Connect with us

Actualitate

Nu la Botoșani, dar se poate: Ce amendă primești dacă în timp ce îți repari mașina pe domeniul public, faci mizerie pe stradă

Publicat

Publicitate

Nu se întâmplă încă la Botoșani, însă ar putea fi un exemplu de „ce se poate întâmpla” pentru cei care se apucă de făcut tot tipul de reparații și fac mizerie pe domeniul public, în spatele blocurilor sau în drumul din fața casei.

Un bărbat din Blaj a mers în instanță pentru a-și face dreptate după ce a fost amendat cu 400 de lei, de un polițist local, pentru că își repara mașina pe domeniul public, și din câte se pare din ea curgea combustibil pe jos, scrie alba24.ro

Mai exact ar fi murdărit spațiul public cu lichidul scurs din mașina, iar polițiștul local l-a amendat pentru acest lucru.

În fața magistraților Judecătoriei Blaj bărbatul a contestat sancțiunea, iar o primă decizie a fost dată în 5 ianuarie 2023, motivarea fiind făcută publică pe portalul rejust.ro.

Citește și Ce modificări se vor face în CODUL RUTIER în 2023: Sancțiuni dure pentru vitezomani, mașina confiscată și permis reținut 6 luni

Potrivit motivării instanței, ”petentul a fost surprins de catre agentul constatator stationand pe Bulevardul Republicii din Municipiul Blaj, in timp ce efectua lucrari de reparaţii la autovehiculul marca „Seat”, murdarind asfel domeniul public, prin scurgerea de combustibil, așa cum este menționat în secțiunea corespunzătoare a procesului verbal, aspect care se poate observa in plansele foto depuse la dosar.

În momentul în care agentul a ajuns la fața locului și a constatat contravenția săvârșită, petentului i s-a pus în vedere toate aspectele, astfel cum sunt descrise în procesul verbal amintit mai sus. Petentul a avut o atitudine sfidătoare, folosind un limbaj nepotrivit atât la adresa agentului constatator cât si cu privire la autoritatea pe care o reprezintă”, se arată în motivarea instanței.

Publicitate

Bărbatul în cauză, în fața instanței ”arată că procesul-verbal a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin.(1) din OG nr. 2/2001, în sensul descrierii incomplete a locului în care a fost săvârşită fapta. Astfel, a menţionat că „ pe bld. Republicii” ar putea fi oriunde, trotuar, spaţiu verde, în curte la cineva, etc.

A mai susţinut că, la momentul încheierii procesului-verbal de contravenţie, agentul constatator nu i-a adus la cunoştinţă dreptul de a face obiecţiuni, fiind astfel încălcate dispoziţiile art. 16 alin.(7) din OG nr. 2/2001.

Totodată, a agentul constatator nu a respectat dispoziţiile art.19 alin.(1) din OG nr. 2/2001, nefăcând menţiune despre faptul că a refuzat semnarea procesului-verbal. Martorul prezent la faţa locului nu s-a legitimat, însă era îmbrăcat în uniformă şi nu a văzut nicio altă persoană prezentă”, se mai arată în documentul citat.

Ce au decis magistrații

”Susţinerile petentului în sensul că a fost sancționat pe nedrept urmează a fi respinse pentru motivele de mai jos. În primul rând, instanţa are în vedere faptul că procesul verbal de contravenţie contestat a fost încheiat în urma constatărilor efectuate ex propriis sensibus -„cu propriile simţuri”- de către agentul constatator din cadrul intimatei, astfel că acesta face dovada deplină a situaţiei de fapt şi a încadrării în drept până la proba contrară, bucurându-se de o prezumţie relativă de legalitate şi temeinicie”, au motivat judecătorii.

Din probele administrate în cauză, respectiv procesul-verbal de contravenţie coroborat cu fotografiile depuse la dosar, reiese că situația de fapt reținută de agentul constatator corespunde realității. Petentul nu a adus nicio dovadă din care să reiasă o altă situaţie de fapt, au mai precizat aceștia.

Drept urmare au respins cererea de anulare a amenzii primite de către bărbat. Acesta are 30 de zile la dispoziție să conteste decizia judecătorilor din Blaj la o instanță superioară.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Produse de lux de aproximativ 95.000 lei confiscate pe Aeroportul Iași

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din lucrători vamali și polițiști de frontieră au ridicat în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 95.000 lei, ce urmau să ajungă pe piața neagră din România.

În data de 26 martie 2025, în cadrul unei acțiuni comune la care au participat polițiști de frontieră și lucrători vamali, au fost efectuate controale amănunțite asupra unor persoane care s-au încadrat pe culoarul verde nimic de declarat, în baza unui plan comun de combatere a traficului ilegal de bunuri.

Între orele 00:00 și 05:00, au fost verificate două zboruri, din direcția Istanbul și din direcția Londra, zboruri care au avut pasageri ce transportau bunuri suspecte. În urma controlului amănunțit efectuat de către echipa comună de control formată din lucrători vamali și polițiști de frontieră, în bagajele pasagerilor au fost descoperite o serie de articole care nu au fost declarate corespunzător la intrarea în țară, respectiv 266 de articole vestimentare de diferite tipuri (încălțăminte, haine, accesorii), având o valoare estimată de 38.540 lei și 12 bijuterii de lux, care prezintă indicii că ar putea fi din aur, având o valoare de piață de 55.500 lei.

Aceste bunuri, de o valoare totală de 94.040 lei (aproximativ 18.808 euro), au fost confiscate de autoritățile vamale, care au constatat că pasagerii nu au respectat reglementările legale privind transportul de bunuri și obligațiile de declarare la vamă.

În urma acțiunii, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare, în valoare totală de 32.000 lei.

Acțiunea face parte dintr-o serie de controale periodice și coordonate la nivel național, având ca scop întărirea măsurilor de securitate și prevenirea activităților ilegale în punctele de frontieră aeriană.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Miercurea din Săptămâna a patra a Postului Mare se face înjumătățirea postului. Jumătatea urcușului duhovnicesc din Postul Mare

Publicat

Publicitate
Postul Sfintelor Paști este alcătuit din cele 40 de zile ale Postului Mare și Săptămâna Mare a Sfintele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos. Acum suntem în timpul Postului Mare, când ne pregătim pentru Săptămâna Mare, scrie Ziarul LUMINA.

Astăzi suntem în miercurea din Săptămâna a patra a Postului Mare, când se face înjumătățirea postului, mai exact suntem la jumătatea Postului Mare. Putem spune că suntem chiar în centrul celor 40 de zile ale Postului Mare.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: „vremea postului se apropie de sfârșit ajungând deja la mijlocul stadionului, înaintăm spre țintă. Căci așa cum cine a început a ajuns la mijloc, așa și cel ce a ajuns la mijloc vede sfârșitul. Timpul se apropie, așadar, de sfârșit, și corabia noastră vede limanul; dar căutăm nu doar să ajungem în port, ci și ca această corabie să nu ajungă aici lipsită de mărfuri. Vă rog pe toți și vă îndemn ca fiecare să cerceteze în conștiința sa cele câștigate prin post; dacă folosul e îmbelșugat, sporiți-vă încă sârguința; dacă, dimpotrivă, nimic nu s-a adunat, timpul care rămâne să fie folosit pentru acest negoț. Cât va dura acest praznic (Postul Mare), să ne dăm mare osteneală, să nu intrăm cu mâinile goale, ca, îndurând osteneala postului, să nu pierdem răsplata…” (Triodul explicat)

Urmând îndemnul Arhiepiscopului Constantinopolului, să intensificăm postirea noastră și să înmulțim rugăciunea pentru a ajunge pregătiți duhovnicește în Săptămâna Mare, când vom trăi plenar Sfintele și Mântuitoarele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos. Ca o călăuză sfântă ne este pusă înainte Crucea lui Hristos pe care o vedem ca Pom al Vieții prin care Mântuitorul ne-a răscumpărat din păcatul strămoșesc și ne-a dăruit viață veșnică. Imnografia Săptămânii a patra din Postul Mare, în care ne aflăm, subliniază acest lucru: „Preacinstita Cruce care sfinţeşte vremea postului se vede acum căreia închinându-ne astăzi, să strigăm: Stăpâne, Iubitorule de oameni, dă-ne cu ajutorul ei să trecem şi cealaltă vreme a postului cu străpungere şi să vedem şi dătătoarele de viaţă Patimi, prin care ne-am izbăvit!”

Călăuziți de Sfânta Cruce să parcurgem cu credință vremea care a mai rămas din Postul Mare pentru a ne învrednici să ajungem în zilele binecuvântate ale Săptămânii Mari, când vom fi martori la Sfintele Pătimiri ale Domnului, ca la capătul acestora să trăim bucuria pascală a Învierii lui Hristos, ținta postirii noastre din Postul Sfintelor Paști.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Sprijin financiar pentru crescătorii de animale din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Centrul Județean Botoșani al Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în trimestrul IV, an 2024.

Suma plătită este în valoare de 165.552,56 lei, acordată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru solicitanții din județul Botoșani care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste mai mult

Cultura

„Intrigă și iubire”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani  invită iubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Intrigă și iubire” după Friedrich Schiller și „Ivan Turbincă” după Ion Creangă.

Botoșănenii sunt așteptați, sâmbătă, 29 martie de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu”  la spectacolul INTRIGĂ ȘI IUBIRE după Friedrich Schiller.

Regia și scenografia: Dumitru Acriș
Dramaturgia spectacolului: Angelina Roșca
Coregrafia: Victoria Bucun
Asistență regie: Ella Nistor

Cu: Sorin Ciofu, Silvia Luca, Gina Patrașcu-Zamfirache, Alexandru Dobynciuc, Oana-Maria Tudoran, Dana Bucătaru, Ella Nistor, Petruț Butuman, Lenuș Moraru, Răzvan Amitroaei, Lorena-Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Volin Costin, Radu Dragoș.

Această reinterpretare modernă a dramei clasice „Intrigă și iubire” a lui Friedrich Schiller este un comentariu  social  și un apel la acțiune pentru schimbare și justiție.

Spectacolul  păstrează temele centrale ale piesei, cum ar fi lupta pentru putere, corupția, inegalitatea socială și iubirea interzisă, dar le adaptează la contextul României contemporane pentru a le oferi o perspectivă proaspătă și captivantă asupra problemelor actuale ale societății.

Publicitate

Conflictele psihologice puternic pronunțate sunt de natură să inspire reflecție atât asupra frustrărilor și dezamăgirilor față de sistemul actual, cât și asupra relațiilor interpersonale într-un spațiu lipsit de valori morale.

Duminică, 30 martie de la ora 1900, vă invităm la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din incinta Cinema Unirea

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 12°°-18°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending