Connect with us

Eveniment

O femeie de 65 de ani și un bărbat de 55 de ani, din Botoșani, au avut nevoie de ajutorul pompierilor să iasă din lift

Publicat

Publicitate

Două persoane, o femeie de 65 de ani și un bărbat de 55 de ani, au avut nevoie de ajutorul pompierilor militari să iasă dintr-un lift. Cei doi au urcat în ascensor și intenționau să ajungă la etajul al IX -lea. Liftul nu a pornit, iar ușa s-a blocat. După mai multe zeci minute în care au încercat să scape din captivitate, aceștia au cerut ajutorul pompierilor.

S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, într-un bloc de pe strada Prieteniei din municipiul Botoșani.
La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de descarcerare. Cu ajutorul accesoriilor specifice, aceștia au deschis ușa liftului. Cele două persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului de la un echipaj SAJ. Ulterior, au refuzat transportul la spital.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Toți medicii de familie vor fi obligați să furnizeze servicii de vaccinare. Dr Adrian Marinescu: Nu există medic antivaccinist

Publicat

Publicitate

Medicii de familie vor fi obligați să furnizeze servicii de vaccinare. Este vorba despre o serie de modificări în noul cadru legislativ. Mai exact prin modificările aduse medicii de familie vor fi obligați să aibă servicii de vaccinare. Asta în condițiile în care sunt medici de familie care nu au contracte de vaccinare. Modificările au fost anunțate de senatorul Adrian Cercel, scrie alba24.ro

De asemenea Adrian Marinescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a spus că nu pot exista ”medici antivacciniști”, acesta fiind în vizunea sa o contradicție.

Noul cadru legislativ în domeniul sănătății va introduce obligativitatea vaccinării în atribuțiile medicilor de familie, a anunțat marți președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Sănătatea – o componentă socială care a devenit domeniu de siguranță națională”, organizată de cursdeguvernare.ro.

 

„În noul cadru legislativ, vaccinarea va fi obligatorie pentru toți medicii de familie. În prezent, sunt medici care nu au contracte pentru capitolele de vaccinare, ceea ce este impardonabil. Acest lucru va deveni o obligație”, a spus Streinu-Cercel.

Lecțiile campaniei HPV și noi măsuri de responsabilizare

Adrian Streinu-Cercel a făcut referire la eșecul inițial al campaniei de vaccinare împotriva HPV, dar a subliniat că în prezent lucrurile s-au îmbunătățit semnificativ:

Publicitate

„Am avut o experiență cât se poate de neplăcută cu vaccinarea HPV. A fost un fiasco. Acum, campania a început să meargă foarte bine. Vaccinul este compensat și încercăm extinderea compensării până la vârsta de 26 de ani, atât pentru fete, cât și pentru băieți.”
El a sugerat și introducerea unor măsuri punitive pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor sau neglijează controalele medicale:

„Dacă îi spui unui părinte că, în cazul în care copilul nevaccinat se îmbolnăvește, va plăti spitalizarea, atunci se schimbă perspectiva. Dacă nu te prezinți la controalele periodice, îți poți pierde asigurarea de sănătate. În Germania, dacă nu te duci la control, ai o problemă.”

Medicul antivaccinist – o contradicție în termeni

În aceeași conferință, Adrian Marinescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a exprimat o poziție fermă cu privire la pozițiile antivacciniste în rândul cadrelor medicale:

„Am constatat cu surprindere, în întâlnirile recente cu colegi medici, că unii aveau o atitudine mai radicală decât un cetățean antivaccinist. Nu poți fi medic și antivaccinist în același timp. Asta înseamnă că nu ar trebui să ai drept de liberă practică”, a declarat managerul unității medicale.

Citeste mai mult

Eveniment

Poale-n brâu și alivenci preparate în Botoșani și vândute la Târgul de Florii, organizat în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Publicat

Publicitate

Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene vor participa, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea MADR.

Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.

‘Târgul de Florii este mai mult decât un eveniment dedicat produselor tradiționale – este o celebrare a muncii și pasiunii producătorilor români care duc mai departe gustul autentic al României. Prin astfel de inițiative, ne dorim să aducem mai aproape de consumatori produsele locale, obținute cu grijă, respectând rețete moștenite și standarde de calitate europene. Invit toți bucureștenii să viziteze târgul și să susțină producătorii români, alegând cu încredere produse românești!’, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, citat într-un comunicat al ministerului.

Potrivit MADR, produsele care aplică politica de calitate europeană constituie o veritabilă carte de vizită pentru România, fiind promovate de producători din județele Alba, Argeș, Brăila, Buzău, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Mureș, Sibiu, Suceava, Vrancea și din municipiul București.

Printre exemplele relevante se numără Magiunul de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată, apreciat pentru calitatea sa și pentru faptul că este un produs sănătos, fără adaos de zahăr, fără E-uri, conservanți sau aditivi, care a sărbătorit, pe 8 aprilie 2025, 14 ani de la recunoașterea primului sistem de calitate pentru România, se mai arată în comunicat. De asemenea, Telemeaua de Sibiu – Indicație Geografică Protejată este un produs tradițional realizat de membrii Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, care valorifică tradiția spațiului mioritic.

Vizitatorii târgului vor mai putea descoperi cașul afumat din Bucegi – produs tradițional obținut de membrii Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, iaurtul de oaie de Câlnic, din județul Alba, de la Ferma Bârsana, alături de alte sortimente de produse lactate din lapte de vacă sau oaie sau țuica Sordony de Horezu, din Pojogi-Cerna, comuna Stroești, județul Vâlcea, băutură spirtoasă pentru care România a depus documentația în vederea înregistrării ca Indicație Geografică în anul 2024.

Publicitate

Târgul oferă variante atât pentru cei care țin post, cât și pentru cei care doresc produse ‘de dulce’: legume și fructe proaspete, precum usturoi și ceapă (Buzău), mere și pere (Dâmbovița), miez de nucă și prune afumate sau deshidratate (Vizantea Livezi, Vrancea), produse procesate – gemuri, dulcețuri, zacuscă (cu vinete, ardei, hribi), tocănițe, siropuri și sucuri (Argeș, Caraș-Severin, Suceava), miere și produse apicole – miere de salcâm, rapiță, polifloră, polen, propolis – de la producători din Buzău, Suceava, Argeș și Sibiu, preparate din carne – produse fierte sau afumate din carne de vită, porc și oaie (Brăila, Brașov, Covasna, Sibiu), produse atestate tradițional sub brandul ‘Meșteșugari de Gusturi’: mușchi file de porc, ceafă de porc afumată, piept de porc, slănină, cârnați țărănești, caltaboș, tobă, drob, lebăr – toate fără aditivi și obținute cu condimente naturale, produse de la Măcelăria Kovacs, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, preparate premium din carne, inclusiv carne de vită Angus, de la Asociația Composesorală Tercs Ineu (comuna Cârța, Harghita), realizate exclusiv din ingrediente locale.

De la târg nu vor lipsi nici produsele lactate precum brânzeturi și produse din lapte de vacă, oaie sau capră (Ferma Istrate, Fundata), Sibiu (Sadu), Dâmbovița (Voinești), Olt (Icoana), Suceava (Pojorâta, Moldovița), produse de panificație și patiserie – pâine de casă cu cartofi (Mureș), cozonaci domnești, poale-n brâu, alivenci (Botoșani), prăjituri fără zahăr și ciocolată cu diverse umpluturi, pește și preparate din pește, produse tradițional sub marca ‘Victorița Pescărița’ – scrumbie marinată, zacuscă cu pește, salată de icre de crap și știucă, păstrăv, sturion, crap, somn, midii și rapane – preparate calde cu mămăliguță și mujdei, specialități din păstrăv de la producători din Bușteni și Valea Doftanei: păstrăv jăruit, tocană de păstrăv cu legume, păstrăv în zamă de roșii – toate din pește crescut natural, în apele râului Zamora.

Vinurile românești vor fi prezentate prin soiuri variate de Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Târgul de Florii din curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este deschis între 10 și 12 aprilie 2025, în intervalul 9:00 – 19:00.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! Polițiștii rutieri, prezenți zilnic în trafic cu radarele din dotare. ROADPOL – SPEED – Săptămână dedicată combaterii vitezei excesive în trafic

Publicat

Publicitate

În perioada 7 – 13 aprilie 2025, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Poliției Române, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, împreună cu celelalte subunități de profil, acționează pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive.

Activitățile sunt desfășurate conform Programului Operațiunilor Europene 2025 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), iar scopul acestor este prevenirea accidentelor rutiere generate de viteza excesivă sau neadaptată și creșterea siguranței pe drumurile publice din județ.

Astfel, polițiștii rutieri vor acționa zilnic, folosind aparatele radar din dotare.

De asemenea, astăzi, 9 aprilie, va avea loc SPEED MARATHON, o acțiune-maraton desfășurată timp de 24 de ore, la nivelul județului.

În cadrul acesteia, controalele privind respectarea vitezei legale vor fi intensificate, în special pe drumurile cu risc ridicat de accidente.

Prima victimă, la Vorona.  Conducătorul auto, un tanar de 24 de ani, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de peste 2.000 de lei, iar permisul de conducere i-s fost reținut pentru 120 de zile.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Grenadă descoperită în gospodăria unui localnic din Buimăceni, comuna Albești

Publicat

Publicitate

O grenadă de mână defensivă a fost descoperită, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Buimăceni, în timpul executării unor lucrări pentru rețeaua de aducțiune a apei.

Proprietarul a anunțat imediat autoritățile, iar echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit de urgență. Pirotehnicienii au constatat faptul că grenada de mână defensivă, rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, reprezenta un real pericol, putând exploda la cel mai mic impact mecanic.

Muniția a fost ridicată în siguranță și transportată la poligonul militar de la Copălău, unde va fi distrusă într-un cadru controlat.

Reamintim populației:

În cazul în care descoperiți obiecte ce pot fi muniție neexplodată:

– nu le atingeți, mișcați sau loviți;

Publicitate

– nu încercați să le demontați;

– nu le transportați și nu le introduceți în locuințe;

– anunțați imediat autoritățile apelând 112.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending