Connect with us
Publicitate

Eveniment

O nouă expoziție de fotografie a artistului plastic Gheorghe Stanciu, la sediul Direcției Județene pentru Cultură – Casa Văsescu

Publicat

Publicitate

Direcția Județeană pentru Cultură, Primăria Municipiului Botoșani și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Est organizează Expoziția „Orașul – Botoșani orașul vechi”. Expoziția este realizată de artistul plastic Gheorghe Stanciu și arhitectul Mihai Tulbure și este găzduită de sediul Direcției Județene pentru Cultură – Casa Văsescu.

Această clădire monument istoric, aflată pe Pietonalul Unirii, oferă un generos spațiu expozițional. Vernisajul va avea loc miercuri, 15 noiembrie, începând cu ora 15:00. Expoziția va fi deschisă publicului iubitor de artă până pe 15 ianuarie 2024.

Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, a arătat că această expoziție este un gest de recunoștință pentru arhitectul Eugenia Greceanu și artistul plastic Gheorghe Stanciu. “În momentele cele mai grele pentru patrimoniul construit al orașului, la sfârșitul anilor ’70, Eugenia Greceanu și Gheorghe Stanciu au salvat ceea ce reprezintă valoarea fundamentală a Botoșaniului și anume Centrul Istoric și patrimoniul construit. Prin întocmirea unui studiu privind ansamblul urban medieval, Eugenia Greceanu a stopat într-o anumită măsură distrugerile care s-au făcut atunci pentru construcțiile pe care le dorea regimul comunist pentru extinderea spațiului locativ. Prin fotografiile realizate, Gheorghe Stanciu a salvat memoria clădirilor distuse în tăvălugul acelor ani și a salvat de la neuitare vechiul patrimoniu construit al orașului”, a mai declarat  Dănuț Huțu.

Gheorghe Stanciu este Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani și organizează a doua expoziție de fotografie din acest an. Prima a fost găzduită în perioada aprilie – iunie 2023, de Primăria Municipiului Botoșani. Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani i-a fost acordat lui Gheorghe Stanciu prin votul consilierilor municipali, la inițiativa viceprimarilor Liviu Toma și Bogdan Buhăianu.

„Comunitatea botoșăneană îi mulțumește artistului plastic Gheorghe Stanciu pentru  demersul cu adevărat salvator pentru istoria Municipiului Botoşani. El are  fotografii cu peste 90% dintre casele demolate ale Botoşaniului, unele regăsindu-se în expoziția găzduită de Direcția Județeană de Cultură. Ar fi extraordinar ca botoșănenii să-și facă timp să viziteze această expoziție și să retrăiască atmosfera deosebită a vechiului oraș Botoșani”, a declarat Liviu Toma.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenție la condițiile de trafic! COD GALBEN de ceață în Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru județul Botoșani, valabil până la ora 10:00.

Din această cauză, pe drumurile din localitățile menționate se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

Publicat

Publicitate

În decursul veacurilor creştine, numeroşi sihaştri s-au nevoit pe Muntele Coziei. Aceşti plăcuţi ai lui Dumnezeu au mers departe de lume, în sihăstria munţilor, întocmai marilor nevoitori ai Bisericii, devenind călugări desăvârşiţi, iubitori de nevoinţă şi de viaţă pustnicească. Ei se pregătiseră din vreme în post şi rugăciune, în ascultare şi citirea dumnezeieştilor Scripturi, ajungând să cunoască Psaltirea pe de rost. Alţii se rugau cu Rugăciunea lui Iisus în desăvârşită linişte şi ascultare, nevoindu-se singuri ani îndelungaţi. La început şi-au construit bordeie, iar apoi şi-au săpat chilii în stânca muntelui, unde au trăit în post şi rugăciuni neîncetate, răbdând frigul, suferinţele şi ispitele de tot felul de la viclenii diavoli. Sfinţenia vieţii lor s-a făcut cunoscută multor călugări şi creştini, devenind adevărate pilde de rugăciune, nevoinţă şi vieţuire în Mântuitorul Hristos.

Sfinţii Cuvioşi pustnici Daniil şi Misail s-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părţile Olteniei. Amândoi, încă din tinereţile lor, erau iubitori de nevoinţe pentru Dumnezeu şi doritori de viaţă sfântă, având o fierbinte dragoste către Mântuitorul Iisus Hristos şi către Preacurata Sa Maică. Drept aceea, ascultând de porunca cea sfântă a Domnului: „Cel ce voieşte să vină după Mine să se lepede de sine să-şi ia crucea sa şi să urmeze Mie”, au lăsat casă, părinţi, fraţi, rude şi prieteni, şi au intrat în Mănăstirea Cozia ca fraţi, vieţuind în ascultare şi smerenie, urmând pe Fiul lui Dumnezeu, Cel ce s-a făcut ascultător Tatălui pentru noi, până la moartea pe cruce. Ei au deprins taina nevoinţelor, dobândind darul rugăciunii şi al iubirii de Dumnezeu.

Deci, parcurgând după rânduială, toate încercările duhovniceşti, s-au supus poruncilor stareţului lor şi ale fraţilor, fiind exemple vii de nevoinţă întru toate. Nu mult după ce au intrat în mânăstire, pentru multele lor osteneli şi pentru râvna lor după Dumnezeu, s-au făcut vrednici de mult dorita schimă a călugăriei, primind tunderea de la egumenul lor. Cuviosul Daniil, fiind cunoscător al Sfintelor Scripturi şi al învăţăturilor Sfinţilor Părinţi, dar având şi viaţă vrednică şi iscusinţă în viaţa călugărească, a fost învrednicit de harul preoţiei. Deci, ajuns ca făclia în sfeşnic, prin viaţă smerită şi curată, s-a făcut repede cunoscut de părinţii din mânăstire, care şi l-au ales duhovnic şi povăţuitor pe calea mântuirii. Printre cei care se mărturiseau la cuviosul Daniil a fost şi vrednicul de pomenire, fericitul Misail, care i-a devenit şi ucenic duhovnicesc.

Primind ascultarea de duhovnic, Sfântul Daniil a început şi mai cu osârdie a se nevoi, mergând din putere în putere şi sporind întru faptele cele bune, chip şi pildă făcându-se tuturor. După o vreme, dorind împlinire duhovnicească şi arzând de dragostea cea dumnezeiască, au hotărât să părăsească viaţa de obşte şi să meargă în pustnicie. Primind binecuvântare de la stareţul lor, au mers dincolo de Turnul lui Traian, în ţinuturile Muntelui Cozia, unde şi-au săpat chilii în stânca muntelui lângă izvoarele de apă ale pădurii liniştite. Multe au fost ispitele Cuvioşilor, însă niciuna n-a biruit setea lor de rugăciune, de linişte şi de osteneli. Sub acoperământul Maicii Domnului, în jurul Cuvioşilor s-a adunat o mică obşte de fraţi nevoitori întru rugăciunea neîncetată, în privegheri, post şi în citirea cărţilor folositoare de suflet. De aceea, fericiţii Daniil şi Misail au ridicat o biserică de lemn pentru trebuinţele lor, în cinstea Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Cuviosul Daniil era duhovnic al tuturor pustnicilor din împrejurimi, la el spovedindu-se, după tradiţie, şi Sfinţii sihaştri Neofit şi Meletie. Aceştia coborau din când în când, mai cu seamă în duminici şi sărbători, pentru a se spovedi şi pentru a se împărtăşi la Sfânta Liturghie săvârşită în acest schit, care, aflându-se în apropierea vechiului turn roman, s-a numit Schitul Turnu. Spre sfârşitul vieţii, Cuviosul Daniil, a dat părinţilor care se nevoiau acolo rânduieli de viaţă pustnicească, apoi, cunoscându-şi mai înainte sfârşitul, le-a pus povăţuitor în locul lui pe ucenicul său, Cuviosul Misail. Amândoi fericiţii, Daniil şi Misail, după trecerea la cele veşnice, în prima jumătate a veacului al XVII-lea, au fost îngropaţi lângă altarul bisericuţei lor. Când, în anul 1676, mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti a construit la schit o nouă biserică, de piatră, a aşezat sfintele moaşte ale Cuvioşilor Daniil şi Misail la temelia altarului bisericii celei noi. Astfel, Cuvioşii Daniil şi Misail, părintele şi ucenicul, s-au arătat vase alese ale Duhului Sfânt, înscriindu-se în rândul Sfinţilor Cuvioşi sihaştri români, ca purtători de daruri duhovniceşti şi luminători prin vieţuirea sfântă.

În data de 25 februarie 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, având ca zi de prăznuire ziua de 5 octombrie.

Publicitate

Mănăstirea Turnu este una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate creștină, din Eparhia Râmnicului. La 6 km nord de Călimănești, pe malul stâng al Oltului, la poalele Munților Cozia, se află un așezământ al cărui nume a fost dat după o fortificație antică, ridicată de romani în apropiere: Mănăstirea Turnu. Începuturile așezământului sunt legate de călugări veniți de la mănăstirea Cozia, care pe la anii 1590-1600, au trecut Oltul pentru a trăi în chiliile pe care și le-au săpat în stânca muntelui. Mai târziu, a fost ridicată o bisericuță de lemn, înlocuită în anul 1676 cu alta mai mare de zid.

Citeste mai mult

Eveniment

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) vine în Botoșani

Publicat

Publicitate

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) vine în Botoșani, sâmbătă, pentru a discuta cu liderii și aleșii locali ai partidului despre soluțiile de redresare și dezvoltare a României.

Deputatul George Simion, candidat la funcția de președinte al țării, va fi prezent începând cu ora 20:00 la Hotelul „Rapsodia” din municipiul reședință.

Sunt așteptați toți președinții și vicepreședinții organizațiilor AUR din toate unitățile administrativ-teritoriale ale județului Botoșani, membrii câștigători ai alegerilor din 9 iunie, candidații la alegerile parlamentare, dar și membrii sau simpatizanții dornici să discute personal cu liderul nostru.

Citeste mai mult

Eveniment

Stadiul lucrărilor la autostrada Buzău – Focşani. Șeful CNAIR: Deschiderea în acest an a circulaţiei este din ce în ce mai sigură

Publicat

Publicitate

Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a afirmat că lucrările evoluează foarte bine pe şantierul autostrăzii Buzău – Focşani. Se dorește deschiderea circulației în acest an, scrie Adevărul.

Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a vizitat vineri, 4 octombrie, şantierul autostrăzii Buzău – Focşani împreună cu directorul SDN Buzău, Sorin Robu.

Lucrările evoluează foarte bine pe şantierul autostrăzii Buzău – Focşani! În acest ritm deschiderea în acest an a circulaţiei pe toate cele 4 loturi (82,44 km) este din ce în ce mai sigură”, a spus Cristian Pistol, pe Facebook.

De asemenea, directorul CNAIR a anunţat că mobilizarea constructorului UMB este foarte bună şi la podul peste râul Buzău, unde acum se fac lucrări de cofrare şi de armare a plăcii.

Acest pod va fi dat în circulaţie anul viitor şi va face legătura cu lotul 3 al Autostrăzii Ploieşti – Buzău”, a mai precizat şeful CNAIR.

De asemenea, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a precizat în luna septembrie că stadiul lucrărilor pe cele 4 loturi ale tronsonului Buzău-Focșani este, per total, de 90%.

Publicitate

„La finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, vor fi date în circulație lotul 1, fără podul de la Buzău, lotul 2 și lotul 4. Lotul 3 va fi finalizat aproximativ în luna decembrie. Iar podul de la Buzău se va finaliza tot în decembrie. Așa că, în luna decembrie, se va putea circula pe cele 4 loturi”, susținea Sorin Grindeanu.

CNAIR va ajunge în acest an la un buget record de 18 miliarde de lei după ce în 2019 acesta era de până în 4 miliarde de lei. Cristian Pistol a participat vineri, la Buzău, și la a 42-a şedinţă anuală a şefilori din întreaga ţară ai Secţiilor de Drumuri Naţionale din cadrul CNAIR.

Aş vrea să vă mulţumesc că sunteţi astăzi alături de noi la a 42-a şedinţă a şefilor de secţii, unde dezbatem toate problemele de mentenanţă şi de întreţinere, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă. În ceea ce priveşte lucrările pe autostrada A7, pot să vă spun că ele sunt foarte avansate. Dacă vorbim de loturile de la Buzău la Focşani, în mod mai mult ca sigur ele vor fi deschise anul acesta. Constructorul este foarte bine mobilizat în şantier, lucrările se desfăşoară într-un ritm alert, iar chiar după ce voi termina această şedinţă voi merge pe şantier să văd şi eu într-o vizită lucrările cum evoluează. Dacă ne referim la secţiunea de la Ploieşti la Buzău lucrările sunt, de asemenea  foarte avansate şi premisele ca ele să fie inaugurate anul acesta sunt aproape sigure”, a declarat Cristian Pistol.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending