Connect with us

Educație

Nouă Structură a anului școlar 2022-2023 a fost publicată în Monitorul Oficial. Școala începe la data de 5 septembrie

Publicat

Publicitate

Ordinul privind structura anului şcolar 2022 – 2023 a fost publicat luni în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro. S-a convenit pentru alternarea unor module de învățare de 6-8 săptămâni cu module de repaus, vacanțe scurte. Propunerea a fost ca școala să înceapă în 5 septembrie și prima vacanță să fie în octombrie, a spus ministrul.

Anul şcolar 2022 – 2023 începe la data de 1 septembrie 2022, se încheie la data de 31 august 2023 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.

Cursurile anului şcolar 2022 – 2023 încep la data de 5 septembrie 2022, prevede ordinul ministrului Educaţiei.

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se stabilesc următoarele:

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023;

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023;

Publicitate

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învăţământul postliceal, cu excepţia calificărilor din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 23 iunie 2023;

Pentru clasele din învăţământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe

Conform articolului 2 al ordinului, anul şcolar 2022 – 2023 se structurează astfel:

  • cursuri – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
  • vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
  • cursuri – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
  • vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
  • cursuri – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz;
  • vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie 2023;
  • cursuri – de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
  • vacanţă – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023;
  • cursuri – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
  • vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

În ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, se arată în ordin.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

Cum pot fi operate modificări în structura anului școlar

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor din unitatea/unităţile de învăţământ respectivă/respective. Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării parcurgerii integrale a programei şcolare, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

De Dragobete, actorii din Botoșani sărbătoresc iubirea. Spectacolele pregătite la Teatrul „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

De Dragobete, sărbătoarea iubirii la români, vino să sărbătorești iubirea bucurându-te de spectacole speciale despre iubire!  Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux și „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili.

Vă invităm sâmbătă, 22 februarie de la ora 1900, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5 la spectacolul „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, regia Alexandru Vasilachi.

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun.

Distribuția:

Cezar Amitroaei – D-nul Orgon, bătrân gentilom

Petruț Butuman  – Mario, fiul său

Publicitate

Silvia Răileanu  – Silvi, fiica sa

Sorin Ciofu  – Dorian,  pretendentul Silviei

Lidia Uja  –  Lizet, camerista Silviei

Răzvan  Amitroaei –  Victoire, valetul lui Dorian

Să fie adevărat că haina-l face pe om? Se poate interzice dragostea pe motiv de apartenență la paliere sociale diferite? Este loc în suflet și pentru dragoste și pentru rațiune? E adevărat că dragostea-i oarbă și rațiunea rece precum gheața?

Veți găsi aceste întrebări nu doar în spectacol, dar și în inimile fiecărui îndrăgostit. Hai să ne îmbătăm de dragoste, de teatru!

Duminică 23 februarie, de la ora 1900 vă invităm la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. Traducerea și adaptarea piesei a fost facută de Lucian Băleanu, scenografia spectacolului este semnată de Vera Kipiani, iar coregrafia a fost realizată de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Oana-Maria Tudoran, Răzvan Amitroaei, Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Gina Patrașcu-Zamfirache, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Dana Bucătaru, Irina Mititelu și Volin Costin.

Un text dramatic de Avtandil Varsimașvili despre (așa cum reiese și din titlu) iubire. Dar… după milenii de valorificare artistică a temei, descoperim noi și noi valențe ale acestui sentiment.

Povestea de dragoste tratată inițial cu foarte mult umor este plasată într-un moment zbuciumat și foarte trist din istoria recentă a Gruziei (războiul cu Rusia din 2008).

Într-un cadru inedit (o viziune regizorală realizată în premieră absolută pentru publicul botoșănean) se va desfășura cronologic constituirea pasională a iubirii până la un deznodământ surprinzător.

Toate acestea sunt grefate pe un eșafodaj de întrebări existențiale pentru care fiecare trebuie să-și găsească propriile răspunsuri.

„Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”  este despre ceea ce ne lipsește tuturor în special în ziua de azi: DRAGOSTEA. Ne-am dezobișnuit să iubim!

Cred ca la o trupă foarte interesantă s-au mai adăugat actori tineri foarte interesanți, nu prea sunt obiectiv atunci cand vorbesc despre acești actori pentru că eu îi iubesc cu adevărat, dar știu că dragostea e subiectivă: îi iubești pentru că îi iubești, fără motiv. Dar eu mai am un motiv foarte serios să îi și respect pentru că sunt niște profesioniști serioși și niște actori foarte interesanți. Așa că e un spectacol despre dragoste, pe care îl desfășurăm într-o atmosferă de iubire generală.” (Andro Enukidze)

Biletele se găsesc la 𝐀𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐜𝐢𝐧𝐭𝐚 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-18°°

Pret bilet: 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 𝟐𝟎 𝐥𝐞𝐢, pensionari – 𝟐𝟓 𝐥𝐞𝐢

𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Familie întreagă, din Botoșani, care s-ar fi autoizolat de mai mulți ani într-un apartament, scoasă din locuință după o intervenție în forță a polițiștilor

Publicat

Publicitate

Astăzi polițiștii au finalizat o procedură mai puțin obișnuită pentru activitatea noastră. Și când spun asta, ma refer la faptul că astfel de activități nu au fost aduse în atenția publicului, deși au mai existat. Însă, acesta este un caz cu particularități deosebite.

 

Ca urmare a sesizărilor din partea mai multor persoane, din municipiul Botoșani, cu privire la faptul că există o familie, formată din trei membri, care s-ar fi autoizolat de mai mulți ani de zile, într-un apartament și că ar fi cunoscuți cu  probleme psihice, iar comportamentele lor sunt de natură a pune în pericol ordinea și liniștea publică, siguranța vecinilor și chiar propria lor siguranță, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, fiind demarat verificări pentru a stabili cu exactitatea întreaga situație de fapt.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că persoanele respective nu ar mai fi părăsit locuința de aproximativ 20 de ani, că tulbură în mod constant ordinea și liniștea publică prin proferarea de injurii adresate de la balconul locuinței către ceilalți locatari, precum și amenințări cu distrugerea imobilului prin explozie, incendiere sau inundare, creând un climat de nesiguranță în rândul celorlalți locatari ai imobilului.

 

Publicitate

Persoanele respective au fost citate conform legislației să se prezinte la sediul poliției, însă nu au dat curs acestei proceduri și nici nu au putut fi aduse la sediul poliției în baza mandatelor de aducere emise în acest sens, pentru că au refuzat orice colaborare.

 

Având in vedere faptul că din verificări a reieșit faptul că cele trei persoane sunt în evidențele medicale cu tulburări psihice, nu urmează niciun tratament de specialitate și nici nu sunt monitorizați de către un medic, a fost solicitată instanței de judecată încuviințarea pătrunderii forțelor de ordine  în imobil, pentru executarea mandatelor de aducere emise pe numele celor trei persoane.

 

Astfel, astăzi, 19 februarie, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale s-a pătruns in imbil, prin forțarea usii de acces , în interior fiind identificate cele trei persoane, două femei 67d și 44 de ani și un bărbat de 47 și  de ani.  Starea de sănătate a femeii de 67 de ani era vizibil degradată. Cei doi fii ai săi au avut un comportament reclacitratnt la vederea forțelor de ordine, însă s-a reușit colaborarea, toți fiind preluați de personalul medical solicitat să intervină la fața locului.

 

Cele trei persoane au fost conduse la o unitate medicală în vederea evaluării stării de sănătate, ulterior fiind internate pe secția de psihiatrie. Urmează că acestea să fie expertizate medico-legal pentru a se stabili dacă au discernământ, iar în funcție de rezultatele expertizei se vor dispune măsuri în consecință, respectiv solicitarea internării nevoluntare sau obligarea la tratament medical.

 

Precizez faptul că la solicitarea organelor judiciare, instanța de judecată poate dispune internarea nevoluntară a persoanei care suferă de tulburări psihice care o impiedică să realizeze consecințele acțiunilor sale și prezintă un pericol pentru sine sau pentru ceilalți.

 

De asemenea, pentru intervenția de astăzi, a fos restricționat traficul pietonal din zonă, întrucât balconul apartamentului era poziționat înspre o unitate de învățământ, s-a sistat temporar alimentarea cu energie electrică și gaze naturale a imobilului și a fost solicitat un echipaj medical care să intervină dacă situația o impune și chiar fost nevoie de sprijinul acestora.

 

Activitatea de astăzi desfășurată de polițiști a reprezentat un grad ridicat de dificultate, forțe implicate și coordonare, ceea ce arată încă o dată nivelul ridicat de pregătire a tuturor forțelor implicate, nivelul de echipare și interesul manifestat de instituția noastră în mersul firesc al comunității.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Sucevean de 28 de ani, depistat cu lemne fără documente, într-o localitate din Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi au depistat în trafic, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe DN 29, o autoutilitară condusă de un tânăr, de 28 ani , din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta cu doi metri cubi mai mult, decât cantitatea pe care o avea trecută în documente.

Acesta a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de material lemnos pentru care nu deținea documente a fost supusă confiscării.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Linie telefonică de suport psihologic gratuită pentru elevi, părinți și profesori. Cum funcționează SchoolHUB

Publicat

Publicitate

Linie telefonică de suport psihologic gratuită pentru elevi, părinți și profesori. Poliția Română, prin Direcția Siguranță Școlară, în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat SchoolHUB – 0374.078078, o linie de suport psihologic gratuită, dedicată elevilor, părinților și profesorilor care se confruntă cu situații de violență fizică, bullying, anxietate sau alte forme de suferință psihologică în mediul școlar, scrie alba24.ro.

Linia de suport psihologic SchoolHUB este disponibilă 12 ore pe zi, în intervalul 08:00 – 20:00, 7 zile pe săptămână, și oferă suport de urgență prin intermediul unei echipe de psihologi specializați, având ca principal scop gestionarea situațiilor de criză și redirecționarea către specialiști în funcție de gravitatea cazului:

  • Psihologi clinicieni și psihoterapeuți – pentru consiliere de lungă durată;
  • Psihiatri – pentru evaluări medicale și intervenții specializate;
  • Poliție – pentru cazurile ce necesită intervenție imediată;
  • Asistență socială și instituții medicale – pentru protecția și sprijinul copiilor vulnerabili.

„Pentru elevi – Dacă ai fost victima sau martorul unui incident care te afectează emoțional, suntem aici să te ascultăm și să te ajutăm.

Pentru părinți – Dacă observi schimbări îngrijorătoare în comportamentul copilului tău, îți oferim îndrumare și suport.

Pentru profesori – Dacă ai nevoie de sfaturi despre gestionarea situațiilor delicate din clasă, echipa noastră îți stă la dispoziție.

Împreună putem face școlile mai sigure și mai sănătoase pentru copiii noștri”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending