Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ora de vară 2023: ceasurile se dau înainte cu o oră, la finalul lunii martie. Cea mai scurtă zi din an

Publicat

Ora de vară 2023: Ceasurile se vor da înainte cu o oră la finalul lunii martie, atunci când România trece la ora de vară. Astfel se dorește o utilizare mai eficientă la luminii naturale, perioadele din zi încep să fie din ce în ce mai mari.

România trece la ora de vară 2023 în noaptea de 25 spre 26 martie. Ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00. Duminică, 26 martie 2023 va fi cea mai scurtă zi a anului, cu 23 de ore.

Ce efecte poate avea trecerea la ora de vară

Organismul uman are nevoie de o perioadă de acomodare, astfel că schimbarea orei poate avea efecte asupra psihicului și sănătății.

Potrivit specialiștilor, pot surveni și dereglări hormonale, în legătură cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Ne putem confrunta cu o perioadă de oboseală și lipsă de tonus fizic.

Studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

De ce se trece la ora de vară

Se are în vedere creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Pe vremuri, era avantajoasă pentru cei care lucrau în agricultură.

Ora standard este însă ora de iarnă.

Prin sistemul de schimbare a orei, se ajustează ceasurile cu o oră, în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (29 octombrie 2023).

Prin acest sistem, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală. Aceasta este un stimulator al tonusului fizic și psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

Când a fost introdusă ora de vară

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.

Propunerea de renunțare la ora de vară

În 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Anterior, după un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Adică fiecare stat trebuia să decidă dacă rămâne pe ora de vară sau pe cea de iarnă.

Eliminarea schimbării sezoniere a orei a fost susţinută în primul rând de Germania. Statele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În condiţii normale, România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit şi izbucnirea pandemiei a oprit însă complet acest proces.

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum vor fi localizate apelurile 112. Legea a fost promulgată

Publicat

Noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea, informează alba24.ro.

Îmbunătățiri la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Este vorba despre un nou tip de localizare cu acurateţe crescută a apelurilor la 112. Legea care aprobă OUG în acest sens a fost promulgată miercuri. 

Ordonanţa de Urgenţă adoptată în mai anul trecut de Executiv prevede implementarea unor măsuri de creştere a preciziei localizării apelurilor efectuate la 112.

Acest nou tip de localizare este furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă. Poate fi realizat independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele cu tehnologii mai vechi.

Ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori în unele cazuri, potrivit Agerpres.

Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. A fost elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Îmbunătățiri la sistemul național unic pentru apeluri de urgență

Actul normativ permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene. Sunt rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Flutur: Am încheiat etapa de consultare publică pe care am lansat-o în vederea întocmirii Noii Viziuni de Dezvoltare a Municipiului Botoșani – NOVIO 2024

Publicat

Ieri am încheiat etapa de consultare publică pe care am lansat-o în vederea întocmirii Noii Viziuni de Dezvoltare a Municipiului Botoșani – NOVIO 2024.

Am avut bucuria să constat o implicare consistentă din partea dumneavoastră, participarea la cercetare fiind peste așteptări. Ca să exemplific cu date concrete, formularul de chestionar – asupra căruia aș face observația că a fost în mod necesar unul complex – a avut 1.481  de accesări. De asemenea, rata de răspuns a depășit-o cu mult pe cea aferentă consultării inițiate de actuala administrație locală în anul 2022 (pentru proiectarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), la acea dată au fost menționate ca sursă numai 267 de chestionare provenite de la cetățeni – informația este preluată de pe site-ul primăriei) . Avem, în concluzie, 515 răspunsuri complete, validate științific, care ne dau o imagine clară a stării de fapt, o radiografie a orașului prin care se evidențiază lipsa de performanță în domenii cheie, cum ar fi cel edilitar-administrativ, al antreprenoriatului și pieței locurilor de muncă, dar și în ceea ce privește urbanismul, sănătatea, educația sau cultura.

Pentru a proba cu un exemplu cele afirmate, expunem rezultatele de la prima întrebare din formular, exact așa cum au fost redate de către aplicația soft utilizată pentru culegerea și prelucrarea datelor (platforma Survio):

Rezultatele cercetării vin și cu o listă impresionantă de propuneri de proiecte, dar și cu fixarea unor repere de dezvoltare locală, considerate de către dumneavoastră a fi  modele de civilizație urbană (Oradea și Cluj, mai cu seamă,  dar și Iașul).

În cele ce urmează vom parcurge a doua etapă de lucru, analiza rezultatelor, urmând ca, în final, să dezvoltăm și să propunem programul administrativ NOVIO 2024 (cele mai importante idei-cadru vor fi prezentate public în cea mai scurtă vreme).

Țin să vă mulțumesc încă o dată pentru contribuțiile aduse acestui proiect!

Cu prețuire,

Cătălin Flutur

Citeste mai mult

Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Eliberăm perimetrele școlilor de tentații periculoase

Publicat

În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, una dintre prioritățile mele vizează protecția tinerilor față de tentațiile și riscurile asociate cu unitățile care comercializează produse pe bază de cafea, tutun și alcool în apropierea școlilor.

Această problemă, des întâlnită în preajma unităților de învățământ, subminează eforturile educative și pune în pericol sănătatea elevilor. De aceea, propun implementarea unor restricții suplimentare care să extindă zona de siguranță din jurul școlilor. Așa cum susțin și cetățenii cu care am discutat în acțiunile stradale, este necesar să interzicem funcționarea chioșcurilor și a localurilor care desfac produse destinate adulților pe o rază mai mare decât cea actualmente stipulată de lege.

Prin această măsură, nu doar că vom limita accesul elevilor la substanțe nocive, dar vom contribui și la creșterea prezenței acestora la ore. Observăm frecvent că proximitatea acestor puncte de vânzare facilitează absenteismul, elevii fiind tentați să își petreacă timpul liber în aceste locații în timpul orelor de curs. Extinderea zonei de restricție va reduce semnificativ aceste oportunități de a chiuli, încurajând frecvența școlară și concentrarea asupra educației.

Adițional, măsurile propuse includ și o colaborare mai strânsă cu Inspectoratul Școlar și cu Poliția Locală pentru a asigura respectarea noilor reglementări. Implementarea unui sistem eficient de monitorizare și sancționare va descuraja proprietarii de localuri să încalce regulile, contribuind la un mediu mai sigur și mai sănătos pentru elevii noștri. De asemenea, vom organiza campanii de conștientizare în rândul elevilor despre riscurile consumului de alcool, tutun și alte substanțe stimulative.

Măsurile pe care le propun reprezintă o viziune comună pentru un viitor în care educația și sănătatea tinerilor noștri sunt pe primul loc. Aștept în continuare idei și sugestii care să completeze această inițiativă și programul de guvernare locală pe care îl propun botoșănenilor.

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie din Vlăsinești a plecat la oraș și nu s-a întors de o săptămână. Polițiștii cer ajutorul populației

Publicat

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 37 de ani, din comuna Vlăsinești, care, la data de 10 aprilie a.c. a părăsit în mod voluntar domiciliul pentru a se deplasa în municipiul Botoșani, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

MARIEAN VALENTINA are următoarele semnalmente: aproximativ 1.70 m înălțime, păr lung șaten, ochi verzi.

Vestimentația cunoscută:
Pantaloni si geacă de culoare gri.
Avea asupra sa un rucsac bleu cu gri și un troller de dimensiune medie.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adrezese celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending