Salariile mai multor categorii de angajați din administrația publică vor crește începând cu 1 iunie 2023. Este vorba despre bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare („Administrație”). Ordonanța de Urgență a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro.
Astfel, salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice se stabilesc, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.
Salariile din administrația publică cresc, de la 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public.
Cresc soldele și salariile de funcție de la 1 iunie
Anunțul a fost făcut de Ministerul de Interne și este vorba despre solde şi salariile de funcție. În plus, sporurilor și indemnizațiile vor fi actualizate printr-o rectificare bugetară.
Executivul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență care completează Articolul I din O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.
Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.
Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă.
Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.
Ordonanța derogă, practic, de la prevederile Legii 153, care stabilesc că începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare ar fi trebuit să se stabilească prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, scrie avocatnet.ro.
Prin OUG nr. 45/2023, publicată vineri în Monitorul Oficial, s-a stabilit modificarea a însăși OUG 168, astfel încât pentru bugetarii din categoria (anexa VIII) „Administrație” să se aplice din 1 iunie 2023 nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022:
„Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr.VIII Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”.
„Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.
Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă.
Din 1 iunie, polițiștii vor câștiga mai mult și la salariu, și la sporuri
Lucian Bode: „Sindicatele din poliție au solicitat în primul rând aplicarea integrală a Legii 153, lucru care se va întâmpla în prima etapă aplicând legea începând cu 1 iunie pentru tot ce înseamnă drepturi salariale, solde de grad și, după rectificare, acordarea acelor sporuri care sunt cuprinse în Legea 153.”
Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, prevede comunicatul de presă prin care ministerul a anunțat adoptarea măsurii.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat vineri că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.
Este vorba despre majorarea salariilor cu circa 10% pentru personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei.