Connect with us
Publicitate

Actualitate

ONLINE: Botoșănenii vor putea achiziționa un SINGUR bilet feroviar pentru mai mulți operatori

Publicat

Publicitate

Cei care călătoresc cu trenul vor putea achiziționa în curând un singur bilet pentru mai mulți operatori. În mai puțin de o lună va fi lansat sistemul informatic de emitere a biletelor feroviare integrate, a transmis preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Ştefan Roşeanu, citat de alba24.ro.

Călătorii vor putea să intre pe un site, la Mersul trenurilor. De acolo îşi vor putea cumpăra un bilet pentru mai mulţi operatori de transport.

„Exemplul cel mai clasic pe care îl am este Bârlad-Zărneşti. De la Bârlad la Zărneşti nu poţi să mai mergi astăzi doar cu CFR Călători. Ai cel puţin doi operatori: CFR Călători şi Regio Călători. În unele situaţii poţi să mai şi un al treilea, Transferoviar – şi exemplele acestea pot să continue.

Publicitate

Ca să mergi la Târnăveni, de asemenea, nu poţi să mergi doar cu CFR Călători sau doar cu Regio Călători care deserveşte Blaj-Târnăveni. Este o problemă astăzi să ştii cu ce operator sau ce operator este pe linia respectivă. Să te duci pe site-ul lui, o chestie care este total anapoda. (…)

Acest lucru îl finalizăm în aceste zile, cu colegii noştri de la Informatică Feroviară. Îl vom lansa în faza de test luna aceasta şi de luna viitoare va fi sigur funcţional. Să poţi să cumperi un bilet pentru mai mulţi operatori sau pentru unul singur, în funcţie de ce ofertă ai pe ruta respectivă”, a explicat Roşeanu, la Forumul de Infrastructură, Transporturi şi Logistică, ediţia a II-a, organizat de Club Antreprenor.

Autoritățile vor cumpăra trenuri moderne, electrice – așa numitele rame

În ceea ce priveşte investiţiile, şeful ARF a precizat că vor fi cumpărate trenuri moderne, aşa numitele rame.

Publicitate

„Seamănă cu ramele de metrou, sunt bidirecţionale. Toate sunt electrice. Strategia pe care noi o avem în corelare cu strategia europeană este de a încuraja doar vehiculele nepoluante, pentru că vehiculul feroviar are o durată de viaţă de peste 30 de ani şi, atunci, dacă am cumpăra un vehicul Diesel, înseamnă că noi, ca ţară, şi ca instituţie publică, am contribui la ratarea ţintei din 2050 impusă de Uniunea Europeană”, a mai spus Ştefan Roşeanu.

Când ar putea primul test al unui tren electric de călători

Șeful ARF a spus că în noiembrie-decembrie ar putea avea loc primul test al unui astfel de tren.

„În acest moment avem un contract – şi colegii mei sunt la fabrică în Polonia pentru a supraveghea stadiul producţiei primului tren care trebuie să vină în această vară în teste pentru introducerea pe reţeaua feroviară. Dacă lucrurile rămân în continuare în grafic, aşa cum este promis, în iarnă, în noiembrie-decembrie, avem primul test pentru introducerea în circulaţia comercială”, a menţionat preşedintele ARF.

Publicitate

Potrivit acestuia, sunt în evaluare, în acelaşi timp, încă 62 de trenuri.

„Trenurile care vin sunt trenuri de lung parcurs şi pentru zona Moldovei. Trenurile vor merge la Bucureşti – Suceava, Bucureşti – Iaşi, Suceava – Constanţa şi aşa mai departe, inclusiv Iaşi, Cluj, Timişoara se va moderniza prin introducerea unor astfel de trenuri”, a adăugat Ştefan Roşeanu.

De asemenea, vor fi achiziţionate încă 20 de trenuri.

Publicitate

„Suntem în faza de depunere a ofertelor. Peste vreo 15 zile avem depunerea ofertelor. O parte din aceste trenuri vor fi folosite pentru a reintroduce servicii directe Suceava, pe linii electrificate, prin Tecuci la Galaţi, Constanţa, deci, să evităm legăturile clasice prin Bucureşti. Încercăm să construim alte legături care să unească marile oraşe ale ţării şi direct, nu doar prin deservire concentrică pe Bucureşti”, a susţinut acesta.

Trenurile pe hidrogen, greu de achiziționat

El a mai făcut referire la „un proiect pilot foarte important”, respectiv trenurile pe hidrogen. Însă, pentru achiziţia acestui tip de trenuri nu au fost depuse oferte, „la prima încercare”.

„Este un prim proiect concret al României de a investi în această nouă tehnologie în domeniul transporturilor. În acest context, Guvernul României a mobilizat, alături de Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, să lucrăm la actualizarea legislaţiei, pentru că astăzi legislaţia pentru a construi şi a opera o staţie de alimentare pe hidrogen nu este total pusă la punct. Vom relansa licitaţia cât de repede şi trenurile vor fi folosite pentru a creşte calitatea serviciilor. Cu excepţia motorului pe hidrogen, este un teren modern, aşa ca oricare alt tren”, a mai spus Roşeanu.

Pe zona de călători, anul 2022 se încheie cu peste 10% creştere a traficului, comparativ cu anul anterior. Se observă astfel un trend de întoarcere a oamenilor către calea ferată.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un băiețel din Dersca a plecat de acasă la amiază și nu s-a mai întors. Dacă îl vedeți sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat în această seară că efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca, care astăzi, în jurul orei 14:00, a părăsit domiciliul iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Ailoaie Vlăduț Gabriel se deplasa cu o bicicletă de celulare gri și are următoarele semnalmente: 1,60 m înălțime 45 de kg, păr brunet ochi albaștri.

La momentul plecării purta pantaloni și hanorac de culoare neagră, tricou alb. De asemenea, purta un ghiozdan pe spate.

Publicitate

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Copilă de 13 ani din Draxini, de negăsit. A plecat dimineață la școală și nimeni nu mai știe nimic de ea

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni, care astăzi, în jurul orei 7:00, a părăsit domiciliul pentru a se deplasa la școală, însă până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

BEJUJȘCĂ MARIA SABINA are următoarele semnalmente: 1,50 m înălțime 45 de kg, păr lung, șaten închis, poartă aparat dentar.

La momentul plecării purta pantaloni și bluză de culoare neagră, adidași albi.

Publicitate

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Tânăr din Botoșani cu permisul suspendat, suprins cu 104 km/h în Dărmănești, la volanul unui Q7 înmatriculat în Anglia

Publicat

Publicitate

Un autoturism Audi Q7 alb, înmatriculat în Marea Britanie și cu volan pe partea dreaptă, a fost filmat și înregistrat  la data de 19 mai 2024, la ora 10:15, de polițiștii Serviciului Rutier Suceava, cu pistolul radar Trucam, circulând cu 104 km/h în localitate, în comuna Dărmănești, pe DN2, în direcția Suceava către Rădăuți.

La volan a fost identificat Alexandru R., de 29 de ani, din comuna Cândești, județul Botoșani.

Conducătorul auto a prezentat poliției un permis de conducere britanic, iar verificările în aplicația E-DAC au arătat că dreptul său de a conduce era suspendat și nu avea permisiunea de a conduce pe drumurile publice, fiind cercetat penal pentru o altă infracțiune rutieră. Testul cu aparatul etilotest a avut rezultat negativ.

Publicitate

De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru că circula cu 104 km/h în localitate.

“A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată””, a transmis IJP Suceava.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Supermarketurile, OBLIGATE să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu

Publicat

Publicitate

Hypermarketurile și supermarketurile sunt obligate să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu.

Mai precis, potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, magazinele trebuie să preia manual ambalajele și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă, relatează alba24.ro.

Comercianții înregistrați în sistemul de garanție-returnare (SGR) sunt obligați să accepte ambalajele returnate de consumatori, chiar dacă aparatele de colectare a ambalajelor (RVM) sunt defecte.

Publicitate

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere consumatorilor posibilitatea să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției.

Asta indiferent dacă aparatul este sau nu funcțional.

  • Magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României” – HG 1.074/2021.

”Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.

Publicitate

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor.

E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, citat de bugetul.ro.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending