Connect with us

Actualitate

Noul Cod Silvic a fost adoptat luni de Senat. Proiectul a trecut cu numeroase amendamente

Publicat

Publicitate

Acesta prevede, printre altele, că transportul unei mase lemnoase, mai mari de 5 metri cubi, fără acte legale, va conduce „obligatoriu” la confiscarea mijlocului de transport. De asemenea, personalul silvic nu va mai putea desfăşura activităţi economice în acest domeniu până la rudele de gradul doi.

Proiectul a fost adoptat, cu numeroase amendamente, cu 87 voturi „pentru”, unul împotrivă şi trei abţineri.

„Putem spune, azi, că avem cele mai multe păduri virgine din Europa. Munţii noştri încă ascund păduri unde încă nu a călcat picior de om. (…) Avem 10.000 de companii în ţară care activează în industria lemnului. Această industrie a depăşit 3,5% din PIB-ul României (…) Să nu uităm nici de cele 3,5 milioane de gospodării care nu ar supravieţui peste iarnă, fără lemn de foc.

Iată câte perspective avem: cea a conservării celor mai frumoase păduri din Europa, cea a economiei la care sectorul forestier contribuie semnificativ şi cea a vieţii în care trebuie să avem grijă de populaţia pentru care lemnul de foc este vital. Toate aceste perspective găsesc răspunsuri armonizate în noul Cod silvic”, a afirmat ministrul Mediului, Fechet, potrivit Agerpres.


El a subliniat că unul dintre jaloanele importante ale PNRR este Codul silvic.

Proiectul privind Codul silvic va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Publicitate

Noul Cod Silvic: prevederi din lege

”Toate camioanele și toate dubițele folosite la furtul de masă lemnoasă vor fi confiscate. Tot ce înseamnă peste 20% sau mai mult de 5 metri cubi lemn fără acte va conduce în mod automat la confiscarea mijlocului de transport. Pentru că nu există o altă măsură mai dureroasă pentru hoții de lemne”, a precizat Fechet.

Acesta s-a referit și la acces liber în păduri:

”Orice român se va putea bucura de accesul liber și neîngrădit în pădurile din România, pe jos sau cu bicicleta. Există o legătură științifică între starea de bine a oamenilor și petrecerea timpului liber în pădure. Ne dorim să încurajăm în continuare acest tip de recreere” – Mircea Fechet.

Ministrul a amintit de conflictul de interese în cazul personalului silvic.

”Personalul silvic și din autorități, din administrațiile silvice nu vor mai putea desfășura în același timp și activități economice în domeniul silvic bineînțeles, până la rudele de gradul doi, Nu se mai poate să fie și șef de ocol și să ai și gater, tu sau fratele sau orice altă rudă apropiată”, a precizat Fechet.

Se vor interzice tăierile la ras.

”Tăierile la ras vor fi interzise în aproximativ jumătate din suprafața de pădure a țării. Până acum erau interzise doar în parcurile naționale. Extindem această interdicție și în arcurile naturale și în toate siturile natura 2000. Arborii remarcabili vor putea fi desemnați și protejați pe viața, atât în atât în fondul, cât și în afara lui”, a spus ministrul.

Acesta a amintit că statul își va putea asuma ”împădurirea terenurilor care au fost despădurite și abandonate de proprietate”. Este vorba despre cel puțin 5000 de hectare de teren în această situație.

Noul Cod Silvic – modificări din lege

  • autovehiculele folosite pentru transportarea lemnului furat vor fi confiscate
  • incriminarea falsului informatic din SUMAL 2.0 (inclusiv raportări false privind lemnul recoltat/ transportat)
  • acces liber în pădure în scop recreativ, pe jos sau cu bicicleta
  • acces liber, în scop profesional, al jurnaliștilor și activiștilor de mediu care documentează tăierile ilegale
  • protejarea arborilor remarcabili din afara fondului forestier național
  • interzicerea construirii caselor de vacanță în pădure în județele cu deficit de păduri
  • un șef de ocol va putea ocupa funcția maxim 5 ani (va fi evaluat la 5 ani, apoi își va putea continua activitatea)
  • pădurarii vor avea pregătire mai mare de 6 luni (cel puțin studii liceale/postliceale)
  • fonduri pentru extinderea drumurilor forestiere și pentru construcția de lemn de foc

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România are un NOU președinte: Nicușor Dan

Publicat

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat, iar rezultatele aproape finale indică victoria clară a lui Nicușor Dan. Cu 99,5% din procesele verbale centralizate, candidatul independent susținut de alianța de centru-dreapta a obținut 5.353.441 de voturi, reprezentând 54,93% din totalul sufragiilor exprimate.

George Simion, candidatul AUR, a fost votat de 4.393.190 de alegători, ceea ce înseamnă 45,07%. Diferența este de peste 960.000 de voturi, un rezultat care confirmă o mobilizare solidă în favoarea lui Nicușor Dan, mai ales în marile orașe și în diaspora.

Prezența la urne la nivel național a fost de 55,57%, adică 9.996.408 de votanți din totalul de 17.988.218 cetățeni înscriși pe listele permanente. Au votat 8.416.686 de persoane pe listele permanente, 1.484.806 pe liste suplimentare, iar 94.916 prin intermediul urnei mobile. Mediul urban a fost mai activ, cu 5.689.262 de voturi, față de 4.307.146 înregistrate în rural.

George Simion a reușit să se impună la Botoșani, unde a obținut 54,48% din voturi, față de 45,52% pentru Nicușor Dan. Cu mici excepții, în restul țării, balanța a înclinat semnificativ în favoarea noului președinte.

Nicușor Dan devine astfel al cincilea președinte post-decembrist al României, într-un context electoral marcat de polarizare, dar și de o mobilizare importantă în turul decisiv. Rezultatele finale urmează să fie validate oficial de Biroul Electoral Central.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Simion a devenit președinte la Botoșani. Mai sunt așteptate rezultatele votului din țară

Publicat

Publicitate

Botoșănenii s-au exprimat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, iar George Simion a câștigat detașat în județ. Potrivit datelor parțiale centralizate, candidatul AUR a obținut 85.238 de voturi, ceea ce înseamnă 54,48% din totalul voturilor valabil exprimate.

Nicușor Dan, contracandidatul său, a fost votat de 71.216 alegători, reprezentând 45,52%. În total, 156.454 de persoane au ales între cei doi candidați în județul Botoșani.

Doar în municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și în comuna Pomârla, Nicușor dan nu a putut fi bătul de George Simion.

Prezența la urne a fost de 43,41%, cu 162.686 de alegători prezenți din totalul celor 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.240 au votat pe listele permanente, 16.642 pe liste suplimentare, iar 1.804 prin urnă mobilă. Votul a fost mai activ în mediul rural (88.168 de alegători) decât în urban (74.518).

Victoria lui George Simion în județul Botoșani confirmă tendința de mobilizare a electoratului din zonele tradițional conservatoare. Rezultatul vine pe fondul unei campanii intens polarizate, într-un tur decisiv care a captat atenția întregii țări. Rezultatele finale vor fi anunțate după centralizarea completă a proceselor-verbale de la nivel național.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A început numărătoarea. George Simion se declară deja PREȘEDINTE

Publicat

Publicitate

George Simion s-a declarat deja victorios în alegeri, deși este contrazis de rezultatele de la exit-pollurile publicate de televiziuni, care îl plasează la aproape 10% procente în urma lui Nicușor Dan, relatează alba24.ro

Rezultatele exit-pollurilor anunțate de reprezintă datele sondajelor realizate până la ora 19:00 la ieșirea de la urne și fără diaspora.

De cealaltă parte, și Nicușor Dan și-a proclamat și el victoria, mizând că eventuale rezultate din diaspora nu vor putea întoarce votul majoritar din țară.

George Simion și-a revendicat victoria: Principalele declarații

”Vă rog să lăsați oamenii care sunt la cozi să-și exercite democratic dreptul la vot. Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm clar victoria.

Vreau să rog toți membrii din secțiile de vot să nu admită nicio fraudă electorală, nici împotriva mea, nici împotriva competitorului meu.

Numărătorea paralelă va identifica orice intenție de fraudă, dar până acum sunt mulțumit de votul de astăzi și vreau să mulțumim instituțiilor statului român de profesionalismul de care au dat dovadă. Mulțumesc românilor din diaspora care au bătut sute de kilometri să fie alături de țară.

Publicitate

Le mulțumesc tuturor celor care au stat la cozi, a fost o zi de curaj național, o zi în care am început să ne recăpătăm democrația și respectul cuvenit”.

Citeste mai mult

Eveniment

Exit-poll ALEGERI Prezidențiale 2025, turul II: Nicușor Dan a ÎNTORS votul de la primul tur

Publicat

Publicitate

Televiziunile naționale au prezentat, la închiderea urnelor, primele rezultate ale sondajelor realizate la ieșirea de la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Două institute de sondare, ARA&CURS și Avangarde, au realizat exit-pollurile care indică o schimbare de dinamică față de primul tur. Potrivit estimărilor, Nicușor Dan a reușit să recupereze și chiar să depășească diferența din turul întâi, obținând un avans de aproape 10 procente în fața contracandidatului său, trelatează alba24.ro.

Este important de menționat că aceste cifre nu includ încă voturile din diaspora, unde prezența la urne a fost ridicată și care ar putea influența semnificativ rezultatul final.

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 ARA și CURS

  • Nicușor Dan 54,1%
  • George Simion 45,9%

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 Avangarde

  • Nicușor Dan 54,9%
  • George Simion 45,1%

Rezultatele sunt pentru prezența de la ora 19:00 și nu conțin datele din diaspora. Numărătoarea oficială a voturilor va avea loc duminică seara, până noaptea.

Un tablou al scrutinului se va contura în jurul orei 24:00, dar cel mai probabil numărătoarea ultimelor secții se va întinde târziu în noapte.

Alegerile prezidențiale din 2025 au adus la urne milioane de români, într-o cursă electorală marcată de tensiuni.

Aceste rezultate preliminare reflectă o polarizare accentuată a electoratului român, între o opțiune naționalistă, reprezentată de Simion, și una pro-europeană, susținută de Dan.

Publicitate

Primul tur al alegerilor prezidențiale

Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2025 i-au lăsat în cursă pe cei doi. Cele mai multe voturi le-a obținut George Simion, urmat de Nicușor Dan.

Vă reamintim rezultatele din primul tur, pentru a putea face o eventuală comparație.

George Simion

  • Voturi: 3.862.405 (+1.882.694 voturi față de următorul candidat), respectiv 3.275.571 voturi în țară și 586.834 în străinătate
  • Procent: 40,96%

Nicușor Dan

  • Voturi: 1.979.711 (+86.786), respectiv 1.732.379 voturi în țară și 247.332 voturi în străinătate
  • Procent: 20,99 %

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending