Connect with us

Eveniment

O femeie de 44 de ani, din Știubieni, parcă a intrat în pământ. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii botoșăneni au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie 44 de ani, satul Negreni, comuna Știubieni a plecat de la domiciliu la data de 12 iulie 2024 fără a mai reveni până în prezent.

PÂRVU LUCIA-IONELA are următoarele semnalmente: 1,60 metri înălțime, aproximativ 40-45 kg, păr brunet, lung, ten măsliniu, sprâncene pronunțate.

Vestimentația: tricou culoare verde, pantaloni de culoare închisă, încălțăminte sport de culoare albă.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (340)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

CITIND „CAFENEAUA LITERARĂ„ 

Virgil Diaconu, directorul  „Cafenelei  literare”,  trimite revista periodic lui Al. D. Funduianu care, la rândul lui, după ce o citește, ne-o dă și nouă, prietenii lui, spre lectură. A ajuns și la mine „Cafeneaua literară” nr. 2 din februarie 2025.

Ion Simuț scrie despre „Istoria românilor de la origini și până azi” (volumele I-II, Editura „Cuantic”), autor Ovidiu Pecican, oprindu-se cu precădere la  istoria mica a acestui autor, „Istoria României. Stat și cultură. 1866 – 2016”. Reținem două observații ale lui Ion Simuț: 1. „Că Ovidiu Pecican vrea să scrie un alt fel de istorie decât până acum vedem din mai multe astfel de pigmentări. O direcție abia schițată, dar totuși testată pe cititor este aceea cu tentă… ecologică: adică o istorie nu numai politică și antropologică, ci și una care include istoria florei și faunei, poate și a agriculturii și a alimentației. Deocamdată nu le avem într-o formulă sintetică, dar le-am putea avea”; 2. „Faptul că Ovidiu Pecican nu e înregimentabil nu e un defect. Dimpotrivă! El nu scrie pentru istorici, adică numai pentru breaslă (o istorie științifică și arhivistică), el scrie istorie și pentru literați și, evident, pentru publicul larg.  E un fel de Alex Ștefănescu al istoricilor, trăgând cu coada ochiului la public și galerie, să vadă dacă i-a impresionat pe cititorii sau pe ascultătorii săi, dacă a produs mirare sau măcar puțină rumoare prin ceea ce spune.  Adică îi pasă dacă povestea lui își atinge ținta dublă: să spună adevărul istoriei (plăcut sau neplăcut) și să fie receptat adecvat (emotional și intellectual) de către public”;

Reținem căteva versuri din poemele publicate în acest număr de Virgil Diaconu: 1. „Încă aud, aud atât de bine / cum printre roțile acestui ceas de fier / scrâșnește Timpul! Împăratul Timp…”; 2. „Oase albe pe drum. / Cum să nu citești în ele calea pierzaniei?”; 3. „Măceșul care se înalță printer pietre / pictează cu sânge tăcerea. / Oricum, dacă nu l-aș saluta în fiecare dimineață / ar crede că și anul acesta au înflorit pentru nimeni”; 4. „Cineva îmi bate la ușă. / Precis este Domnul – îmi spun -, / Domnul care s-a hotărât să coboare din Turn / și să îmi bată la ușă. / Și cum deschid, cadavrele politice / dau buzna în casă…”; 5. „Când îmi desfac brațele ca să te cuprind, / atunci sunt o cruce…”;

Jean Dumitrașcu, în rubrica sa „Generația 60 – generația socialismului”, întrebându-se ce este aceea o generație: „Dar ce înseamnă, totuși, generație? O vârstâ? O perioadă? Valori comune? Ceva din tată în fiu? S-au impus, în România, generația pașoptistă, generația romantic,  a lui Eminescu, generația simbolistă, generația modernist a lui Lovinescu, generația 1927 a lui Mircea Eliade, generația pierdută (cea a războiului), generația proletcultistă (1947 – 1965), generația obsedantului deceniu (1950 – 1960), generația 60. Dar generația 60 este denumită abuziv așa, am numit-o și eu ca atare, pentru că s-a impus conștiinței critice, dar, în fapt, e o promoție literară (1958 – 1968, după care au urmat promoțiile literare 70, 80, 90, 2000. De pildă, Nicolae Prelipceanu  e văzut de Nicolae Manolescu ca fiind un mare șaizecist, dar alții îl văd ca șaptezecist, în timp ce autorul vizat scrie, azi,  precum cei din generația 80”; 

Publicitate

Jean Dumitrașcu, în rubrica sa „Generația 60 – generația socialismului”, despre Platon Pardău:   1. „a fost responsabil, alături de Vasile Băran, până în decembrie 1989, cu textile despre Partidul Comunist și Nicolae Ceaușescu la „România literară”; 2. „dicționarele nu-l rețin nici ca poet nici ca prozator”; 3. „nestatornic când vine vorba de locul de muncă *sau făcea ce-l punea partidul)”; 4. „ca poet, Platon Pardău se trage din seva Bucovinei”;  5. „proletcultism? Și da, și nu”; 6. „se mută cu serviciul la București și se pierde printre trecători și printer reviste”; 7. „a scris mult, dar nu a (mai) rămas nimic”;

Șase străluciri ale Amaliei Elena Constantinescu vizând „Muzica timpului”: 1. „Se întunecă / departe poemul / cuvintelor noi”; 2. „Dorul – clipa ce / alungă timpul de la / masa tăcerii”; 3. „Viața nu e / paradis. Înțelepții / lumii o spun”, 4. „Clipele vieții / aripi spre veșnicia / ascunsei tăceri”; 5. „Cât timp există / oameni buni noaptea nu / va fi eternă”; 6. „Vivat la liberta!” – / a cuceritorului / arie dragă”;

Din poemul „Sufletuil meu” de Sandu Frunză: „M-am născut într-o lume / azi deja pierdută / sub dărămăturile ideologiilor”;

Din poemul „Geometrie falsificată” de Lidia Zadeh: „doar mucegaiul și îngerii fără fus orar / cresc ca niște umbre / îngrămădite în gândurile poetului”;

Șerban Codrin Denk despre Magda Ursache: „… ne aprinde mereu un felinar, pe care îl tot stingem, ne atrage atenția că rătăcim pe multe drumuri greșite și pe  prea puține adevărate, că am uitat poruncile respectului omului pentru om, ba, mai grav, transformăm pe om în principalul dușman al omului. (…) Magda ursache trece printer contemporanii ei ca o alarmă, iar alarmele supără. (…) magda Ursache este, alături de Hortensia Papadat-Bengescu, Magda Isanos, Monica Lovinescu un reper artistic, un ghid moral într-o lume uitucă, lume care nu respect valorile umane, ci numai pe cele extreme-ideologice, ale urii și violenței”;

Citeste mai mult

Educație

Drumul spre infinit trece prin Botoșani: Festivitatea de premiere a olimpicilor la matematică din România. Excelență și emoție

Publicat

Publicitate

Seara de 5 aprilie a marcat un moment deosebit pentru educația românească, prin festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Matematică pentru elevii de liceu, desfășurată în eleganta Sală de festivități „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani.

Evenimentul a adunat laolaltă cei mai buni tineri matematicieni din România, alături de profesori, părinți și reprezentanți ai instituțiilor implicate în organizare.

Ajunsă la ediția cu numărul 75, olimpiada a fost descrisă de conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe, președintele comisiei centrale, drept „olimpiada punctului de la infinit”, o expresie care a reflectat atât dificultatea, cât și frumusețea competiției.

Într-o atmosferă încărcată de emoție, elevii care au obținut rezultate remarcabile au fost recompensați cu medalii, diplome și premii speciale, în aplauzele și privirile admirative ale celor prezenți. Fiecare distincție a reprezentat rodul orelor de studiu intens, al pasiunii pentru matematică și al dorinței de a atinge excelența.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în colaborare cu Societatea de Științe Matematice din România – Filiala Botoșani, dar și cu sprijinul partenerilor și sponsorilor, a organizat cu succes acest eveniment de prestigiu, reconfirmând rolul orașului Botoșani ca un pol educațional important.

„Această seară nu este doar despre premii, ci despre vise împlinite, despre eforturi susținute și despre o comunitate unită în jurul valorii și excelenței. Le mulțumim tuturor celor implicați și, mai ales, acestor tineri remarcabili, care ne dau speranța unui viitor bazat pe cunoaștere și progres”, a declarat Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.

Publicitate

În încheiere, conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe a transmis un mesaj memorabil:

„Nu punctul de la infinit e important, ci drumul către acest punct. Olimpiada este unul dintre pașii spre punctul de la infinit! Important este să nu vă opriți!”

REZULTATELE FINALE OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂ  2025 BOTOȘANI pot fi consultate aici:

REZULTATE_FINALE_ONM25_BT : Clasa a IX-a

REZULTATE_FINALE_ONM25_BT : Clasa a X-a

REZULTATE_FINALE_ONM25_BT : Clasa a XI-a

REZULTATE_FINALE_ONM25_BT : Clasa a XII-a

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Accident rutier la ieșirea din Pașcani. Un microbuz cu 15 pasageri s-a răsturnat. Două persoane au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier în care a fost implicat un microbuz cu 15 pasageri s-a produs astăzi, în jurul orei 14:00, la ieșirea din municipiul Pașcani, spre suburbia Blăgești. În urma evenimentului, două femei au fost transportate la spital, iar autoritățile au activat pentru scurt timp Planul Roșu de Intervenție, acesta fiind ulterior dezactivat după stabilizarea situației, relatează agerpres.ro.

Potrivit informațiilor transmise de ISU Iași, pasagerii și șoferul au reușit să iasă singuri din microbuzul răsturnat. Din cele 15 persoane aflate în vehicul, doar două au avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare și transport la spital.

Dr. Diana Cimpoeșu, coordonatorul SMURD Iași, a declarat că una dintre victime, o femeie în vârstă de 46 de ani, a suferit un traumatism toracic și de membru inferior drept. Aceasta a fost preluată de un echipaj de prim ajutor din Pașcani.

Cea de-a doua victimă, o femeie de 52 de ani, a fost diagnosticată cu traumatism de coloană dorso-lombară și a fost transportată de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului Pașcani.

Celelalte 13 persoane aflate în microbuz au refuzat transportul la spital, fiind evaluate la fața locului de echipajele medicale.

Pentru gestionarea situației, autoritățile au mobilizat un dispozitiv complex de intervenție: trei autospeciale de stingere cu apă și spumă dotate cu echipamente de descarcerare, o autospecială de descarcerare, două ambulanțe SMURD de prim ajutor, două autospeciale pentru transportul victimelor multiple, precum și două echipaje medicale ale SAJ Iași.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Badmintonul din Botoșani cucerește Cupa României! Rezultate de excepție pentru CS Botoșani la Cupa României U15 și Senior Elită

Publicat

Publicitate

Sportul botoșănean are din nou motive de mândrie și chiar putem spune că badmintonul botoșănean prinde cu adevărat aripi în ultima perioadă cu copii și antrenori de excepție.

În perioada 4–6 aprilie, la Bacău, s-a desfășurat Cupa României la badminton – cadeți U15 și Senior Elită, o competiție de înalt nivel, care a reunit cei mai talentați sportivi din țară.

Clubul Sportiv Botoșani a fost reprezentat cu onoare de Raileanu Claudiu, Marcu Sebastien și Ciobîca Sebastian, tineri care au demonstrat că ambiția, munca și pasiunea pot aduce performanțe notabile.

Cel mai spectaculos parcurs l-a avut Ciobîca Sebastian, care a reușit să urce pe podium la toate cele trei probe în care a concurat:

– Locul I și câștigător al Cupei României U15 la dublu băieți, alături de partenerul său Mihnea Radu (CSS 6 București),

– Locul II în proba de dublu mixt, împreună cu Iana Onica (CSS Onești),

Publicitate

– Locul III la simplu băieți, după un parcurs curajos și spectaculos.

Rezultatele obținute confirmă faptul că Botoșaniul începe să strălucească în elita badmintonului românesc, iar acești tineri sportivi reprezintă o generație de viitor, care merită toată susținerea comunității. Reușitele lor nu ar fi fost posibile fără contribuția importantă a partenerilor de antrenament și susținători din umbră cărora le-au fost adresate mulțumiri speciale.

Turneul de la Bacău a fost unul cu totul deosebit, fiind organizat la standarde internaționale: s-au folosit covoare speciale de joc, afișaj electronic și a existat transmisiune live a meciurilor – o premieră absolută pentru badmintonul românesc.

„A fost un turneu extraordinar din toate punctele de vedere. Suntem mândri de sportivii noștri, care au demonstrat că Botoșaniul are cu cine!”, a transmis antrenorul Andrei Molie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending