Connect with us

Educație

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre profesori dar și despre bazaconii sau alte doine mieroase

Publicat

de Cătălin Borangic, istoric:

Nu știu dacă greva din Educație este minunată sau nu, presimt doar că are ea ceva la bază, dar n-am să o frunzăresc în locul guvernanților.

Am să vă zic însă, animat de blamarea corpului didactic, cam cu jumate de gură, a multora.

Că profesorii nu se mai satură de dat meditații, că-s slab pregătiți, că nu se gândesc la elevi și multe alte bazaconii sau doine mieroase.

Probabil așa o fi, profesorul ponosit de sărăcie și epuizat de un al doilea job, agresat de obrăzniciile tot mai contondente ale elevilor ar trebui să fie obligat prin lege să țină cursurile.

O să glumesc și o să spun că poate n-ar fi rău ca toți elevii să vina la școală cu bricegele la ei. Altă făină s-ar măcina la moară atunci, nici un sărac de profesor n-ar mai crâcni.

Realitatea este că industrializarea educației a dus la intrarea în sistem și a unor nepregătiți, a unor oportuniști. Generația veche de profesori a făcut un pas în spate, depășită de noile cerințe și învinsă de timp.

În ciuda acestui peisaj arid, profesorul rămâne pilonul principal al sistemului de educație. A nu înțelege că oamenii aceștia nu pot veni la școală roși de grija zilei de mâine, agasați de beizadele cu tot felul de dezechilibre hormonale și ideologice, supuși unui lung șir de experimente cu gust de reformă este una din erorile fundamentale care au construit momentul.

O spun din perspectiva unui om, elev la vremea lui, care a jucat permanent cu negrele.

Rezident de periferie muncitorească, cu anturaj specific și predispus la golăneală, am plecat în viață cu toate șansele ca aceasta să se termine prost sau măcar irelevant.

Profesorii mei, din școala generală și apoi și din liceu, au fost cei care m-au pescuit din zona aia crepusculară (social, economic și politic). Nu doar pe mine, pe toți elevii lor care aveau cea mai firavă nevoie de ajutor.

Am avut parte de tipul de educație pe care o oferea sistemul atunci, cu de toate, și da, am evitat, împreună cu dascălii mei, disciplinele ideologice, care se studiau ca religia acum, doar de formă.

Da, am făcut școală cu manualele de atunci, că nu existau alternative. Profesorii le-au folosit cu dibăcie și talent.

Am avut profesori cu adevărat dascăli, care au știut ce au în față, care au știut să manevreze manualele și programa, să exploateze pozitiv elevul și contextul.

Și nu, nu m-a bătut niciodată vreun profesor, doar au vorbit, au îndreptat, au insistat. Uneori mi-au cumpărat caietele și rechizitele pe care nu ni le-am permis.

A se nota că eram unul dintre derbedeii școlii, cu origini sociale nu chiar sănătoase, cu lipsuri acasă destule.

În ciuda acestui pedigree, școala aia, prin oamenii ei, mi-au pus bazele unei educații largi, solide. O fundație pe care facultatea și restul studiilor de mai târziu mi-au fost un fel de joacă, în care mă miram permanent de strofocarea colegilor mai tineri.

Nu o să generalizez, deși cunosc nenumărate situații similare, dar faptul că m-am mutat la vreo 4 școli din două orașe diferite fără ca lucrurile să fie altfel, fără ca să nu dau peste profesori buni, umani, implicați arată că planul orizontal așa era.

Profesorii mei, ai noștri, erau ceea ce se cheamă profesor, și nu slugile prea plecate ale sistemului sau valeții unor cuconeturi cu progenituri nereușite.

Erau niște artiști capabili să sculpteze un om dintr-un bolovan de sărăcie, nervozitate și exuberanță doar pentru că știau, cumva, că miezul merită.

Profesorul, repet, este stâlpul edificiului educațional. El trebuie respectat și de către sistemul politic, prin salarizare corectă și prin instrumentar de calitate, dar și de către societate, prin proto-educarea copiilor trimiși la școală.

O lume care nu-și respectă profesorii se leapădă de singurii oameni care pot sculpta cu adevărat alți oameni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FC Botoșani a primit licența pentru Liga 1 la fotbal. A fost anunţată lista cluburilor care au primit licenţa

Publicat

Administraţia de Licenţiere a Federaţiei Române de Fotbal a anunţat astăzi, miercuri, lista cluburilor care au primit licenţa de participare în Campionatul Naţional Liga 1, sezonul 2023-2024, relatează Mediafax.

31 mai a fost ultima zi de acordare a licenţei de către Comisia de Apel a FRF, pentru cluburile solicitante.

Următoarele cluburi au primit licenţă pentru participarea la Campionatul Naţional Liga 1, sezonul 2023 – 2024, ca urmare a constatării îndeplinirii cerinţelor minime stabilite în Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi de sustenabilitate financiară, ediţia 2022:

• Asociaţia Club Sportiv Sepsi O.S.K. din Sfântu Gheorghe
• Asociaţia Clubul Sportiv Campionii Fotbal Club Argeş
• Asociaţia Clubul Sportiv Petrolul 52
• Asociaţia Fotbal Club Botoşani
• Asociaţia Fotbal Club Chindia Târgovişte
• Asociaţia Fotbal Club Hermannstadt
• Asociaţia Fotbal Club UTA Arad
• Asociaţia Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj
• Clubul Sportiv Mioveni
• F.C.V. Farul Constanţa SA
• Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA
• Fotbal Club Rapid 1923 SA
• Fotbal Club Voluntari SA
• SC Fotbal Club FCSB SA
• U Craiova 1948 Club Sportiv SA
• U Craiova 1948 SA
• Asociaţia Club Sportiv Municipal Politehnica Iaşi
• Asociaţia Clubul Sportiv Suporter Club Oţelul Galaţi
• Asociaţia Sportivă Fotbal Club Buzău
• SC Dinamo 1948 SA

Citeste mai mult

Administratie

Flutur de la Suceava: Documentația pentru Autostrada Suceava – Botoșani va fi realizată de Consiliul Județean Suceava

Publicat

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că instituția pe care o conduce se va ocupa de întocmirea documentației pentru scoaterea la licitație proiectele și lucrările de execuție pentru autostrada Suceava – Botoșani și pentru șoseaua de centură a orașului Gura Humorului, relatează svnews.ro.

Aceasta după ce în ședința de astăzi a CJ Suceava au fost aprobate două proiecte prin care au fost reactualizate protocoalele pe care administrația județeană le are încheiate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Gheorghe Flutur a spus că CJ și CNAIR au protocoale de colaborare pentru investiții extrem de importante din județ.

„Este vorba de acest drum în regim de autostradă, Suceava – Botoșani, pentru care liderul de proiect este CJ Suceava. La sfârșitul acestui an expiră sursa de finanțare prin POIM și CNAIR este de acord să trecem pe cealaltă sursă de finanțare, prin Programul de Transport 2021 – 2027 și care se referă și la studiu, proiectare și execuție. Și să preluăm atribuțiunile noi, asocierea de Consilii Județene și primării, cu lider de proiect CJ Suceava și să organizăm toată documentația pentru a scoate la licitație”, a spus Flutur, conform sursei citate.

Valoarea estimată a acestui drum expres este de 172,5 milioane de euro, lungimea tronsonului fiind de aproape 20 de kilometri, cu două noduri rutiere, patru poduri, șase subtraversări și cu legătura spre zona aeroportului Suceava.

Citeste mai mult

Educație

Greva CONTINUĂ: Sindicatele din Educație au respins și oferta Guvernului de majorare a salariilor de 650 și respectiv 230 de lei

Publicat

Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, liderul PSD, potrivit surselor citate de Edupedu.ro, relatează alba24.ro.

Atât cei din Federaia Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.

Guvernul a anunțat miercuri creșteri salariale cu 1.000 de lei lunar de la 1 iunie pentru cadrele didactice și de 400 de lei pe lună pentru personalul nedidactic din Educație. Este vorba despre venituri brute.

Angajații rămân în mână cu aproximativ 650 și respectiv 230 de lei lunar.

”Guvernul României va adopta joi, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar”, se arată în comunicatul Guvernului.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Draxini. Agoniseala de o viață ridicată cu sudoarea frunții s-a făcut scrum

Publicat

O casă din satul Draxini, comuna Bălușeni, a luat foc, în această după-amiază, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit, a anunțat astăzi ISU Botoșani.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bălușeni. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile interiorul casei, dar și acoperișul.

Pompierii au intervenit mai bine de o oră pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă să:

✔️ nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi sau deterioraţi;
✔️ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

✔️ nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici de putere mare din acelaşi prelungitor sau priză, concomitent. Conductorii se încălzesc (mai ales în zona contactelor priză-ştecher) şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul;

✔️ nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu;

✔️ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
✔️ nu faceți improvizații la instalația electrică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending