Connect with us

Actualitate

OFICIAL: Gazele naturale s-au scumpit cu aproape 61% în ultimul an, iar cartofii şi uleiul cu peste 25%

Publicat

Publicitate

Gazele naturale, uleiul comestibil, cartofii şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce, comparativ cu luna precedentă, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la transportul aerian, gaze şi energie termică, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

În intervalul ianuarie 2021 – ianuarie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 60,99%, la uleiul comestibil cu 25,76%, la cartofi cu 25,67 şi la combustibili cu 24,45%. La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate şi la ulei, slănină, grăsimi (plus 23,87%) şi mălai (plus 17,02%).

Comparativ cu luna anterioară, făina s-a scumpit în ianuarie 2022 cu 3,15%, produsele de morărit cu 3,08%, mălaiul cu 2,99% şi alte legume şi conserve din legume cu 2,95%. Singurele care s-au ieftinit au fost citricele şi alte fructe meridionale (minus 1,09%). Per total, comparativ cu decembrie 2021, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat, în medie cu 1,15%.

La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale şi combustibili, la energia termică (plus 21,58%). Potrivit INS, preţurile la energia electrică au scăzut în perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2022 cu 2,16%.

Faţă de luna anterioară, gazele s-au scumpit în ianuarie 2022 cu 6,22%, energia termică cu 6,39%, iar combustibilii cu 3,59%. Creşterea medie a preţurilor faţă de decembrie 2021 a fost la acest capitol de 1,73%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri anuale au fost consemnate la serviciile poştale (plus 22,51%) şi la cele de apă, canal, salubritate (plus 12%).

Publicitate

În raport cu luna anterioară, cele mai mari majorări de tarife au fost înregistrate în ianuarie 2022 la serviciile de transport aerian (19,86%), apă, canal şi salubritate (plus 4,37%) şi transport interurban (plus 2,23%). În medie, preţurile la servicii s-au majorat comparativ cu decembrie 2021 cu 1,37%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,35% în luna ianuarie 2022, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,18%, cele alimentare cu 7,24%, iar serviciile cu 5,66%.

În ceea ce priveşte preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, INS explică faptul că „pentru a comensura evoluţia preţurilor privind energia electrică pentru consumatorii casnici, începând din luna ianuarie 2021, se calculează o medie ponderată a tarifelor pentru ofertele concurenţiale şi cele pentru serviciul universal. La stabilirea structurii pieţei de energie electrică s-au utilizat datele furnizate de A.N.R.E şi de furnizorii de ultimă instanţă”.

De asemenea, de la 1 noiembrie 2021 a intrat în vigoare Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 iar prevederile Legii au fost evaluate în conformitate cu principiile ce stau la baza colectării şi calculării preţurilor şi tarifelor lunare pentru produsele şi serviciile ce intră în componenţa consumului populaţiei.

Astfel, din luna noiembrie 2021, ţinând seama de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada sezonului rece 2021-2022 (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), la calculul indicilor preţurilor de consum pentru energie electrică şi gaze naturale, se parcurg următoarele etape: calcularea tarifelor lunare compensate şi plafonate pentru energie electrică şi gaze naturale, pentru eşantionul de contracte reprezentative din nomenclatorul IPC; determinarea proporţiei consumului cumulat aferent consumatorilor casnici ce se încadrează în tranşele de consum lunar, în conformitate cu prevederile OUG nr.118/2021, pentru energie electrică şi gaze naturale, pe baza informaţiilor transmise de ANRE şi de furnizorii de ultimă instanţă; calcularea mediei tarifelor compensate/plafonate şi necompensate, ponderate cu proporţia consumului compensat, respectiv necompensat, în total consum casnic aferent lunii de calcul, pentru energie electrică şi gaze naturale.

Sursa: AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Din 1 aprilie, la Bucecea colectarea gunoiului se va face din poartă în poartă. Punctele fixe de colectare vor fi desființate. Ce reguli trebuie respectate

Publicat

Publicitate

Primăria orașului Bucecea a anunțat introducerea unui nou sistem de colectare a deșeurilor menajere, care va fi implementat începând cu data de 1 aprilie 2025. Colectarea se va face direct din poartă în poartă, începând cu ora 7:00 dimineața, fiecare stradă având alocată o zi clar stabilită în graficul oficial de colectare.

Măsura are drept scop îmbunătățirea gestionării deșeurilor, creșterea gradului de curățenie în oraș și reducerea poluării. Potrivit autorităților locale, noul sistem va aduce mai mult confort cetățenilor, care nu vor mai fi nevoiți să transporte gunoiul la punctele de colectare.

Principalele beneficii ale sistemului nou de colectare sunt eliminarea necesității deplasării la punctele fixe, reducerea depozitărilor necontrolate de deșeuri, un oraș mai curat și un mediu mai sănătos și colectare organizată, pe zile și străzi, a transmis administrația publică locală.

Puncte de colectare desființate, sancțiuni pentru depozitări ilegale

Începând cu aceeași dată, toate punctele fixe de colectare din zonele de case – inclusiv cele din Călinești, Bohoghina, Bucecea (str. Gării), Leordei, Satul Nou, Siminiceanu, Eroilor, Stadionului – vor fi desființate, iar depozitarea deșeurilor pe amplasamentele vechi va fi strict interzisă.

Cetățenii care vor fi surprinși depozitând deșeuri vegetale, resturi provenite de la animale sau alte tipuri de gunoi în aceste locații riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei, în funcție de gravitatea faptelor. Persoanele care aruncă gunoi pe câmp și sunt identificate cu ajutorul camerelor de supraveghere vor fi sancționate cu amendă fixă de 10.000 de lei.

Publicitate

Reguli pentru colectarea deșeurilor și informații pentru cetățeni

Primăria face apel la cetățeni să respecte programul de colectare și să pregătească deșeurile în recipientele distribuite, pentru ca procesul să se desfășoare în mod eficient.

  • Persoanele care nu au primit încă recipientele pot depune o cerere la secretariatul primăriei, urmând ca acestea să fie livrate a doua zi, împreună cu contractul de salubrizare.
  • Societățile comerciale care au nevoie de containere de capacitate mare sunt rugate să transmită o cerere oficială pentru a primi logistica necesară în cel mai scurt timp.

Pentru orice întrebări sau nelămuriri, locuitorii sunt invitați să se adreseze direct Primăriei Bucecea.

„Împreună facem Bucecea un oraș mai curat și mai frumos!”, a fost mesajul transmis de reprezentanții administrației locale, prin primarul Angel Gheorghiu, care au mulțumit tuturor cetățenilor care se implică activ în acest demers de modernizare a serviciului de salubrizare.

Citeste mai mult

Eveniment

Guvernul a prelungit plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie 2025, pentru a evita creșterea prețurilor

Publicat

Publicitate

Guvernul României a decis, joi, prelungirea plafonării tarifelor pentru polițele de asigurare auto obligatorie (RCA) cu încă trei luni, până la data de 30 iunie 2025. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

„Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat prim-ministrul, menționând că măsura vine la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Prelungirea plafonării vine în contextul în care piața asigurărilor auto continuă să fie fragilă, iar autoritățile încearcă să evite majorări semnificative de tarife care ar putea afecta consumatorii.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat joi, se prelungește aplicarea prevederilor din HG nr. 1326/2023, referitoare la stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare RCA, până la 30 iunie 2025. Documentul prevede că hotărârea va intra în vigoare la 1 aprilie 2025.

Contextul acestei decizii are rădăcini în HG 298/2023, care a stabilit tarifele RCA la nivelul celor practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023. Inițial, plafonarea era valabilă pentru 6 luni, până la 10 octombrie 2023, însă a fost prelungită în mai multe rânduri. Cele mai recente prevederi urmau să expire la 31 martie 2025.

Totodată, în aceeași perioadă a fost plafonat și comisionul de distribuție la 8% din prima netă, o măsură menită să tempereze presiunea asupra tarifelor finale achitate de șoferi.

Publicitate

Prin această decizie, Guvernul își propune să mențină un echilibru pe piața asigurărilor, oferind protecție consumatorilor în fața unor eventuale scumpiri nejustificate.

Citeste mai mult

Administratie

Orașul Darabani, finanțare prin programul „Școli sigure și sănătoase”. Se reabilitează Școala Bajura și un nou corp la Liceul „Dimitrie Cantemir”

Publicat

Publicitate

Vești bune pentru elevii și cadrele didactice din orașul Darabani. Două noi investiții în infrastructura educațională vor fi realizate cu finanțare prin Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”, gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Orașul Darabani a fost inclus oficial, săptămâna aceasta, pe lista obiectivelor finanțate prin acest program, care are ca scop reabilitarea, modernizarea și consolidarea seismică a unităților de învățământ preuniversitar din România.

Concret, vor fi realizate două investiții majore, respectiv reabilitarea celui de-al doilea corp de clădire al Școlii Bajura, pentru a asigura un mediu educațional sigur și eficient pentru elevii din această zonă, precum și construirea unui corp nou de clădire în incinta Liceului „Dimitrie Cantemir”, pe amplasamentul fostei săli de festivități, cu scopul de a extinde capacitatea și funcționalitatea spațiilor destinate activităților educaționale.

Primarul orașului Darabani, Mihai-Alin Gîrbaci, a anunțat că în ședința ordinară a Consiliului Local, desfășurată astăzi, cele două proiecte au primit votul în unanimitate al consilierilor locali, ceea ce reflectă sprijinul deplin al administrației pentru investițiile în educație.

„Aceste proiecte vin ca răspuns la nevoile reale ale comunității noastre și sunt un pas important pentru viitorul copiilor din Darabani. Le mulțumesc consilierilor locali pentru susținerea unanimă”, a explicat primarul Mihai-Alin Gîrbaci.

Programul „Școli sigure și sănătoase” prevede, printre altele, lucrări de consolidare seismică, reabilitare, modernizare, creșterea performanței energetice, dar și intervenții la internate, cantine, biblioteci sau ateliere școlare. Prin aceste fonduri, se urmărește crearea unui mediu educațional sigur, modern și adaptat nevoilor actuale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 27 martie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 27 martie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 27 martie 2025:

Loto 6/49: 7, 35, 4, 18, 9, 20

Loto 5/40: 7, 3, 28, 11, 4, 6

Joker: 44, 26, 32, 36, 14 + 5

Noroc: 8 3 9 1 4 0 4

Publicitate

Noroc Plus: 9 6 2 2 1 0

Super Noroc: 8 5 1 1 1 1

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending