Connect with us

Actualitate

Opt autogunoiere compactoare cu capacitate maximă 16 mc vor ajunge la Botoșani. Astăzi a fost semnat contractul de furnizare

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani își susține angajamentul pentru promovarea și dezvoltarea politicilor și acțiunilor de conservare și îmbunătățire a mediului înconjurător și a atras de-a lungul timpului finanțări importante pentru accelerarea procesului de modernizare a sistemului de management al deșeurilor din județul Botoșani. Iar astăzi s-a concretizat încă un demers foarte important în această direcție.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a semnat contractul de furnizare a 8 (opt) vehicule de colectare și transport deșeuri, respectiv autogunoiere compactoare cu capacitate maximă 16 mc, această investiție venind în completarea infrastructurii de colectare/transport a deșeurilor municipale realizată prin proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Botoșani”, finanțat cu fonduri europene în cadrul programului POS Mediu. Contractul prevede, de asemenea, și punerea în funcțiune, instruirea personalului și service-ul post-livrare în perioada de garanție și post-garanție a vehiculelor pentru colectarea și transportul deșeurilor municipale din Județul Botoșani.

La eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta,  specialiști ai aparatului de specialitate al Consiliului Județean Botoșani, ai A.D.I. ”ECOPROCES” Botoșani și reprezentanții firmei S.C. GRADINARIU IMPORT EXPORT S.R.L., cea căreia i s-a atribuit, prin procedură de licitație publică, acest contract în valoare de 4.000.000 lei fără TVA. Termenele prevăzute în contract pentru livrarea celor 8 autogunoiere sunt: maxim 6 luni pentru 4 autogunoiere, respectiv maxim 9 luni pentru 4 autogunoiere, de la semnarea ordinului de începere. Contractul este finanțat integral din Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID) aferent proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Botoșani”.

„Dezvoltarea continuă a sistemului de management al deșeurilor din județul nostru a fost în permanență în centrul preocupărilor Consiliului Județean Botoșani. Am făcut tot ceea ce a stat în atribuțiile noastre pentru a atrage fonduri și investiții care să susțină o calitate ridicată a mediului înconjurător, care să promoveze protejarea naturii și a sănătății umane, iar contractul pe care l-am semnat astăzi este parte a acestor eforturi. Trei dintre autogunoiere vor fi alocate municipiului Botoșani, două municipiului Dorohoi și câte una pentru Săveni, Ștefănești și Flămânzi” , a declarat Doina Federovici, președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Unitățile administrativ-teritoriale sus-menționate au solicitat alocarea sumei necesare pentru modernizarea infrastructurii de colectare și transport deșeuri prin achiziționarea unor autogunoiere, fundamentând necesitatea investiției ca urmare a implementării sistemului de colectare a deșeurilor „din poartă în poartă”. Vehiculele vor fi puse la dispoziția operatorilor de salubrizare care au atribuite contracte de colectare și transport pentru aceste zone.

„Prin achiziționarea acestor autogunoiere compactoare preconizăm o acoperire mai bună a zonei de delegare a serviciului de colectare și transport, o reducere a timpilor de colectare, precum și eliminarea perioadelor de nefuncționare cauzate de defectarea frecventă a autogunoierelor aflate în uz la operatori” a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz ar putea fi prelungită cu încă șase luni și după 1 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz ar putea fi extinsă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că aceasta este una dintre opțiunile analizate, iar o decizie finală urmează să fie luată până la 1 februarie, relatează alba24.ro. Schema de compensare și plafonare ar putea rămâne în vigoare și după 1 aprilie 2025, pentru o perioadă de trei sau șase luni.

”Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puțin în situația bugetului adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiți, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei și Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spațiu de respiro furnizorilor.

De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, așa cum este astăzi, pentru trei-șase luni. Având în vedere că situația în regiune este complicată, având în vedere creșterile de preț la gaz, mai ales pe piața internațională și având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienții finali.

Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie. Ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial și vom alege cea mai bună opțiune: păstrăm schema actuală exact așa cum e, țintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili și subvenționăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie, și nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală. Asta înseamnă să renunțăm la unul dintre praguri sau să ajustăm un altul. Vom vedea. În orice caz, până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz. Cât a plătit statul

Totodată, oficialul a menționat că, până la ora actuală, Ministerul Energiei a efectuat plăți către furnizori în valoare de 17 miliarde de lei. Ministerul Muncii a plătit deja circa 10 miliarde de lei.

”Până acum, Ministerul Energiei a făcut plăți de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme. Și, din ceea ce știm, Ministerul Muncii, undeva la 10 miliarde de lei. Așa cum știți, noi compensăm pentru clienții non-casnici, mediul economic, iar Ministerul Muncii pentru clienții casnici.

Publicitate

Datoriile către furnizori, la această dată, nu sunt mari în raport cu cât au fost în trecut. Deci, la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut și miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE. Lucrăm bine cu Autoritatea și sunt convins că, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluții, pentru că presiunea pe furnizori este mare.

Sunt și câteva spețe mai delicate. Nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situația în care un furnizor, de exemplu, să nu poată să plătească distribuitorul și se trezește cu portofoliul de clienți aruncați în FUI (Furnizori de Ultimă Instanță, n.r.). Asta va genera efecte în lanț. Ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Cât ar crește prețurile dacă se renunță la plafonare

Dacă plafonarea nu se va prelungi, vor fi facturi mai mari. De exemplu, la cel mai mic preț din piață care este 84 de bani pe kwh, factura ar urma să crească cu 23% pentru un consum de 100 de kwh.

La cel mai mare preț din piață, cel de 1,42 de lei pe kwh, factura s-ar dubla în cazul unui consum de 100 de kwh, potrivit antena3.ro.

Familiile cu venituri mici ar urma să fie ajutate de Guvern prin acordarea unor carduri de energie. Se va compensa o parte din facturi.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Plopeni, pe drumul Botoșani – Suceava. Trei mașini implicate

Publicat

Publicitate

Un nou accident rutier s-a produs duminică seara în localitatea Plopeni, implicând trei autoturisme, dintre care unul se pare că are număr de înmatriculare de Botoșani.

Potrivit ISU Suceava, coliziunea a dus la rănirea a două persoane, care, deși conștiente și cooperante, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.

La locul accidentului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, fiind sprijiniți de două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Trei persoane, dintre care una minoră, rănite în urma unui accident la Vicovu de Jos

Publicat

Publicitate

Trei persoane, dintre care una minoră, au fost rănite în urma unui accident rutier produs duminică după-amiază în localitatea Vicovu de Jos, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro.

Potrivit ISU, în accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul s-a răsturnat în afara părții carosabile.

‘Pompierii militari din cadrul subunităților Rădăuți și Vicovu de Sus au intervenit cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean. În evenimentul rutier au fost implicate 6 persoane (5 adulți și un minor), dintre care 3 au avut nevoie de îngrijiri medicale’, au precizat oficialii ISU.

Cele trei victime, printre care și un adolescent în vârstă de 16 ani, au fost preluate și transportate la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Un alt accident, în care au fost implicate trei autoturisme, a avut loc, duminică seară, pe raza localității Plopeni. La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

Două persoane, conștiente și cooperante, au necesitat îngrijiri medicale și au fost transportate la spital.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 12 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 12 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 12 ianuarie 2025:

Loto 6 din 49: 46, 42, 27, 5, 23, 18

Loto 5 din 40: 21, 15, 34, 6, 36, 19

Joker: 41, 44, 33, 23, 17 + 2

Noroc: 2 1 2 7 8 6 3

Publicitate

Noroc Plus: 8 4 5 8 9 9

Super Noroc: 4 8 3 5 6 9

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending