Connect with us
Publicitate

Educație

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre profesori dar și despre bazaconii sau alte doine mieroase

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

Nu știu dacă greva din Educație este minunată sau nu, presimt doar că are ea ceva la bază, dar n-am să o frunzăresc în locul guvernanților.

Am să vă zic însă, animat de blamarea corpului didactic, cam cu jumate de gură, a multora.

Publicitate

Că profesorii nu se mai satură de dat meditații, că-s slab pregătiți, că nu se gândesc la elevi și multe alte bazaconii sau doine mieroase.

Probabil așa o fi, profesorul ponosit de sărăcie și epuizat de un al doilea job, agresat de obrăzniciile tot mai contondente ale elevilor ar trebui să fie obligat prin lege să țină cursurile.

O să glumesc și o să spun că poate n-ar fi rău ca toți elevii să vina la școală cu bricegele la ei. Altă făină s-ar măcina la moară atunci, nici un sărac de profesor n-ar mai crâcni.

Publicitate

Realitatea este că industrializarea educației a dus la intrarea în sistem și a unor nepregătiți, a unor oportuniști. Generația veche de profesori a făcut un pas în spate, depășită de noile cerințe și învinsă de timp.

În ciuda acestui peisaj arid, profesorul rămâne pilonul principal al sistemului de educație. A nu înțelege că oamenii aceștia nu pot veni la școală roși de grija zilei de mâine, agasați de beizadele cu tot felul de dezechilibre hormonale și ideologice, supuși unui lung șir de experimente cu gust de reformă este una din erorile fundamentale care au construit momentul.

O spun din perspectiva unui om, elev la vremea lui, care a jucat permanent cu negrele.

Publicitate

Rezident de periferie muncitorească, cu anturaj specific și predispus la golăneală, am plecat în viață cu toate șansele ca aceasta să se termine prost sau măcar irelevant.

Profesorii mei, din școala generală și apoi și din liceu, au fost cei care m-au pescuit din zona aia crepusculară (social, economic și politic). Nu doar pe mine, pe toți elevii lor care aveau cea mai firavă nevoie de ajutor.

Am avut parte de tipul de educație pe care o oferea sistemul atunci, cu de toate, și da, am evitat, împreună cu dascălii mei, disciplinele ideologice, care se studiau ca religia acum, doar de formă.

Publicitate

Da, am făcut școală cu manualele de atunci, că nu existau alternative. Profesorii le-au folosit cu dibăcie și talent.

Am avut profesori cu adevărat dascăli, care au știut ce au în față, care au știut să manevreze manualele și programa, să exploateze pozitiv elevul și contextul.

Și nu, nu m-a bătut niciodată vreun profesor, doar au vorbit, au îndreptat, au insistat. Uneori mi-au cumpărat caietele și rechizitele pe care nu ni le-am permis.

A se nota că eram unul dintre derbedeii școlii, cu origini sociale nu chiar sănătoase, cu lipsuri acasă destule.

În ciuda acestui pedigree, școala aia, prin oamenii ei, mi-au pus bazele unei educații largi, solide. O fundație pe care facultatea și restul studiilor de mai târziu mi-au fost un fel de joacă, în care mă miram permanent de strofocarea colegilor mai tineri.

Nu o să generalizez, deși cunosc nenumărate situații similare, dar faptul că m-am mutat la vreo 4 școli din două orașe diferite fără ca lucrurile să fie altfel, fără ca să nu dau peste profesori buni, umani, implicați arată că planul orizontal așa era.

Profesorii mei, ai noștri, erau ceea ce se cheamă profesor, și nu slugile prea plecate ale sistemului sau valeții unor cuconeturi cu progenituri nereușite.

Erau niște artiști capabili să sculpteze un om dintr-un bolovan de sărăcie, nervozitate și exuberanță doar pentru că știau, cumva, că miezul merită.

Profesorul, repet, este stâlpul edificiului educațional. El trebuie respectat și de către sistemul politic, prin salarizare corectă și prin instrumentar de calitate, dar și de către societate, prin proto-educarea copiilor trimiși la școală.

O lume care nu-și respectă profesorii se leapădă de singurii oameni care pot sculpta cu adevărat alți oameni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un băiețel din Dersca a plecat de acasă la amiază și nu s-a mai întors. Dacă îl vedeți sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat în această seară că efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca, care astăzi, în jurul orei 14:00, a părăsit domiciliul iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Ailoaie Vlăduț Gabriel se deplasa cu o bicicletă de celulare gri și are următoarele semnalmente: 1,60 m înălțime 45 de kg, păr brunet ochi albaștri.

La momentul plecării purta pantaloni și hanorac de culoare neagră, tricou alb. De asemenea, purta un ghiozdan pe spate.

Publicitate

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Copilă de 13 ani din Draxini, de negăsit. A plecat dimineață la școală și nimeni nu mai știe nimic de ea

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni, care astăzi, în jurul orei 7:00, a părăsit domiciliul pentru a se deplasa la școală, însă până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

BEJUJȘCĂ MARIA SABINA are următoarele semnalmente: 1,50 m înălțime 45 de kg, păr lung, șaten închis, poartă aparat dentar.

La momentul plecării purta pantaloni și bluză de culoare neagră, adidași albi.

Publicitate

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Tânăr din Botoșani cu permisul suspendat, suprins cu 104 km/h în Dărmănești, la volanul unui Q7 înmatriculat în Anglia

Publicat

Publicitate

Un autoturism Audi Q7 alb, înmatriculat în Marea Britanie și cu volan pe partea dreaptă, a fost filmat și înregistrat  la data de 19 mai 2024, la ora 10:15, de polițiștii Serviciului Rutier Suceava, cu pistolul radar Trucam, circulând cu 104 km/h în localitate, în comuna Dărmănești, pe DN2, în direcția Suceava către Rădăuți.

La volan a fost identificat Alexandru R., de 29 de ani, din comuna Cândești, județul Botoșani.

Conducătorul auto a prezentat poliției un permis de conducere britanic, iar verificările în aplicația E-DAC au arătat că dreptul său de a conduce era suspendat și nu avea permisiunea de a conduce pe drumurile publice, fiind cercetat penal pentru o altă infracțiune rutieră. Testul cu aparatul etilotest a avut rezultat negativ.

Publicitate

De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru că circula cu 104 km/h în localitate.

“A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată””, a transmis IJP Suceava.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Supermarketurile, OBLIGATE să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu

Publicat

Publicitate

Hypermarketurile și supermarketurile sunt obligate să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu.

Mai precis, potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, magazinele trebuie să preia manual ambalajele și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă, relatează alba24.ro.

Comercianții înregistrați în sistemul de garanție-returnare (SGR) sunt obligați să accepte ambalajele returnate de consumatori, chiar dacă aparatele de colectare a ambalajelor (RVM) sunt defecte.

Publicitate

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere consumatorilor posibilitatea să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției.

Asta indiferent dacă aparatul este sau nu funcțional.

  • Magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României” – HG 1.074/2021.

”Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.

Publicitate

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor.

E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, citat de bugetul.ro.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending