Connect with us

Actualitate

Nu mai este literatura SF. Expert: În 10 ani vor exista asistenţi AI avocaţi, psihologi, profesori sau antrenori de fitness

Publicat

Publicitate

Un specialist român în IT dezvăluie cum ar putea arăta viitorul mai repede decât ne aşteptăm: În 10 ani vor exista asistenţi AI care vor fi avocaţi, psihologi, profesori sau antrenori de fitness, susţine acesta, potrivit Ziarului Financiar, relatează mediafax.ro.

Inteligenţă artificială este cea mai hot tehnologie a momentului care promite să crească productivitatea şi să eficientizeze toate procesele din cadrul unui business.

În prezent, tehnologia a intrat în lumina reflectoarelor odată cu fenomenul ChatGPT, unde AI a demonstrat că poate realiza traduceri, linii de cod sau chiar poezii.

Alexandru Dan, CEO al Triumvirate Labs, CEO al Triumvirate Labs, este de părere că avântul tehnologic va continua, iar în următorii zece ani ea fi prezentă în educaţie, psihologie şi drept.

„Cu siguranţă fiecare persoană şi fiecare companie va avea cel puţin un asistent AI în următorii cinci ani. Eu am o predicţie că în 10 ani vor exista un miliard de asistenţi AI care pot fi profesori, psihologi, avocaţi, antrenori de fitness. Deci cred că această tehnologie are un potenţial foarte mare”, a spus Alexandru Dan în cadrul emisiunii de business ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

În aceste condiții, cea mai mare dilemă pare a fi pentru părinți, care vor avea opțiunile tot mai limitate în îndrumarea copiilor către o meserie în viitor.

Publicitate

Triumvirate Labs, companie românească specializată în dezvoltarea de soluţii tehnologice, a închis anul 2023 cu afaceri de 1,8 mil. euro şi o echipă de 20 de programatori. Planurile de viitor ale businessului românesc urmăresc extinderea pe piaţa din SUA, Germania şi Belgia, a explicat Alexandru Dan.

„Avem planuri să ne extindem şi în alte ţări. Vrem să deschidem o companie în SUA şi urmează să avem şi în Luxemburg. Încercăm să dezvoltăm şi în Germania, Belgia, să găsim parteneri şi clienţi în aceste ţări şi să ajutăm oamenii să adopte mai uşor tehnologia” a mai declarat Alexandru Dan la ZF Live.

Foto ilustrativ: The Time Machine (2002)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Decizie după crima care a șocat comuna Copălău: Un bărbat de 68 de ani a fost trimis în judecată pentru uciderea concubinei

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din comuna Copălău, județul Botoșani, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, fiind acuzat de omor calificat asupra concubinei sale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a finalizat ancheta și a înaintat rechizitoriul către instanță, în vederea începerii procesului penal.

Potrivit procurorilor, tragedia s-a petrecut în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2024, în locuința comună a celor doi. Pe fondul consumului excesiv de alcool, bărbatul ar fi agresat-o violent pe partenera sa de viață.

Anchetatorii susțin că victima a fost lovită cu mijloace și obiecte contondente, după care agresorul ar fi recurs la sugrumare și sufocare, gesturi fatale care au condus la decesul femeii.

Fapta a șocat comunitatea locală, unde vecinii și cunoscuții celor doi au descris o relație tensionată, marcată de conflicte și violențe repetate. Oamenii spun că, de-a lungul timpului, certurile dintre cei doi erau frecvente, însă nimeni nu și-a imaginat un deznodământ atât de tragic.

În prezent, bărbatul se află în arest preventiv și urmează să fie judecat pentru infracțiunea de violență în familie în forma omorului calificat. În conformitate cu legislația penală, acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o sentință definitivă. Totuși, dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 25 de ani sau chiar detenție pe viață, în funcție de circumstanțele stabilite de instanță.

Publicitate

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Sucevenii spun că Mierea de Mană și cea Polifloră Montană de la Suceava este mai bună decât mierea de MANUKA

Publicat

Publicitate

Mierea de mană și mierea polifloră montană din județul Suceava au proprietăți similare sau mai bune decât celebra miere de manuka, produsă în Noua Zeelandă, arată un studiu întocmit de cercetătorii Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava (USV), relatează agerpres.ro.

Cei patru cercetători din cadrul USV, respectiv biologul Liliana Luca și inginerii Daniela Pauliuc, Florin Ursachi, coordonați de profesorul universitar Mircea Oroian, au elaborat un studiu privind calitățile mierii de mană și ale celei poliflore montane din Bucovina, în comparație cu celebra miere de manuka.

Mierea de mană este un tip special de miere, care nu este produsă din nectarul florilor, ci din seva copacilor, precum bradul, stejarul, fagul sau arțarul, dar și din excrețiile dulci ale afidelor și ale altor insecte care se hrănesc cu seva arborilor. Aceasta are o culoare mai închisă, o consistență mai densă și un gust ușor caramelizat, cu note specifice de rășină sau lemn. Mierea polifloră montană este obținută din nectarul florilor, iar datorită diversității plantelor medicinale prezintă proprietăți terapeutice.

Probele de miere au fost procurate de la apicultori din județul Suceava, care duc stupii în zona montană, fiind analizate în cadrul Laboratorului de Depistare a Falsurilor din cadrul USV. Cercetătorii au evidențiat faptul că ambele tipuri de miere au corespuns din punct de vedere fizico-chimic și microbiologic cu normele legislației naționale și celei europene. Calitatea probelor de miere a fost comparată cu trei tipuri de miere de manuka (MGO100, MGO250 și MGO550).

‘Probele de miere de mană și polifloră montană au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar și bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli). În funcție de tipul bacteriei, s-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 și manuka 250, iar peste 60% dintre probe au prezentat o acțiune mai mare decât mierea manuka 550’, susțin cercetătorii USV.


În ceea ce privește mierea polifloră de munte, rezultatele cercetărilor au arătat că și aceasta a prezentat o activitate bactericidă și inhibitoare mult mai mare decât mierea de manuka. Astfel, 35% din totalul probelor de miere polifloră analizate au prezentat o activitate bactericidă mai mare decât mierea manuka 550, iar 79% din totalul probelor poliflore au avut o activitate bactericidă mai mare decât mierea Manuka 250 și 100.

Publicitate

De asemenea, probele de miere au fost testate pentru eficiența lor și în comparație cu câteva antibiotice, precum: gentamicină, ciprofloxacină, ceftriaxonă, tetraciclină, cefuroxim, piperacilină / tazobactam și amoxicilină / acid clavulanic. Rezultatele cercetărilor au arătat că mierea de mană are un efect antibacterian apropiat sau similar cu cel al antibioticelor asupra bacteriilor luate în studiu. Astfel, 89% dintre probele de mană au avut o activitate antibacteriană similară cu cea a antibioticelor testate pentru Staphylococcus aureus, 37% au avut o activitate similară cu cea a antibioticelor testate pentru Salmonella, iar 58% din totalul probelor de mană au avut o activitate similară cu a antibioticelor testate pentru Pseudomonas aeruginosa. Probele de miere polifloră au arătat, totodată, o activitate antibacteriană similară sau apropiată de cea a antibioticelor testate pentru agenții patogeni luați în studiu.

Studiul realizat de cei patru cercetători a fost publicat în Scientific reports, a cincea cea mai citată publicație științifică la nivel mondial.

Citeste mai mult

Educație

Jandarmii botoșăneni, lecție de civism pentru elevi: Prevenirea violenței și importanța apelului 112

Publicat

Publicitate

Aproximativ 100 de elevi și cadre didactice de la două școli gimnaziale din comunele Lozna și Dersca s-au întâlnit azi cu jandarmii botoșăneni în cadrul programului național ,,Ora de civilizație”, inițiat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și finanțat prin Mecanismul național de susținere a prevenirii criminalității.

Jandarmii au discutat cu elevii din clasele V-VIII despre efectele negative ale bullying-ului, prevenirea violenței și a faptelor antisociale cu incidență în mediul școlar.

De asemenea, în contextul sărbătorii Zilei Europene a Numărului Unic de Urgență 112, au fost prezentate situațiile în care acesta poate fi apelat.

În România, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – SNUAU 112 funcționează din anul 2005, fiind disponibil non-stop și gratuit în Uniunea Europeană.

SNUAU 112 asigură preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către agențiile specializate de intervenție, în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor.

În anul 2024, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoşani a intervenit direct la 516 solicitări, în urma cărora au fost constatate 14 infracțiuni și au fost aplicate 498 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 270.000 de lei.

Publicitate

Este esențial ca apelarea numărului de urgență 112 să fie efectuată doar în situații de urgență.

Apelarea abuzivă sau falsă a SNUAU 112 se sancţionează cu amendă contravenţională, conform prevederilor legale.

Cu prilejul activităților preventiv-educative organizate în instituțiile de învățământ din județul Botoșani, jandarmii informează elevii cu privire la importanța apelării responsabile a numărului unic de urgență 112, pentru prevenirea apelurilor abuzive sau false.

Citeste mai mult

Administratie

Ilie Bolojan va asigura interimatul funcției de președinte al României, din 12 februarie. Decizie la CCR

Publicat

Publicitate

Interimatul funcției de președinte al României se asigură de președintele Senatului, Ilie Bolojan, a comunicat, marți Curtea Constituțională, informează alba24.ro. Totodată, CCR a constatat că funcția de președinte al României devine vacantă în urma demisiei lui Klaus Iohannis.

Curtea Constituțională a luat act de demisia președintelui Klaus Iohannis. Ca urmare, în numele legii, CCR hotărăște: „Constată că funcția de Președinte al României devine vacantă, începând cu data de 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei domnului Klaus-Werner Iohannis din funcția de Președinte al României”.

Totodată, CCR „constată că vacanța funcției de Președinte al României este o împrejurare care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României, începând cu data de 12 februarie 2025”.

De asemenea, CCR „constată că, în conformitate cu dispozițiile art.98 alin.(1) din Constituție, interimatul funcției de Președinte al României se asigură de președintele Senatului, domnul Ilie-Gavril Bolojan, începând cu data de 12 februarie 2025”, potrivit Mediafax.

Decizia este definitivă și general obligatorie. Prezenta hotărâre, pronunțată în ședința din data de 11 februarie 2025, se comunică Parlamentului și Guvernului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, a precizat CCR.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending