Connect with us
Publicitate

Actualitate

OPINII Cătălin Silegeanu: Conflictul interminabil dintre Doina Federovici și Valeriu Iftime seamănă cu o ceartă între elevii corigenți

Publicat

Publicitate

Conflictul interminabil dintre Doina Federovici și Valeriu Iftime pe marginea celei mai stringente probleme cu care se confruntă județul Botoșani – furnizarea deficitară a apei și handicapurile operatorului Nova Apaserv – seamănă cu o ceartă între elevii corigenți. Niciunul dintre ei nu și-a făcut temele, nu sunt capabili nici să lucreze la un proiect comun pentru a trece clasa, dar se acuză reciproc și inundă spațiul public cu lamentări pentru ca profesorul, adică electoratul, să acorde o șansă unuia dintre ei.

În cea mai delicată situație se află actuala conducere a Consiliului Județean, care reprezintă tabăra PSD. În patru ani nu s-a mișcat un deget pentru redresarea companiei Nova Apaserv. Nu s-a făcut nimic pentru atragerea experților care ar fi putut elabora o strategie coerentă și proiecte fezabile de dezvoltare a operatorului de apă. Toate plângerile și eșecurile care includeau Nova Apaserv au fost ascunse sub preș și ignorate, până când atenția publicului se îndrepta spre alte situații revoltătoare. Culmea, nici în campania electorală nu a îndrăznit nimeni din PSD să comenteze starea jalnică în care se află Nova Apaserv.

Singurul aspect cu care s-au lăudat managerii unși de PSD este acel compartiment antifraudă, pentru a induce botoșănenilor că hoții sunt unicii responsabili pentru declinul financiar al companiei. Și când directorul anunța pierderi de apă de aproape 70%, cantități rezultate din avarii uriașe, uitate săptămâni la rând, cine era de vină? După mintea lor, probabil Ceașescu, pentru că nu a găsit să cumpere și să îngroape magistrale care să reziste sute de ani. Nu s-a gândit că după el vin turme de incompetenți și leneși care se uită la conducte, se uită la ghiduri de finanțare, se plâng, iar se uită la conducte. Și doar se uită, pentru că nu știu să rezolve nici cu o armată de consultanți plătiți regește din banul public.

Este un adevăr pe care echipa de profesioniști PSD îl recunoaște abia acum, când cere cu disperare soluții din partea unui om fără niciun fel de funcție sau demnitate publică, care nu încasează niciun leu pentru a oferi soluții. PSD ar face bine să ceară soluții de la premierul pe care ni-l bagă pe gât în fiecare zi, să ceară soluții de la tinerii specialiști cu care se mândresc din cale afară, că tare i-a plăcut fiecăruia să devină director sau administrator peste noapte deși învârt doar trei idei în cap. Abia de la acești oameni se cuvine ca, la finalul unui mandat de conducere și putere decizională totală, președintele Doina Federovici să ceară soluții.

Cât despre Valeriu Iftime, este cât se poate de evident că imaginea tehnocratului pregătit să tranșeze orice problemă într-o manieră metodică nu mai bate cu realitatea unui începător depășit. Nu i-a plăcut deloc această etichetare în campania electorală, dar este o realitate pe care nu o mai poate masca sub experiența de antreprenor. Mersul lucrurilor este cu totul altul în administrație decât în mediul privat. A promis mari schimbări, măsuri, planuri și soluții privind Nova Apaserv, pentru că știa că PSD a eșuat total în această direcție și costul electoral s-a revărsat în bazinul PNL. Pus în fața faptului împlinit pe nepregătite, se pare că Valeriu Iftime este la fel de om ca toți ceilalți și nicidecum vreun geniu fantastic, pentru că evită să prezinte strategia pe care ar implementa-o începând cu luna octombrie. Se străduiește și el cu niște consultanți, la fel cum s-au strofocat PSD-iștii în ultimii patru ani.

Totuși, nu poate fi trecut cu vederea un aspect esențial, care poate fi cheia de interpretare a acestui circ politic care pe botoșăneni îi costă enorm. Să nu uităm că prin consiliile de administrație succedate la vârful Nova Apaserv s-au perindat și directori PNL, și directori PSD.

Publicitate

Ambele partide au căpușit această societate și au creat haos intern, exact așa cum viermii parazitează ugerul unei bovine pline de lapte. Laptele s-a stricat și viermii se mănâncă între ei. Asta este clasa lor politică.

Cătălin Silegeanu – PRIM-VICEPREȘEDINTE AUR BOTOȘANI

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Statul se împrumută de la populație. Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de 7%

Publicat

Publicitate

Statul se împrumută de la populație: Ministerul Finanțelor lansează, luni, o nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Acestea vor putea fi cumpărate până la finalul acestei luni, scrie alba24.ro.

Este un instrument prin care statul, practic, se împrumută de la populație pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța datoria publică, iar în schimb acordă dobânzi avantajoase, sigure și care nu se impozitează.

Aceste dobânzi sunt de 5,85% pentru maturitatea la un an, 6,6% pe an pentru titluri cu scadența la 3 ani și 7% anual pentru cea la 5 ani.

De la începutul acestui an, Tezaur a derulat 10 emisiuni la care au participat peste 240.000 de persoane, care au investit astfel mai bine de 12 miliarde de lei.

Titlurile pot fi procurate online de persoanele fizice care sunt înregistrate în spațiul privat virtual, la sediul Trezoreriei Statului sau la oficiile poștale.

Pe site-ul ministerului mfinanțe.ro este publicat un ghid practic pentru cei care vor să economisească prin intermediul programului Tezaur, transmite Rador.

Publicitate

Timp de încă o săptămână, până pe 11 octombrie, se mai derulează și emisiunea de titluri de stat Fidelis, care oferă dobânzi tot de până la 7% pentru titlurile în lei și de până la 5% pentru cele în euro.

Statul se împrumută de la populație: Cum?

Statul are mai multe modalități de a se împrumuta de la populație, oferind diferite tipuri de instrumente financiare care permit cetățenilor să investească și să primească dobânzi în schimb.

Publicitate

Obligațiuni de stat: Acestea sunt titluri de valoare emise de stat, prin care acesta se împrumută de la cetățeni pentru o perioadă definită, în schimbul unei dobânzi.

Populația poate achiziționa aceste obligațiuni, iar la finalul perioadei, statul rambursează suma investită, plus dobânda acumulată.

Certificate de trezorerie: Sunt emise pe termen scurt (de obicei, sub un an) și oferă o dobândă mai mică decât obligațiunile, dar sunt preferate de cei care doresc să investească pe termen scurt.

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime: „Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța”

Publicat

Publicitate

Valeriu Iftime, președintele ales al Consiliului Județean Botoșani, a folosit prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației pentru a dat asigurări, încă o dată, că va sprijini toți elevii în mod egal, se va asigura că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos, pentru că tinerii noștri merită educație de calitate.

„Avem copii extrem de talentați, care vor să își valorifice potențialul, care au dorință de muncă, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse.

Astăzi, de Ziua Mondială a Educației, am participat la un eveniment care ne-a amintit încă o dată că nu se poate construi nimic fără educație. Am avut ocazia să vorbim așa cum se cuvine despre sistemul de învățământ, despre recunoștința infinită pe care trebuie să o arătăm dascălilor din județ și despre condițiile în care am vrea să învețe toți elevii din Botoșani.

Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos. Pentru că tinerii noștri merită educație de calitate!”, a declarat Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: A doua mobilitate din proiectul „Different but equal” la Școala Gimnazială Nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești

Publicat

Publicitate

În perioada 23 – 27 septembrie, patru elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tudor Vladimirescu- Albești, însoțiți de cadrele didactice, prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Solcan Iuliana, au participat la a doua mobilitate din proiectul Erasmus+, aceasta având loc în Macedonia de Nord, la școala OOU Petar Pop Arsov.

Cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului a reunit cele patru școli partenere, cadre didactice din echipa de implementare din fiecare școală, dar și câte patru elevi din fiecare unitate școlară parteneră. Pe parcursul celor cinci zile, profesorii și elevii au participat la activități precum:

  • Jocuri interactice de „spargere a gheții” (activitate cu elevii);
  • Workshop – prezentarea fiecărei școli; prezentarea fiecărui membru al echipei;
  • Workshopuri cu jocuri tradiționale ale fiecărei țări partenere;
  • Workshopuri – hobby-urile elevilor din generația Z;
  • Vizite culturale: Canionul Matka, Centru orașului Skopje; vechiul bazar; Casa Memorială a Maicii Teresa; muntele Vodno; Crucea Mileniului; Muzeul Luptei pentru Independență; Fortress Kale;
  • Workshop: prezentarea istoriei și culturii fiecărei țări partenere;
  • Plantarea „copacului prieteniei”, simbol al proiectului Erasmus „Different but equal”, însemnând vitalitate și trăinicie.

Proiectul Erasmus +, „Different but equal”, cu durata de 16 luni, are ca scop dezvoltarea competențelor în domeniul incluziunii, atât ale profesorilor, cât și ale elevilor, promovarea egalității de șanse, implementarea educației nonformale, promovarea cooperării și a schimbului de bune practici cu partenerii din țările europene (Școala Gimnazială nr. 2 Tudor Vladimirescu – Albești – România – unitatea școlară coordonatoare; Turcia – Canakkale Provincial National Education Directorate; Bulgaria – OU “Sv. sv. Kiril i Metodiy“ și Macedonia de Nord – OOU Petar Pop Arsov).

Citeste mai mult

Eveniment

Diana Șoșoacă, exclusă din cursa prezidențială! Ce se întâmplă cu ceilalți candidați

Publicat

Publicitate

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a fost amânat, iar candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă definitiv, scrie Adevărul.

Judecătorii Curții Constituționale au dat o decizie surprinzătoare sâmbătă după-amiază, în cadrul ședinței privind contestațiile pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Ei au avut de analizat contestații cu privire la candidaturile la alegerile prezidențiale 2024 ale  următorilor politicieni: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă

CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central și a exclus-o pe Diana Iovanovici-Șoșoacă, reprezentanta SOS România, din cursa pentru Palatul Cotroceni. Aceasta nu mai are nicio cale de atac, fiind scoasă definitiv din competiție, relatează G4Media.

În aceeași ședință, judecătorii au respins contestațiile referitoare la candidaturile premierului Nicolae Ciucă și ale lui Kelemen Hunor, menținându-le pe acestea valabile.

De asemenea, candidatura lui Miron Cozma a fost definitiv respinsă, în timp ce votul pentru Mircea Geoană a fost amânat pentru 21 octombrie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending