Connect with us

Educație

Organizația Salvați Copiii: Un copil din trei primește imagini și video cu conținut sexual pe Internet

Publicat

Publicitate

Organizația Salvați Copiii a anunțat că aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet și 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală.

Potrivit studiului realizat de Organizația Salvați Copiii „Folosirea internetului de copii și adolescenți” în 2021, 37% dintre elevi afirmă că, în anul care a trecut, au fost jigniți sau deranjați pe Internet, iar 49% dintre ei spun că s-a întâmplat să găsească online conținut care i-a făcut să se simtă inconfortabil.

Situația este mai întâlnită în rândul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirmă acest lucru) și în rândul fetelor (54% vs 42% în rândul băieților). Violența fizică și verbală alături de nuditate sunt principalele conținuturi care i-au făcut pe copii să se simtă inconfortabil.

„Zilele trecute a avut loc un incident neplăcut. Mai exact, un tip mi-a scris pe un site de social media, iar apoi a început să îmi pună întrebări intime. Inițial, părea interesant, așa că am zis să îi răspund.

Dintr-o dată am văzut că a făcut un screenshot conversației în care eu spuneam lucruri intime despre mine, iar apoi a început cu amenințări,  că va posta acele screenshot-uri pe internet, pentru a vedea părinții, rudele și prietenii mei. Panicându-mă și neștiind cum să reacționez l-am întrebat ce vrea în shimbul acelor screenshot-uri.

Acesta mi-a cerut atât poze intime cu mine, cât și o sumă de bani în valoare de 150 de euro. Eram tot mai panicată, și am încercat să apelez la prietenii mei” – astfel de mesaje au ajuns în atenția specialiștilor de la Salvați Copiii România în ultimii doi ani.

Publicitate

Vârsta medie la care copiii încep să utilizeze internetul a scăzut comparativ cu datele înregistrate de cercetarea din 2019, când aceasta era de 9 ani. În studiul din 2021, vârsta medie la care copiii (la nivelul întregului eșantion) afirmă că au început să acceseze internetul este de 8,2 ani.

Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural).

Telefonul mobil este dispozitivul principal de pe care copiii accesează internetul – 99%, urmat de laptop – 62%, TV Smart – 42% și tabletă -24%.

84% dintre copii și adolescenți utilizează internetul pentru a urmări conținut postat de alți utilizatori, 70% dintre ei îl folosesc pentru a se juca, 67% pentru a folosi rețelele sociale, în timp ce 46% accesează internetul pentru a se informa despre situații și fenomene de actualitate.

78% dintre copii utilizează internetul zilnic, timp de cel puțin 4 ore, în afara orelor de școală, procentul celor care petrec între 1 și 2 ore pe zi fiind de 19%, în timp ce copiii care folosesc internetul mai puțin de o oră pe zi este de 3% .

Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet.

Trebuie subliniat că nu este vorba de conținut întâlnit întâmplător, ci primit ca destinatar al mesajului. Aproximativ 10% dintre copii afirmă că au primit astfel de mesaje cel puțin lunar. 73% dintre ei nu au știut cum să reacționeze, nefăcând nimic în acest sens, și doar 11% au discutat cu cineva despre această situație.

Totodată, 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. Copiii cu vârsta între 15 – 17 ani și fetele afirmă acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată.

Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfățișează imagini cu caracter sexual cu copii sau cele care prezintă conținut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani și s-a accentuat pe parcursul pandemiei Covid-19.

Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2021 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 7.615, de 5 ori mai mare decât în anul precedent, fiind un record absolut înregistrat pe parcursul unui singur an.

În 78% din situații, materialele raportate au arătat abuz sexual asupra minorilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze sexualizate. La fel ca în anii precedenti, într-o proporție covârșitoare (peste 90% din cazuri), victimele sunt de gen feminin.

În ceea ce privește vârsta victimelor, 5% reprezintă cazuri ce înfățișează copii cu vârste aproximative de până în 5 ani, 33% dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta aproximativă între 6 și 10 ani, iar 62% dintre rapoarte arată minori cu vârste aproximative între 11 și 18 ani.

Specific pentru anul 2021 și pentru grupa de vârstă peste 11 ani este faptul că peste 40% din rapoartele care făceau referire la această categorie de victime minore conțineau materiale autogenerate (realizate chiar de către victimă).

“După doi ani de pandemie și restricții sociale, perioadă în care copiii au fost de multe ori bulversați de schimbările pe care au fost nevoiți să le parcurgă și să învețe să facă față unui val important de știri contrafăcute și dezinformări, efectele asupra lor sunt de necontestat.

Numărul fără precendent de rapoarte primit de Salvați Copiii pe parcursul anului trecut este doar un indiciu al situației extrem de grave în care se află copiii, de multe ori fără ca noi, adulții, să aflăm despre dificultățile prin care ei trec atunci când navighează pe internet. Din păcate, de cele mai multe ori, atât părinții cât și autoritățile află când deja este prea târziu”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizației Salvaţi Copiii România.

Studiul sociologic privind „Folosirea internetului de copii și adolescenți”  a fost prezentat în cadrul dezbaterii intitulate „Cum s-a schimbat comportamentul copiilor și adolescenților pe internet după 2 ani de pandemie?”,organizată în parteneriat cu Senatul României și moderată de Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii, la care au luat parte reprezentanţi ai Senatului și Guvernului României, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul DIICOT și Centrului de Cooperare Polițienească Internațional. Reprezentanţii autorităţilor au oferit detalii procedurale şi statistici privind modul de lucru şi de intervenţie în cazuri de abuz sexual asupra copiilor, propunând, totodată, soluții pentru îmbunătățirea politicilor publice cu privire la siguranța copiilor în mediul online.

Cu același prilej, Organizația Salvati Copiii a lansat și raportul privind cazuistica liniei de raportare a abuzurilor asupra copiilor esc_ABUZ. În cadrul dezbaterii au fost prezentate şi rezultatele programului Ora de Net din anul 2021.

Deși afectat de pandemie și restricții,  pe parcursul anului trecut, centrul de siguranță online din România a continuat atât activităţile educaţionale, cât și pe cele de sprijniire a copiilor, părinților și cadrelor didactice, astfel încât utilizarea internetului să se desfășoare într-un mod cât mai sigur, util și eficient.

Activitățile au constat în sesiuni de informare și concursuri şcolare care au implicat peste 40.015 de copii și 6000 de adulți la nivel național, precum și campanii, conferințe și evenimente online care au adunat sute de mii de vizualizări.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Proiect de lege: Șoferii depistați cu droguri în sânge riscă până la 7 ani de închisoare

Publicat

Publicitate

Un nou proiect de lege, depus în regim de urgență de Alina Gorghiu, fost ministru al Justiției, împreună cu mai mulți parlamentari, propune pedepse cu închisoarea de până la 7 ani pentru șoferii depistați cu substanțe interzise în sânge, indiferent de concentrație.

Inițiativa, susținută de PSD și PNL, ar putea primi sprijin și din partea opoziției, conform euronews.ro.

Schimbări legislative rapide, în urma unei decizii a Înaltei Curți

Proiectul vine la scurt timp după o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a stabilit că pentru a sancționa penal un șofer depistat cu droguri în sânge este necesară o expertiză care să confirme dacă substanțele respective i-au afectat capacitatea de a conduce. Noua inițiativă legislativă anulează această cerință și prevede sancționarea tuturor celor testați pozitiv, fără a mai ține cont de impactul real asupra abilităților de conducere.

„Avem nevoie de această lege cât mai repede, în contextul în care ÎCCJ a decis că este necesară expertiza pentru a stabili efectele drogurilor asupra șoferilor”, a declarat Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Controverse și avertismente din partea specialiștilor

Unii experți avertizează că această schimbare legislativă ar putea duce la condamnarea unor șoferi care nu sunt vinovați, incluzând persoane care urmează tratamente medicamentoase ce conțin substanțe psihoactive în cantități foarte mici. Medicul legist Gabriel Gorun explică:

„Un exemplu clar este codeina, prezentă în unele medicamente antirăceală. Nu este un drog ilegal, dar poate fi depistată în sânge, ceea ce poate duce la acuzații nejustificate împotriva unor pacienți cronici.”

Publicitate

Susținerea opoziției și necesitatea unei clarificări legislative

Parlamentarii din opoziție analizează posibilitatea de a susține proiectul. Deputatul USR Stelian Ion a declarat că formațiunea sa va consulta specialiști înainte de a lua o decizie:

„Este nevoie de o intervenție legislativă după decizia ÎCCJ, care pare să protejeze anumite persoane de răspunderea penală. Trebuie să clarificăm legislația și să o reașezăm pe un făgaș normal.”

Gorghiu: „Dacă ai consumat droguri, stai acasă”

Într-o declarație pentru Digi24, Alina Gorghiu a subliniat că proiectul vizează prevenirea accidentelor, nu pedepsirea consumului:

„Dacă ai consumat substanțe psihoactive, stai acasă! Nu trebuie să punem în pericol viața altora.”

Noua propunere legislativă prevede pedepse cu închisoare între 2 și 7 ani pentru șoferii testați pozitiv, dorind să consolideze măsurile de siguranță rutieră și întărind legislația împotriva conducerii sub influența drogurilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Un cercetător dedicat și un bun prieten al Muzeului Județean Botoșani, Prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici s-a stins din viață

Publicat

Publicitate

Comunitatea științifică și, în mod special, Muzeul Județean Botoșani au pierdut un colaborator de seamă și o personalitate marcantă a arheologiei românești: prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, care a încetat din viață pe 3 februarie 2025.

Cunoscut pentru activitatea sa prolifică în domeniul arheologiei și pentru contribuțiile esențiale în cercetarea preistoriei Europei de Sud-Est, profesorul Lazarovici a fost un mentor și o sursă de inspirație pentru generații întregi de cercetători, având o legătură strânsă cu județul Botoșani.

Un cercetător dedicat și un prieten al Botoșaniului

Profesorul Gheorghe Lazarovici a fost un colaborator apropiat al Muzeului Județean Botoșani, participând la numeroase săpături arheologice din județ, în special la Stăuceni-Holm, comuna Stăuceni, unde au loc cercetări sistematice. De-a lungul anilor, a fost prezent la diverse manifestări științifice organizate de instituție și a contribuit activ la dezvoltarea arheologiei locale.

În 2023, a luat parte la prima conferință arheologică organizată sub genericul Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei, iar în 2024, a publicat un material de referință în primul număr al revistei Hierasus – Serie Nouă. Prezența sa a fost esențială în promovarea și aprofundarea studiilor asupra trecutului județului Botoșani.

O carieră dedicată arheologiei și sprijinirii cercetării în Botoșani

Publicitate

Născut pe 13 septembrie 1941, în Vașcău, Gheorghe Lazarovici a devenit una dintre cele mai importante figuri ale arheologiei românești. A obținut titlul de doctor în științe istorice în 1979 și a activat la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca între 1968 și 2004, ocupând, printre altele, funcția de director general între 1993 și 1997.

A fost profesor la universitățile din Cluj-Napoca, Alba Iulia și Sibiu, formând generații întregi de arheologi. Totodată, a susținut și încurajat proiectele arheologice din Botoșani, având un rol activ în documentarea și promovarea descoperirilor locale.

Contribuții remarcabile la cercetarea internațională, dar și la cea botoșăneană

Pe parcursul carierei, profesorul Lazarovici a participat și a coordonat numeroase expediții arheologice internaționale, colaborând cu specialiști de prestigiu în situri din Grecia și Serbia. Expertiza sa acoperea o gamă largă de domenii, de la Neolitic la Epoca Bronzului și până în Evul Mediu.

A fost un pionier în arheometrie, etnoarheologie, etnoreligie și analiza statistică aplicată în arheologie, lăsând în urmă o moștenire vastă de cărți, articole și cercetări. În județul Botoșani, impactul său rămâne viu prin lucrările de cercetare realizate și prin contribuția sa la înțelegerea patrimoniului arheologic local.

„Profesorul Gheorghe Lazarovici va rămâne în istoria Botoșaniului ca un deschizător de drumuri în arheologia locală, un cercetător de excepție și un mentor devotat pentru cei care continuă explorarea trecutului județului. Requiem aeternam, magister!”, a transmis Muzeul Județean Botoșani pe pagina de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

Care sunt perioadele de PROHIBIȚIE la pescuit în 2025. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Publicitate

Ordinul privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului pentru anul 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, marcând o nouă etapă în protecția și refacerea resurselor acvatice vii din habitatele naturale.

Actul normativ, emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, impune restricții clare pentru diverse specii de pești și alte viețuitoare acvatice.

Perioadele de prohibiție stabilite pentru 2025

Conform noului ordin, pescuitul comercial, recreativ și familial este interzis pentru următoarele specii, în următoarele perioade:

– Știuca: 1 februarie – 20 martie, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde este interzis între 1 februarie și 7 iunie;

– Șalăul și bibanul: 20 martie – 7 iunie;

Publicitate

– Sturionii: interdicție permanentă, cu excepția pescuitului în scop științific;

– Racul (Astacus leptodactylus): 1 ianuarie – 9 aprilie și 1 – 30 septembrie, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Zonele de protecție și restricțiile aferente

În zonele speciale de protecție a resurselor acvatice vii și în zonele de refacere biologică, sunt interzise:

-Pescuitul comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice;

– Lucrări pe maluri, taluzuri și în albia minoră, care pot afecta migrarea, reproducerea sau supraviețuirea resurselor acvatice, cum ar fi îngustarea/bararea cursurilor de apă, tăierea vegetației sau extragerea de nămol, nisip și pietriș.

Reguli speciale pentru Delta Dunării

În afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ al speciilor de știucă, șalău, somn și crap este permis doar cu eliberarea imediată a capturilor („catch & release”), cu posibilitatea reținerii unui singur exemplar pe zi, dintr-o singură specie.

Pescarii care desfășoară activități de pescuit recreativ pe teritoriul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării nu pot transporta mai mult de 10 kg de pește per pescar sau 15 kg per familie, indiferent de durata activității de pescuit.

Declarațiile oficiale

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestor măsuri pentru conservarea biodiversității acvatice:

„Refacerea populațiilor de pești și prohibiția contribuie la exploatarea durabilă a diferitelor specii și la protejarea ecosistemelor. Efectele schimbărilor climatice devin tot mai vizibile, iar ocrotirea naturii este esențială. Prin aceste măsuri, asigurăm supraviețuirea speciilor, menținem echilibrul ecologic al apelor și sprijinim comunitățile de pescari.”

De asemenea, zona agricolă Carasuhat a fost declarată zonă de protecție pentru resursele acvatice vii, la propunerea Guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Măsurile stabilite prin acest ordin urmăresc protejarea ecosistemelor acvatice și sprijinirea comunităților de pescari, asigurând o gestionare sustenabilă a resurselor naturale din România, a mai adăugat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Citeste mai mult

Administratie

Lucrările la Palatul Administrativ, tot mai aproape de punctul final: Discuții pentru ajustarea proiectului

Publicat

Publicitate

Prefectul Dan Nechifor a anunțat astăzi că a condus o ședință de progres privind lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ, unde s-au analizat ajustările necesare pentru ca proiectul să corespundă cerințelor actuale și să răspundă cât mai eficient nevoilor administrației și ale cetățenilor.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre actualizarea detaliilor tehnice și organizatorice ale proiectului, astfel încât lucrările să se desfășoare în condiții optime, respectând toate standardele de siguranță și funcționalitate.

Echipa de proiect a identificat soluții pentru eficientizarea etapelor de execuție și pentru gestionarea provocărilor care ar putea apărea pe parcursul lucrărilor.

“Instituția Prefectului va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția proiectului, asigurându-se că acesta este finalizat în cele mai bune condiții. Termenul de finalizare este prevăzut pentru anul 2025, iar valoarea totală a investiției se ridică la 15.444.121 RON”, a transmis Instituția Prefectului Județului Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending