Connect with us

Actualitate

Nu mai ieșim din mocirlă. Raport: România, printre cele mai corupte trei ţări din UE

Publicat

Publicitate

România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Bulgaria, arată Indicele de Percepţie a Corupţiei 2021 publicat marţi de Transparency International.

Potrivit Transparency International, în ciuda angajamentelor luate la nivel oficial, 131 de state din cele 180 analizate nu au făcut progrese semnificative în combaterea corupţiei, în ultimii 10 ani, iar România nu face excepţie.

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă „foarte corupt”, iar 100 „deloc corupt”, relatează Medifax.

„Percepţia cu privire la corupţia din sectorul public din România este neschimbată de zece ani. Cu doar 45 de puncte din 100, România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) şi Bulgaria (42 de puncte). Percepţia asupra corupţiei din sistemul public este similară nu doar de la un an la altul, ci şi prin comparaţie cu rezultatele din anul 2012, când ţara noastră avea 44 de puncte din 100”, au transmis reprezentanţii Transparency International.

La nivelul UE sunt însă şi state care au înregistrat diferenţe de peste 10 puncte în ultimul deceniu. Grecia şi Italia au câştigat câte 13 respectiv 14 puncte în perioada 2012 – 2021. Astfel că Grecia avansează de la 36 de puncte în 2012 la 49 de puncte în 2021, iar Italia de la 42 de puncte în 2012 ajunge în 2021 la 56 de puncte.

La polul opus se află Cipru şi Ungaria, care au pierdut 13 respectiv 12 puncte în ultimul deceniu, ajungând la 53 respectiv 43 de puncte în IPC 2021. Media la nivelul statelor UE rămâne la 64 de puncte.

Publicitate

Din analiza TI reiese că pandemia de COVID-19 a dat guvernelor ocazia să îşi extindă puterea executivă, să ascundă informaţii publice şi să restrângă din drepturile cetăţenilor. Pandemia a afectat transparenţa şi responsabilitatea inclusiv la nivelul statelor membre UE, expunând semne de îngrijorare cu privire la paşi înapoi făcuţi chiar şi de ţările din fruntea clasamentului IPC.

În România, unul dintre cele mai vulnerabile domenii a fost cel al achiziţiilor publice, cu efecte implicit asupra transparenţei cheltuielilor publice făcute în pandemie. Transparency International Romania readuce în atenţia publică Pactele de Integritate, o soluţie pentru asigurarea transparenţei, eficienţei şi tratamentului egal în achiziţiile publice. Acestea ar permite societăţii civile să poată monitoriza investiţiile publice, inclusiv din prisma utilităţii şi corectitudinii, ar permite identificarea unor probleme sistemice în legislaţia şi procedurile de achiziţii publice. De asemenea, utilizarea Pactelor de integritate ca instrument de monitorizare a achiziţiilor publice reprezintă o soluţie viabilă pentru a reduce riscurile de fraudă şi corupţie în domeniu.

Transparency International România face următoarele recomandări:

  • Includerea Pactelor de integritate ca mecanism obligatoriu de monitorizare publică a procedurilor de achiziţii, de la momentul planificării până la execuţia integrală, pentru toate achiziţiile care depăşesc pragurile prevăzute de lege pentru publicarea în Jurnalul Oficial UE.
  • Introducerea Pactelor de Integritate ca măsură în cadrul proiectelor finanţate prin fondurile structurale şi de investiţii.
  • Îmbunătăţirea SICAP cu informaţii necesare pentru a înţelege punctele slabe ale sistemului şi ale procedurilor de achiziţie şi pentru a permite formularea unor politici publice coerente în domeniu,
  • care să remedieze problemele identificate.
  • Transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE privind avertizarea în interes public la standarde înalte de conformitate.

Sursa: Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Focuri de armă la Leorda! Un bărbat de 45 de ani a gonit cu mașina, cu polițiștii pe urme, până a intrat în gardul unei case

Publicat

Publicitate

Bărbat reținut pentru distrugere. Nu s-a supus controlului polițiștilor, fiind necesară utilizarea armamentului și urmărirea sa

La data de 10 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 45 de ani, din comuna Leorda, bănuit de comiterea infracțiunilor de distrugere și violare de domiciliu.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 9 înspre 10 februarie 2025, ar fi distrus prin incendiere mai multe furaje care erau depozitate în extravilanul localității Leorda. Mai mult decât atât, ar  fi distrus și elemente de caroserie ale autoturismul proprietarului furajelor, care era parcat în apropiere, apoi a părăsit locul faptei.

 

Bărbatul a fost interceptat de polițiști, pe drumul comunal D.C. 378, în comuna Leorda și, inițial a oprit autoturismul, însă, în timpul  solicitărilor de a opri motorul și a părăsi autoturismul, acesta a pornit în trombă, acroșând autospeciala de poliție. În acel moment au fost executate două focuri de armă, unul de avertizare și unul înspre pneurile autoturismului, fără fi înregistrate victime sau pagube materiale.

Publicitate

 

Polițiștii au pornit în urmărirea bărbatului, până pe drumul județean D.J. 291, când acesta a pătruns în curtea unei locuințe, distrugând porțile de acces. A fost extras din autoturism de către polițiști, imobilizat și încătușat.

 

Acesta a fost condus la sediul poliției pentru cercetări, ulterior fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, pentru 24 de ore.

 

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Vremea pe o lună. ANM, prognoza meteo actualizată

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza meteo. Gerul de iarnă mai durează. Și săptămâna aceasta, și săptămâna viitoare temperaturile vor fi mai scăzute decât normalul perioadei. Chiar dacă precipitațiile vor fi deficitare, se anunță ninsori în aproape toată țara. Din 24 februarie se pare că vom avea o încălzire semnificativă a vremii, când temperaturile vor crește peste normalul perioadei. Luna martie vine cu temperaturi de primăvară. 

Vremea pe o lună. ANM, prognoza meteo actualizată 10 – 17 februarie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile extracarpatice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nord-vestice și nord-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

 

Publicitate

Vremea pe o lună. ANM, prognoza meteo actualizată 17 – 24 februarie

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nordice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Vremea pe o lună. ANM, prognoza meteo actualizată 24 februarie – 3 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Vremea pe o lună. ANM, prognoza meteo actualizată 3 – 10 martie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Sursa: DCnews.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe comune din Botoșani rămân fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță că, pentru remedierea unor probleme tehnice identificate la nivelul rezervorului de alimentare cu apă situat în județul Botoșani, com. Călărași, sat Libertatea,  este necesară sistarea furnizării apei potabile pe o perioadă de 48h, începând de mâine, 12 februarie 2025, ora 08:00.

Lipsa apei potabile va afecta consumatorii din următoarele comune și localități: Călărași, Dămideni (com. Românești), Hlipiceni,  Răuseni, Santa Mare, inclusiv Andrieșeni și Bivolari din județul Iași.

Având în vedere că umplerea și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat, pentru evitarea producerii unor eventuale noi avarii și corelat cu configurația terenului în zonele de distribuție, informăm abonații că reluarea furnizării apei potabile va fi resimțită diferențiat.

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile create și rugăm toți utilizatorii din zonele mentionate să își constituie minime rezerve de apă pentru perioada de întrerupere!”, transmit reprezentanții Nova Apaserv.

Citeste mai mult

Cultura

„Fram, ursul polar” vine la Teatrul „Vasilache”

Publicat

Publicitate

Botoșănenii cei mai mici sunt invitați la Teatrul „Vasilache” să vizionați spectacolul „Fram, ursul polar” atât  joi, 13 februarie 2025, de la ora 18:00, cât și  duminică, 16 februarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30!

 

„Fram, ursul polar”, este un spectacol după Cezar Petrescu. Regia artistică: Toma Hogea Asistent regie: Mihaela Ștempel Scenografia: Mihai Pastramagiu Mişcare scenică: Victoria Bucun Muzica: Radu Sanduloviciu

Fotografiile au fost realizate de Ghenadie Prisăcaru, iar înregistrările au fost făcute în studioul de înregistrări ELEKTRA – Virgil Prispian

 

Din distribuţie fac parte actorii: Oana Asofiei, Florin Iftode, Alin Gheorghiu, Marius Rusu, Andrei Iurescu, Renata Voloșcu, Adelina Cojocariu, Pavel Petrași, Ana-Maria Apetrei şi Ioana Buta

Publicitate

 

«„Fram, ursul polar” este o poveste, din lumea circului, dorită și mult așteptată de copii. Transpunerea scenică aduce, pe scena Teatrului „Vasilache”, un spectacol plin de culoare, cu o muzică originală deosebită, cu actori, cu păpușari desăvârșiți, cu numere de pantomimă, specifice lumii/arenei circului, cu momente coregrafice de excepție și cu actori – păpușari care ating nivelul și măiestria textului.

Spectacolul „Fram, ursul polar” aduce la rampă o multitudine de „ingrediente” specifice artei păpușărești: actorie, muzică, dans, mânuire păpuși (tip wayang și tip bunraku) și, nu în ultimul rând, o bună dispoziție și o plăcere reală a jocului din partea actorilor.

„Fram, ursul polar” este un spectacol pentru toate vârstele: copii (preșcolari și școlari mici), educatori, părinți și bunici!» (Toma Hogea, regizor artistic)

 

Spectacolul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani

 

Preț bilet 20  lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html  sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending