Connect with us

Eveniment

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic. Ce trebuie să facă românii care vin acasă pentru a nu intra în carantină

Publicat

Publicitate

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic a fost publicată vineri, asta schimbând radical intențiile românilor care doreau să vină acasă de Sărbători, informează alba24.ro.  Carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri se aplică raportat la aceasta. Noua listă  a țărilor cu risc epidemiologic intră în vigoare în 19 decembrie la ora 00,00.

Înainte de a vedea care sunt condițiile de intrare în țară trebuie consultată lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic pentru a vedea în ce zonă se află statul din care se întoarce persoana respectivă. Începând din 19 decembrie în zona roșie au intrat noi state: Spania, Italia, Suedia. Lista completă este AICI: Anexa-la-HCNSU-nr-115-din-17-12-2021

România împarte lumea în două categorii – țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, pe de-o parte, și restul statelor, de cealaltă parte.

Persoanele care vin în România dintr-o țară din prima categorie, situată în zona verde sau galbenă, NU intră în carantină dacă prezintă unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare),
  • un test covid PCR făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară.

Persoanele care vin dintr-o țară situată în prima categorie, aflată în zona roșie, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare)

Persoanele care vin dintr-o țară situată în a doua categorie, NU intră în carantină dacă aratăunul din următoarele documente:

Publicitate
  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Atenție la diferența de interval pentru testare: 72 de ore pentru țările UESpațiului Economic European și Elveția, dar 48 de ore pentru cei care vin din celelalte state.

Cei care vin din Marea Britanie, care nu mai este nici țară UE, nici în spațiul economic european au nevoie de dovada vaccinării sau trecerii prin boală și de test PCR cu rezultat negativ, altfel intră în carantină.

Pentru românii vaccinați sau trecuți prin boală dar care vin din țări din a doua categorie și nu au făcut test PCR, carantina va fi de 10 zile. Vor avea posibilitatea să iasă din carantină mai repede dacă fac un test PCR în ziua 8 și rezultatul este negativ.

Variante pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu au trecut prin boală

Românii care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală, au următoarele variante :

Dacă vin dintr-o țară din zona roșie, dar care e membră a UE, a Spațiului Economic European sau Elveția, carantina nu va fi de 14 zile, ci de 10 zile, dar doar dacă au făcut, cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în România, un test PCR care are rezultat negativ de Covid.

Dacă vin dintr-o țară care nu se încadrează în lista celor de mai sus, dar au un test PCR negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte, la fel, vor sta în carantină 10 zile. Dar dacă nu au nici acest test, vor sta în carantină 14 zile.

Cei care sunt în situația de a fi plasat în carantină, trebuie să completezi formularul de AICI.

În plus, din 20 decembrie, orice persoană care intră în România trebuie să completeze și formularul de localizare. Documentul e disponibil AICI.

Excepțiile de la carantinare:

  • copiii până la 12 ani, inclusiv
  • copiii între 13 și 16 ani, dacă au test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte state.
  • persoanele care sunt în tranzit și părăsesc teritoriul României în cel mult 24 de ore.
  • persoanele care nu stau mai mult de 3 zile (72 de ore) pe teritoriul României, dar fac au test PCR negativ (făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte stat). Dacă depășesc cele 3 zile, stau în carantină 14 zile, fără a fi luate în considerare aceste prime 3.
  • lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate. Trebuie făcută dovada angajării.
  • studenți care fac dovada că deplasările sunt legate de studii și prezintă test PCR negativ.
  • membrii delegațiilor sportive, artiști și staff-ul lor, membrii misiunilor diplomatice, tot pe bază de test PCR negativ.
  • anagajații din sistemul de apărare care se întorc din misiuni scurte din state considerate cu risc crescut, dar doar dacă sunt vaccinați sau au tecut prin boală.
  • șoferii de camioane de marfă cu capacitate maximă de 2,4 tone.
  • șoferii microbuzelor sau autocarelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune, doar dacă au certificat verde care să ateste că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au test negativ de Covid făcut în ultimele 48/72 de ore, în funcție de zona din care vin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu puternic la un depozit de cereale din Dorohoi: Intervenție contracronometru a pompierilor

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani intervin în aceste momente  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de cereale din municipiul Dorohoi.

Flăcările au cuprins o magazie legată prin benzi transportoare de cauciuc de stația de condiționare a cerealelor, incendiul manifestându-se cu degajări mari de fum.

La fața locului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere, autospeciala de salvare și lucru la înălțime, o ambulanță SMURD, precum și echipajele Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi. Pompierii au constatat că ard bunuri aflate în interiorul magaziei, dar și banda transportoare pe o distanță de aproximativ 150 de metri.

Din fericire, nu sunt persoane surprinse în interiorul depozitului. Incendiul a fost localizat rapid, însă echipajele acționează în continuare pentru lichidarea completă a focarelor și limitarea pagubelor. Intervenția este dificilă din cauza materialelor combustibile și a fumului dens care îngreunează accesul în anumite zone ale depozitului.

Autoritățile recomandă cetățenilor să evite zona pentru a permite accesul autospecialelor și buna desfășurare a operațiunilor de stingere. Ancheta privind cauzele producerii incendiului urmează să fie declanșată după finalizarea intervenției.

Iată și câteva imagini de la fața locului:

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Poliția Locală Botoșani: Amenzi de peste 24.000 lei pentru mizerie, neglijență și comerț ilegal

Publicat

Publicitate

În ultimele două săptămâni, polițiștii locali de la Botoșani au aplicat nu mai puțin de 12 sancțiuni contravenționale, însumând 8800 lei, pentru nerespectarea regulamentelor privind curățenia și întreținerea spațiilor publice din municipiul reședință de județ.

Printre faptele sancționate s-au numărat aruncarea deșeurilor la întâmplare și folosirea necorespunzătoare a mobilierului urban, încălcând prevederile HCL nr. 44/2025.

În intervalul 15–30 iunie 2025, au fost identificate 11 proprietăți neîntreținute sau neigienizate, iar proprietarii au fost sancționați cu amenzi totale de 14.500 lei. Poliția Locală reamintește că proprietarii sunt obligați să asigure curățenia clădirilor, curților și anexelor gospodărești, inclusiv efectuarea lucrărilor de salubrizare, dezinsecție și deratizare.

Totodată, pe linia activităților comerciale din piețele municipiului, în aceeași perioadă au fost aplicate 16 sancțiuni în valoare totală de 1600 lei pentru neafișarea prețurilor și comercializarea produselor în zone neautorizate, adiacente piețelor.

Poliția Locală anunță că verificările vor continua zilnic și face apel la toți cetățenii și agenții economici să respecte normele de igienă, gospodărire și comerț. „Menținerea unui oraș curat și civilizat este o responsabilitate comună”, au subliniat reprezentanții instituției.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Proiect: Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. Care sunt noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane

Publicat

Publicitate

Rovinieta, tariful pentru utilizarea drumurilor naționale de către autovehicule, va crește începând cu 1 septembrie. Pentru autoturisme, taxa va fi de 3,5 euro pe zi și 50 de euro pe an, conform unui proiect de lege , publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor care stabilește noi măsuri fiscal-bugetare, relatează alba24.ro.

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Prin acest act normativ, se propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Cuantumul amenzii contravenționale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme va fi între 500 lei și 1.000 lei.

„Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea”, se arată în proiect.

Publicitate

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Nivelul tarifului de utilizare a drumurilor naţionale

Astfel, pentru autoturisme rovinieta va costa:

  • o zi – 3,5 euro (în prezent 2,5 euro)
  • 10 zile – 6 euro (în prezent 3,3 euro)
  • 30 de zile – 9,5 euro (în prezent 5,3 euro)
  • 60 de zile – 15 euro (în prezent 8,4 euro)
  • 12 luni – 50 euro (în prezent 28 de euro)

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone

  • 1 zi – 8,6 euro
  • 10 zile – 11,5 euro
  • 30 de zile – 18,2 euro
  • 60 de zile – 28,8 euro
  • 12 luni – 96 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 9 euro
  • 7 zile – 36 euro
  • 30 de zile – 72 euro
  • 12 luni – 720 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 12 luni – 1.210 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Valoarea amenzii contravenţionale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Tipul vehiculului – Cuantumul amenzii contravenţionale (lei) Minim/Maxim

  • Autoturisme – 500 lei / 1.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone – 950 lei / 1.900 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone – 2.750 lei / 5.500 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) – 3.550 lei / 7.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) – 5.950 lei / 11.900 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 2.750 lei / 5.500 lei

Citeste mai mult

Eveniment

Incident revoltător în curtea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”: Bărbat amendat pentru scandal și gesturi obscene

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au intervenit duminică, 29 iunie 2025, în jurul orei 12:55, după un apel telefonic care semnala un incident grav în curtea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani.

Sesizarea indica faptul că un bărbat făcea scandal și își satisfăcuse nevoile fiziologice în incinta lăcașului de cult, provocând indignarea trecătorilor și a personalului religios.

La fața locului, echipajul Poliției Locale l-a identificat pe bărbat, însă acesta a refuzat categoric să se legitimeze, adoptând un comportament recalcitrant. În aceste condiții, agenții au fost nevoiți să îl conducă la sediul Poliției Locale Botoșani pentru clarificarea identității. Ulterior, persoana în cauză a fost sancționată contravențional, conform Legii nr. 61/1991 pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, dar și potrivit prevederilor HCL nr. 44/2025 care reglementează păstrarea curățeniei și a ordinii în municipiu.

Autoritățile fac apel la spirit civic și recomandă cetățenilor să raporteze prompt astfel de fapte, care lezează profund normele de conviețuire socială și respectul față de valorile comunității. „Astfel de comportamente nu vor fi tolerate. Vom acționa ferm în toate cazurile care pun în pericol liniștea și decența publică”, au transmis reprezentanții Poliției Locale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending