Connect with us
Publicitate

Administratie

Noul sediu al UAMS Mihăileni a fost inaugurat

Publicat

Publicitate

Zi de mare sărbătoare la Unitatea de Asistență Medico-Socială (UAMS) Mihăileni!

Doina Federovici, președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Dorin Birta vicepreședintele CJ Botoșani, senatorul Lucian Trufin, deputații Marius Budăi, Alexandra Huțu, Dan Șlincu, consilierul de stat Florin Gavril, primarul comunei Mihăileni, Barbacariu Ioan Laurențiu, consilieri județeni, conducerea executivă a UAMS Mihăileni, angajați și beneficiari ai instituției au participat astăzi la inaugurarea și slujba de sfințire a noii clădiri a UAMS Mihăileni.

Investițiile finanțate de către Consiliul Județean Botoșani la UAMS Mihăileni se ridică la aproximativ 500 de mii de euro și constau în construirea și dotarea unui nou corp de clădire pentru personalul administrativ și spălătorie. Investiția a fost necesară pentru creșterea cu 10 paturi a numărului de locuri în cadrul UAMS Mihăileni și pentru asigurarea circuitelor medicale conform noilor reglementări legale. De asemenea, a fost realizat un nou gard pentru împrejmuirea curții unității medico-sociale.

Publicitate

„În timp ce în alte județe, Consiliile Județene au decis să închidă Unitățile de Asistență Medico-Socială, noi le-am păstrat pe toate cele șase și le dezvoltăm. Inaugurarea acestei investiții la UAMS Mihăileni este o etapă a unui plan de investiții complex, pe care Consiliul Județean Botoșani îl are în implementare în domeniul social. Obiectivul nostru, al Consiliului Județean, este să finalizăm investițiile în curs și să demarăm altele noi, pentru că suntem datori să asigurăm cele mai bune condiții seniorilor aflați în grija personalului unităților de asistență medico-socială din subordinea Consiliului Județean”, a declarat Doina Federovici.

La rândul său, vicepreședintele Dorin Birta susține că UAMS Mihăileni avea nevoie de un sediu nou. „Consiliul Județean Botoșani a găsit cele mai bune soluții pentru dezvoltarea domeniului social. UAMS Mihăileni este un etalon în ceea ce privește serviciile pe care le oferă. Sunt convins că prin investiția pe care am făcut-o, calitatea serviciilor medico-sociale va crește”, a spus Dorin Birta.

Investiția de la UAMS Mihăileni nu este singulară, în urmă cu jumătate de an fiind inaugurat un corp nou de clădire la UAMS Ștefănești. Consiliul Județean Botoșani a realizat documentațiile tehnice pentru construirea unor noi pavilioane pentru beneficiari la UAMS „Elena Popovici” Flămânzi și UAMS Ștefănești, proiecte depuse la CNI și care se află în lista sinteză. De asemenea, la UAMS Sulița se va realiza o centrală fotovoltaică pentru asigurarea consumului propriu.

Publicitate

 

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un șofer de 36 de ani a rămas fără permis, după ce a fost prins cu 116 km/h, pe strada Pacea din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Tânăr depistat cu viteză excesivă pe un sector de drum limitat la 40 de km/h

Un tânăr de 36 de ani a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de polițiști circulând cu 116 km/h, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, pe un sector de drum în curs de reabilitare, unde există restricție temporară de viteză, de 40 de km/h.

 

Publicitate

Acesta afost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1650 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de 120 de zile.

Citeste mai mult

Eveniment

FOCUS ON THE ROAD- Acțiune pentru siguranța participanților la trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Rutier, împreună cu polițiștii de ordine publică și cei ai Biroului Județean de Poliție Transporturi au desfășurat o acțiune cu efective mărite, în municipiul Botoșani, pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru depsitarea conducătorilor auto care nu respectă normele rutiere.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat sâmbătă, 2 noiembrie, în intervalul orar 18:00-24:00, fiind instituite cinci filtre rutiere,  prilej cu care au fost controlate 72 de autovehicule, iar 38 dintre conducătorii auto au fost testați alcoolscopic, patru dintre aceștia fiind depistați sub influența alcoolului.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 15.000 de lei și au fost reținute patru permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune BLITZ pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu cei ai subunităților de profil au organizat o acțiune de tip ”Blitz”, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare, consumul de substanțe psihoactive sau de băuturi alcoolice.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 06:30-08:30, fiind vizate principalele artere rutiere din județ, prilej cu care au fost controlate 68 de autovehicule, iar 62 dintre conducătorii auto au fost testați alcoolscopic, unul dintre aceștia fiind depistat sub influența alcoolului.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 5.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: Noi cerințe la proba de Competențe Digitale. Model de subiect publicat de Ministerul Educației

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a publicat modelul de subiect pentru competențele digitale la Bacalaureat 2025.În cadrul acestei probe, elevii au 15 minute de acces la internet pentru a căuta informații despre „cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră” și trebuie să salveze pagina HTML. Acest exercițiu își propune să verifice capacitatea elevilor de a găsi și organiza informații online eficient, informează alba24.ro.

Proba continuă cu cerințe mai complexe, unde elevii trebuie să demonstreze cunoștințe teoretice și să lucreze cu documente digitale.

Printre sarcinile teoretice se numără descrierea componentelor BIOS și lucrul cu documente de tip text, tabelar și prezentare.

Publicitate

Conform modelului, proba este structurată în două fișe:

  • Fișa A: Elevii au la dispoziție 15 minute de acces la internet pentru a căuta informații despre „cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră” și trebuie să salveze pagina HTML corespunzătoare.
  • Fișa B: Include cerințe teoretice și practice, precum descrierea a două caracteristici ale componentei BIOS și lucrul cu documente de tip text, tabelar și prezentare.

Potrivit edupedu.ro această structură urmărește să testeze atât capacitatea de a naviga și selecta informații online, cât și competențele de procesare și prezentare a datelor.

Scopul acestui format este de a testa atât abilitățile de bază de operare pe calculator, cât și capacitatea de a lucra cu date și de a sintetiza informații.

Publicitate

Acest examen de competențe digitale este important în contextul actual, în care majoritatea locurilor de muncă cer abilități de navigare online, organizare de date și securitate cibernetică de bază. România se aliniază astfel trendurilor internaționale în educația digitală, care promovează pregătirea elevilor pentru o piață a muncii digitalizată.

În plus, modelul de examen include și evaluarea modului de gestionare a documentelor, o abilitate esențială nu doar pentru bacalaureat, ci și pentru viața profesională.

De asemenea, accesul limitat la internet pentru a căuta informații relevante simulează scenarii reale în care angajații au la dispoziție resurse informatice limitate și trebuie să le folosească eficient.

Publicitate

Două etape pentru înscrierea la Bacalaureat 2025

Înscrierea pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului 2025 se face în două etape

  • perioada 16-20 decembrie pentru probele de competențe
  • perioada 2-6 iunie 2025 pentru probele scrise.

Evaluarea competențelor –  27 ianuarie – 7 februarie 2025

Evaluarea competențelor digitale – proba D este programată pe 5-7 februarie 2025

CALENDAR Simulare probe scrise BACALAUREAT 2025

  • 24 martie 2025 Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 25 martie 2025 Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 26 martie 2025 Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 27 martie 2025 Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 8 aprilie 2025 Comunicarea rezultatelor

Examenul de Bacalaureat 2025 va începe cu evaluarea de competențe lingvistice și digitale, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie. Detalii despre acestea pe siteul Ministerului Educației

Probele scrise vor fi în iunie.

CALENDAR Bacalaureat 2025

Sesiunea iunie 2025

  • 27-29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Calendar BACALAUREAT sesiunea iulie – august 2025

  • 14-21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending