Connect with us
Publicitate

Actualitate

Opinii. De Cătălin Borangic: Ritmicitatea Istoriei

Publicat

de Cătălin Borangic, istoric:

Acum.

Oamenii sunt speriați, dezorientați, intrigați și contrariați, neștiind ce urmează să li se întâmple, cei mai mulți dintre ei sunt nedumeriți că de ce trebuie să suporte tratamente despre care nu știu și nu se știu foarte multe. O parte dintre cetățeni au luat politica oficială-n brațe, fiind de acord ca statul să le administreze tratamente, numai să fie lăsați în pace să-și vadă de traiul lor, iar cealaltă parte refuză să-și dea de bunăvoie acordul, ajungând să se dușmănească și să se toarne unii pe alții.

Dacă vreunul dintre cei îndărătnici nu poartă masca sau intră în vreun loc interzis nevaccinaților, se găsește întotdeauna câte un cetățean responsabil, binevoitor și plin de zel care să-l admonesteze și să-l toarne la organul competent.

Atunci.

Oamenii erau speriați, dezorientați, intrigați și contrariați, neștiind ce urmează să li se întâmple, cei mai mulți dintre ei erau nedumeriți că de ce trebuiau să-și dea pământurile și animalele la stat de bunăvoie. O parte dintre săteni au luat colectivizarea-n brațe, fiind de acord ca statul să le ia totul numai să fie lăsați în pace să-și vadă de traiul lor, iar cealaltă parte a refuzat să-și dea de bunăvoie agoniseala de-o viață, ajungând să se dușmănească și să se toarne unii pe alții.

Dacă vreunul dintre ei trăgea câte o înjurătură mai neaoșă la adresa partidului și a conducătorilor, se găsea întotdeauna câte un sătean binevoitor și plin de zel care să-l pârască la tovarășul prim secretar de partid de la GAC  sau de la Raion, iar acesta să transmită informația mai sus, la organele de Securitate.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Alexandra Huțu, PSD: „Programul Rabla pentru sobe trebuie să fie un proiect pe termen lung”

Publicat

Alexandra Huțu: „Programul Rabla pentru sobe trebuie să fie un proiect pe termen lung, pentru scăderea costurilor de încălzire și creșterea randamentului energetic”

Parlamentarul social-democrat Alexandra Huțu, în calitate de membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic și în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, a solicitat ministrului Mediului urgentarea programului Rabla pentru sobe. Asta deoarece aproape jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne, 80% în mediul rural și restul în mediul urban.

Este știut faptul că sobele vechi, convenționale, au un randament de aproximativ 20%. Este important să fie lansat cât mai repede acest program, pentru ca cetățenii să-și înlocuiască sobele cu unele care să aibă o eficiență crescută, prin care să se asigure un randament de minim 80%. Se vor reduce așadar și costurile oamenilor, pentru că astfel de sisteme de încălzire consumă mai puțin lemn. Atât botoșănenii cât și ceilalți cetățeni din țară care se încălzesc acum cu sobe au nevoie de soluții concrete și eficiente pe termen lung pentru a reduce dependența încălzirii de lemne de foc. Eu voi susține necondiționat orice măsură menită să asigure confortul termic al populației din mediul rural și al comunităților vulnerabile”, a susținut Alexandra Huțu.

Problematica lemnului de foc și a încălzirii populației în sezonul rece a fost una recurentă pentru Alexandra Huțu în tot mandatul de parlamentar, fie că a fost vorba de identificarea unor mecanisme funcționale pentru deblocarea pieței lemnului de foc, fie de asigurarea necesarului de lemne de foc din pădurea proprietate privată a moștenitorilor care nu au încă succesiunea dezbătută.

După ce am explicat în mai multe rânduri situația apărută în localitățile botoșănene, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis clarificări către toate gărzile forestiere, iar oamenii au putut beneficia de lemnele de foc din pădurile pe care le au în posesie. Iar pentru a veni în sprijinul întregii populației a României, deci și a botoșănenilor, am susținut și am votat anul acesta inițiativa legislativă a PSD prin care a fost redusă la 5% cota TVA pentru lemn de foc, rumeguș, pelete și brichete din lemn, atât pentru persoanele fizice cât și pentru școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială”, a subliniat deputatul social-democrat

Pentru că încălzirea populației reprezintă o necesitate de viață, iar anul acesta a apărut o nouă problemă pe care botoșănenii au reclamat-o public, aceea că prețul la lemnul de foc a început să crească fără justificare, deputatul botoșănean a solicitat oficial Ministerului Mediului soluții pentru a împiedica escaladarea acestei probleme.

Reamintim că PSD a susținut în cadrul Coaliției de guvernare și s-a adoptat acordarea de carduri de energie, prin care statul sprijină persoanele vulnerabile cu o subvenție de 1400 de lei pentru compensarea prețurilor la energie, aici incluzându-se și achitarea facturilor pentru lemne de foc, pelete și alte materiale de încălzire. Cardurile de energie completează astfel sprijinul lunar prevăzut de OUG nr. 70/2011 pentru protejarea populației în sezonul rece.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: „Seara asta visele ne-mplinim”, spun copiii talentați de la Cheia Sol, în noul lor videoclip

Publicat

Grupul muzical CHEIA SOL, format din 19 copii talentați, deschide sezonul festiv al sărbătorilor de iarnă cu un proiect muzical de excepție. Acești copii minunați aduc bucurie și căldură în inimile ascultătorilor prin melodia ritmată și plină de culoare intitulată “Seara asta visele ne-mplinim”, compusă de maestrul Virgil Popescu.

Proiectul va fi promovat pe scară largă prin intermediul unei rețele de magazine pe plan național, oferind șansa ca vocile copilașilor din Botoșani să rasune în fiecare colț al țării. Această inițiativă își propune să aducă bucuria și magia sărbătorilor în inimile cât mai multor oameni posibil.

 

https://youtu.be/KkH_YYa2ENQ

 

Ascultătorii vor avea oportunitatea să se bucure de prestații live ale grupului CHEIA SOL în cadrul spectacolelor programate pentru:

  • 6 decembrie
  • 10 decembrie
  • 21 decembrie

 

Copilașii vor colinda în centrele comerciale din Botoșani, oferind momente de bucurie și emoție celor care doresc să îi asculte și să se alăture atmosferei festive.

Perioada urmatoare se anunță plină de proiecte inedite pentru copilașii artiști!

 

Contact pentru presă:
Nume: Oana Pintea Puscasu
Telefon: 0742041757

 

Citeste mai mult

Eveniment

Decembrie este luna cadourilor la Teatrul „Mihai Eminescu”. „Bocitoarele vesele” vin la sfârșit de săptămână

Publicat

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână la spectacolele „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare și „Caragiale e de vină” de Matei Vișniec.

Luna decembrie este luna cadourilor la Teatrul „Mihai Eminescu”!

La spectacolele din luna decembrie, la cumpărarea unui bilet primești unul gratuit!

Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 18.00 iubitorii de teatru sunt invitați la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul Luna decembrie este luna cadourilor la Teatrul „Mihai Eminescu”după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun.

Distribuția: Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Alexandra Vicol, Anastasia Șoptică, Volin Costin.

„Bocitoarele vesele”  este o realizare artistică totală, dar mai ales unicat în România. Este singurul spectacol în care tradiţiile arhaice şi geto-dacii reuşesc să intre în lumea lui Shakespeare. „Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. Cunoscând trupa Teatrului „Mihai Eminescu“, mi-am dorit să aduc în prim-plan o echipă de fete care poate trece de la dramatic, de la tragic, aşa cum sunt bocitoarele, la o situaţie comică, plină de viaţă – de unde şi veselia din spectacol. Totul se construieşte pe ideea veşniciei. Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veşnică dintre oameni. Spectacolul este construit cu ecouri care vin de la daci, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor.”, a declarat regizorul Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu”.

Durata spectacolului: 120 minute (cu pauză)

Duminică, 10 decembrie, de la ora 18.00 vă invităm la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Caragiale e de vină” de Matei Vișniec, regizat de Vlad Trifaș. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia, Victoria Bucun, iar muzica originală și light-design-ul sunt create de Vlad Trifaș. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Dana Bucătaru, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Volin Costin, Alexandru Dobynciuc, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Crenola Muncaciu, Gina Patrașcu-Zamfirache, Valentin Popa.

„În primul rând, cred ca este un exercițiu de redescoperire a poporului român. O observație fină a lui Neagu Djuvara este aceea că suntem probabil cel mai interesant și important amestec cultural, cel puțin din zona balcanică, amestec care nu a putut fi descoperit niciodată până în profunzime.

Spectacolul se numește „Caragiale e de vină”, dar nu știu dacă noi căutăm o vină neapărat. Bineînțeles că este în obiceiul nostru de a căuta o vină, de a da vina pe altcineva, dar nu știu dacă reușim să o și găsim. Cred că toți suntem de vină, așa cum o replică absolut superbă din textul domnului Matei Vișniec spune: „ne-am identificat cu personajele pe care le-am îndrăgit cel mai mult”. Caragiale a fost doar un fin observator al societății, deci e posibil ca această oglindă să funcționeze de minune în cazul nostru. Spectacolul își propune să ne facă să ne punem întrebarea reală „de ce suntem noi așa ca națiune”? Nu știu dacă este bine, nu știu dacă este rău, dar cu siguranță merită căutat de ce poporul român „este așa cum este”. (Vlad Trifaș)

Durata spectacolului: 1h 40′

Intrarea în sala de spectacol se va face la ora 17:45

 

Pret bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 12:00-16:00▪️sâmbătă și duminică: 16:00-18:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de marți până vineri: 13:00-21:00 ▪ sâmbătă și duminică: 10:00-21:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

Citeste mai mult

Eveniment

Iubitorii de cafea ar putea fi afectați de scăderea recoltei din Vietnam

Publicat

Lumea ar putea obţine chiar mai puţină cafea din Vietnam, cel mai mare crescător global de cafea robusta, soiul utilizat în băuturile de tip instant şi la espresso, deoarece recolta mai slabă şi majorarea cererii interne afectează livrările, transmite Bloomberg.

Ţara va produce probabil 1,6 – 1,7 milioane tone boabe de cafea din actuala recoltă, în scădere de la 1,78 milioane de tone în urmă cu un an, în timp ce stocurile din precedenta recoltă sunt aproape epuizate, a estimat Do Ha Nam, vicepreşedintele Asociaţiei de Cafea şi Cacao din Vietnam.

Perspectivele privind recolta de cafea sunt o nouă veste proastă pentru consumatorii care caută opţiuni mai ieftine pentru a face faţă inflaţiei ridicate. Preţurile au fost susţinute şi de îngrijorările cu privire la impactul condiţiile meteo nefavorabile asupra unor culturi importante de cafea. Toate acestea au majorat la bursa de la Londra cotaţiile futures la cafea robusta în acest an până la cel mai ridicat nivel din 2008.

Zonele cultivate din Vietnam se reduc, în special în provinciile mari Dak Lak şi Dak Nong, în timp ce randamentele scad în unele zone, avertizează Nam, care este şi preşedintele Intimex Group, unul dintre principalii exportatori vietnamezi de cafea.

Suprafaţa totală unde se cultivă arborii de cafea în Vietnam este probabil de 600.000 hectare, susţine Nam, comparativ cu cea mai recentă estimare a Ministerului Agriculturii, de 700.000 hectare, deoarece fermierii au redus suprafaţa cultivată cu arbori de cafea pentru culturi mai profitabile, cum ar fi durian şi avocado.

Exporturile Vietnamului ar putea scădea cu 15% în sezonul 2023/2024, de la 1,66 milioane tone în urmă cu un an, a apreciat Nguyen Nam Hai, preşedintele Asociaţiei de Cafea şi Cacao din Vietnam, în timp ce preţurile pe plan local au crescut cu peste 40% faţă de anul anterior. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending