022:

„Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr.VIII Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”.

„Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.

Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă.

Din 1 iunie, polițiștii vor câștiga mai mult și la salariu, și la sporuri

Lucian Bode: „Sindicatele din poliție au solicitat în primul rând aplicarea integrală a Legii 153, lucru care se va întâmpla în prima etapă aplicând legea începând cu 1 iunie pentru tot ce înseamnă drepturi salariale, solde de grad și, după rectificare, acordarea acelor sporuri care sunt cuprinse în Legea 153.”

Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, prevede comunicatul de presă prin care ministerul a anunțat adoptarea măsurii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat vineri că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Este vorba despre majorarea salariilor cu circa 10% pentru personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Vizele SUA vor putea fi reînnoite fără un nou interviu. Anunțul Secției Consulare a Ambasadei SUA din România

Publicat

Secția Consulară a Ambasadei SUA din România promovează programul de reînnoire a vizelor fără interviu cu scopul de a aproba un număr record de vize pentru cetățenii români eligibili în anul fiscal 2024, au anunțat reprezentanții Ambasadei SUA.

”Avem plăcerea de a reaminti solicitanților de viză despre avantajele programului de reînnoire a vizelor fără interviu, ca parte a planului nostru de îmbunătățire și simplificare a serviciilor de viză.

Acest program permite solicitanților cărora li s-au eliberat anterior vize să și le reînnoiască fără a se prezenta la un nou interviu la Ambasada SUA din București.

Solicitanții de viză care doresc să beneficieze de acest serviciu trebuie să viziteze pagina Reînnoire Viză  pentru a afla mai multe detalii despre criteriile specifice pentru reînnoirea vizei fără interviu.

Pagina web USTravelDocs dedicată programărilor pentru interviu va propune solicitanților o serie de întrebări care să reflecte criteriile de eligibilitate pentru reînnoire a vizelor.

Solicitanții eligibili vor fi rugați să tipărească pagina de confirmare Fără Interviu și să depună documentele necesare la unul dintre birourile firmei de curierat din România.

Oricât de mult ne bucurăm să întâlnim solicitanții de viză la interviu, dorim să vă ajutăm să evitaţi efortul de a vă prezenta la Ambasadă, dacă nu este absolut necesar. În acest scop, varianta fără interviu este simplă, rapidă și fără probleme” au transmis reprezentanții Ambasadei SUA.

Documentele necesare sunt pentru obținerea vizei SUA fără interviu:

  • pașaport (cel valabil şi cel anterior),
  • pagina de confirmare a formularului DS-160,
  • fotografii recente,
  • chitanța pentru taxa de viză /dovada plății,
  • pagina de confirmare Fără Interviu
  • documentele corespunzătoare în funcție de categoria de viză solicitată.

Citeste mai mult

Eveniment

Autorităţile şi instituţiile publice, obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsul la petiţiile cetăţenilor

Publicat

Autorităţile şi instituţiile publice ar putea fi obligate să comunice în termen de 10 zile răspunsurile la petiţiile cetăţenilor, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ depus recent la Senat. 

„Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 10 zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.

Răspuns în termen de 10 zile de la înregistrarea petiției

Pentru soluţionarea petiţiilor trimise, de la autorităţi sau instituţii publice termenul de 10 zile curge de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă.

În situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o informare şi o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul cu cel mult 10 zile.

De asemenea, în domeniul energiei şi gazelor naturale termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile, cu notificarea prealabilă a petentului”, se menţionează în proiectul de lege, inițiat de către trei senatori PNL.

Parlamentarii menţionează în expunerea de motive că propunerea lor are ca scop reducerea timpului în care un cetăţean trebuie să primească răspuns de la o autoritate publică, de la 30 de zile la 10 zile, ţinând cont că în ultima perioadă majoritatea petiţiilor sunt transmise prin mijloace electronice de comunicare, iar instituţiile publice, fie ele primării, consilii judeţene, ministere sau autorităţi subordonate acestora îşi desfăşoară activitatea cu publicul preponderent on-line.

„Tehnic, rezolvarea petiţiilor transmise în format electronic, prelucrarea şi repartizarea lor în interiorul direcţiilor instituţiilor publice pentru primirea răspunsurilor este mult mai uşoară”, mai spun iniţiatorii.

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi usturătoare pentru angajatorii din Botoșani depistați că nu au asigurat echipament de protecție lucrătorilor

Publicat

În ultimele două luni, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto:

  • cod CAEN 4671 – Comerț cu ridicata al combustibililor lichizi și gazoși al produselor derivate;
  • cod CAEN 4730- Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate.

În cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor Relații de Muncă și Sănătate și Securitate în muncă au efectuat 18 controale.

În domeniul relațiilor de muncă s-au constatat 21 neconformități pentru remedierea cărora s-au dispus măsurile corespunzătoare și s-au aplicat 2 sancțiuni cu amendă în cuantum total de 6.000 lei.

Deficiențele cele mai des intâlnite au fost :

  • Neacordarea repausului săptămânal de 48 de ore consecutive,
  • Neevidențierea in contractul individual de muncă a modului de repartizare a orelor de muncă,
  • Neînmânarea contractului individual de muncă salariatului la angajare,
  • Nepăstrare copii ale contractelor de muncă la locul de muncă.

 

În domeniul securității și sănătății în muncă s-au constatat 28 neconformități pentru remedierea cărora s-au dispus măsurile corespunzătoare și s-au aplicat 3 sancțiuni cu amendă în cuantum total de 24.000 lei și 25 de avertismente.

 

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • Neasigurarea de către angajator a purtării echipamentului de protecție de către toți lucrătorii,
  • Truse medicale de prim ajutor expirate sau incomplete,
  • Nepăstrarea fișelor de instruire individuală însoțite de fișa de aptitudini profesionale la punctul de lucru ci la sediul unității,
  • Rastelele cu butelii nu sunt legate la pământ,
  • Categoriile de echipamente individuale de protecție nu sunt asigurate corespunzător,
  • Semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă,
  • Lipsa planului de prevenire şi protecţie la punctul de lucru;
  • Neactualizarea planului de prevenire si protectie,
  • Fișele de instruire nu aveau anexată copia fișei de aptitudini profesionale,
  • Lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională la punctul de lucru,
  • Existenţa Raportului de protecţie la explozie fără documentaţia de referinţă (documentul de protecţie la explozie),
  • Lipsa evidenţei zonelor cu risc ridicat şi specific.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă este de 30.000 lei.

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Avocata familiei Alexandrei Ivanov cere arestarea medicului de gardă din noaptea decesului

Publicat

Avocata familiei Alexandrei Ivanov, tânăra care a murit în Maternitatea Botoşani din cauza neglijenţei cadrelor medicale, a anunţat, vineri, că va cere procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava să propună arestarea preventivă a medicului de gardă din noaptea decesului.

Geanina Vera Poroşnicu a declarat că o astfel de măsură se impune după ce medicul a încheiat, la mijlocul lunii septembrie, un contract de partaj al bunurilor imobile şi mobile deţinute şi care au fost puse sub sechestru asigurător.

“Vom cere arestarea preventivă a suspectei şi anularea contractului de partaj efectuat după comiterea faptei şi în curs de cercetare penală”, a transmis Poroşnicu.

Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit pe 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital pe 17 august, în jurul orei 23,30, după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. A doua zi dimineaţă, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă.

Tânăra nu a beneficiat timp de aproape şapte ore de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu “sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de “sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”.

Inspectorii sanitari au stabilit că “de la ora 00,45, când i s-au administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending