Connect with us

Actualitate

Nu la Botoșani, dar se poate: Ce amendă primești dacă în timp ce îți repari mașina pe domeniul public, faci mizerie pe stradă

Publicat

Publicitate

Nu se întâmplă încă la Botoșani, însă ar putea fi un exemplu de „ce se poate întâmpla” pentru cei care se apucă de făcut tot tipul de reparații și fac mizerie pe domeniul public, în spatele blocurilor sau în drumul din fața casei.

Un bărbat din Blaj a mers în instanță pentru a-și face dreptate după ce a fost amendat cu 400 de lei, de un polițist local, pentru că își repara mașina pe domeniul public, și din câte se pare din ea curgea combustibil pe jos, scrie alba24.ro

Mai exact ar fi murdărit spațiul public cu lichidul scurs din mașina, iar polițiștul local l-a amendat pentru acest lucru.

În fața magistraților Judecătoriei Blaj bărbatul a contestat sancțiunea, iar o primă decizie a fost dată în 5 ianuarie 2023, motivarea fiind făcută publică pe portalul rejust.ro.

Citește și Ce modificări se vor face în CODUL RUTIER în 2023: Sancțiuni dure pentru vitezomani, mașina confiscată și permis reținut 6 luni

Potrivit motivării instanței, ”petentul a fost surprins de catre agentul constatator stationand pe Bulevardul Republicii din Municipiul Blaj, in timp ce efectua lucrari de reparaţii la autovehiculul marca „Seat”, murdarind asfel domeniul public, prin scurgerea de combustibil, așa cum este menționat în secțiunea corespunzătoare a procesului verbal, aspect care se poate observa in plansele foto depuse la dosar.

În momentul în care agentul a ajuns la fața locului și a constatat contravenția săvârșită, petentului i s-a pus în vedere toate aspectele, astfel cum sunt descrise în procesul verbal amintit mai sus. Petentul a avut o atitudine sfidătoare, folosind un limbaj nepotrivit atât la adresa agentului constatator cât si cu privire la autoritatea pe care o reprezintă”, se arată în motivarea instanței.

Publicitate

Bărbatul în cauză, în fața instanței ”arată că procesul-verbal a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin.(1) din OG nr. 2/2001, în sensul descrierii incomplete a locului în care a fost săvârşită fapta. Astfel, a menţionat că „ pe bld. Republicii” ar putea fi oriunde, trotuar, spaţiu verde, în curte la cineva, etc.

A mai susţinut că, la momentul încheierii procesului-verbal de contravenţie, agentul constatator nu i-a adus la cunoştinţă dreptul de a face obiecţiuni, fiind astfel încălcate dispoziţiile art. 16 alin.(7) din OG nr. 2/2001.

Totodată, a agentul constatator nu a respectat dispoziţiile art.19 alin.(1) din OG nr. 2/2001, nefăcând menţiune despre faptul că a refuzat semnarea procesului-verbal. Martorul prezent la faţa locului nu s-a legitimat, însă era îmbrăcat în uniformă şi nu a văzut nicio altă persoană prezentă”, se mai arată în documentul citat.

Ce au decis magistrații

”Susţinerile petentului în sensul că a fost sancționat pe nedrept urmează a fi respinse pentru motivele de mai jos. În primul rând, instanţa are în vedere faptul că procesul verbal de contravenţie contestat a fost încheiat în urma constatărilor efectuate ex propriis sensibus -„cu propriile simţuri”- de către agentul constatator din cadrul intimatei, astfel că acesta face dovada deplină a situaţiei de fapt şi a încadrării în drept până la proba contrară, bucurându-se de o prezumţie relativă de legalitate şi temeinicie”, au motivat judecătorii.

Din probele administrate în cauză, respectiv procesul-verbal de contravenţie coroborat cu fotografiile depuse la dosar, reiese că situația de fapt reținută de agentul constatator corespunde realității. Petentul nu a adus nicio dovadă din care să reiasă o altă situaţie de fapt, au mai precizat aceștia.

Drept urmare au respins cererea de anulare a amenzii primite de către bărbat. Acesta are 30 de zile la dispoziție să conteste decizia judecătorilor din Blaj la o instanță superioară.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Rezultate remarcabile obținute de elevii care au reprezentat județul Botoșani la Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele V-VIII

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani felicită elevii care au reprezentat județul nostru la Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele V-VIII, desfășurată în această săptămână, la Buzău.

Grădinariu Petru Mihai, elev în cl. a  VI-a la  Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, pregătit de doamna profesoară Guriță Magda, a obținut Medalie de bronz.

Marișcu Ioana Amelia, elevă în cl. a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, pregătită de domnul profesor Șalabină Daniel, a obținut Mențiune de onoare.

Din lotul județului Botoșani au mai făcut parte Lozneanu Clara Maria, elevă în cl. a VII-a la  Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi și Baltă Ianis, elev în cl. a V-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, care au obținut punctaje foarte bune.

Elevii au fost însoțiți la Buzău de doamna profesoară Apetria Gabriela de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi.

Tinerii noștri matematicieni au demonstrat că dețin cunoștințe solide, pasiune pentru această disciplină, dar și spirit competitiv. Prin rezultatele obținute, ei sunt o sursă de mândrie pentru întreaga comunitate educațională din Botoșani.

Publicitate

„Felicităm elevii și cadrele didactice care i-au pregătit și însoțit, pentru profesionalismul și implicarea constantă în formarea excelenței școlare. De asemenea, transmitem recunoștință familiilor care sprijină cu răbdare și încredere parcursul educațional al acestor copii. Inspectoratul Școlar Județean Botoșani va continua să sprijine performanța și să promoveze elevii talentați, care duc mai departe tradiția excelenței în educație a județ.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Terentie și cei împreună cu dânsul

Publicat

Publicitate

Sfinţii Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim şi Dima erau africani la origine şi au trăit în anii domniei lui Deciu (249-251) şi a lui Fortunian dregătorul din Africa stăpânită de romani. Îndată după urcarea pe tron, Deciu a interzis creştinismul şi oricine era bănuit că se închină Dumnezeului creştinilor, trebuia să se lepede de Hristos şi să aducă jertfe idolilor.

Dacă cineva s-ar fi împotrivit, era întemniţat şi chinuit până la moarte. Văzând acestea, dreptcredincioşii Terentie, Pompei şi toţi cei împreună cu ei, 40 fiind toţi, s-au unit şi au stat împotrivă bărbăteşte, mărturisind cu mult curaj pe Hristos Iisus Domnul. Ei şi-au adus aminte de cuvintele

Mântuitorului Care îi învăţa pe ucenici zicându-le: „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheenă” (Matei 10, 28). Deci, stând înaintea lui Fortunian, tinerii aceştia propovăduiau puterea lui Hristos şi neputinţa idolilor care erau cinstiţi de păgâni.

Pentru aceasta, au fost cumplit chinuiţi, iar unora dintre ei le-au fost aduse soţiile, care îi implorau să se despartă de credinţa în Domnul Iisus. Sfinţii însă au rămas neclintiţi, şi pentru aceasta, din porunca dregătorului, după multe zile de întemniţare şi bătăi, li s-au tăiat capetele, primind astfel cununa muceniciei.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi materii pentru elevii din România. De când vor avea la şcoală ore de „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”

Publicat

Publicitate

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a emis un ordin prin care sunt aprobate noi programe şcolare pentru discipline opţionale incluse în oferta educaţională naţională, valabile în anul şcolar 2025–2026, informează playtech.ro.

Materii noi în şcolile din România

Printre aceste discipline se regăsesc „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial al României pe data de 9 aprilie 2025 şi a intrat în vigoare în aceeaşi zi.

Conform Ordinului nr. 3595/2025 emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, au fost aprobate şapte discipline opţionale destinate învăţământului preuniversitar, adresate nivelurilor de clasă pregătitoare, învăţământ primar şi gimnazial. Acestea sunt:

  • „Educaţie prin minibaschet”, destinată claselor a III-a şi a IV-a din ciclul primar, introdusă ca disciplină opţională în cadrul curriculumului la decizia elevului, din oferta şcolii;
  • „Armonie şi expresie corporală”, pentru clasele V–VIII din învăţământul gimnazial, disponibilă ca disciplină opţională la decizia elevului;
  • „Viitorii olimpioni”, destinată clasei a IV-a din învăţământul primar, propusă ca disciplină opţională în cadrul curriculumului la decizia elevului;
  • „Muzică şi dans”, pentru clasele a V-a şi a VI-a din învăţământul gimnazial, disponibilă ca opţional din oferta şcolii;
  • „Minihandbal – mişcare, joc şi fair-play”, adresată claselor a III-a şi a IV-a din ciclul primar, introdusă ca disciplină opţională în cadrul curriculumului la decizia elevului;
  • „Educaţie nutriţională”, pentru clasa pregătitoare şi clasele I şi a II-a din învăţământul primar, disponibilă ca disciplină opţională la alegerea elevului, din oferta unităţii de învăţământ;
  • „Aventura cunoaşterii Universului”, destinată claselor a V-a şi a VII-a din gimnaziu, propusă ca opţional integrat în cadrul curriculumului la decizia elevului.

Când intră în vigoare noul regulament

Conform prevederilor ordinului, aceste programe şcolare urmează să fie implementate începând cu anul şcolar 2025–2026.

De asemenea, documentul prevede că Direcţia Generală pentru Echitate şi Performanţă în Învăţământul Preuniversitar, împreună cu Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ, sunt responsabile pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentului ordin.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pescuitul se interzice în România începând de pe 9 aprilie. Cât durează prohibiția din 2025 și ce amendă riscă românii care nu respectă legea

Publicat

Publicitate

Începând de miercuri, pescarii din România trebuie să pună undițele în cui pentru o perioadă. Intră în vigoare prohibiția generală pentru pescuitul în apele naturale, o măsură anuală menită să protejeze resursele piscicole în cea mai importantă perioadă pentru reproducerea speciilor – primăvara. Potrivit Ordinului comun emis de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, interdicția se aplică la nivel național și va fi valabilă până pe 8 iunie 2025, informează playtech.ro.

Prohibiție generală în habitatele naturale

Această pauză legală este crucială pentru menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor acvatice și pentru regenerarea naturală a stocurilor de pește. Cei care aleg să ignore interdicția riscă amenzi usturătoare, dar și alte sancțiuni legale, inclusiv confiscarea echipamentelor și a capturii.

Când nu ai voie să pescuieşti, în România? Perioada în care este interzis să prinzi peşte, nu se ţine cont de lege
În toate apele interioare din România – râuri, lacuri, canale, bălți și Delta Dunării – pescuitul recreativ și comercial este interzis începând de mâine. Măsura se aplică pe o perioadă de 60 de zile, cu excepția anumitor regiuni de frontieră sau a unor specii pentru care s-au stabilit reglementări speciale.

Ce să presari peste cartofi în aprilie pentru a dubla recolta. Scoţi 3 kilograme dintr-un singur cuib
În perioada 8 aprilie – 7 iunie, pescarii nu au voie să desfășoare nicio activitate care implică capturarea de pește din mediul natural. Scopul este protejarea speciilor în timpul depunerii icrelor, un moment esențial pentru perpetuarea lor.

Reguli speciale la graniță și excepții temporare

Publicitate

Pentru apele care formează granițele de stat, interdicțiile sunt diferențiate. La frontiera cu Ucraina, inclusiv în Golful Musura, pescuitul este interzis timp de 45 de zile, în intervalul 16 aprilie – 30 mai 2025, inclusiv. În celelalte sectoare de frontieră, interdicția se aplică în perioada 24 aprilie – 7 iunie.

 

Există totuși câteva excepții notabile. Una dintre ele este pescuitul scrumbiei de Dunăre, o specie migratoare care înoată din Marea Neagră în amonte pentru a-și depune icrele. Capturarea acesteia este permisă în anumite condiții, chiar și în perioada de prohibiție generală.

Concret, pescarii cu permis familial pot pescui scrumbie în Delta Dunării în intervalul 9 – 19 aprilie, dar numai în zonele permise prin Planul de Management al Rezervației și doar cu maximum două setci.

Amenzile pentru încălcarea prohibiției

Pescarii care ignoră regulile și ies la pescuit în perioada de prohibiție riscă amenzi cuprinse între 600 și 1.000 de lei, conform legislației în vigoare. În plus, autoritățile pot dispune confiscarea echipamentului de pescuit, a ambarcațiunii (dacă este cazul) și a peștelui prins ilegal.

În cazul unor fapte mai grave sau în zone protejate precum Delta Dunării, sancțiunile pot deveni și mai severe, fiind însoțite de dosare penale, mai ales dacă este afectată o specie protejată sau dacă pescuitul este realizat cu unelte neautorizate.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending