Connect with us
Publicitate

Eveniment

O nouă avertizare nowcasting tip COD GALBEN de instabilitate atmosferică a fost emisă pentru jumătate de județ

Publicat

Publicitate

O nouă avertizare nowcasting tip cod galben de instabilitate atmosferică a fost emisă, în urmă cu puțin timp, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

De această dată sunt vizate localitățile Dorohoi, Hudești, Ștefănești, Coțușca, Suharău, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Călărași, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Hlipiceni, Păltiniș, Mileanca, Pomârla, Santa Mare, Darabani, Mihăileni, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Cândești, Viișoara, Hănești, Ripiceni, Concești, Românești, Lozna, Mitoc, Adășeni și Răuseni.

Avertizarea este alabilă până la ora 17:00.

Se vor înregistra averse care vor acumula peste 25 – 30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină de mici dimensiuni.

În perioada manifestării fenomenelor meteorologice, cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

Publicitate

✔️parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️nu atingeți firele căzute la pământ;
✔️în timpul furtunii întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția, închideți ușile și ferestrele.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/ și prin intermediul aplicației DSU, ce poate fi descărcată gratuit pe telefon.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Absolvenții de gimnaziu susțin, joi, proba la Matematică din cadrul Evaluării Naționale

Publicat

Publicitate

Absolvenţii claselor a VIII-a vor susţine, joi, proba la Matematică din cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

De asemenea, absolvenţii de gimnaziu din partea minorităţilor naţionale vor susţine, vineri, proba de limba şi literatura maternă.

Prima probă a Evaluării naţionale, cea la Limba şi literatura română, a fost susţinută marţi.

“Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen”, a precizat Ministerul Educaţiei.

Accesul elevilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8,00 – 8,30. Aceştia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.

Probele încep la ora 9,00, când elevii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).

Publicitate

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen). Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.

Ministerul Educaţiei precizează că este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Publicitate

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14,00, iar contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8,00 – 12,00).

“Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori”, mai arată Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale, număr care va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Subiectele şi baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15,00. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Ioana Mironosița

Publicat

Publicitate

Sfânta Ioana Mironosița este cel mai concret exemplu despre cum poate deveni un om bogat sfânt. Ea era căsătorită cu Huza, un tânăr păgân care se ocupa de administrarea proprietăților Regelui Irod. Așadar, viața Ioanei se desfășura, în mare măsură, la curtea regelui, făcând parte dintre familiile înstărite ale vremii. Avea servitori din rândul galileenilor săraci, care datorită sufletului ei blând și bun, au îndrăgit-o și au respectat-o.

Din poveștile lor află despre Ioan Botezătorul. Nu avem surse istorice care să ne spună unde anume îl aude vorbind pe acesta dar cu siguranță vorbele lui îi pătrund în suflet. Prima însemnare pe care o găsim despre Ioana este la ospățul pe care Regele Irod îl dă în cinstea zilei sale de naștere. Acolo, afându-se printre oaspeți, este martoră la decapitarea Proroocului Ioan. Nu și-a găsit liniștea până ce, în zilele care au urmat, a aflat de la soțul său locul unde a fost îngropat capul celui care i-a sădit prima sămânță a crdinței în suflet. A cumpărat un vas de lut și, luând pe ascuns scumpul odor din curtea Irodiadei, l-a dus în Ierusalim, unde l-a îngropat cu cinste pe Muntele Măslinilor. Unicul fiu al Ioanei se îmbolnăvește de febră, o boală a vremii care, în Asia Mică, era necruțătoare.

Doctorii nu găsesc un remediu pentru el. Nu duceau lipsă de bani, așa că au încercat toate mijloacele posibile pentru însănătoșirea lui. În timp ce îi vegheau ultimele clipe ale vieții, Ioana află că în oraș a sosit Iisus Nazarineanul, cel despre care Ioan Botezătorul a vorbit în cuvântările lui. Îl convinge pe Huza să îl cheme în ajutor. Mântuitorul nu merge la căpătâiul copilului, dar îi răspunde: „Du-te fiul tău trăiește.” (Ioan 4: 50). Și așa s-a și întâmplat. Probabil și Irod a aflat despre vindecarea fiului Ioanei, iar asta l-a supărat foarte tare. La presiunile lui, Huza o izgonește din casa sa, iar ea ajunge să trăiască modest.

Dar nu uită de binefăcătorul fiului său. Îl caută pe Iisus și se alătură celorlalte femei mironosițe care îi slujeau Domnului și Apostolilor săi. Din banii pe care i-a avut a îngrijit văduve, sărmani, orfani și bolnavi. A renunțat la toată slava curții regelui Irod pentru a-L urma pe cel care i-a vindecat fiul, cel care îi vorbea pe înțelesul inimii ei. Ioana a rămas alături de Mântuitorul nostru până la sfârșit, iar printre femeile care au mers la mormânt în dimineața Învierii, a fost și ea. Este pomenită de Evanghelistul Luca de două ori în capitolul 8 al Evangheliei, versetul 3 și capitolul 24, versetul 10.

Tradiția ne spune că Sfânta Mironosiță Ioana a adormit în pace întru Domnul. Ioana înseamnă a aduce mulțumire lui Dumnezeu sau Domnul s-a milostivit,iar Sfânta este ocrotitoarea femeilor creștine. Sfânta Ioana Mironosița este sărbătorită în calendarul creștin în data de 27 iunie și în Duminica femeilor mironosițe.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alertă! Încă o fată de 16 ani, din municipiul Botoșani, parcă a intrat în pământ! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 16 ani, din municipiul Botoșani, care a părăsit domiciliul în cursul zilei de 25 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

CUTRICICHI REBECAELENA are următoarele semnalmente: 1,70 m înălțime, 78 de kg, păr brunet, ochi căprui, poartă ochelari de vedere.

Vestimentație cunoscută: Pantaloni de culoare neagră, tricou și hanorac de culoare neagră, în picioare purta încălțăminte sport neagră.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Actualitate

Vânzătorii de țigări şi alcool, obligaţi să ceară buletinul pentru a verifica dacă cei care cumpără au 18 ani. Lege promulgată

Publicat

Publicitate

Un proiect de lege potrivit căruia vânzătorii din unităţile comerciale şi personalul localurilor publice sunt obligaţi să solicite actele de identitate la vânzarea băuturilor alcoolice şi produselor din tutun, pentru a verifica dacă cei care cumpără au împlinit vârsta de 18 ani, a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea măsurii de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun şi alcool, în vederea reducerii consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani, scrie Agerpres.ro.

Vânzătorii de tutun şi alcool, obligaţi să solicite buletinul pentru a verifica dacă cei care cumpără au 18 ani

„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.

În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

sursa: agerpres.ro

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending