Connect with us
Publicitate

Eveniment

Organizaţia Mondială a Sănătăţiia a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică, transmite EFE.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS format din experţi în această boală s-a reunit pentru a discuta despre posibila declarare a urgenţei sanitare, care va obliga reţelele naţionale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire.

Acest comitet alesese să nu declare starea de urgenţă la o primă reuniune în iunie (când erau 3.000 de cazuri) şi nici de data aceasta, potrivit lui Tedros, nu a existat un consens total în rândul experţilor în ceea ce priveşte necesitatea de a declanşa cel mai înalt nivel de alertă. În ultimă instanţă, decizia aparţine directorului general, care a decis să declare starea de urgenţă, având în vedere numărul mare şi în creştere al cazurilor din diferite regiuni ale lumii.

”Am decis să declar o urgenţă de sănătate publică de nivel internaţional în ceea ce priveşte epidemia de variolă a maimuţei”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, menţionând că riscul la nivel mondial este relativ moderat, cu excepţia Europei, unde este ridicat.

Printre criteriile folosite de OMS pentru a declara această urgenţă, a spus Tedros, se numără faptul că „virusul se transmite rapid în multe ţări în care nu au existat cazuri până acum”.

Şeful OMS a mai precizat că riscul de infectare cu variola maimuţei a fost crescut la un nivel „ridicat” în Europa, unde se înregistrează 80% din cazuri, în timp ce acesta rămâne la un nivel „moderat” în toate celelalte regiuni, inclusiv în Africa, unde boala este endemică de zeci de ani.

Tedros a subliniat că, în pofida alertei globale, epidemia „este concentrată mai ales în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi şi cu parteneri multipli”, un grup pentru care a cerut asistenţă şi informaţii despre boală.

Acest lucru trebuie să se facă prin măsuri care să protejeze demnitatea şi drepturile omului din comunităţile afectate, deoarece, a spus el, citat de EFE, „stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

La începutul lunii mai această boală a fost depistată pentru prima dată în afara ţărilor africane unde este endemică. Deşi nu este o boală cu transmitere sexuală, în afara zonelor endemice variola maimuţei afectează, cu rare excepţii, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, care a fost eradicată în 1980.

Este pentru a şaptea oară când OMS declară o urgenţă internaţională (un mecanism iniţiat în 2005), după ce a făcut acest lucru pentru gripa A în 2009, Ebola în 2014 şi 2018, poliomielita în 2014, virusul Zika în 2017 şi coronavirusul COVID-19 în 2020 (acest din urmă nivel de alertă este încă în vigoare).

Acest nivel de alertă este declarat în situaţii „grave, bruşte, neobişnuite sau neaşteptate” şi care pot necesita „o acţiune internaţională coordonată”, notează AFP.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Programul „Masa caldă” va continua și în anul școlar 2023-2024. Doar pentru elevii prezenți la cursuri

Publicat

Programul ”Masa caldă” va continua și în anul școlar 2023-2024, în 450 de unități de învățământ din țară. Proiectul a fost aprobat de Guvern, joi, 28 septembrie, la trei săptămâni de la începerea cursurilor.

Actul normativ prevede acordarea cu titlul gratuit a unui suport alimentar – masă caldă sau pachet alimentar – preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat,  în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Numărul unităților de învățământ și valoarea pachetului alimentar sunt aceleași cu cele de anul trecut.

Limita valorică cuprinde prețul produselor, cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare a acestora, după caz, potrivit documentului.

Masa caldă în școli 2023-2024. Bugetul

Finanțarea, în anul 2023, a Programului-pilot, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, aprobate într-o poziție distinctă în anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022.

Valoarea totală a finanțării este 195.000.000 lei.

Masa caldă în școli 2023-2024. Cum pot fi suplimentate sumele

Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

  • stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută
  • creșterea, în perioada aplicării Programului-pilot, a numărului de preșcolari și elevi beneficiari din unitățile-pilot
  • asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei
  • asigurarea transportului către beneficiarii suportului alimentar, dacă cheltuielile aferente depășesc bugetul alocat inițial, după caz

Masa caldă în școli 2023-2024. Lista unităților va fi aprobată ulterior

Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează programului, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se mai arată în proiect.

Masa caldă în școli 2023-2024. Condiții speciale

La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice prevăzute.

În cazul preșcolarilor și elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, documentul-suport este reprezentat de declarația pe propria răspundere a părinților/reprezentantului legal.

Masa caldă în școli 2023-2024. Ajutorul alimentar, doar pentru elevii prezenți la cursuri

Dreptul de a beneficia masa caldă îl au elevii și preșcolarii prezenți la activitățile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.

Autoritățile administrației publice locale, instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul educației au obligația să urmărească și să verifice buna desfășurare a procesului de aprovizionare privind distribuția către elevi și preșcolari a pachetului alimentar sau, după caz, a mesei calde.

Controlul respectării prevederilor legislației în vigoare privind condițiile igienico-sanitare prin care masa caldă sau, după caz, pachetul alimentar este oferită/oferit elevilor și preșcolarilor, precum și al respectării unei alimentații sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și al direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru masa caldă distribuită sau, după caz, pachetul distribuit în spațiul unității de învățământ preuniversitar de stat

Variante de meniu

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:

  • 1. ciorbă de legume;
  • 2. supă de pui cu legume;
  • 3. ciorbă de văcuţă cu legume;
  • 4. legume cu piept de pui la grătar;
  • 5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
  • 6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
  • 7. piure de morcov cu grătar de pui;
  • 8. piure de cartofi cu piept de curcan;
  • 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • 10. ghiveci de legume cu pui;
  • 11. orez cu legume şi pui la tavă;
  • 12. sufleu de broccoli cu brânză;
  • 13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
  • 14. tocană de legume cu orez brun;
  • 15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
  • 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
  • 17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
  • 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  • 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
  • 20. macaroane cu brânză;
  • 21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
  • 22. quinoa cu legume;
  • 23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
  • 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;
  • 25. un fruct întreg.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, pe 8 septembrie, că Programul „Masă caldă” va continua să fie acordat pentru aceleaşi 450 de şcoli de până acum, cu circa 180.000 beneficiari.

Deca a precizat că, de anul viitor, conform noii legi a învăţământului preuniversitar, acest program va fi înlocuit cu Programul „Masă sănătoasă”, cu 1 milion de beneficiari.

„Până se pot pregăti actele normative secundare şi se vor face licitaţiile în teritoriu pentru un milion de beneficiari, ne dorim să continuăm cu formula de până acum cu 450 şcoli în programul pilot masă caldă şi aşteptăm toate avizele de pe circuitul interministerial pentru a intra în şedinţă de Guvern şi a fi aprobată. Deci, ne dorim cât de repede să putem pentru şcolile care au fost incluse până acum în program să continuăm programul şi apoi în anul următor să putem extinde la numărul asumat prin legea învăţământului”, mai afirma ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult

Eveniment

Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, adusă din Sfântul Munte Athos la Biserica de la Pacea

Publicat

Începând de duminică, 1 octombrie, când este cinstită în mod deosebit, botoșănenii se pot închina  la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, o copie adusă de la Sfântul Munte Athos, de la Mănăstirea Dohiariu, pentru Biserica „Nașterea Maicii Domnului”din municipiul Botoșani.

Părintele paroh al Bisericii de la Pacea, Marian Macuc, a precizat că icoana va ajunge duminică în lăcașul de cult, după care vor urma mai multe slujbe,urmând ca toți credincioșii să se poată închine cu evlavie.

Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” este un izvor nesecat de tămăduiri și mângâieri, fiind cinstită în întreaga lume, mai ales ca ocrotitoare a familiilor creștine și, în mod special, ca ajutătoare pentru femeile care nu pot naște.

„Maica Domnului rânduiește să venim cu daruri din pelerinajul nostru din Sfântul Munte Athos. Biserica Pacea se va îmbogăți începând de duminică, 1 octombrie, cu o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea de la Mănăstirea Dohiariu. Icoana va fi adusă și pusă în biserică după următorul program: Duminică 7:30 – Utrenia 8:30- primirea icoanei în fața bisericii Pacea 8:45 – Acatistul icoanei 9:30 – Dumnezeiasca Liturghie”, a spus părintele Marian Macuc.

Tradiția spune că această veche icoană făcătoare de minuni a fost pictată în secolul al X-lea, în vremea păstoririi Sfântului Neofit (9 noiembrie) ca egumen al mănăstirii. Icoana este zugrăvită în tehnica fresco, pe exteriorul peretelui vestic al trapezei din partea stângă a intrării în mănăstire.

În anul 1664, monahul Nil, având ascultare la trapeza mănăstirii, obișnuia să vină spre sala de mese ținând în mână o făclie aprinsă, care scotea mult fum negru. În drumul său spre trapeză, călugărul trecea pe lângă peretele pe care era zugrăvită icoana Maicii Domnului. Într-una din zile, când a trecut pe lângă perete, monahul Nil a auzit o voce din icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, zicându-i să nu mai îndrăznească să-i mai afume cinstita icoană cu acel fum înecăcios.

Călugărul, crezând că a fost o glumă a unui frate, a ignorat avertismentul și a continuat să meargă spre bucătărie cu torța ce scotea multă funingine. Atunci Maica Domnului l-a certat cu asprime: „Călugăr nevrednic de această numire, oare ai să mai continui mult cu obrăznicia ta, afumându-mi chipul?”. Și odată cu aceste cuvinte ale Maicii Domnului, călugărul Nil a orbit, notează doxologia.ro.

Abia atunci a înțeles Nil că însăși Maica Domnului îi vorbise, ca una ce răbda zilnic fumul înecăcios ce ieșea din făclia lui. După această întâmplare, monahii au așezat o candelă în fața Sfintei Icoane și un vas în care se ardea tămâie, astfel încât Maica Domnului să fie cinstită.

Citeste mai mult

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul

Publicat

Sfântul cuvios Chiriac Sihastrul a trăit în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Era fiul preotului Ioan de la Biserica din Corint și nepotul episcopului Petru din același oraș. La vârsta de 18 ani s-a dus la Ierusalim și de aici la Mănăstirea Sfântului Eftimie cel Mare, care călugărindu-l l-a trimis la Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan.

A stat în pustie împreună cu Sfântul Gherasim timp de nouă ani, până când Sfântul Gherasim a trecut la Domnul, iar Chiriac s-a întors în Mănăstirea Sfântului Eftimie, unde stareț era acum Ilie. Aici a stat timp de zece ani, după care, datorită neînțelegerilor dintre călugării Mănăstirii Sfântului Eftimie și cei ai Mănăstirii lui Teodosie, s-a retrase la Mănăstirea Suchiei, întemeiată de cuviosul Hariton.

Aici a petrecut 30 de ani, iar la vârsta de 70 de ani, dorind o viață mai aspră s-a retras în pustiul Hutafa. Din acest moment Sfântul Chiriac a primit darul facerii de minuni de la Bunul Dumnezeu, însă după ce numărul credincioșilor care veneau la el pentru folos duhovnicesc s-a înmulțit, s-a retras în pustia Susachim.

La vârsta de 107 ani, călugării de la Mănăstirea Hariton au venit la Sfântul Chiriac rugându-l și convingându-l să vină într-o peșteră mai aproape de mănăstire pentru a ști când va muri.

A mai trăit încă doi ani, iar la vârsta de 109 ani a trecut la Domnul în peștera de lângă Mănăstirea Hariton.

Citeste mai mult

Eveniment

Iar au răsturnat căruța CAII lui IFTIME. Rapid câștigă cu 3 – 1 la Botoșani în Grupele din Cupa României

Publicat

Ciuca bătăilor din prima ligă de fotbal din România, cu “lanterna roșie” în mănă și căutând disperați calea pentru a fugi de pe ultimul loc din clasamentul din Super Liga, “caii” lui Iftime iar au răsturnat căruța în această seară. FC Botoșani a fost învinsă și de Rapid București, cu scorul general de 3 – 1,  în Grupele din Cupa României la fotbal.

La FC Botoșani antrenorul Dan Alexa începea meciul din această seară de pe Stadionul Municipal de la Botoșani cu Ducan, Benzar, Creț, Șeroni, Mutombo, Friday, E. Florescu, Dican, Pinson, N’Goma și Drole în timp ce antrenorul Rapidului, Cristiano Bergodi, îi alinia la linia de start pe Drăghia, Onea, Cristea, Iacob, Borza, Kait, Albu, Pănoiu, Cîrjan, Papeau și Rrahmani.

Decizia lui Bergodi avea să aducă rezultate notabile pentru bucureșteni încă din primele minute ale meciului, așa că nu a fost deloc o surpriză când, în minutul 17, Iulian Cristea marca cu o lovitură de cap după un corner executat excelent de pe partea dreaptă a terenului. Mai mult, faza venea la doar un minut după ce Romario Benzar fusese pe punctul a marca în propria poartă, iar golul Rapidului venea clar ca rezultat al unui pragmatism impus de Bergodi la echipa din București.

Patru minute mai târziu rapidiștii îi ridiculizează din nou pe botoșăneni sub ochii sălbatici ai lui Dan Alexa. În minutul 21, Paul Iacob îl execută pe Ducan ca la manual după o lovitură liberă de la 18 metri și stabilește scorul pauzei: FC Botoșani – Rapid București, 0 – 2.

După pauză Rapidul continuă să facă ravagii și să-și facă jocul, și bagă din nou în corzi echipa lui Dan Alexa, inclusiv în ciuda comentatorilor de la TV care păreau plătiți de Iftime ca să laude jocul Botoșaniului.

În minutul 53 Ducan este ridiculizat iar de rapidiști, după ce este lăsat practic singur, iar Pănoiu șutează puternic la colțul scurt și duce scorul la 3 – 0 pentru rapidiști.

Abia după minutul 80 mingea începe să mai stea și pe la botoșăneni, iar în minutul 82 Carlo Casap reușește că mai ungă puțin sufletul botoșănenilor cu un gol absolut superb marcat la “păianjen”, în colțul stâng al porții celor de la Rapid.

Carlo Casap marchează probabil cel mai frumos al Botoșaniului din ultimul an dintr-o lovitură liberă și stabilește scorul final al partidei: FC Botoșani – Rapid București 0 – 3.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending