Connect with us

Actualitate

FOTO: O nouă actriță la Teatrul „Mihai Eminescu”din Botoșani

Publicat

Teatrul „Mihai Eminescu” este mai bogat! De la sfârșitul anului trecut, din echipa talentaților actori ai teatrului, face parte și actrița Silvia Luca.

Este frumoasă, talentată şi unică prin felul de a fi, pentru că în tot ceea ce face pune o parte din sufletul ei. În activitatea sa, a jucat roluri pe scenele teatrelor din Moscova, Bucureşti şi Chişinău și a fost desemnată în anul 2009 unul dintre cei mai populari actori basarabeni.

S-a născut la data de 26 ianuarie 1968, în localitatea Orhei din Republica Moldova. Având inițial intenția de a urma o carieră în balet, Silvia a studiat între anii 1985–1989 la Institutul de Cinematografie din Moscova, secția Actorie Teatru, la profesorii Evghenii Matveev, Anatolii Romașin.

Și-a început activitatea ca actriță în anul 1989 la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, pe scena căruia a realizat, printre altele, rolurile: Amaranta în „Un veac de singurătate”, Mona în „Steaua fară nume” ș.a. Se distinge printr-un joc plin de naturalețe, eleganță și emotivitate; este numită „o adevarată stea a trupei”. A mai jucat la Teatrul Luceafărul Chişinău, Teatrul de buzunar Chișinău și a colaborat cu Teatrul Rus de Stat „Anton Pavlovici Cehov”,Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, Teatrul Union Bucureşti și Teatrul de Comedie Bucureşti.

În 1992, Silvia Luca a fost laureată a Festivalului Teatral „Gh. Asachi” din Chișinău pentru „Cel mai bun rol feminin al anului”.

A participat la numeroase festivaluri, atât în țară (Brașov, București, Sibiu, Cluj, Piatra Neamț, Iași) cât și în străinătate (Rusia, Slovacia, Egipt, Ucraina, Turcia)

Silvia Luca s- a bucurat de numeroase premii și distincții de-a lungul carierei: a primit de 5 ori titlul de „Cea mai bună actriță a anului a Republicii Moldova”, în anul 2009 a fost distinsă cu titlul Maestru în Arte din Republica Moldova, în 2013 i s-a acordat gradul profesional „Maestru al scenei” – cel mai înalt grad profesional artistic în statele de funcții ale teatrelor din Republica Moldova, iar în anul 2021 a fost distinsă cu titlul „Artist al poporului” din Republica Moldova.

Am debutat pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani în spectacolul “Trei surori” după A.P. Cehov (2009), alături de minunatele actrițe  ale teatrului. M-am îndrăgostit de atmosfera colegială și de potențialul artistic al trupei. Sper să mă bucur, alături de colegii mei, de aplauzele spectatorilor,  de proiecte îndrăznețe și interesante”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Educație

BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte – proba la alegere. Anatomie, Biologie, Fizică, Informatică, Logică, Geografie, Chimie

Publicat

Bacalaureat 2023 – modele de subiecte proba la alegere – Anatomie, Biologie, Fizică, Chimie, Informatică, Economie, Filosofie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie.

Liceenii vor avea proba la alegere în 28 iunie, potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2023. Primele rezultate vor fi cunoscute în 3 iulie.

Bacalaureat 2023 – modele de subiecte – proba la alegere

ANATOMIE

BIOLOGIE

FIZICĂ

CHIMIE

INFORMATICĂ

GEOGRAFIE

LOGICĂ

ECONOMIE

FILOSOFIE

SOCIOLOGIE

PSIHOLOGIE

Calendar Bacalaureat 2023

29 mai—9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D

19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00

4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia, anunță hidrologii. Este COD GALBEN

Publicat

Hidrologii au anunțat că, există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.
În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.
Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Educație

Calculele Ligiei Deca. Ce salarii au de fapt profesorii și învățătorii. Precizări oficiale ale ministrului

Publicat

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține o conferință de presă vineri, 2 iunie, la ora 12, în privința aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 iunie 2023, potrivit unei anunț al instituției, relatează alba24.ro.

Contextul este acela că sindicatele din Învățământ au respins oferta Guvernului de majorare a salariilor și au decis să continue greva.

 

”Ultimele săptămâni reprezintă un semnal de alarmă pe care l-am înțeles, apreciem solidaritatea profesorilor.

Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și mai mult respect din partea guvernului și a întregii societăți. Întreaga societate își dorește ca sistemul educațional să se așeze pe cu totul alte baze.

Toate salariile cresc, nici un salariu nu scade. Garantăm o creștere de 1,000 de lei brut pe lună pentru profesori, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic” a transmis Ligia Deca.

Aceasta a făcut și câteva simulări, în care a prezentat salariile profesorilor, cu bonificații și sporuri, după majorarea salariilor.

Calcul în cazul unui debutant cu studii superioare:

Calcule pentru învățători și educatoare – grad didactic I, Liceul Pedagogic

Citeste mai mult

Eveniment

Revin ploile! Județul Botoșani este sub COD GALBEN

Publicat

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Astăzi, între orele 12:00 și 23:00, județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Se anunță ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
nu atingeți firele căzute la pământ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending