Connect with us
Publicitate

Educație

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre profesori dar și despre bazaconii sau alte doine mieroase

Publicat

de Cătălin Borangic, istoric:

Nu știu dacă greva din Educație este minunată sau nu, presimt doar că are ea ceva la bază, dar n-am să o frunzăresc în locul guvernanților.

Am să vă zic însă, animat de blamarea corpului didactic, cam cu jumate de gură, a multora.

Că profesorii nu se mai satură de dat meditații, că-s slab pregătiți, că nu se gândesc la elevi și multe alte bazaconii sau doine mieroase.

Probabil așa o fi, profesorul ponosit de sărăcie și epuizat de un al doilea job, agresat de obrăzniciile tot mai contondente ale elevilor ar trebui să fie obligat prin lege să țină cursurile.

O să glumesc și o să spun că poate n-ar fi rău ca toți elevii să vina la școală cu bricegele la ei. Altă făină s-ar măcina la moară atunci, nici un sărac de profesor n-ar mai crâcni.

Realitatea este că industrializarea educației a dus la intrarea în sistem și a unor nepregătiți, a unor oportuniști. Generația veche de profesori a făcut un pas în spate, depășită de noile cerințe și învinsă de timp.

În ciuda acestui peisaj arid, profesorul rămâne pilonul principal al sistemului de educație. A nu înțelege că oamenii aceștia nu pot veni la școală roși de grija zilei de mâine, agasați de beizadele cu tot felul de dezechilibre hormonale și ideologice, supuși unui lung șir de experimente cu gust de reformă este una din erorile fundamentale care au construit momentul.

O spun din perspectiva unui om, elev la vremea lui, care a jucat permanent cu negrele.

Rezident de periferie muncitorească, cu anturaj specific și predispus la golăneală, am plecat în viață cu toate șansele ca aceasta să se termine prost sau măcar irelevant.

Profesorii mei, din școala generală și apoi și din liceu, au fost cei care m-au pescuit din zona aia crepusculară (social, economic și politic). Nu doar pe mine, pe toți elevii lor care aveau cea mai firavă nevoie de ajutor.

Am avut parte de tipul de educație pe care o oferea sistemul atunci, cu de toate, și da, am evitat, împreună cu dascălii mei, disciplinele ideologice, care se studiau ca religia acum, doar de formă.

Da, am făcut școală cu manualele de atunci, că nu existau alternative. Profesorii le-au folosit cu dibăcie și talent.

Am avut profesori cu adevărat dascăli, care au știut ce au în față, care au știut să manevreze manualele și programa, să exploateze pozitiv elevul și contextul.

Și nu, nu m-a bătut niciodată vreun profesor, doar au vorbit, au îndreptat, au insistat. Uneori mi-au cumpărat caietele și rechizitele pe care nu ni le-am permis.

A se nota că eram unul dintre derbedeii școlii, cu origini sociale nu chiar sănătoase, cu lipsuri acasă destule.

În ciuda acestui pedigree, școala aia, prin oamenii ei, mi-au pus bazele unei educații largi, solide. O fundație pe care facultatea și restul studiilor de mai târziu mi-au fost un fel de joacă, în care mă miram permanent de strofocarea colegilor mai tineri.

Nu o să generalizez, deși cunosc nenumărate situații similare, dar faptul că m-am mutat la vreo 4 școli din două orașe diferite fără ca lucrurile să fie altfel, fără ca să nu dau peste profesori buni, umani, implicați arată că planul orizontal așa era.

Profesorii mei, ai noștri, erau ceea ce se cheamă profesor, și nu slugile prea plecate ale sistemului sau valeții unor cuconeturi cu progenituri nereușite.

Erau niște artiști capabili să sculpteze un om dintr-un bolovan de sărăcie, nervozitate și exuberanță doar pentru că știau, cumva, că miezul merită.

Profesorul, repet, este stâlpul edificiului educațional. El trebuie respectat și de către sistemul politic, prin salarizare corectă și prin instrumentar de calitate, dar și de către societate, prin proto-educarea copiilor trimiși la școală.

O lume care nu-și respectă profesorii se leapădă de singurii oameni care pot sculpta cu adevărat alți oameni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani

Publicat

Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier, Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității instituționale în Regiunea Dunării”, care reunește 11 parteneri din trei state (România – stat membru UE și două state cu statut de candidat – Republica Moldova și Ucraina).

Proiectul depus la finanțare în cadrul Programului transnațional „Regiunea Dunării 2021-2027”, are o valoare de 2,3 milioane de euro, iar cofinanțarea Consiliului Județean este de aproximativ 13 mii de euro. Acesta vizează înființarea unui centru de formare la nivelul Consiliului Județean Botoșani pentru consolidarea capacității de absorbție efectivă și eficientă a fondurilor UE și pregătirea celor două state candidate, Moldova și Ucraina, pentru procesul de aderare și integrare europeană. „Atragerea de fonduri europene reprezintă una dintre ele mai importante activități din cadrul Consiliului Județean Botoșani, lucru demonstrat din plin în acest mandat. De asemenea, acordăm o atenție deosebită și parteneriatelor cu cele două țări vecine, pe care le sprijinim în procesul de integrare europeană”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

Pentru asigurarea părții de formare profesională, Consiliul Județean Botoșani va dota cu aparatură IT o sală din Palatul Administrativ și va împărtăși celorlalte administrații locale partenere în proiect exemple de bune practici și know-how-ul privind relațiile cu instituțiile europene.

Parteneri în cadrul acestui proiect, pe lângă Consiliul Județean Botoșani, sunt administrațiile locale din Leova (Moldova), Drochia (Moldova), Ungheni (Moldova), Noua Suliță (Ucraina) și comunele Gorbănești (Botoșani), Ivănești și Pădureni (Vaslui). Parteneriatul extins al proiectului vizează ca beneficiari, pe lângă administrații publice locale: mediul de afaceri (Camera de Comerț și Industrie Brașov), mediul universitar (Institutul de Administrație Publică din cadrul Universității de Stat a Republicii Moldova) și societatea civilă (ADI Zona Metropolitană Botoșani).

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bunica din Coșula a fost găsită rătăcind pe câmp. Zeci de polițiști au căutat-o

Publicat

Zeci de forțe de ordine mobilizate pentru găsirea femeii din Coșula

Polițiștii botoșăneni, cu sprijinul polițiștilor de frontieră, a pompierilor și a jandarmilor au reușit să o găsească pe femeia de 79 de ani, care, ieri, 17 aprilie, nu a mai ajuns la domiciliu.

Peste 70 de forțe de ordine și voluntari, cu aparate de termoviune și șenilate au efectuat scotociri în zona pădurii din localitatea Pădureni, iar astăzi dimineață, în jurul orei 8:00, femeia a fost găsită pe câmpul din apropierea pădurii, la peste 2 kilometri de localitate.

Acesta a precizat că s-a dezorientat în pădure și nu a mai reușit să găsească drumul spre casă.

A fost solicitată intervenția unui echipaj medical pentru a-i evalua starea de sănătate.

Citeste mai mult

Eveniment

Furtuna Renata a lovit puternic România: zăpadă, grindină și furtuni violente, după caniculă

Publicat

Furtuna Renata, care a făcut prăpăd în Europa, a lovit România! După două săptămâni cu temperaturi record, aproape de pragul de caniculă, în multe zone din țară a venit iarna, cu ninsori care au căzut peste pomii înfloriți și cu temperaturi care au scăzut brusc la 0 grade. În alte regiuni, au făcut ravagii vijeliile însoțite de căderi masive de grindină, informează realitatea.net

În plus, este alertă în 14 județe din țară! Hidrologii au prelungit și au extins codul galben de viituri până joi noapte, iar experții spun că există riscul de inundații.

Risc de inundații: 14 județe din țară, sub cod galben

În județele Tulcea și Constanța, a fost emis cod portocaliu de inundații.

Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din județele: Dâmbovița, Prahova și Buzău.

Furtună DEVASTATOARE, în județele Constanța și Tulcea. ISU a emis avertizare RO-Alert. Gospodării distruse de grindină cât mingea de tenis

Vremea extremă a făcut ravagii în Tulcea. Localnicii din oraș și alte câteva localități au primit mesaje RO-ALERT prin care au fost sfătuiți să stea în case pe timpul vijeliei cu căderi de grindină.

 

Cele mai mari probleme în vestul țării le-a creat vântul, care a doborât copaci și panouri publicitare.

Stratul de zăpadă a ajuns să măsoare 52 de centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri în Munții Făgăraş, unde temperatura este de numai două grade Celsius.

Meteorologii avertizează că vremea se va răci în această perioadă, iar un val violent de ploi va lovi toată țara.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: ,,Seniorii” din Dorohoi, onorați cum se cuvine la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din localitate

Publicat

Miercuri, 17 aprilie, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice al municipiului Dorohoi, în prezența unor ,,seniori” ai municipiului Dorohoi, prin Direcția de asistență socială și Protopopiatul Dorohoi s-au derulat o activitate cultural- misionară și de spiritualitate creștin-ortodoxă. Acțiunea a avut loc ca urmare a declarării anului 2024 ca ,, Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și a doctorilor fără de arginți ” de către Sfântul Sinod, dar și în contextul perioadei pre-pascale în care ne aflăm cu toții.
Întâlnirea a debutat cu atelierul de lucru intitulat ,,Obiceiuri, tradiții și superstiții populare de Sfintele Paști la români” și a constat în susținerea unui referat de către părintele Teodor Ciuraru, care după expunerea temei a purtat un dialog interactiv cu participanții despre tradițiile poporului român din această perioadă, dând răspuns la întrebările celor prezenți.
La finalul activității participanții au primit în dar din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin grija Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan câte o iconiță cu Sfântul Nectarie Taumaturgul cunoscut ca vindecător al bolilor incurabile, doctor fără de arginți și ocrotitor al vârstnicilor. S-a stabilit de comun acord ca aceste întâlniri să fie cât mai dese, apoi părintele Teodor a mulțumit tuturor, în mod special domnului Amarie Daniel, dar și tuturor celor implicați în această frumoasă acțiune pentru ospitalitate și dragoste.

Despre centrul de zi pentru persoane vârstnice :

Începând cu 14 martie 2022 s-a deschia Centrul de zi pentru persoane vârstnice, de tip centru de zi de socializare si petrecere a timpului liber. Noul centru de zi oferă servicii de socializare destinate persoanelor vârstnice și are misiunea de a preveni marginalizarea persoanelor vârstnice după ieșirea la pensie, prin promovarea unei vieți active și demne și prin facilitarea unor condiții și oportunități de socializare și petrecere a timpului liber într-un mod util.
Activitățile și serviciile sociale sunt:
-socializare și petrecerea timpului liber ( jocuri de societate – rummy, șah, table, cărți, presă);
-cursuri de abilități practice (gastronomie, fitoterapie);
-consiliere psihologică și cursuri de dezvoltare personală;
-consiliere socială și suport informațional;
-activități de mișcare (exerciții pentru mobilitate și dans).
Persoanele vârstnice din Municipiul Dorohoi care doresc să se informeze și să acceseze aceste servicii sociale gratuite sunt așteptate în strada A.I. Cuza nr. 39.
Date de contact:
Adresa: Str. A.I. Cuza nr. 39 (Casa Maior Gălușcă)
Telefon: +0787439452
E-mail: das@dasdorohoi.ro

,,CASA MAIOR GĂLUȘCĂ CONSTANTIN” în care își are sediul acest Centru de zi pentru persoane vârstnice a fost construita înainte de anul 1851. Între anii 1884-1893 în această clădire au învățat elevii gimnaziului de băieți ,, Grigore Ghica VV”, iar intre anii 1893-1903 – au învățat elevii Școlii Primare nr.1 de băieți. Din anul 1926 aici a locuit MAIOR GĂLUȘCĂ CONSTANTIN Comandant militar al orașului Cernăuți, comandant al regimentului 29 infanterie din Dorohoi, primar și apoi prefect de Dorohoi. (Pr. Teodor Ciuraru)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending