Connect with us

Eveniment

O mamă văduvă din Botoșani, cu doi copii minori, își dorește să trăiască

Publicat

Publicitate
O MAMA VADUVA, din Botosani, cu doi copii minori, ISI DORESTE SA TRAIASCA! Isi doreste sa-si poata creste copiii, ca acestia sa nu creasca fara mama, asa cum a crescut si ea la casa de copii!
Preoteasa Ana MAria Macuc a postat pe pagina de socializare un nou apel la solidaritatea botoșănenilor oentru a da o șansă unei mame din Botoșani care își iubește nespus copiii, dar are nevoie de ajutor medical să poată merge mai departe.
„Are TUMORA ABDOMINALA ( dupa cum obserbati in poza, burta este foarte mare, din cauza tumorii) si ne roaga disperata, sa o ajutam financiar sa poata plati o masina, care sa o duca la Spital la Iasi ( la IRO), Joi dimineata ( 19 septembrie) si dupa investigatiile medicale si programarea pentru operatie, sa o aduca inapoi la Botosani. Trebuie sa plateasca transportul 350 lei si se streseaza ca nu are bani.
Are un venit lunar de aproximativ 800 lei ( ajutor social si complementara) plus alocatiile celor 2 copii. Pentru ajutorul social a prestat servicii in folosul comunitatii, asa cum a putut, chiar si atunci cand era foarte frig ( oamenii o compatimeau ca statea in frig, vazandu-i burta mare, credeau ca este insarcinata). Acum este scutita dpdv medical. Spera sa fie operata in curand si sa scape de tumoarea mare din ea.
Inca de cand a vazut lumina zilei a avut o viata tare chinuita…
Tatal ei a murit inainte ca ea sa se nasca si imediat dupa nasterea ei, mama a abandonat-o la casa de copii. Si-a vazut mama doar de doua ori in viata, o data cand avea vreo 10 ani si apoi peste cativa ani cand a aflat ca mama ei a murit, fiind calcata de un tren, in Suceava si a mers la inmormantarea ei si a vazut-o pentru ultima oara…
Neavand o casa, neavand familie, neavand cine sa o sprijine sau sa o indrume in viata, a trait foarte multi ani pe strazi, in frig si deseori se culca flamanda. O perioada, a vandut ziare pe strada, apoi incet, incet a reusit sa-si plateasca o chirie modesta ( castiga foarte putin la ziare), iar in urma cu 5 ani s-a bucurat nespus de mult c-a primit o locuinta de la stat, unde plateste o chirie mica. Bucuria n-a tinut mult, pentru ca peste 1 an, i-a murit fiul ( in accident de masina) si peste 2 ani, i-a murit sotul, de inima si intre timp s-a instalat si boala ei.
Recent, l-am cunoscut pe baiatul de 11 ani, cand i-am oferit, la biserica Pacea, un ghiozdan cu rechizite. Este tare placut. Cand il vezi n-ai crede ce poveste trista are in spate…
Are nevoie de bani si pebtru alimente, pentru a-si cumpara anumite medicamente, pentru a plati chiria si a-si plati cheltuielile de zi cu zi.
Cu ce puteti S-O mai AJUTATI, cei care doriti, pe langa partea financiara?
– ALIMENTE
– PRODUSE DE IGIENA
– HAINE: Baiat 11 ani ( marimea S)
Fata marimea M
Mama marimea L
– INCALTAMINTE: baiat nr 37, fata nr 38, mama nr 39
– au mare nevoie de UN FRIGIDER BUN. Cel pe care-l au, este foarte vechi si deseori nu functioneaza.
Cei care doriti s-o ajutati o puteti contacta la NR. DE TELEFON: 0749937940 si va puteti intalni personal cu dansa ( locuieste pe langa Scoala nr 13 ) sau ii puteti trimite bani in NR DE CONT RO19BACX0000001805250000 deschis la UniCredit Bank pe numele Feclistov Carmen.
Daca nu reusiti sa va intalniti personal, le puteti lasa la Casa Sf Irina , din spatele bisericii Pacea, cu rugamintea sa scrieti pe pachet/ plic ” IRO Iasi” . La casa Sf Irina este un voluntar ( +40722179366) intervalul orar 9:00-17:30
Si-o DISTRIBUIRE, posibil s-o ajute foarte mult !
Va multumim mult!”, a explicat preoteasa Ana Maria Macuc

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Copilăria, în curtea Bisericii: „Școala de vară” din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” aduce din nou bucurie, rugăciune și învățătură în sufletele a peste 200 de copii

Publicat

Publicitate

Miercuri dimineață, curtea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani a devenit neîncăpătoare. Zeci de glasuri vesele, zâmbete largi și ochi curioși au umplut spațiul cu o energie aparte, marcând începutul unei noi ediții a proiectului educațional „Școala de vară” – un program care, din 2011, aduce lumină, învățătură și iubire de Dumnezeu în vacanțele copiilor botoșăneni.

Tema din acest an, „Micii mărturisitori ai dreptei credințe”, reflectă direcția duhovnicească și educativă a unei inițiative care a crescut an de an, ajungând să fie una dintre cele mai așteptate activități de vară pentru cei mici. Dacă în urmă cu 15 ani, doar 10 copii pășeau timid în pridvorul bisericii, ediția din acest an a atras peste 200 de participanți, organizatorii fiind nevoiți să închidă înscrierile la doar o săptămână de la lansarea apelului.

În perioada 9 iulie – 14 august, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani organizează programul educațional „Școala de vară 2025”. Aproximativ 200 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, vor participa la activități variate, desfășurate într-un mediu sigur și stimulativ.

Proiectul face parte din inițiativa „Micii mărturisitori ai dreptei credințe” și propune o alternativă constructivă pentru vacanța mare, venind în sprijinul familiilor care nu au posibilitatea de a oferi copiilor alte experiențe estivale.

Fiecare zi aduce noi descoperiri, de la lecții de dezvoltare personală, limbi străine și artă, la jocuri interactive, muzică, ateliere de cusut, sport și cateheză.

Deschiderea oficială a avut loc cu o slujbă de rugăciune, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, sufletul acestui proiect, alături de părinți, copii și cadrele didactice implicate. A urmat un moment emoționant, în care prof. Olguța Șchiopu, inspector școlar pentru învățământul primar, le-a vorbit copiilor despre importanța bucuriei și cunoașterii, îndemnându-i să își arate recunoștința față de dascălii care, în mod voluntar, le oferă timpul și experiența lor.

Publicitate

„Fiecare copil care pășește aici simte că aparține unei familii mari, unite prin credință și dragoste. Este un loc în care educația se împletește cu rugăciunea, iar vacanța capătă sens”, a transmis părintele Petru Fercal.

În total, peste 60 de cadre didactice și 100 de elevi voluntari din liceele botoșănene susțin logistica și dinamica proiectului. Pentru liceeni, implicarea în acest program este o provocare reală, ei creează jocuri adaptate celor mai mici participanți, învață despre responsabilitate și înțeleg importanța voluntariatului în formarea personală.

Proiectul face parte din inițiativa „Micii mărturisitori ai dreptei credințe”, fiind gândit ca o alternativă constructivă pentru vacanța mare, mai ales pentru familiile care nu au posibilitatea de a oferi copiilor alte experiențe estivale. Participarea este gratuită, iar înscrierile s-au făcut exclusiv la biserică, între 22 și 30 iunie, pentru cele cinci grupe disponibile (fiecare cu maxim 35 de locuri).

Coordonarea ediției din acest an este asigurată de părintele protopop Petru Fercal, prof. Olguța Șchiopu (Inspectoratul Școlar Județean) și Elena Șoptea, reprezentant al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.

În spatele acestui efort comunitar stau și parteneri instituționali importanți: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga”, Poliția Locală, Muzeul Județean, Centrul Militar Județean, Spitalul de Pneumoftiziologie și, bineînțeles, Protopopiatul Botoșani.

Activitățile vor avea loc în curtea bisericii, în sălile Așezământului social-filantropic, dar și în biserică, acolo unde copiii învață că în liniștea sfântă a locului pot găsi nu doar răspunsuri, ci și pace.

„Doamne ajută!”  nu este doar un salut aici, ci începutul fiecărei activități, al fiecărei întâlniri. Este semnul că, în mijlocul vacanței, există un loc unde copilăria este sărbătorită cu credință, cunoaștere și iubire.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Cazier judiciar 2025: Cum se poate obține documentul online. Procedura și acte necesare

Publicat

Publicitate

Cazier judiciar 2025: Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut și online, fără ca solicitantul să mai stea la coadă la ghișeu. Această opțiune este disponibilă prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro, pentru persoanele fizice, de cetățenie română.otrivit Poliției Române, cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier judiciar electronic:

prin platforma hub.mai.gov.ro

Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea. Se vor prezenta fizic, o singură dată, la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier judiciar.

prin intermediul platformei https://www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă.

Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma hub.mai.gov.ro, pentru completarea online a cererii tip.

Cazier judiciar 2025. Termen de eliberare a documentului

Certificatul de cazier judiciar pentru persoana fizică se obține de la orice subunitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Publicitate

Pentru cetățenii români, certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile lucrătoare.

Pentru cetăţenii străini, certificatul de cazier judiciar se eliberează în aproximativ 30 zile. La certificatul de cazier judiciar eliberat persoanelor care sunt cetăţeni ai unui stat membru, altul decât România, se ataşează şi extrasul din cazierul judiciar al statului membru de cetăţenie, iar la certificatul de cazier judiciar eliberat resortisanţilor unei ţări terţe se ataşează şi extrasul din cazierul judiciar al statelor membre care deţin informaţii cu privire la condamnarea acestora pe teritoriul statului lor.

Cazier judiciar 2025: Pașii procedurali

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar din România, persoana fizică cu vârsta minimă de 14 ani poate depune personal o cerere-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Persoanele care se prezintă la ghișeu pot solicita ca cerea să fie tipărită din sistemul informatic, situație în care le revine doar sarcina semnării acesteia.

Când solicitanul se prezintă personal la ghișeu, acesta va prezenta un act de identitate original, aflat în termenul de valabilitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie sau certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă etc.).

În cazul persoanelor fizice de până la 14 ani, certificatul de cazier judiciar se poate obține de către părinte sau tutore, în baza cererii tip motivate, completate cu datele de stare civilă ale minorului.

Dacă solicitantul este părintele, acesta va prezenta în original actul său de identitate și certificatul de naștere al minorului.

Dacă solicitantul este tutorele minorului, acesta va prezenta în original actul său de identitate, certificatul de naștere al minorului și decizia de instituire a tutelei.

Cazier judiciar 2025 pentru românii din străinătate

Persoanele fizice aflate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea, la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor. Aceste adeverințe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate.

Pentru identificarea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României, precum și pentru obținerea de informații privind procedurile specifice de lucru, se poate accesa pagina de internet www.mae.ro.

Cazier judiciar 2025: solicitarea prin împuterniciți

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita şi prin împuterniciţii acestora, conform procedurilor legale în vigoare, după cum urmează:

  • în ţară, de către avocatul persoanei fizice în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995, sau, după caz, de alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de către notarul public
  • în străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerinţelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 octombrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila.

Conţinutul procurii, respectiv al împuternicirii avocațiale trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana sau, după caz, avocatul care a fost mandatat, scopul şi durata mandatului.

În situaţia în care cererea se depune prin împuternicit, acesta va prezenta un act de identitate original, aflat în termenul de valabilitate, iar cererea va fi însoţită de copia actului de identitate al solicitantului, copia actului de identitate al împuternicitului şi de procura autentificată în condiţiile legii/ împuternicirea avocațială.

sursa: Poliția Română

Citeste mai mult

Eveniment

Orașul Săveni și mai multe comune rămân fără apă. De vină ar fi o avarie

Publicat

Publicitate

Nova Apaserv S.A. Botoșani informează consumatorii că, din cauza unei avarii survenite pe conducta din material OL, cu diametrul de 500 mm, situată în zona Stației de pompare apă brută din localitatea Stânca-Costești, va fi necesară întreruperea furnizării apei potabile, astăzi, 09 iulie 2025, pentru o perioadă estimată de 24h.

Echipa de intervenție efectuează lucrări pentru remedierea avariei în cel mai scurt timp, iar reluarea furnizării apei potabile se va face treptat, în funcție de stabilizarea sistemului.

Vor fi afectați consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Adășeni, Albești, Avrămeni, Călărași, Coțușca, Dângeni, Dobârceni, Durnești, Drăgușeni, Hănești, Hlipiceni, Manoleasa, Mihălășeni, Românești, Răuseni, Santa Mare, Știubieni, Todireni, Trușești, Ungureni și Vlăsinești.

 

Citeste mai mult

Administratie

S-a dat STARTUL admiterii la Extensia Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță deschiderea oficială a perioadei de admitere pentru studii universitare de licență la Extensia UAIC Botoșani – un proiect realizat și susținut de administrația locală încă din primul mandat al primarului Cosmin Andrei, prin inițiativa „Student la Botoșani”.

 În data de 7 iulie 2025, la ora 9:00, a început sesiunea de înscrieri, care se desfășoară până sâmbătă, 12 iulie 2025.
Acest proiect aduce educația universitară mai aproape de botoșăneni, oferindu-le tinerilor și adulților posibilitatea de a studia în orașul lor, în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).
Specializările disponibile la Extensia Botoșani (învățământ la distanță – ID):
–  Finanțe și Bănci
–  Administrație Publică
Admiterea se face online sau cu prezență fizică, în funcție de preferințele fiecărui candidat.
Înscrieri online:
* Platformă: https://eadmitere.uaic.ro
* Crearea conturilor: până sâmbătă, 12 iulie, ora 12:00
* Finalizarea dosarelor: până sâmbătă, 12 iulie, ora 13:00
* Plata taxei de înscriere se poate face direct în platformă, cu cardul, sau pe: https://plati-taxe.uaic.ro
Înscrieri cu prezență fizică:
* Locația: Colegiul Național „A.T. Laurian”, Str. Nicolae Iorga, nr. 19, Botoșani
🕘 Program:
* Luni – Vineri (7–11 iulie): 09:00 – 16:00
* Sâmbătă (12 iulie): 09:00 – 13:00
📞 Asistență telefonică: 0232.201094 / 0755.150346 (zilnic, 09:00 – 17:00)
După prima promoție admisă anul trecut, proiectul „Student la Botoșani” continuă cu formarea celei de-a doua generații de studenți botoșăneni, chiar aici, în orașul nostru.
🗣️ Mesajul primarului Cosmin Andrei:
„Am promis că vom aduce învățământ superior la Botoșani și ne-am ținut de cuvânt. Tinerii botoșăneni merită să aibă acces la educație universitară de calitate, fără a fi nevoiți să plece din oraș.
Vă invit să profitați de această oportunitate – deveniți studenți la Botoșani și construiți-vă viitorul aici, acasă.”
Îi încurajăm pe toți cei interesați – elevi, angajați, tineri sau adulți – să aleagă această cale accesibilă, flexibilă și valoroasă pentru dezvoltarea lor profesională”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending