Connect with us

Actualitate

Oglinda sufletului: Femeile care fac şi vând ornamente festive pentru a ajuta o grădiniţă socială de la Botoșani

Publicat

Mamele copiilor care au beneficiat de serviciile unei grădiniţe sociale, vor să dea înapoi o parte din binele primit, relatează adevărul.ro. De trei ani, fac şi vând decoraţiuni de Crăciun. Banii obţinuţi sunt oferiţi grădiniţei, tocmai pentru a continua misiunea umanitară şi să ajute şi alte familii nevoiaşe.

„Il Girotondo„ este o grădiniţă socială, din municipiul Botoşani, care oferă sprijin mai ales copiilor din familiile nevoiaşe. În plus, are şi un compartiment specializat în terapie, gratuită, pentru micuţii cu dizabilităţi, proveniţi tot din familii care nu-şi permit financiar tratamentul.

Grădiniţa şi toate serviciile gratuite oferite copiilor, inclusiv masă caldă, este finanţată din donaţii provenite mai ales din Italia dar şi la oameni de afaceri locali.

De aproximativ trei ani, cinci mame ale copiilor care au beneficiat fie de terapie, fie de un loc la grădiniţă, s-au gândit să întoarcă binele primit. Având în vedere că pandemia a pus probleme financiare grădiniţei, numărul donaţiilor fiind mai redus, acestea au început să confecţioneze şi să vândă ornamente de sărbători.

Banii obţinuţi sunt donaţi grădiniţei tocmai pentru a putea rezista şi ajutat în continuare şi alţi copii din familii nevoiaşe. ”Este o modalitate de a întoarce binele primit.”, a precizat Andreea, una dintre mamele implicate pentru adevărul.ro.

„Dăruieşte un zâmbet„, o răsplată a binelui făcut

Roxana Vârlan este o botoşăneancă care de trei ani îşi aduce copilul la terapie gratuită în cadrul grădiniţei „Il Girotondo”, coordonată de asociaţia cu acelaşi nume. La scurt timp după ce a început şedinţele de terapie, botoşăneanca s-a gândit că ar fi potrivit şi onorabil să găsească o metodă de a întoarce cumva binele făcut ei şi copilului de asociaţie. Şi asta în condiţiile în care orele de terapie, pentru copii cu dizabilităţi, sunt foarte scumpe.

„Eu sunt mamă de copil special. Băieţelul meu beneficiază de terapie aici, de trei ani. Când am văzut că este un mic atelier la grădiniţă, atunci m-am gândit că pot  să dăruiesc şi eu ceva unităţii. Aşa gândesc eu că este ceva normal”, spune Roxana Vârlan pentru aceeași sursă.

Aşa s-a născut proiectul „Dăruieşte un zâmbet”. Roxana Vârlan a strâns încă patru mame, ai căror copii beneficiau de serviciile grădiniţei şi s-a gândit să facă ornamente şi tot felul de decoraţiuni pentru sărbători. În special de Crăciun dar şi de 8 martie sau Paşte. Toate ornamentele urmau să fie vândute iar banii donaţi grădiniţei, ca un sprijin financiar. Şi asta în condiţiile în care fondurile din donaţii au scăzut drastic, din cauza pandemiei.

„Din cauza pandemiei, din păcate bugetul asociaţiei Girotondo din Botoşani a avut mult de suferit. Campania de strângere de fonduri „Dăruieşte un zâmbet”. a luat naştere la iniţiativa unei mămici, care a venit la noi cu nişte idei, pentru a putea suplimenta veniturile. Toate mămicile voluntare sunt cu contract de voluntariat, în baza legii voluntariatului. Este un sprijin reciproc, să putem ajuta cât mai mult”, spune Daniela Honciuc, asistent social în cadrul asociaţiei.

Sute de decoraţiuni confecţionate

Cele cinci mame lucrează voluntar, câteva ore, zilnic. Vin în micul atelier din cadrul grădiniţei şi sub îndrumarea maicilor catolice din Italia care administrează aşezământul, se apucă de treabă. Deşi sunt doar cinci persoane, reuşesc să confecţioneze sute de ornamente spectaculoase, multe dintre acestea împletite cu măiestrie. Au treabă aproape tot anul.

De Crăciun, de Paşte, de 8 martie. Acum au de onorat numeroase comenzi pentru Crăciun, devenind cunoscute mai ales după ce au avut, înainte de pandemie, un stand într-un hipermarket.

„Noi venim în fiecare zi. Facem o mică şedinţă de cafea în care fiecare decide ce face, ne spunem ideile, apoi trecem la treabă. Din banii pe care-i strângem, o parte îi punem pentru materiale, ca să putem merge mai departe, şi restul bănuţilor îi oferim grădiniţei pentru a fi reinvestiţi. Fiecare îşi aduce contribuţia. Nu trebuie să ştii mare lucru, învăţăm împreună, important este să vrei. Până să fie pandemia am vândut într-un hipermarket, am avut un stand”, spune Roxana Vârlan.

Printre cele cinci mame dibace se află şi o botoşăneancă a cărui copil a terminat deja grădiniţa la Il Girotondo. Dar în semn de recunoştinţă pentru ajutorul primit, femeia vine voluntar şi munceşte zilnic pentru a face decoraţiuni şi a ajuta financiar grădiniţa.

„Acum copiii mei sunt la şcoală. Vin fiindcă îmi face plăcere. Dacă financiar nu-mi permit să ajut grădiniţa, măcar pot munci şi pot să-mi aduc aportul. Aici am învăţat să facem bine, să oferim, pentru că şi ele la rândul lor ne-au oferit”, mărturiseşte  Andreea.

Fiindcă decoraţiunile sunt frumoase dar şi bine promovate pe reţelele sociale, mămicile voluntare nu duc lipsă de comenzi. Reuşesc să adune în jur de 3000 de lei, numai de Crăciun, din vânzarea decoraţiunilor. „Oricât de puţin este un pas înainte”, spune Roxana Vârlan.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Administratie

VIDEO. Cosmin Andrei despre lucrările de la Teatrul Mihai Eminescu: Avem parte de un constructor foarte serios

Publicat

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că a inspectat astăzi șantierul deschis în urmă cu aproximativ 3 luni de la Teatrul Mihai Eminescu pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora, și dă asigurări că lucrările sunt în grafic.

Întrucât termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023, pentru a se asigura că această dată va fi respectată, constructorii erau la datorie și astăzi în ciuda temperaturilor scăzute și a vremii nefavorabile, desfășurându-și  activitatea cu precădere în interior, a explicat municipalitatea de la Botoșani.

Cosmin Andrei spune lucrările sunt în grafic iar până acum s-a finalizat aproape în totalitate etapa de decapare, atât pe interior cât și pe exterior, în timp ce la etajul al doilea s-au executat lucrările de tencuire și execuție instalație electrică în proporții mari.

De asemenea, cupola exterioară este refăcută în totalitate și pregătită pentru a fi acoperită când vremea va permite, în timp ce instalația electrica de la subsol este făcută în totalitate. De asemenea, se lucrează la restul acoperișului și la refacerea sălii de spectacole, ajunsă într-un grad ridicat de degradare!

“Avem parte de un constructor foarte serios, care astăzi este în grafic cu lucrările, organizând șantierul de așa natură încât vremea să nu reprezinte un factor de stopare a acestora. Vom susține aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, la sfârșitul anului 2023”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Edilul botoșănean a dat asigurări că va depune toate diligențele pentru ca toate plățile să fie efectuate la timp, astfel ca lucrările să se desfășoare fără întreruperi.

Citeste mai mult

Eveniment

“Pirat” auto, blocat în trafic de polițiști la Botoșani: Transporta șapte pasageri și nu avea nici măcar asigurare obligatorie

Publicat

Un pirat auto a fost sancționat pentru transport public neautorizat iar mașina i-a fost blocată în trafic de polițiștii rutieri după ce a fost prins transportând nu mai puțin de șapte pasageri și nici măcar nu avea asigurare obligatorie.

La data de 27 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea pirateriei auto și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație.

Citește și Prins de polițiști: Botoșănean cu permisul ANULAT și 0,73 mg/l alcool pur “la bord”, “zbura” pe șoseaua din Corlăteni

Astfel, în timp ce se aflau pe drumul național D.N. 29 D, în municipiul Botoșani, polițiștii au oprit pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 7 persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

Mai mult decât atât, acesta nu deținea polița de asigurare obligatorie pentru autoturismul pe care îl conducea.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, totodată fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

Citeste mai mult

Eveniment

Prins de polițiști: Botoșănean cu permisul ANULAT și 0,73 mg/l alcool pur “la bord”, “zbura” pe șoseaua din Corlăteni

Publicat

Un botoșănean cu permisul anulat și 0,73 mg/l alcool pur “la bord” care zburda pe șoseaua din Corlăteni a fost prins de polițiștii dorohoieni.

La data de 27 ianaurie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Corlăteni, un autoturism condus de un bărbat, de 58 de ani, din municipiul Botoșani.

Citește și: 240 de autovehicule verificate și peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiștii de la Botoșani în ultimele 24 de ore

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are permisul de conducere anulat, din luna mai 2022.

Totodată, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

240 de autovehicule verificate și peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiștii de la Botoșani în ultimele 24 de ore

Publicat

Peste 100 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii Serviciului Rutier de la Botoșani în urma unor acțiuni desfășurate ieri în județ.

La data de 27 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune, pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au ca principală cauză generatoare nerespectarea limitei legale de viteză.

Citește și: Bărbat din Hilișeu Horia, dus la Penitenciar după o condamnare pentru ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 240 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 43.000 de lei.

Dintre acestea, 64 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.

Totodată, au fost reținute 4 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare, au mai adăugat polițiștii de la Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate