Connect with us

Educație

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre profesori dar și despre bazaconii sau alte doine mieroase

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

Nu știu dacă greva din Educație este minunată sau nu, presimt doar că are ea ceva la bază, dar n-am să o frunzăresc în locul guvernanților.

Am să vă zic însă, animat de blamarea corpului didactic, cam cu jumate de gură, a multora.

Că profesorii nu se mai satură de dat meditații, că-s slab pregătiți, că nu se gândesc la elevi și multe alte bazaconii sau doine mieroase.

Probabil așa o fi, profesorul ponosit de sărăcie și epuizat de un al doilea job, agresat de obrăzniciile tot mai contondente ale elevilor ar trebui să fie obligat prin lege să țină cursurile.

O să glumesc și o să spun că poate n-ar fi rău ca toți elevii să vina la școală cu bricegele la ei. Altă făină s-ar măcina la moară atunci, nici un sărac de profesor n-ar mai crâcni.

Publicitate

Realitatea este că industrializarea educației a dus la intrarea în sistem și a unor nepregătiți, a unor oportuniști. Generația veche de profesori a făcut un pas în spate, depășită de noile cerințe și învinsă de timp.

În ciuda acestui peisaj arid, profesorul rămâne pilonul principal al sistemului de educație. A nu înțelege că oamenii aceștia nu pot veni la școală roși de grija zilei de mâine, agasați de beizadele cu tot felul de dezechilibre hormonale și ideologice, supuși unui lung șir de experimente cu gust de reformă este una din erorile fundamentale care au construit momentul.

O spun din perspectiva unui om, elev la vremea lui, care a jucat permanent cu negrele.

Rezident de periferie muncitorească, cu anturaj specific și predispus la golăneală, am plecat în viață cu toate șansele ca aceasta să se termine prost sau măcar irelevant.

Profesorii mei, din școala generală și apoi și din liceu, au fost cei care m-au pescuit din zona aia crepusculară (social, economic și politic). Nu doar pe mine, pe toți elevii lor care aveau cea mai firavă nevoie de ajutor.

Am avut parte de tipul de educație pe care o oferea sistemul atunci, cu de toate, și da, am evitat, împreună cu dascălii mei, disciplinele ideologice, care se studiau ca religia acum, doar de formă.

Da, am făcut școală cu manualele de atunci, că nu existau alternative. Profesorii le-au folosit cu dibăcie și talent.

Am avut profesori cu adevărat dascăli, care au știut ce au în față, care au știut să manevreze manualele și programa, să exploateze pozitiv elevul și contextul.

Și nu, nu m-a bătut niciodată vreun profesor, doar au vorbit, au îndreptat, au insistat. Uneori mi-au cumpărat caietele și rechizitele pe care nu ni le-am permis.

A se nota că eram unul dintre derbedeii școlii, cu origini sociale nu chiar sănătoase, cu lipsuri acasă destule.

În ciuda acestui pedigree, școala aia, prin oamenii ei, mi-au pus bazele unei educații largi, solide. O fundație pe care facultatea și restul studiilor de mai târziu mi-au fost un fel de joacă, în care mă miram permanent de strofocarea colegilor mai tineri.

Nu o să generalizez, deși cunosc nenumărate situații similare, dar faptul că m-am mutat la vreo 4 școli din două orașe diferite fără ca lucrurile să fie altfel, fără ca să nu dau peste profesori buni, umani, implicați arată că planul orizontal așa era.

Profesorii mei, ai noștri, erau ceea ce se cheamă profesor, și nu slugile prea plecate ale sistemului sau valeții unor cuconeturi cu progenituri nereușite.

Erau niște artiști capabili să sculpteze un om dintr-un bolovan de sărăcie, nervozitate și exuberanță doar pentru că știau, cumva, că miezul merită.

Profesorul, repet, este stâlpul edificiului educațional. El trebuie respectat și de către sistemul politic, prin salarizare corectă și prin instrumentar de calitate, dar și de către societate, prin proto-educarea copiilor trimiși la școală.

O lume care nu-și respectă profesorii se leapădă de singurii oameni care pot sculpta cu adevărat alți oameni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (310)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Ce am mai reţinut din onomastica folosită de  Codrin Liviu Cuţitaru în „Dilema veche”:  profesorul FLOREL APĂVIE, paznicul COSTEL PARALEL,  femeia de serviciu DINA PROBLODINA, profesorul de statistică MANCIURIN CIUNGU, profesorul de fizică MIŞU PRĂVĂLITU, şeful de departament MĂTRĂGUN ŞORICARU, profesorul de  fizică COROPIŞNIC şi profesoara FLUTURELA ZĂMUŞCĂ;

Cătălin Ştefănescu, în „Dilema veche” nr. 780 din 2019, despre realitate: „O permanentă tensiune a absenţei unei definiţii mulţumitoare. Cui i-ar conveni să accepte că realitatea e doar un soi de materie primă din care se plămădeşte, la nesfârşit, ficţiunea? Întotdeauna am vrea ca realitatea să fie mult mai mult. Să depăşească triumfătoare limitele cuvintelor, atunci când încercăm să-i formulăm existenţa dincolo de orice dubiu. Am vrea să fie atât de evidentă încât să nu mai aibă nevoie de nici o definiţie. Când e s-o formulăm, primul instinct îţi dictează să te-arunci, cu toată încrederea, în marea de cuvinte. În mod normal, realitatea e atât de concretă încât poţi înota în toate stilurile prin apele sale”; 

Alina Bako, în „Contemporanul – ideea europeană” nr. 11 din 2017, extrage patru idei ce constituie o pledoarie pentru lectură a lui Tzvetan Todorov: 1. „lectura creează posibilitatea interacţiunii cu ceilalţi”; 2. „face ca lumea reală să devină mai frumoasă”; 3. „permite fiecăruia să răspundă mai bine vocaţiei sale de fiinţă umană”; 4. „o metodă de îngrijire a sufletului”;

Alex Ştefănescu, în „Luceafărul de dimineaţă” nr. 1 din 2019, publică eseul „Despre literatură”. Ideile mari ale acestui eseu sunt: 1. „Oamenii au inventat literatura ca să-şi ofere o plăcere, nu ca să se chinuiască studiind-o; 2. „Toţi avem nevoie de literatură, dar nu ştim că avem nevoie”; 3. „Plăcerea pe care o oferă literatura nu face rău”; 4. „Unii oameni nu înţeleg literatura pentru că o citesc greşit”; 5. „Cuvintele folosite de un scriitor nu sunt altele decât cele de care ne servim în viaţa de fiecare zi”; 6. „În literatură nu există un „dincolo de aparenţe”. Literatura este chiar ceea ce pare”; 7. „Literatura nu dispare, cum înclină multă lume să creadă”; 8. „Literatura este text şi nu contează unde anume găsim acest text: într-o carte sau pe monitorul unui computer”; 9. „Literatura este puternică şi fragilă”; 10. „În literatură nu există progres. Există numai o succesiune de mode”; 11. „Nu este suficient să ai talent ca să fii scriitor”; 12. „Un text literar care nu are valoare nu există”; 13. „Dacă scrii, nu contează câtă emoţie investeşti într-un text, contează numai câtă emoţie le provoacă acel text cititorilor”; 14. „O carte cu happy-end poate întrista şi invers”; 15. „În literatură nu are importanţă despre ce scrii. Important este cum scrii”; 16. „Între operele literare există o permanentă competiţie”; 17. „Dacă am fi nemuritori, n-am avea nevoie de spirit critic”; 18. „Critica literară nu este o ştiinţă”; 19. „Literatura este o marfă miraculoasă care, exportată, rămâne în ţară”;

Publicitate

Dan Stanca, în „Luceafărul de dimineaţă” nr. 1 din 2019, introduce un nou concept, o sintagmă nouă: LIMBA  TALAŞ. Această „limbă” o înlocuieşte, spune Dan Stanca, pe cea de lemn prin rindeluirea permanentă a acesteia. O descrie astfel: „Este o limbă distrusă, sfărâmată, din care valorile expresive au fost îndepărtate.  Este o limbă în care aproape că nici nu mai contează dezacordurile gramaticale sau utilizarea improprie a unor termeni. Această limbă se revarsă zilnic asupra auzului nostru şi ne sileşte şi pe noi s-o folosim”; 

Cristian Pătrăşconiu, în „Ramuri” nr. 1 din 2019, publică un interviu cu distinsul critic Alex Ştefănescu. Una dintre întrebările puse este: „Antume sau postume la Mihai Eminescu? Sau mai degrabă disfuncţia aceasta nu e defel importantă?” Răspunde Alex Ştefănescu: „Distincţia e foarte importantă. Antumele sunt poezii pe care Eminescu ni le-a supus atenţiei din propria lui voinţă şi după o îndelungată deliberare. În schimb, nu ne-a dat acordul să-i citim postumele, pe care le considera insuficient lucrate sau chiar ratate. Teoretic (aşa cum a explicat, de altfel, încă de la începutul secolului douăzeci, cel mai bun exeget al poeziei eminesciene, G. Ibrăileanu), nu avem voie să scotocim în vraful de hârtii cu poeziile nepublicate de Eminescu însuşi (mai trebuie spus că tot ce voia el să publice se publica; cade ipoteza că unele texte au rămas inedite pentru că n-ar fi avut unde să le publice).  Interdicţia a fost încălcată, fără ezitare, imediat după moartea lui, şi a tot fost încălcată, în repetate rânduri, până în ziua de azi. Avem totuşi o scuză. Eminescu are o valoare ieşită din comun şi nu ne putem abţine să-i cercetăm arhiva. Ne interesează tot ceea ce e legat de el, chiar şi o însemnare făcută pe un carnet de ziarist de pe vremea când era acreditat din partea ziarului „Timpul” la Parlamentul României, sau o adresă notată pe programul de la un spectacol de teatru. Cum să nu ne mai intereseze poeziile sale rămase nepublicate?”;

Marius Chivu, în „Dilema veche” nr. 785 din 2019, publică un interviu cu Mircea Cărtărescu. Reţinem câteva idei: 1. „Nimeni nu e preţuit la fel în toate spaţiile culturale”; 2. „Nu e acelaşi lucru să fii un autor american sau spaniol şi unul român: în primele cazuri ai o audienţă virtuală de sute de milioane de oameni. Nu ai nevoie de traducător. Ai agenţii literare gata să te preia şi să te impună”; 3. „Cu măruntele mele şanse de ins venit de nicăieri, cred că am ajuns destul de departe până acum”; 4. „Tot în „Solenoid” îmi pun speranţele şi pentru restul ariilor culturale”; 5. „Nu vreau, de fapt, să-mi cresc liniştit nepoţii. Eu vreau să scriu, asta e viaţa mea. Îmi place să scriu, îmi iau toată stima de sine din asta, oricâtă suferinţă mi-ar aduce. M-aş simţi ultimul jerk dac-aş abandona. Poate n-am să mai scriu la fel de bine, dar măcar am să-ncerc, atâta vreme cât voi mai fi în stare”, 6. „Dilemele ne feresc să credem că deţinem tot adevărul, ne feresc să devenim ideologi, dar ne şi adâncesc în relativizări inacceptabile. Cred că e un timp pentru dileme şi un timp pentru acţiune”; 7. „Mie, cel puţin, mi-e ruşine să stau deoparte. Iată unde nu mai am dileme, ci certitudini: sunt pro-european, doresc un adevărat stat de drept, o Justiţie liberă, drepturi civice pentru toţi, echitate socială. Detest discriminările de orice fel. M-am definit întotdeauna ca un om de centru, echilibrat, umanist”; 8. „În panteonul meu ideologic am şi valori de stânga – compasiunea sinceră pentru cei defavorizaţi, spre exemplu -, şi de dreapta: admiraţia pentru elite în toate domeniile.  Nu cred că e o contradicţie între ele, ci o completare reciprocă”;

Citeste mai mult

Eveniment

Apă cu porția în Ajunul Crăciunului la Dorohoi. Va fi întreruptă pe timp de noapte între 22:00-06:00

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a anunțat că începând cu data de 22 decembrie 2024, până  la data de 24 decembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe timp de noapte, în intervalul orar 22:00-06:00, din cauza consumului ridicat înregistrat în ultimele zile, către consumatorii situați în zona medie și de înaltă a municipiul Dorohoi, respectiv către zona de case  și localitățile limitrofe (Broscăuți și  Șendriceni).

Decizia a fost luată din motive ce țin de eficientizarea operării sistemului de alimentare cu apă, respectiv din cauza capacității limitate a conductelor de transport, pentru menținerea unor valori minime necesare ale parametrilor hidraulici (nivelul apei în rezervoare, presiuni) ai sistemului de alimentare cu apă Leorda-Dorohoi.

În vederea eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectați să-și creeze minime rezerve de apă pentru perioada de întrerupere.

“Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente!”, a transmis Nova Apaserv S.A. Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape au căzut de acord: Crin Antonescu, candidatul favorit al coaliției PSD-PNL-UDMR pentru alegerile prezidențiale

Publicat

Publicitate

Fostul președinte al Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, a fost ales ca opțiune comună de către liderii coaliției PSD-PNL-UDMR pentru a candida la alegerile prezidențiale, conform președintelui PSD, Marcel Ciolacu, citat de Antena 3 CNN.

Fost lider al PNL, Crin Antonescu s-a retras în ultimii ani din prim-planul scenei politice.Crin Antonescu a revenit în viaţa publică înainte de alegerile prezidențiale din acest an. În 2017, el declarat că nu se mai întoarce în politică „nici dacă învie Brătianu”, potrivit Agerpres.

Un mai târziu, fostul preşedinte al liberalilor a anunţat că şi-a depus documentele pentru a intra pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare din 2019.

Crin Antonescu a participat sâmbătă, 21 decembrie, la o parte din discuțiile din coaliție, de la Guvern și a acceptat candidatura, susțin sursele Antena 3 CNN.

Cel mai probabil, Marcel Ciolacu va fi premier și, spun sursele politice, există acordul ca, dacă Crin Antonescu va câștiga prezidențialele, acesta să nu ceară schimbarea lui.

Președinta USR, Elena Lasconi, susține că fostul lider al PNL Crin Antonescu poate fi o variantă bună pentru a candida la alegerile prezidenţiale, dacă „se fac măsurători și are potențial de creștere”.

Publicitate

În același timp, liderii PNL, reuniți duminică în ședința Biroului Politic Național, au aprobat formarea coaliției guvernamentale cu PSD și UDMR, precum și premier de la PSD. Conducerea PNL a aprobat și programul de guvernare.

„Am primit un mandat să închidem negocierile în așa fel ca premierul să fie propus de PSD, iar ministerele să revină conform ponderii fiecărui partid. Programul de guvernare se va închide în totalitate în această după-amiază, la fel și ministerele. Urmează ca diseară să avem un BPN care să valideze tot pachetul.

Al doilea mandat a fost pentru susținerea unui candidat comun la prezidențiale”, a declarat Ilie Bolojan.

Potrivit surselor G4media, liberalii au votat o rezoluție pentru organizarea alegerilor prezidențiale în luna martie. Decizia finală va fi luată însă de guvernul de coaliție.

Președintele Klaus Iohannis i-a invitat duminică la consultări pe preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, de la ora 12:00 vor avea loc discuţiile cu Partidul Social Democrat (PSD); Partidul Naţional Liberal (PNL); Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Citeste mai mult

Cultura

VIDEO: Mii de oameni la PARADA Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” de la Botoșani

Publicat

Publicitate

Mii de botoșăneni au participat astăzi la Botoșani la parada tradițiilor populare de la cea de-a XLIX-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”.

Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani, evenimentul a fost dedicat păstrării și promovării tradițiilor de iarnă de la Botoșani, iar sutele de participanți s-au bucurat de costumele și tradițiile populare din zona noastră.

Parada s-a desfășurat pe ruta Primăria Municipiului Botoșani – Str. Cuza Vodă – Casa Sindicatelor – Liceul „A.T. Laurian” – Podul de Piatră – Calea Națională – Direcția Muncii – Hotel Rapsodia – Str. Cuza Vodă, iar cele 36 de formații cu peste 1200 de participanți s-au bucurat de o primire incredibil de frumoasă.

Iată și câteva imagini de la această paradă extraordinară:

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending