Connect with us

Eveniment

Ora de vară 2023: ceasurile se dau înainte cu o oră, la finalul lunii martie. Cea mai scurtă zi din an

Publicat

Publicitate

Ora de vară 2023: Ceasurile se vor da înainte cu o oră la finalul lunii martie, atunci când România trece la ora de vară. Astfel se dorește o utilizare mai eficientă la luminii naturale, perioadele din zi încep să fie din ce în ce mai mari.

România trece la ora de vară 2023 în noaptea de 25 spre 26 martie. Ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00. Duminică, 26 martie 2023 va fi cea mai scurtă zi a anului, cu 23 de ore.

Ce efecte poate avea trecerea la ora de vară

Organismul uman are nevoie de o perioadă de acomodare, astfel că schimbarea orei poate avea efecte asupra psihicului și sănătății.

Potrivit specialiștilor, pot surveni și dereglări hormonale, în legătură cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Ne putem confrunta cu o perioadă de oboseală și lipsă de tonus fizic.

Studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Publicitate

De ce se trece la ora de vară

Se are în vedere creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Pe vremuri, era avantajoasă pentru cei care lucrau în agricultură.

Ora standard este însă ora de iarnă.

Prin sistemul de schimbare a orei, se ajustează ceasurile cu o oră, în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (29 octombrie 2023).

Prin acest sistem, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală. Aceasta este un stimulator al tonusului fizic și psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

Când a fost introdusă ora de vară

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.

Propunerea de renunțare la ora de vară

În 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Anterior, după un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Adică fiecare stat trebuia să decidă dacă rămâne pe ora de vară sau pe cea de iarnă.

Eliminarea schimbării sezoniere a orei a fost susţinută în primul rând de Germania. Statele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În condiţii normale, România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit şi izbucnirea pandemiei a oprit însă complet acest proces.

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Amenzi de peste 14.000 de lei, aplicate de polițiștii din Trușești

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Trușești au oprit, marți, pentru control, pe drumul național, DN 29D, în localitatea Drislea, un ansamblu de vehicule, condus de un tânăr, de 32 de ani, din județul Buzău.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu a respectat timpii de odihnă, care  conform prevederilor legale trebuiau înregistrați pe un card ce permitea verificarea îndeplinirii acestei obligații de către polițiști.

 

Față de tânăr a fost dispusă sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 4.000 de lei, totodată fiind imobilizat ansamblul de autovehicule până la îndeplinirea condițiilor de legalitate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 26 de ani, din Dorohoi, reținut de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 26 de ani, din municipiul Dorohoi.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 6 mai a.c., ar fi condus un autoturism pe o strada din municipiul Dorohoi, fără a deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, autorizația provizorie de circulație era suspendată din data luna aprilie a.c.

 

În urma solicitării polițiștilor de a fi testat cu aparatul alcooltest și de a i se recolta probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, conducătorul auto a refuzat.

 

Publicitate

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis, conducere a unui autovehicul neînmatriculat și refuz de prelevare de mostre biologice de sânge, în vedere stabilirii alcoolemiei.

Citeste mai mult

Eveniment

Concurs de creație în cadrul campaniei „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”

Publicat

Publicitate

În acest an școlar, polițiștii de siguranță școlară implementează Campania ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”, inițiată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Subscris campaniei, în luna mai se va desfășura Concursul național de fotografie ”Școală în siguranță!”, în cadrul căruia elevii de gimnaziu pot participa cu creații fotografice prin intermediul cărora să transmită într-un mod creativ și nonviolent propriile opinii cu privire la modul de combatere a violenței școlare.

 

Concursul va include o singură etapă de jurizare, la nivel național, iar elevii se pot înscrie accesând link-ul destinat care se regăsește pe site-ul www.sigurantascolara.ro , secțiunea PROIECTE&CAMPANII; pe aceeași platformă poate fi parcurs și regulamentul concursului.

 

Publicitate

Informații de background:

În perioada septembrie 2024 – aprilie 2025, în cooperare cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, polițiștii de siguranță școlară au desfășurat în unitățile de învățământ din județ, peste 570 de activități de informare și conștientizare a elevilor cu privire la riscurile asociate unui comportament violent, bullying-ului sau consumului de substanțe psihoactive.

Mesaj de Campanie

Dragi elevi, părinți și cadre didactice,

Facem acest apel pentru siguranța copiilor noștri!

Încercați să găsiți timpul necesar și să urmăriți împreună cu ei acest clip de 30 de secunde.

https://www.facebook.com/watch/?mibextid=WC7FNe&v=828758156113487&rdid=J46Q6vgWWW6inqlZ

Urmăriți și distribuiți!

Știți că există un număr de telefon unic pentru protecția copilului?

Oricine poate apela 119 pentru a semnala cazurile de abuz, exploatare, neglijare a copilului și orice suspiciune de violență sau droguri pătrunse în universul copilăriei. Implicați-vă și nu rămâneți indiferenți!

Când cineva tace, altcineva suferă. Nimeni nu trebuie lăsat singur!

O voce care se face auzită este dovada că ne pasă!

Împreună protejăm!

https://sigurantascolara.ro/

 

Citeste mai mult

Eveniment

Prinși la pescuit râului Prut în plină prohibiție

Publicat

Publicitate

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca au depistat, în ultimele zile, la malul râului Prut, persoane dornice de a desfășura activități de pescuit, fără a ține cont de restricțiile perioadei de prohibiție. De asemenea colegii noștri au îndepărtat de pe luciul de apă, aproximativ 140 metri de plase de pescuit descoperite pe suprafaţa râului Prut.

 

* În data de 06 mai a.c., în jurul orei 18.20, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca au organizat o acțiune de combatere a braconajului piscicol în zona lacului Stânca-Costești.

Pe timpul misiunii, lucrătorii noştri au observat pe direcția localității de frontieră Stânca un bărbat care se deplasa pe malul râului Prut având asupra sa un sac voluminos. Colegii noștri s-au deplasat imediat la fața locului și l-au identificat pe cetățean, un bărbat în vârstă de 20 de ani, domiciliat în localitate. În sac bărbatul avea aproximativ 30 de kilograme de pește (opt exemplare), despre care a declarat că l-a pescuit prin metoda greblare-harponare din râul Prut, deși știa că este perioadă de prohibiție.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuitul prin orice metode al reproducătorilor în perioada de prohibiţie, precum şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală și pescuitul cu japca, cu ostia, cu suliţa, ţepoaica sau cu orice alte unelte sau scule neautorizate, prin greblare sau harponare.

* Poliţiştii de frontieră botoșăneni din cadrul aceluiași sector au observat pe raza localității de frontieră Iorga, județul Botoșani o persoană care manevra în apa râului Prut o plasă de pescuit din fir textil, în lungime totală de aproximativ 80 metri. Bărbatul, cetățean roman în vârstă de 30 de ani, domiciliat pe raza județului Botoșani, a declarat că știa că este prohibit pescuitul, dar intenționa să monteze totuși plasa în apa râului Prut.

Publicitate

Colegi din cadrul aceluiași sector, pe timpul unor misiuni specifice, au îndepărtat de pe luciul de apă, aproximativ 60 metri de plase de pescuit descoperite pe suprafaţa râului Prut.

Lucrătorii noştri au îndepărtat plasa de pescuit din apă, fiind ridicată în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending