Connect with us

Eveniment

Ordonanța austerității, doar pentru bugetarii de rând. ,,Doctorii” din sistem nu sunt afectați – acuzații ale polițiștilor

Publicat

Publicitate

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a transmis un comunicat în care acuză că sistemul pierde finanțare prin ordonanța austerității, în timp ce unele dintre categorii își păstrează toate avantajele. 

Este cazul personalului bugetar care deţine titlul ştiinţific de doctor și care este protejat și de data aceasta, astfel că sporul de 50% nu este afectat. 

Vezi document complet ordonanța austerității.

Comunicatul Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual:

Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul așa-numitei Ordonanțe a austerității, care taie multe dintre cheltuielile prevăzute în bugetul public pentru 2023.

Principalele măsuri propuse de ordonanța austerității în privința polițiștilor:

Publicitate

– reducerea cu 10% a bugetelor pentru achiziții (titlul ,,Bunuri și servicii”);

– stoparea achizițiilor de autovehicule, mobilier și aparatură de birotică, cu excepția celor aflate în curs de derulare, finanțate cu fonduri externe nerambursabile sau prin PNRR;

– stoparea ocupării prin concurs/examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția celor aflate în derulare sau a posturilor unice (de exemplu, funcțiile de conducere pot fi scoase la concurs); alte posturi vor putea fi ocupate doar prin Memorandum motivat, aprobat în Guvern;

– personalul bugetar care deţine titlul ştiinţific de doctor este protejat și de data aceasta, astfel că sporul de 50% (din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată) se va acorda în continuare, lunar!

– se operaționalizează o altă instituție bugetară – Agenția pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare, înființată prin Lg. 133/2019 -, care va beneficia fără restricții de bugetul prevăzut inițial (o fi nevoie și de asta, nu zicem nu, dar nu putea fi doar o direcție în cadrul  ANSVSA, ca să nu se calce pe bătături cele două instituții??);

– în sfârșit, și un lucru bun: acoliții politicienilor nu vor mai putea fi numiți în mai mult de 2 consilii de administrație, adică în posturi bugetare aducătoare de beneficii moca (dar asta, doar în 2023; de la anul, iar dezmăț); de asemenea, tot în 2023, se mai limitează numărul de posturi pe la cabinetele demnitarilor, însă vor putea fi ocupate, totuși, doar motivat (instituția derogării ,,pentru unii” nu se schimbă, în fapt).

În Nota de fundamentare a acestei OUG – care face trimitere la sectoarele de activitate  Sănătate și Educație, în sensul de a nu fi afectate din punct de vedere bugetar, nu se spune nimic despre:

  • deficitul imens de personal, de circa 50.000 de oameni, din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională (între care și vreo 15.000 de polițiști),
  • despre demisiile masive din ultimii ani, despre subfinanțarea logistică, despre normele de sănătate și securitate în muncă aplicate mai mult pe hârtie, despre salarizarea precară a polițiștilor, militarilor și personalului contractual,
  • despre restanțele de doi ani la salarii și alte drepturi adiacente, prin neaplicarea Legii-cadru 153/2017, despre infracționalitatea în creștere, care nu poate fi stopată fără fondurile bugetare necesare,
  • despre războiul de la granița României – context în care rezerviștii militari pensionari, inclusiv din Poliție, dorm cu Livretul și Ordinul de mobilizare sub pernă
  • despre multe alte probleme ale acestui sistem, mai ales în ceea ce privește Titlul I din Legea bugetului – Cheltuielile cu personalul (pentru alte titluri bugetare, nu-i austeritate; de exemplu, se găsesc bani de avioane și submarine).

De asemenea, știm cu toții că se tergiversează nepermis de mult acordarea drepturilor financiare pentru transport, existând angajatori/ordonatori de credite, la nivel central și teritorial, care nu au acordat sumele cuvenite, în baza legii, chiar și de șapte luni, iar indiciile actuale ne conduc spre ideea că și alte drepturi ar putea fi acordate cu întârziere.

În contextul acestei OUG, așa cum am mai informat, deja, avem alte motive de a continua demersul juridic pentru obținerea dreptului la grevă!

Biroul Executiv – FSNPPC

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN de vreme instabilă, valabilă treptat, până duminică dimineața, în trei sferturi din țară

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi atenționări Cod galben de vreme instabilă, valabilă treptat, până duminică dimineața, în trei sferturi din țară.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de vineri, între orele 12:00 – 21:00, în cea mai mare parte a Dobrogei, în jumătatea de est a Munteniei, în centrul și sudul Moldovei, în nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și în Munții Apuseni vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și îndeosebi în sud-est, intensificări ale vântului (rafale de 50 – 60 km/h), vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Pe de altă parte, astfel de fenomene se vor semnala izolat și în restul teritoriului.

De asemenea, un al doilea Cod galben de intensificări ale vântului va fi valabil sâmbătă, între orele 5:00 – 23:00, în cea mai mare parte a Moldovei, precum și în nordul Crișanei, unde vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze de 50 – 70 km/h, izolat de 80 km/h.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 26 aprilie, ora 10:00 – 27 aprilie, ora 10:00, va fi în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în aproape jumătate din țară.

Astfel, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50 – 70 km/h), vijelii și căderi de grindină. Totodată, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20 – 30 l/mp și pe arii restrânse vor depăși 50 l/mp. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Festivalul Filmului European, o nouă ediție: Când vor avea loc proiecțiile la Botoșani

Publicat

Publicitate

Festivalul Filmului European revine cu ediția 29! Proiecțiile vor avea loc începând cu 8 mai în București, urmate de ediții locale speciale în nouă orașe din România: Botoșani, Brașov, Chitila, Deva, Iași, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Timișoara, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent.

 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

 

În București, Festivalul se desfășoară între 8 – 18 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere, pe 8 mai), Cinema Elvire Popesco (9 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (9 – 11 și 16 – 18 mai).

 

Publicitate

Programul va continua astfel:

Brașov: 9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta

Timișoara: 15 – 18 mai, Cinema Studio

Sfântu Gheorghe: 17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex
Botoșani: 22 – 25 mai, Cinema Unirea

Deva: 23 – 25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean

Iași: 23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii

Târgu Mureș: 23 – 25 mai, Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia
Chitila: 30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului
Târgu Jiu: 30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu

Suntem prezenți, în acest an, în cel mai mare număr de orașe la care ne-am încumetat vreodată să ajungem simultan: zece! Perseverăm în această ambiție de a răspândi cât mai mult generosul mesaj „Cultura unește”, perfect aliniat cu spiritul european și de mare actualitate în aceste zile. Festivalul nostru se afirmă, încă o dată, ca un instrument esențial în confirmarea unității europene prin artă. Într-o Europă asediată de incertitudini, filmul devine un far esențial, și, dincolo de escapism, se poate transforma într-o oglindă curajoasă a realității. Cinematografia europeană a cultivat întotdeauna poveștile diverse și vocile autentice, fără să dea înapoi în fața fricilor, crizelor și provocărilor de tot felul. Așteptăm verdictul cinefililor din cele 10 orașe, în speranța că, venind la film, în luna mai, în preajma Zilei Europei, se vor simți solidari cu această comunitate unită prin valori, vise și aspirații asemănătoare. a spus Liviu Jicman, președinte al ICR și al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

 

Ediția 2025 a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje, din care 28 prezentate în premieră națională, și 2 selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre acestea se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme – coregizate de femei.

 

În cele zece orașe, vor fi prezente în selecția FFE filme recompensate la cele mai importante festivaluri la nivel mondial. Vorbim de „A Sudden Glimpse to Deeper Things” (r. Mark Cousins, cel mai bun film la Karlovy Vary), de „Toxic” (r. Saulė Bliuvaitė, cel mai bun film la Locarno) sau de „1489” (r. Shoghakat Vardanyan, cel mai bun film la IDFA, cel mai mare festival de film documentar din lume). Dar și de „Des Teufels Bad / Devil’s Bath” (r. Veronika Franz și Severin Fiala, Ursul de Argint acordat în 2024 directorului de imagine Martin Gschlacht), „El llanto / The Wailing” (r. Pedro Martín Calero, premiul pentru Cel mai bun regizor la San Sebastian) sau „Mond / Moon” (r. Kurdwin Ayub, Premiul Special al Juriului la Locarno).

Dincolo de premii, sunt filme care deschid perspective și aduc mai multă înțelegere, fie că vorbim de victimele războiului din Nagorno-Karabakh, de marginalii cineastului francez Virgil Vernier, căruia îi dedicăm un portret, de victimele colonialismului din filmele Margaridei Cardoso, invitată a festivalului, sau de angajații exploatați până la dezumanizare din „Youth (Homecoming)” și „Youth (Hard Times)” ale lui Wang Bing. La FFE, mai mult decât un instrument înainte de toate vizual de recompunere a lumii, filmul îndeplinește o funcție vitală, aceea de desțelenire a empatiei. a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.

Programul complet va fi anunțat în curând. În București și Timișoara biletele vor putea fi achiziționate online, pe platforma Eventbook.ro și direct din cinematografe, iar în restul orașelor accesul este gratuit.

 

 

***

 

În țară, Festivalul este organizat cu sprijinul: Consiliul Județean Brașov, Centrul Cultural Reduta, Cinema Studio Timișoara, Cinema Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe, Primăria Municipiului Botoșani, Cinema Unirea Botoșani, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Asociația Patrimoniu pentru Comunitate din Iași, Muzeul Județean Mureș, Primăria Orașului Chitila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși, Cinema Sergiu Nicolaescu și Biroul Parlamentului European în România.

e-mail: contact@ffe.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Poliția Botoșani intensifică acțiunile pentru siguranța pietonilor, la nivelul întregului județ

Publicat

Publicitate

Activitățile sunt concentrate în zonele cu risc crescut de accidente, acolo unde, în trecut, s-au înregistrat frecvent evenimente rutiere soldate cu victime.

Sunt vizate persoanele care traversează neregulamentar, dar și cele care comit alte abateri ce pot duce la incidente grave. Pe lângă aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor de circulație, polițiștii derulează și activități de informare și conștientizare, explicând cetățenilor – chiar la fața locului – cât de periculos poate fi un moment de neatenție.

Recomandările transmise de polițiști:

• traversați doar pe la trecerile pentru pietoni, semnalizate corespunzător;

• asigurați-vă temeinic înainte de a păși pe carosabil;

• evitați utilizarea telefoanelor mobile sau a căștilor atunci când traversați strada;

Publicitate

• purtați haine vizibile, mai ales în condiții de vizibilitate redusă;

• respectați indicațiile polițiștilor.

Traversările riscante și lipsa de atenție sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere în care sunt implicați pietoni.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a reduce riscurile în trafic și de a promova un comportament responsabil din partea tuturor participanților la circulație.

Citeste mai mult

Eveniment

20.000 de locuri disponibile în Programul Start-Up Nation

Publicat

Publicitate

Lansat în urmă cu 10 zile de către Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Programul Start-Up Nation 2025 oferă oportunități concrete pentru tinerii români care doresc să-și transforme ideile în afaceri sustenabile.

Pentru a putea accesa finanțări nerambursabile de 50.000 de euro, tinerii interesați trebuie, mai întâi, să se înscrie pe platforma Programului pentru a urma un curs de antreprenoriat cu o durată minimă de 40 de ore. Platforma de înscriere la cursuri este disponibilă la: https://minimis.imm.gov.ro și facilitează accesul rapid și eficient la program. Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10:00, iar în prezent mai sunt disponibile 20.000 de locuri pentru tinerii antreprenori de până în 30 de ani.

„Tinerii au idei interesante și le pot valorifica acum. Programul Start-Up Nation este o oportunitate pentru ei, pentru că le oferă posibilitatea de a intra în contact cu realitățile mediului de afaceri, îi pregătește pentru ceea ce înseamnă business și apoi le oferă posibilitatea obținerii unui capital de debut în afaceri de 50.000 de euro din fonduri nerambursabile. Domeniile eligibile în program sunt variate și pornesc de la producție, industrii creative și servicii inovatoare, până la IT&C și comerț. Îmi doresc ca tinerii botoșăneni să aplice, să urmeze cursurile și să vină cu planuri de afaceri interesante care să fie selectate la finanțare”, a declarat Cristina Breșug, secretar de stat în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Prin intermediul programului Start-Up Nation 2024-2025, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului oferă sprijin financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei (circa 50.000 de euro) pentru cel puțin 7.500 de beneficiari, cu obiectivul de a genera un minimum de 15.000 de noi locuri de muncă.

Bugetul celei de-a patra ediții Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Mai multe informații și procedura de implementare a programului sunt disponibile aici: https://www.imm.gov.ro/start-up-nation-2024/

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending