Connect with us

Actualitate

Oglinda sufletului: Femeile care fac şi vând ornamente festive pentru a ajuta o grădiniţă socială de la Botoșani

Publicat

Mamele copiilor care au beneficiat de serviciile unei grădiniţe sociale, vor să dea înapoi o parte din binele primit, relatează adevărul.ro. De trei ani, fac şi vând decoraţiuni de Crăciun. Banii obţinuţi sunt oferiţi grădiniţei, tocmai pentru a continua misiunea umanitară şi să ajute şi alte familii nevoiaşe.

„Il Girotondo„ este o grădiniţă socială, din municipiul Botoşani, care oferă sprijin mai ales copiilor din familiile nevoiaşe. În plus, are şi un compartiment specializat în terapie, gratuită, pentru micuţii cu dizabilităţi, proveniţi tot din familii care nu-şi permit financiar tratamentul.

Grădiniţa şi toate serviciile gratuite oferite copiilor, inclusiv masă caldă, este finanţată din donaţii provenite mai ales din Italia dar şi la oameni de afaceri locali.

De aproximativ trei ani, cinci mame ale copiilor care au beneficiat fie de terapie, fie de un loc la grădiniţă, s-au gândit să întoarcă binele primit. Având în vedere că pandemia a pus probleme financiare grădiniţei, numărul donaţiilor fiind mai redus, acestea au început să confecţioneze şi să vândă ornamente de sărbători.

Banii obţinuţi sunt donaţi grădiniţei tocmai pentru a putea rezista şi ajutat în continuare şi alţi copii din familii nevoiaşe. ”Este o modalitate de a întoarce binele primit.”, a precizat Andreea, una dintre mamele implicate pentru adevărul.ro.

„Dăruieşte un zâmbet„, o răsplată a binelui făcut

Roxana Vârlan este o botoşăneancă care de trei ani îşi aduce copilul la terapie gratuită în cadrul grădiniţei „Il Girotondo”, coordonată de asociaţia cu acelaşi nume. La scurt timp după ce a început şedinţele de terapie, botoşăneanca s-a gândit că ar fi potrivit şi onorabil să găsească o metodă de a întoarce cumva binele făcut ei şi copilului de asociaţie. Şi asta în condiţiile în care orele de terapie, pentru copii cu dizabilităţi, sunt foarte scumpe.

„Eu sunt mamă de copil special. Băieţelul meu beneficiază de terapie aici, de trei ani. Când am văzut că este un mic atelier la grădiniţă, atunci m-am gândit că pot  să dăruiesc şi eu ceva unităţii. Aşa gândesc eu că este ceva normal”, spune Roxana Vârlan pentru aceeași sursă.

Aşa s-a născut proiectul „Dăruieşte un zâmbet”. Roxana Vârlan a strâns încă patru mame, ai căror copii beneficiau de serviciile grădiniţei şi s-a gândit să facă ornamente şi tot felul de decoraţiuni pentru sărbători. În special de Crăciun dar şi de 8 martie sau Paşte. Toate ornamentele urmau să fie vândute iar banii donaţi grădiniţei, ca un sprijin financiar. Şi asta în condiţiile în care fondurile din donaţii au scăzut drastic, din cauza pandemiei.

„Din cauza pandemiei, din păcate bugetul asociaţiei Girotondo din Botoşani a avut mult de suferit. Campania de strângere de fonduri „Dăruieşte un zâmbet”. a luat naştere la iniţiativa unei mămici, care a venit la noi cu nişte idei, pentru a putea suplimenta veniturile. Toate mămicile voluntare sunt cu contract de voluntariat, în baza legii voluntariatului. Este un sprijin reciproc, să putem ajuta cât mai mult”, spune Daniela Honciuc, asistent social în cadrul asociaţiei.

Sute de decoraţiuni confecţionate

Cele cinci mame lucrează voluntar, câteva ore, zilnic. Vin în micul atelier din cadrul grădiniţei şi sub îndrumarea maicilor catolice din Italia care administrează aşezământul, se apucă de treabă. Deşi sunt doar cinci persoane, reuşesc să confecţioneze sute de ornamente spectaculoase, multe dintre acestea împletite cu măiestrie. Au treabă aproape tot anul.

De Crăciun, de Paşte, de 8 martie. Acum au de onorat numeroase comenzi pentru Crăciun, devenind cunoscute mai ales după ce au avut, înainte de pandemie, un stand într-un hipermarket.

„Noi venim în fiecare zi. Facem o mică şedinţă de cafea în care fiecare decide ce face, ne spunem ideile, apoi trecem la treabă. Din banii pe care-i strângem, o parte îi punem pentru materiale, ca să putem merge mai departe, şi restul bănuţilor îi oferim grădiniţei pentru a fi reinvestiţi. Fiecare îşi aduce contribuţia. Nu trebuie să ştii mare lucru, învăţăm împreună, important este să vrei. Până să fie pandemia am vândut într-un hipermarket, am avut un stand”, spune Roxana Vârlan.

Printre cele cinci mame dibace se află şi o botoşăneancă a cărui copil a terminat deja grădiniţa la Il Girotondo. Dar în semn de recunoştinţă pentru ajutorul primit, femeia vine voluntar şi munceşte zilnic pentru a face decoraţiuni şi a ajuta financiar grădiniţa.

„Acum copiii mei sunt la şcoală. Vin fiindcă îmi face plăcere. Dacă financiar nu-mi permit să ajut grădiniţa, măcar pot munci şi pot să-mi aduc aportul. Aici am învăţat să facem bine, să oferim, pentru că şi ele la rândul lor ne-au oferit”, mărturiseşte  Andreea.

Fiindcă decoraţiunile sunt frumoase dar şi bine promovate pe reţelele sociale, mămicile voluntare nu duc lipsă de comenzi. Reuşesc să adune în jur de 3000 de lei, numai de Crăciun, din vânzarea decoraţiunilor. „Oricât de puţin este un pas înainte”, spune Roxana Vârlan.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

CUTREMUR de peste 5 grade pe scara Richter în România. A avut loc la adâncimea de 6.4 kilometri

Publicat

Uu cutremur a zguduit marți seara, în jurul orei 20.26, zona Crișana, Arad, fiind un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 24kilometri E de Arad, 50 kilometri NE de Timisoara, 74 kilometri SE de Bekescsaba, 93 kilometri N de Reșița.

Reprezentanții ISU Arad anunță că sunt două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga.

„Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite. Revenim cu informații”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.

Citeste mai mult

Administratie

Începe construirea noii creșe de la Bucecea. Amplasamentul a fost predat constructorului

Publicat

Liderii administrației publice de la Bucecea au anunțat astăzi că s-a făcut un nou pas pentru construirea noii creșe de la Bucecea.

Anunțul a fost făcut de Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea, care a explicat că a predat amplasamentul constructorului pentru obiectivul “Construire creșă mică” în orașul Bucecea.

Noua investiție va fi realizată cu finanțare europeană prin PNRR de la Compania Națională pentru Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării,  Lucrărilor Publice și Administrației.

Valoarea investiției actualizate este de 5.500.000 lei ( 1.100.000 euro ), clădirea fiind pe model NZEP cu eficientă ridicată energetică ( Pompe de căldură, panouri fotovoltaice, etc), termenul de execuție fiind de 12 luni.

“Constructorul va demara efectiv lucrările de săptămâna viitoare, până atunci începe organizarea de șantier. Construcția va avea o amprenta la sol de aproximativ 1244 mp, și va avea spații de joacă pentru copii atât în interior cât și în exterior, camere pentru îngrijitori, bucătărie, spații recreative, spații de odihnă, spălătorie etc.”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Citeste mai mult

Educație

Se stinge GREVA profesorilor? Zece mii de cadre didactice s-au întors la cursuri. Profesorii din Botoșani, în top 5

Publicat

Peste 10.000 de cadre didactice din România s-au întors la catedră. Potrivit Ministerului Educației, la nivel național, în perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice, relatează alba24.ro.

Situația la nivel național

Potrivit Ministerului Educației, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023, situația la nivel național se prezintă astfel:

În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

Față de datele primite în 31 mai, în 6 iunie se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).

La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice

La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).

Niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.

Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.

Întâlnire între sindicate, părinți și Ministerul Educației

Referitor la întâlnirea desfășurată marți, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale.

De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă, a anunțat ministerul, într-un comunicat.

Citeste mai mult

Administratie

Hlipiceni: Un nou MONUMENT dedicat EROILOR neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial

Publicat

Un nou monument dedicat eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial va fi inaugurat la mijlocul aceste săptămâni în județul Botoșani, mai exact în comuna Hlipiceni, un monument care a fost realizat Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru și autoritățile din România cu sprijinul unui sculptor din Soroca, Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a condus astăzi cea de-a doua ședință de organizare a festivității de dezvelire și sfințire a ”Monumentului dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” din comuna Hlipiceni.

Ceremonialul militar și religios va avea loc joi, 8 iunie 2023, la ora 11:00.

”Monumentul dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” a fost edificat în centrul comunei Hlipiceni, cu rol de obiectiv comemorativ și memorial, prin strădania Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei și cu sprijinul primăriei Hlipiceni, în memoria ostașilor din satul Hlipiceni, care și-au jertfit viața pentru țară și credință, a transmis prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending