Connect with us

Educație

„O masă sănătoasă” la Mehedinți: 90 de copii și părinți au ajuns la SPITAL după ce au mâncat paste la ȘCOALĂ

Publicat

Publicitate

90 de persoane au ajuns joi la spital în urma unui focar de toxiinfecţie alimentară apărut în judeţul Mehedinţi, a anunţat Ministerul Educaţiei. Sursa posibilă sunt preparatele care ar fi fost furnizate de o firmă de catering în şcoli, relatează mediafax.ro. Mai exact, este vorba de pastele furnizate în cadrul programului „O masă sănătoasă”  de către o firmă de catering.

Potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu greţuri, vărsături şi astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova şi 7 persoane la Spitalul Municipal Băileşti.

„Formele de boală sunt uşoare şi medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienţi au fost externaţi, iar alţi bolnavi urmează să fie externaţi în această seară”, a transmis ministerul.

Conform instituţiei, sursa posibilă a toxiinfecţiei sunt preparatele alimentare furnizate în şcoli de către o firmă de catering.

Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi a informat DSVSA Mehedinţi cu privire la suspiciunea de toxiinfecţie alimentară, precum şi prestatorul de servicii. Au fost iniţiate controale atât la firma de catering, cât şi în unităţile de învăţământ unde s-a servit meniul. Au fost recoltate probe alimentare, precum si probe biologice de la pacienţi.

ISU Mehedinţi a anunţat joi că zeci de copii şi adulţi care prezintă stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară au avut nevoie de asistenţă medicală şi au fost cerute în sprijin echipaje de la ISU Caraş-Severin, ISU Dolj şi ISU Gorj.

Publicitate

La spital au ajuns şi câţiva părinţi care au mâncat din pastele pe care unii copii le-au dus acasă, relatează și agerpres.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mehedinţi, Zenaida Jugravu, toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au fost transportaţi la spitalul din Drobeta Turnu Severin.

„În momentul de faţă sunt 72 de copii centralizaţi de Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi şi ISU, iar activitatea este în desfăşurare, fiind în continuare solicitări. Cazurile sunt de toxiinfecţie alimentară la Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, dar am avut solicitări şi la Schela. Unii au ajuns şi cu maşinile proprii la spital. Toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au consumat astăzi paste la şcoală. Am avut şi adulţi, pentru că unii copii nu au mâncat la şcoală şi au dus caserola acasă şi au mâncat şi părinţii. Chiar acum am transportat un tătic de 34 de ani de la Almăjel cu colică abdominală, greaţă, vărsături, scaune diareice. Încă se mai sună la ambulanţă”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al SAJ Mehedinţi.

Peste 70 de copii dar și mai mulți adulţi din localităţile Almăjel, Oprişor, Salcia, Ştircoviţa şi Schela au nevoie de asistenţă medicală în urma unei toxiinfecţii alimentare provocată de pastele de care le-au consumat la şcoală, mâncare primită în cadrul programului „O masă sănătoasă”, de la acelaşi furnizor. Din cauza numărului mare de cazuri, în judeţ a fost activat Planul Roşu de intervenţie.

S-a intervenit cu peste 15 echipaje de la SMURD, autospeciale de transport personal şi victime multiple, ambulanţe SAJ, microbuz şcolar.

În sprijin au fost trimise două autospeciale de transport personal şi victime multiple cu doi paramedici şi un microbuz din cadrul ISU Caraş-Severin; două autospeciale de transport personal şi victime multiple din cadrul ISU Dolj; o autospecială de transport personal şi victime multiple cu doi paramedici din cadrul ISU Gorj; două echipaje de prim ajutor din cadrul ISU Gorj.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O bătrână din Suceava a vrut să facă un bine de sărbători și a chemat mai mulți copii să le dea de mâncare. A fost „colindată” de toţi banii din casă

Publicat

Publicitate

Patru minori i-au furat unei femei din Suceava toţi banii din casă după ce a vrut să facă un gest creștinesc de sărbători. Bătrâna a primit în casă doi băieţi şi două fete pentru a le oferi de mâncare şi la solicitarea acestora a dat comandă de pizza. Copiii au văzut de unde a luat femeia banii şi într-un moment de neatenţiei i-au furat.

„Recent o bătrână din municipiul Suceava a vrut să facă o faptă bună, i-a omenit cu se cuvine pe toţi minorii dintr-o ceată de colindători, iar aceştia …..au <colindat-o> de toţi banii din casă. La data de 02.01.2025, ora 21.30, Poliţa Municipiului Suceava a fost sesizată în mod direct de către o femeie din municipiul Suceava, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras suma de 2000 de lei, respectiv 100 de euro din locuinţă”, potrivit IPJ Suceava.

Poliţiştii au stabilit că la data de 02.01.2025, în jurul orei 10:00, femeia, cu ocazia sărbătorilor de iarnă a primit în locuinţa sa un grup format din patru persoane minore, doi băieţi şi două fete, de pentru a le oferi de mâncare.

„Aceasta i-a aşezat la masă în sufragerie, i-a servit cu produse pe care le avea prin casă şi apoi, la solicitarea acestora a dat comandă de pizza. Aceştia au petrecut aproximativ 5 ore în casa persoanei vătămate, în intervalul 11.00 – 16.00. În momentul în care partea vătămată s-a dus la dulapul în care îşi ţinea bunurile de valoare pentru a-i da suma necesară unuia dintre băieţii din grup pentru a ridica comanda, aceştia au observat locul în care aceasta păstra banii, pe care ulterior i-au şi sustras. Ulterior, în jurul orei 18.00, femeia a observat că din dulap îi lipseşte suma de 2000 de lei, respectiv 100 de euro”, se arată în comunicat.

Tinerii au fost prinşi, iar poliţiştii au recuperat 400 de lei de la unul dintre tineri, 118 de lei şi un telefon în valoare de 650 de lei de la alt minor, telefon cumpărat din banii furaţi.

„Valoarea prejudiciului a fost estimată la suma de 1832 de lei, reprezentând suma de bani rămasă nerecuperată. În cauză sunt efectuate cercetări de către lucrătorii Poliţiei mun. Suceava, B.I.C, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de <furt>, faptă prev. şi ped. de art. 228 alin. 1 din Codul penal urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, se arată în finalul comunicatului.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 a crescut și nivelul DEDUCERII personale de care vor beneficia salariaţii

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice beneficiază de deducerea personală, o sumă care se scade din venitul net lunar din salarii, pentru fiecare lună din perioada impozabilă. Această deducere se aplică exclusiv veniturilor obținute din salarii la locul unde este înregistrată funcția de bază, conform prevederilor Codului Fiscal, relatează mediafax.ro.

„Persoana în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului sau soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, conform Codului fiscal, notează Ziarul Financiar.

Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.

“Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”.

Astfel, nivelul deducerii personale va fi în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului, după cum urmează, de la 1 ianuarie 2025:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 810 lei;

Publicitate

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 1.013 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 1.215 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 1.418 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.823 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai aveţi zile de concediu din 2024? Când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut

Publicat

Publicitate

Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior, relatează mediafax.ro.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026.

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2024 se pot lua până la data de 30 iunie 2026.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

A crescut numărul de pensionari care primesc indemnizație socială. La Botoșani pensionarii agricultori trăiesc cu 342 de lei pe lună

Publicat

Publicitate

În decembrie 2024, numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari din România a ajuns la 923.766 de persoane, în creștere cu 3.860 față de luna precedentă, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

La nivel național, dintre aceștia, 834.665 erau pensionari din sistemul public, iar 89.101 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În județul Botoșani, 5.866 de pensionari agricultori au beneficiat de această indemnizație socială, situând județul pe locul al doilea la nivel național, după Iași, care a înregistrat 6.242 de beneficiari. Valoarea medie a indemnizației sociale pentru agricultori, la nivel național, a fost de 342 de lei.

În ceea ce privește pensionarii din sistemul public, județul Botoșani nu se numără printre județele cu cele mai mari indemnizații, dar rămâne o zonă importantă pentru implementarea acestor măsuri de sprijin social.

Valoarea medie a indemnizației sociale pentru pensionarii din sistemul public a fost de 528 de lei. Cele mai mari valori medii au fost înregistrate în județele Maramureș (613 lei), Hunedoara (598 lei) și Cluj (596 lei).

În ceea ce privește numărul total de beneficiari, cele mai mari cifre s-au înregistrat în București (39.043 persoane) și județele Suceava (35.017 pensionari), Iași (31.002) și Dolj (29.818).

Publicitate

Indemnizația socială pentru pensionari este acordată conform Legii nr. 196/2009, fiind destinată beneficiarilor sistemului public de pensii ale căror venituri, cumulate cu indemnizațiile, sunt sub valoarea de 1.281 de lei. Aceasta reprezintă un sprijin important pentru categoriile vulnerabile, inclusiv în județul Botoșani, unde un număr semnificativ de pensionari depind de acest ajutor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending