Connect with us
Publicitate

Eveniment

OPINII: Cătălin Silegeanu: „Unirea Principatelor Române din anul 1859 este începutul construcției României moderne”

Publicat

Publicitate

Unirea Principatelor Române din anul 1859 este începutul construcției României moderne.

La multi ani, România! La multi ani, dragi români!

Astăzi, 24 ianuarie, sărbătorim 163 de ani de la Mica Unire! Eveniment ce a contribuit considerabil la înfăptuirea statului național unitar român!

Această zi, cu o deosebită însemnătate pentru istoria poporului nostru este cunoscută în popor și sub numele de Mica Unire și marchează faptul că la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, a fost ales şi domn al Munteniei.

Scopul comun al  românilor, de unire într-un singur stat, a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Marea Unire, a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

După 163 de ani sărbătorim libertatea și unitatea noastră ca și stat, merite și laude atribuite strămoșilor noștri care, au reușit să realizeze acțiuni demne și de apreciat, pentru a rămâne in istoria poporului român. Acum, în schimb ce avem de la clasa politică contemporană?Aceeași luptă ca odinioară, dar din păcate doar pentru interesele personale ale oamenilor politici, nimic benefic pentru popor. Românii sunt sacrificați în fiecare zi de măsurile luate de guvernanții noștri care ne-au demonstrat incapacitatea lor și și-au manifestat prin măsurile luate pentru popor, caracterele lor perfide mai ales acum în perioada în care trăim, de când s-a declanșat  starea de pandemie în țara noastră.

Publicitate

Din păcate, dragi români, dragi botoșăneni, conducătorii României de azi, nu construiesc nimic, ci dezbină tot ceea ce strămoșii noștri au realizat, ne dezbină pe noi din punct de vedere relațional, ne dezbină de educație și de ce e normal și decent. Dulce Românie, ce ti-aș putea dori eu ție? Să ai un popor unit ca  acum 163 de ani, dar și politicieni care să lupte pentru interesele cetatenilor și cel mai important e să aibă curajul și bărbăția strămoșilor noștri, care luau singuri decizii pentru țară, nu ca acum când soarta noastră e decisă de străini.

Stimați conducători ai României, învățați din trecut și puneți în practică în prezent și viitor. Învățați din istoria acestei tari de la mai marii conducători care au iubit tara și au depus toate eforturile pentru  ceea ce suntem noi astăzi!

Cătălin Silegeanu

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Românii ar putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză. Ambasadorul României din SUA a făcut un anunț important

Publicat

Publicitate

Mulți români își doresc să călătorească în Statele Unite ale Americii, dar viza nu este ușor de obținut, de cele mai multe ori. Cu toate acestea, ambasadorul României din SUA a făcut un anunț important în ceea ce privește vizele, scrie playtech.ro.

Când vor putea călători românii în SUA fără viză

Românii nu pot călători în Statele Unite ale Americii decât dacă obțin viza, iar pentru aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții. Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a precizat că ar putea fi eliminate vizele.

Într-un interviu acordat pentru Antena 3, acesta a precizat că ridicarea vizelor pentru români ar putea deveni o realitate început de anul viitor, atunci când România ar putea fi introdusă în programul „Visa Waiver”.

„Vreau să-i încurajez pe români să aplice în număr cât mai mare, pe cei care au avut o viză americană și care expiră în curând să aplice din nou, pentru că beneficiază de această facilitate de a nu mai merge la interviu”, a precizat Andrei Muraru.

Mai multe investiții în România și un număr mai mare de turiști
Ambasadorul României în SUA a precizat că acest pas important poate fi unul care va avea un impact major asupra țării noastre.

În primul rând, mai mulți oameni de afaceri ar fi interesați să investească în România. De asemenea, un număr mult mai mare de turiști ar putea să ne viziteze țara.

Publicitate

„Mai mulți oameni de afaceri care să ajungă în România, mai mulți turiști care să ajungă în România și ar fi o nesperată șansă pentru profilul României în regiune”, a adăugat ambasadorul.
Totodată, Andrei Muraru a precizat că o companie aeriană a anunțat introducerea unui zbor direct între România și Statele Unite ale Americii, începând din luna iunie.

„Sunt convins că dacă la finalul lunii septembrie vom avea o veste bună, în următoarele luni vor veni și alte companii aeriene și vom avea o creștere semnificativă a numărului de turiști și a investițiilor americane, precum și a comerțului bilateral”, a mai spus acesta.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Lege pentru românii cu studii superioare: Procedura de recunoaștere a diplomelor a fost simplificată

Publicat

Publicitate

Românii care au studiat în străinătate primesc vești bune. Un nou document, publicat pe 16 iulie în Monitorul Oficial, aduce modificări importante în ceea ce privește recunoașterea și echivalarea diplomelor de studii superioare, relatează playtech.ro.

Simplificarea procesului de echivalare a studiilor
Noul Ordin al Ministerului Educației, nr. 5.508/2023, introduce modificări esențiale în metodologia de recunoaștere și echivalare a diplomelor de studii superioare, facilitând astfel procesul de angajare în România pentru cei care au studiat în străinătate. Până acum, românii care obțineau diplome de studii în afara țării întâmpinau numeroase dificultăți în recunoașterea acestora.

Noile reglementări se aplică atât diplomelor de studii de scurtă durată, cât și celor postuniversitare, acoperind o gamă largă de specializări și niveluri de educație. Ordinul stipulează clar categoriile de persoane care pot beneficia de aceste facilități: cetățenii români, cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și cetățenii terți cu statut de rezident permanent în România. De asemenea, sunt incluși și cei care beneficiază de statut de protecție internațională în România.

Pașii necesari pentru recunoașterea diplomelor
Pentru a obține recunoașterea sau echivalarea diplomelor, solicitanții trebuie să depună documentația necesară la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED). Aceasta poate fi transmisă prin poștă, online sau depusă fizic la sediul Ministerului Educației.

upă depunerea documentației, CNRED va analiza dosarele și, dacă totul este în ordine, va elibera documentul de recunoaștere sau echivalare a studiilor. Termenul obișnuit pentru analizarea documentelor este de maxim 30 de zile, dar acesta poate fi prelungit în cazuri justificate. În astfel de situații, solicitantul va fi notificat în prealabil.

Excepții de la recunoașterea diplomelor
Cu toate că noul cadru legal recunoaște majoritatea diplomelor obținute în străinătate, există anumite excepții. Cetățenii europeni pot solicita echivalarea diplomelor obținute în afara UE, cu excepția celor care atestă următoarele profesii: farmacist, moașă, medic veterinar, doctor medic specialist, stomatolog, asistent medical generalist și arhitect cu drept de semnătură.

Publicitate

Aceste măsuri vin ca un răspuns la solicitările numeroșilor români care au studiat în străinătate și doresc să se întoarcă în țară pentru a-și continua cariera. Noul ordin reprezintă un pas important pentru simplificarea procesului de recunoaștere a studiilor și pentru facilitarea integrării acestor absolvenți pe piața muncii din România.

Prin aceste modificări, România își propune să valorifice experiența și cunoștințele acumulate de cetățenii săi în instituțiile de învățământ din întreaga lume, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a țării.

Sursa: playtech.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Patriarhul Daniel, sărbătorit la împlinirea vârstei de 73 de ani. „Mulţumim autorităţilor de stat care ajută constant

Publicat

Publicitate

Patriarhul Daniel a fost felicitat la Palatul Patriarhiei, luni, la împlinirea vârstei de 73 de ani, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi de alţi reprezentanţi ai autorităţilor, în cadrul unui eveniment desfăşura în Sala “Europa Christiana”.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul aniversar a fost moderat de părintele Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal.

Preşedintele Senatului a afirmat că aniversarea Patriarhului Daniel este o zi “a recunoştinţei” şi a “bucuriei pentru noi toţi”.

“Este o zi a bucuriei pentru noi toţi, este o zi a recunoştinţei, aşa cum am putut să vedem şi să auzim astăzi la Te Deum-ul dedicat acestei zile. Şi la rândul meu doresc să folosesc acest prilej pentru a-l felicita pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, pe Părintele Patriarh, pentru truda de zi cu zi, pentru întărirea în credinţă a neamului românesc, pentru slujirea lui Dumnezeu şi pentru tot ceea ce a înfăptuit prin rugăciune şi prin faptă în toţi aceşti ani’, a spus Ciucă.

Prim-ministrul Ciolacu a vorbit despre “energia şi determinarea” Patriarhului Daniel în edificarea Catedralei Naţionale.

“Energia şi determinarea Preafericirii Voastre actualizează permanent năzuinţe de veacuri ale poporului român. Poate cel mai important proiect este acela al construirii Catedralei Naţionale sau Catedralei Neamului, un vis de peste 140 de ani, care se înfăptuieşte astăzi sub ochii noştri, simbolizând viziunea şi devotamentul Preafericirii Voastre pentru unitatea şi identitatea spirituală a poporului român. Sfinţirea acesteia în anul 2025, cu ocazia centenarului Patriarhiei Române, va fi un moment de mare bucurie şi împlinire pentru întreaga comunitate ortodoxă şi pentru toţi românii”, a afirmat Ciolacu.

Publicitate

Secretarul de stat pentru Culte din cadrul Guvernului, Ciprian Olinici, a amintit de eforturile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel oglindite în prestigiul actual al Bisericii Ortodoxe Române.

“Prestigiul actual al Bisericii nu ar fi fost posibil în absenţa implicării şi activităţii Patriarhului ei. Echilibrul şi înţelepciunea Preafericirii Voastre, realismul şi pragmatismul hrănite de seva creştinismului viu, fidelitatea faţă de Scriptură şi de tradiţia patristic-filocalică mereu actuală prin traducerea ei în termenii gândirii prezentului, rafinamentul teologic şi adecvat la realitate ridică Biserica Ortodoxă Română la demnitatea de reper în cultivarea eredităţii şi identităţii creştine a Europei actuale”, a spus Ciprian Olinici.

Patriarhul Daniel a mulţumit celor prezenţi şi a subliniat rolul Bisericii în societate şi importanţa formatoare a orei de religie în şcoli.

Publicitate

“În mod deosebit mulţumim autorităţilor de stat care ajută constant şi consistent Biserica la diferite niveluri, atât naţional, cât şi regional, judeţean sau local. Această cooperare, care nu este totdeauna scoasă suficient în evidenţă, este bazată pe convingerea că fiecare dintre noi, numai împreună cu alţii, poate ajuta în mod eficient poporul român în această perioadă. (…) Copiii de la şcoală, mai ales cei care au beneficiat de ora de religie, au o bucurie deosebită de a participa, în fiecare an, tot mai mulţi, la Olimpiada de religie, pentru că Religia este deosebită de celelalte discipline din şcoală, dând o viziune pentru viaţă, mai ales prin faptul că fiecare tânăr învaţă că este iubit de Dumnezeu”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a explicat şi faptul că roadele cooperării dintre Biserică şi stat se văd în bisericile noi construite, în bisericile monument istoric restaurate şi în cooperarea dintre familie, biserică şi şcoală.

La finalul evenimentului, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Administraţiei eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor i-au oferit Patriarhului un frumos aranjament floral.

În cadrul manifestării au transmis, de asemenea, mesaje de apreciere Alfred-Robert Simonis – preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Marian Enache – preşedintele Curţii Constituţionale a României, Corina Alina Corbu – preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Mihai Busuioc – preşedintele Curţii de Conturi a României, acad. Ioan Aurel Pop – preşedintele Academiei Române, prof. Marian Preda – rectorul Universităţii din Bucureşti. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Admitere liceu 2024: Repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie

Publicat

Publicitate

Admitere liceu 2024: repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie. Repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a care au susținut examenul de evaluare națională va avea loc miercuri, 24 iulie. Dosarele de înscriere se vor putea depune începând de joi, 25 iulie, până marți, 30 iulie, în funcție de programul de lucru anunțat de fiecare liceu în parte.

Fișele cu opțiunile pentru admiterea la liceu 2024 mai pot fi completate până luni, 22 iulie, prevede calendarul dedicat, scrie edupedu.ro.

Perioada vineri, 19 iulie – luni, 22 iulie este alocată și elevilor romi și celor cu CES care renunță la locurile repartizate joi, 18 iulie, sau nu au prins loc în etapa specială, pentru a putea participa la repartizarea generală din 24 iulie.

Admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată are loc miercuri, 24 iulie

Admitere liceu 2024: repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie. Repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a care au susținut examenul de evaluare națională va avea loc miercuri, 24 iulie. Dosarele de înscriere se vor putea depune începând de joi, 25 iulie, până marți, 30 iulie, în funcție de programul de lucru anunțat de fiecare liceu în parte.

Publicitate

Fișele cu opțiunile pentru admiterea la liceu 2024 mai pot fi completate până luni, 22 iulie, prevede calendarul dedicat, scrie edupedu.ro.

Perioada vineri, 19 iulie – luni, 22 iulie este alocată și elevilor romi și celor cu CES care renunță la locurile repartizate joi, 18 iulie, sau nu au prins loc în etapa specială, pentru a putea participa la repartizarea generală din 24 iulie.

Admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată are loc miercuri, 24 iulie

Publicitate

Admitere liceu 2024: repartizarea computerizată va avea loc miercuri, 24 iulie. Acte necesare pentru înscrierea la liceu
Înscrierea la liceu a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte:

cererea de înscriere (se descarcă de pe site-ul liceului/se ridică de la Comisia de înscrierea a liceului);
cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere – copie după ambele și te prezinţi la înscriere cu documente în original);
adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională, în original – clasa a VIII-a – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o;
foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale), în original – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o;
fișa medicală, în original – se obține de la școala pe care ai absolvit-o sau de la medicul de familie, care conține și lista vaccinurilor administrate elevului, potrivit mai multor medici consultați de Edupedu.ro.
Elevii cu cerințe educaționale speciale, CES, depun și certificatul de orientare școlară și profesională și elevii romi depun recomandarea de apartenență la etnia romă.

Calendar admitere liceu 2024 – prima etapă

24 iulie 2024 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025
24 iulie 2024 – Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București
25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați
30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere
31 iulie – 2 august 2024 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană / a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată
A doua etapă de admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025, începe pe 2 august, potrivit ordinului de ministru.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending