Connect with us

Eveniment

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic. Ce trebuie să facă românii care vin acasă pentru a nu intra în carantină

Publicat

Publicitate

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic a fost publicată vineri, asta schimbând radical intențiile românilor care doreau să vină acasă de Sărbători, informează alba24.ro.  Carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri se aplică raportat la aceasta. Noua listă  a țărilor cu risc epidemiologic intră în vigoare în 19 decembrie la ora 00,00.

Înainte de a vedea care sunt condițiile de intrare în țară trebuie consultată lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic pentru a vedea în ce zonă se află statul din care se întoarce persoana respectivă. Începând din 19 decembrie în zona roșie au intrat noi state: Spania, Italia, Suedia. Lista completă este AICI: Anexa-la-HCNSU-nr-115-din-17-12-2021

România împarte lumea în două categorii – țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, pe de-o parte, și restul statelor, de cealaltă parte.

Persoanele care vin în România dintr-o țară din prima categorie, situată în zona verde sau galbenă, NU intră în carantină dacă prezintă unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare),
  • un test covid PCR făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară.

Persoanele care vin dintr-o țară situată în prima categorie, aflată în zona roșie, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare)

Persoanele care vin dintr-o țară situată în a doua categorie, NU intră în carantină dacă aratăunul din următoarele documente:

Publicitate
  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Atenție la diferența de interval pentru testare: 72 de ore pentru țările UESpațiului Economic European și Elveția, dar 48 de ore pentru cei care vin din celelalte state.

Cei care vin din Marea Britanie, care nu mai este nici țară UE, nici în spațiul economic european au nevoie de dovada vaccinării sau trecerii prin boală și de test PCR cu rezultat negativ, altfel intră în carantină.

Pentru românii vaccinați sau trecuți prin boală dar care vin din țări din a doua categorie și nu au făcut test PCR, carantina va fi de 10 zile. Vor avea posibilitatea să iasă din carantină mai repede dacă fac un test PCR în ziua 8 și rezultatul este negativ.

Variante pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu au trecut prin boală

Românii care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală, au următoarele variante :

Dacă vin dintr-o țară din zona roșie, dar care e membră a UE, a Spațiului Economic European sau Elveția, carantina nu va fi de 14 zile, ci de 10 zile, dar doar dacă au făcut, cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în România, un test PCR care are rezultat negativ de Covid.

Dacă vin dintr-o țară care nu se încadrează în lista celor de mai sus, dar au un test PCR negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte, la fel, vor sta în carantină 10 zile. Dar dacă nu au nici acest test, vor sta în carantină 14 zile.

Cei care sunt în situația de a fi plasat în carantină, trebuie să completezi formularul de AICI.

În plus, din 20 decembrie, orice persoană care intră în România trebuie să completeze și formularul de localizare. Documentul e disponibil AICI.

Excepțiile de la carantinare:

  • copiii până la 12 ani, inclusiv
  • copiii între 13 și 16 ani, dacă au test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte state.
  • persoanele care sunt în tranzit și părăsesc teritoriul României în cel mult 24 de ore.
  • persoanele care nu stau mai mult de 3 zile (72 de ore) pe teritoriul României, dar fac au test PCR negativ (făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte stat). Dacă depășesc cele 3 zile, stau în carantină 14 zile, fără a fi luate în considerare aceste prime 3.
  • lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate. Trebuie făcută dovada angajării.
  • studenți care fac dovada că deplasările sunt legate de studii și prezintă test PCR negativ.
  • membrii delegațiilor sportive, artiști și staff-ul lor, membrii misiunilor diplomatice, tot pe bază de test PCR negativ.
  • anagajații din sistemul de apărare care se întorc din misiuni scurte din state considerate cu risc crescut, dar doar dacă sunt vaccinați sau au tecut prin boală.
  • șoferii de camioane de marfă cu capacitate maximă de 2,4 tone.
  • șoferii microbuzelor sau autocarelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune, doar dacă au certificat verde care să ateste că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au test negativ de Covid făcut în ultimele 48/72 de ore, în funcție de zona din care vin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un jucător care a marcat în poarta FC Botoșani a murit la doar 28 de ani

Publicat

Publicitate

Echipa de fotbal Rapid București a anunțat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, decesul fostului său jucător Aaron Boupendza, în vârstă de 28 de ani, care a fost transferat la începutul anului în China, la formația Zhejiang Professional.


”FC Rapid regretă trecerea în neființă a lui Aaron Boupendza, la doar 28 de ani. Deși a jucat o perioadă scurtă în alb-vișiniu, zâmbetul, talentul și modul spectaculos în care sărbătorea golurile vor fi mereu în amintirea noastră. Condoleanțe familiei și apropiaților! Rest in peace, Aaron!”, au informat reprezentanții echipei Rapid.

Atacantul gabonez Aaron Boupendza a venit la FC Rapid în luna septembrie a anului trecut, din postura de jucător liber de contract, după ce evoluase în sezonul trecut la FC Cincinnatti, în Statele Unite ale Americii.

Pentru formația condusă de Marius Șumudică, Boupendza a marcat de cinci ori, cu FC Botoșani, Gloria Buzău (2), CS Afumați și UTA Arad, în 11 meciuri.

Conducerea FC Rapid a decis să se despartă de Aaron Boupendza din cauze disciplinare. El a refuzat să se întoarcă în România împreună cu lotul echipei din stagiul de pregătire efectuat la începutul lunii ianuarie în Dubai. Motivul invocat de fotbalist a fost restanța pe care clubul o are față de el din bonusul de instalare trecut în contract la realizarea transferului.

Publicitate

Pentru Zhejiang Professional, Boupendza a jucat în 6 partide și marcase 4 goluri.

În ciuda decesului lui Boupendza, Zhejiang Professional nu și-a amânat meciul de miercuri cu Meizhou Hakka, din etapa a șaptea a Superligii chineze.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Camion încărcat cu pietriș, răsturnat la Prăjeni! Accident anunțat prin sistemul eCall

Publicat

Publicitate

Un accident rutier s-a produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Prăjeni. În eveniment, care a fost anunțat prin sistemul eCall, a fost implicat un camion care transporta pietriș.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni. Aceștia au constat faptul că autovehiculul, cu o capacitate de 40 de tone, era răsturnat în afara părții carosabile și că nu erau persoane încarcerate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

În cazul producerii unui accident rutier sistemele eCall generează automat apelarea numărului 112 și transmiterea către serviciul de urgență a informațiilor relevante pentru localizarea precisă a evenimentului și pentru intervenția echipajelor de salvare. Imediat după impact, date precum coordonatele GPS, seria VIN, tipul vehiculului, tipul combustibilului utilizat și direcția de mers sunt furnizate de autovehiculele echipate cu eCall.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: În centrele de examen unde sunt probe scrise, cursurile pot fi făcute online asincron. Precizări

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației transmite precizări privind organizarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, în perioada 10 – 16 iunie, scrie alba24.ro. În unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele de desfășurare a probelor scrise, cursurile se pot desfășura în format online asincron.

Prin modalitatea orelor „online asincron”, elevii pot primi sarcini de lucru de la profesori, fără să mai vină la școală sau să fie conectați online în același timp.

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației transmite precizări privind organizarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, în perioada 10 – 16 iunie.

În unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele de desfășurare a probelor scrise, cursurile se pot desfășura în format online asincron.

Prin modalitatea orelor „online asincron”, elevii pot primi sarcini de lucru de la profesori, fără să mai vină la școală sau să fie conectați online în același timp.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nova Apaserv: Program special la casierii, în perioada Sărbătorilor de Paști 2025

Publicat

Publicitate

Perioada 18-22 Aprilie 2025

 

 

Casieria

Vineri

18.04.2025

 

Sambata

Publicitate

19.04.2025

 

Duminica

20.04.2025

Luni

21.04.2025

 

Marti

22.04.2025

 

 Bulevard Botosani    08.00-12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Primaverii Botosani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Uvertura Mall 10.00-14.00 Inchis Inchis Inchis Inchis
1 Decembrie Botosani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
A.I.Cuza Dorohoi     08.00 -12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Casieria Darabani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Saveni Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Bucecea Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending