Connect with us
Publicitate

Actualitate

Opinii. De Cătălin Borangic: Ritmicitatea Istoriei

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

Acum.

Oamenii sunt speriați, dezorientați, intrigați și contrariați, neștiind ce urmează să li se întâmple, cei mai mulți dintre ei sunt nedumeriți că de ce trebuie să suporte tratamente despre care nu știu și nu se știu foarte multe. O parte dintre cetățeni au luat politica oficială-n brațe, fiind de acord ca statul să le administreze tratamente, numai să fie lăsați în pace să-și vadă de traiul lor, iar cealaltă parte refuză să-și dea de bunăvoie acordul, ajungând să se dușmănească și să se toarne unii pe alții.

Publicitate

Dacă vreunul dintre cei îndărătnici nu poartă masca sau intră în vreun loc interzis nevaccinaților, se găsește întotdeauna câte un cetățean responsabil, binevoitor și plin de zel care să-l admonesteze și să-l toarne la organul competent.

Atunci.

Oamenii erau speriați, dezorientați, intrigați și contrariați, neștiind ce urmează să li se întâmple, cei mai mulți dintre ei erau nedumeriți că de ce trebuiau să-și dea pământurile și animalele la stat de bunăvoie. O parte dintre săteni au luat colectivizarea-n brațe, fiind de acord ca statul să le ia totul numai să fie lăsați în pace să-și vadă de traiul lor, iar cealaltă parte a refuzat să-și dea de bunăvoie agoniseala de-o viață, ajungând să se dușmănească și să se toarne unii pe alții.

Publicitate

Dacă vreunul dintre ei trăgea câte o înjurătură mai neaoșă la adresa partidului și a conducătorilor, se găsea întotdeauna câte un sătean binevoitor și plin de zel care să-l pârască la tovarășul prim secretar de partid de la GAC  sau de la Raion, iar acesta să transmită informația mai sus, la organele de Securitate.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu și echipa AUR continuă dialogul cu cetățenii din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșani, 09.11.2024 – Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani, împreună cu colegii săi din partid, a continuat seria de întâlniri cu cetățenii din județ, vizitând recent comunele Copălău și Corni. Aceste întâlniri sunt parte integrantă din eforturile AUR de a înțelege direct provocările și nevoile urgente ale comunităților locale.

“Aceste discuții ne-au oferit ocazia să ascultăm direct de la oameni provocările cu care se confruntă zilnic”, a declarat Cătălin Silegeanu. Printre principalele îngrijorări exprimate de cetățeni se numără scăderea valorii banilor și dificultățile crescânde ale traiului de zi cu zi. De asemenea, s-a observat o dezamăgire profundă față de procesul electoral, unii exprimându-și neîncrederea în sistemul actual și afirmând că “nu mai contează cine votează, ci cei care numără voturile”.

În acest context, AUR își reafirmă angajamentul de a fi vocea schimbării de care România are nevoie. Alături de domnul George Simion, AUR își propune să reconstruiască România, punând cetățeanul în centrul politicilor sale. Parlamentarii AUR sunt pregătiți să implementeze măsuri concrete și eficiente odată ce vor ajunge în Parlament.

Publicitate

“Este esențial să ascultăm vocea cetățenilor și să ne asigurăm că dorințele și nevoile lor sunt prioritizate în viitoarele decizii politice”, a adăugat Silegeanu. “Doar împreună putem aduce schimbarea pe care o dorim cu toții.”

AUR mulțumește cetățenilor pentru sprijin și încredere.

Împreună, Reconstruim România! CMF 1240014

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Tragedie la Suceava! Trei persoane au murit şi trei au fost rănite în urma unui accident rutier. Sunt și doi copii

Publicat

Publicitate

Trei persoane au murit şi trei au fost rănite în urma unui accident rutier produs între două autoturisme, pe DN 2, în localitatea Grăniceni, informează IGSU.

Potrivit sursei citate, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie.

În urma coliziunii, patru persoane au fost încarcerate. Trei dintre acestea au decedat, iar celei de-a patra i se aplică manevre de resuscitare, precizează salvatorii.

Publicitate

În afara celor patru victime care au fost încarcerate, toate adulte, au mai fost răniţi doi minori. Aceştia sunt conştienţi şi li se acordă îngrijiri medicale la faţa locului.

La locul intervenţiei acţionează două echipaje de descarcerare, două ambulanţe SMURD şi patru ambulanţe SAJ. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Biserica „Sfinții Voievozi” din municipiul Botoșani și-a cinstit ocrotitorii spirituali

Publicat

Publicitate

Mai multe biserici şi mănăstiri din Patriarhia Română au îmbrăcat, astăzi, vineri, haine de sărbătoare la prăznuirea hramului Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. În toate lăcaşurile de cult s-au oficiat aseară Vecernia, Litia şi Acatistul Sfinţilor Arhangheli, iar astăzi, Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi întru Domnul.

Biserica a rânduit ziua de 8 noiembrie ca zi de cinstire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinţii Voievozi sunt pictaţi pe uşile diaconeşti ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celălalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului sau, potrivit tradiţiei iconografice bizantine, Sfântul Arhanghel Mihail poartă scut, sabie şi platoşă militară, iar Sfântul Arhanghel Gavriil ţine în mână un sceptru, simbolul binecuvântării pe care o vesteşte oamenilor. Tot în semn de preţuire, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost aleşi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Și în municipiul Botoșani există o biserică care are hramul „Sfinții Voievozi”, care se înalță semeață la câțiva pași de Teatrul „Vasilache”, pictată ca în povești, așa cum se cuvine unei Mirese a lui Hristos.

Publicitate

Sărbătoarea a debutat, joi seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată în sobor. Au fost alături de părintele paroh Viorel Berciuc unii dintre cei mai îndrăgiți duhovnici din municipiul Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal. Nu a lipsit părintele Grigore Diaconu, care mulți ani în urmă a fost paroh al Bisericii „Sfinții Voievozi”.

„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat celor mai cunoscuți și iubiți dintre Sfinții Arhangheli și cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu. Zeci de credincioși din toate colțurile municipiului Botoșani au umplut biserica până la refuz, din evlavie pentru Sfinții Voievozi, dar și din recunoștință pentru părintele Viorel Berciuc, actualul paroh, cunoscut pentru blândețea cu care potolește întristarea oricărui creștin trece pragul lăcașului și îi cere ajutorul în problemele existențiale.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele Grigore Diaconu, care se bucură de asemenea de recunoștința unui oraș întreg, a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Publicitate

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal care a încercat să pună la inimile credincioșilor prezenți importanța iubirii față de aproapele, importanța iertării și înțelegerii pe care ar trebui să le manifestăm față de cei cu care interacționăm pe calea vieții.

Părintele paroh a mulțumit tuturor celor prezenți într-un scurt cuvânt.

A doua zi, de sărbărbătoarea Sfinților Arhangheli, credincioșii au participat la sfânta și dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Poşta Română a recepţionat primele voturi prin corespondenţă din diaspora pentru alegerile prezidenţiale

Publicat

Publicitate

Compania Naţională “Poşta Română” (CNPR) a anunţat, sâmbătă, recepţionarea primelor voturi prin corespondenţă trimise de către cetăţenii români din diaspora pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024.

“Această acţiune face parte din angajamentul Companiei de a susţine exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă pentru românii din afara ţării, în baza contractelor încheiate cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Poşta Română a expediat peste 6.000 de trimiteri poştale, acoperind ambele tururi de scrutin. De asemenea, pentru alegerile parlamentare (Senat şi Camera Deputaţilor), au fost expediate aproximativ 6.000 de plicuri cu documentele necesare votului prin corespondenţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în prezent, au fost înregistrate 184 de plicuri cu voturi primite din străinătate, ce au provenit din următoarele ţări: Ungaria, Grecia, Cehia, Bulgaria, Franţa, Suedia, Austria şi Elveţia.

Publicitate

“Poşta Română se angajează să asigure desfăşurarea unui proces electoral eficient şi transparent pentru toţi cetăţenii români care au ales să-şi exprime votul prin corespondenţă. Aceasta este o prioritate absolută pentru Companie, iar măsurile luate reflectă determinarea noastră de a asigura accesul cetăţenilor la votul democratic, asigurând în acelaşi timp confidenţialitatea şi integritatea fiecărui vot”, precizează Poşta Română.

CNPR este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni). AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending