Connect with us
Publicitate

Eveniment

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic. Ce trebuie să facă românii care vin acasă pentru a nu intra în carantină

Publicat

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic a fost publicată vineri, asta schimbând radical intențiile românilor care doreau să vină acasă de Sărbători, informează alba24.ro.  Carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri se aplică raportat la aceasta. Noua listă  a țărilor cu risc epidemiologic intră în vigoare în 19 decembrie la ora 00,00.

Înainte de a vedea care sunt condițiile de intrare în țară trebuie consultată lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic pentru a vedea în ce zonă se află statul din care se întoarce persoana respectivă. Începând din 19 decembrie în zona roșie au intrat noi state: Spania, Italia, Suedia. Lista completă este AICI: Anexa-la-HCNSU-nr-115-din-17-12-2021

România împarte lumea în două categorii – țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, pe de-o parte, și restul statelor, de cealaltă parte.

Persoanele care vin în România dintr-o țară din prima categorie, situată în zona verde sau galbenă, NU intră în carantină dacă prezintă unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare),
  • un test covid PCR făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară.

Persoanele care vin dintr-o țară situată în prima categorie, aflată în zona roșie, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare)

Persoanele care vin dintr-o țară situată în a doua categorie, NU intră în carantină dacă aratăunul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Atenție la diferența de interval pentru testare: 72 de ore pentru țările UESpațiului Economic European și Elveția, dar 48 de ore pentru cei care vin din celelalte state.

Cei care vin din Marea Britanie, care nu mai este nici țară UE, nici în spațiul economic european au nevoie de dovada vaccinării sau trecerii prin boală și de test PCR cu rezultat negativ, altfel intră în carantină.

Pentru românii vaccinați sau trecuți prin boală dar care vin din țări din a doua categorie și nu au făcut test PCR, carantina va fi de 10 zile. Vor avea posibilitatea să iasă din carantină mai repede dacă fac un test PCR în ziua 8 și rezultatul este negativ.

Variante pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu au trecut prin boală

Românii care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală, au următoarele variante :

Dacă vin dintr-o țară din zona roșie, dar care e membră a UE, a Spațiului Economic European sau Elveția, carantina nu va fi de 14 zile, ci de 10 zile, dar doar dacă au făcut, cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în România, un test PCR care are rezultat negativ de Covid.

Dacă vin dintr-o țară care nu se încadrează în lista celor de mai sus, dar au un test PCR negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte, la fel, vor sta în carantină 10 zile. Dar dacă nu au nici acest test, vor sta în carantină 14 zile.

Cei care sunt în situația de a fi plasat în carantină, trebuie să completezi formularul de AICI.

În plus, din 20 decembrie, orice persoană care intră în România trebuie să completeze și formularul de localizare. Documentul e disponibil AICI.

Excepțiile de la carantinare:

  • copiii până la 12 ani, inclusiv
  • copiii între 13 și 16 ani, dacă au test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte state.
  • persoanele care sunt în tranzit și părăsesc teritoriul României în cel mult 24 de ore.
  • persoanele care nu stau mai mult de 3 zile (72 de ore) pe teritoriul României, dar fac au test PCR negativ (făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte stat). Dacă depășesc cele 3 zile, stau în carantină 14 zile, fără a fi luate în considerare aceste prime 3.
  • lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate. Trebuie făcută dovada angajării.
  • studenți care fac dovada că deplasările sunt legate de studii și prezintă test PCR negativ.
  • membrii delegațiilor sportive, artiști și staff-ul lor, membrii misiunilor diplomatice, tot pe bază de test PCR negativ.
  • anagajații din sistemul de apărare care se întorc din misiuni scurte din state considerate cu risc crescut, dar doar dacă sunt vaccinați sau au tecut prin boală.
  • șoferii de camioane de marfă cu capacitate maximă de 2,4 tone.
  • șoferii microbuzelor sau autocarelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune, doar dacă au certificat verde care să ateste că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au test negativ de Covid făcut în ultimele 48/72 de ore, în funcție de zona din care vin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

Meteorologii anunță că și în a doua lună de toamnă vom avea o vreme frumoasă, cu temperaturi generoase. Se anunță o toamnă blândă, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar.

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor în următoarele patru săptămâni, în intervalul 2 octombrie – 30 octombrie.

În ceea ce privește cantitatea de precipitații, extrem de importantă, se anunță ploi puține, excepție face ultima săptămână din octombrie.

Vremea în weekend 29 septembrie – 1 octombrie 2023: se anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale, cu maxime care pot atinge 27 de grade Celsius. Duminică, în prima zi a lunii octombrie se mai răcește puțin, maximele nu vor mai trece de 25 de grade Celsius.

Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 02 – 09 octombrie 2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, îndeosebi în regiunile vestice.

Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 09 – 16 octombrie 2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice și la munte.

Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 16 – 23 octombrie 2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și estice.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această săptămână.

Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 23 – 30 ocrombrie 2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice și sud-estice,

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână la nivelul întregii țări.

Citeste mai mult

Eveniment

Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM  Botoșani în luna august 2023

Publicat

La sfârșitul lunii august 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.405 șomeri (din care 1.651 femei), rata șomajului fiind de 3,16%

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,20% , în această lună acest indicator a înregistrat o scădere de  0,04 pp.

Din totalul de 3.405 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 533 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.872 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 2.290 șomeri provin din mediul rural și 1.115 sunt din mediul urban.

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 3.405
< 25 ani 543
între 25-29 119
între 30-39 365
între 40-49 723
între 50-55 781
peste 55 ani 874

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 39,41 %. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,00% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 20,48%,  cei cu învățământ profesional 16,36%,cei cu studii superioare sunt 3,17% iar cei cu învățământ postliceal  1,03% .

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 916 persoane foarte greu ocupabile,1.617 greu ocupabile,861 mediu ocupabile, iar 21 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM  Botoșani la adresa www.anofm.ro.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Programul „Masa caldă” va continua și în anul școlar 2023-2024. Doar pentru elevii prezenți la cursuri

Publicat

Programul ”Masa caldă” va continua și în anul școlar 2023-2024, în 450 de unități de învățământ din țară. Proiectul a fost aprobat de Guvern, joi, 28 septembrie, la trei săptămâni de la începerea cursurilor.

Actul normativ prevede acordarea cu titlul gratuit a unui suport alimentar – masă caldă sau pachet alimentar – preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat,  în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Numărul unităților de învățământ și valoarea pachetului alimentar sunt aceleași cu cele de anul trecut.

Limita valorică cuprinde prețul produselor, cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare a acestora, după caz, potrivit documentului.

Masa caldă în școli 2023-2024. Bugetul

Finanțarea, în anul 2023, a Programului-pilot, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, aprobate într-o poziție distinctă în anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022.

Valoarea totală a finanțării este 195.000.000 lei.

Masa caldă în școli 2023-2024. Cum pot fi suplimentate sumele

Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

  • stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută
  • creșterea, în perioada aplicării Programului-pilot, a numărului de preșcolari și elevi beneficiari din unitățile-pilot
  • asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei
  • asigurarea transportului către beneficiarii suportului alimentar, dacă cheltuielile aferente depășesc bugetul alocat inițial, după caz

Masa caldă în școli 2023-2024. Lista unităților va fi aprobată ulterior

Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează programului, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se mai arată în proiect.

Masa caldă în școli 2023-2024. Condiții speciale

La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice prevăzute.

În cazul preșcolarilor și elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, documentul-suport este reprezentat de declarația pe propria răspundere a părinților/reprezentantului legal.

Masa caldă în școli 2023-2024. Ajutorul alimentar, doar pentru elevii prezenți la cursuri

Dreptul de a beneficia masa caldă îl au elevii și preșcolarii prezenți la activitățile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.

Autoritățile administrației publice locale, instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul educației au obligația să urmărească și să verifice buna desfășurare a procesului de aprovizionare privind distribuția către elevi și preșcolari a pachetului alimentar sau, după caz, a mesei calde.

Controlul respectării prevederilor legislației în vigoare privind condițiile igienico-sanitare prin care masa caldă sau, după caz, pachetul alimentar este oferită/oferit elevilor și preșcolarilor, precum și al respectării unei alimentații sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și al direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru masa caldă distribuită sau, după caz, pachetul distribuit în spațiul unității de învățământ preuniversitar de stat

Variante de meniu

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:

  • 1. ciorbă de legume;
  • 2. supă de pui cu legume;
  • 3. ciorbă de văcuţă cu legume;
  • 4. legume cu piept de pui la grătar;
  • 5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
  • 6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
  • 7. piure de morcov cu grătar de pui;
  • 8. piure de cartofi cu piept de curcan;
  • 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • 10. ghiveci de legume cu pui;
  • 11. orez cu legume şi pui la tavă;
  • 12. sufleu de broccoli cu brânză;
  • 13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
  • 14. tocană de legume cu orez brun;
  • 15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
  • 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
  • 17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
  • 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  • 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
  • 20. macaroane cu brânză;
  • 21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
  • 22. quinoa cu legume;
  • 23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
  • 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;
  • 25. un fruct întreg.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, pe 8 septembrie, că Programul „Masă caldă” va continua să fie acordat pentru aceleaşi 450 de şcoli de până acum, cu circa 180.000 beneficiari.

Deca a precizat că, de anul viitor, conform noii legi a învăţământului preuniversitar, acest program va fi înlocuit cu Programul „Masă sănătoasă”, cu 1 milion de beneficiari.

„Până se pot pregăti actele normative secundare şi se vor face licitaţiile în teritoriu pentru un milion de beneficiari, ne dorim să continuăm cu formula de până acum cu 450 şcoli în programul pilot masă caldă şi aşteptăm toate avizele de pe circuitul interministerial pentru a intra în şedinţă de Guvern şi a fi aprobată. Deci, ne dorim cât de repede să putem pentru şcolile care au fost incluse până acum în program să continuăm programul şi apoi în anul următor să putem extinde la numărul asumat prin legea învăţământului”, mai afirma ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult

Eveniment

Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, adusă din Sfântul Munte Athos la Biserica de la Pacea

Publicat

Începând de duminică, 1 octombrie, când este cinstită în mod deosebit, botoșănenii se pot închina  la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, o copie adusă de la Sfântul Munte Athos, de la Mănăstirea Dohiariu, pentru Biserica „Nașterea Maicii Domnului”din municipiul Botoșani.

Părintele paroh al Bisericii de la Pacea, Marian Macuc, a precizat că icoana va ajunge duminică în lăcașul de cult, după care vor urma mai multe slujbe,urmând ca toți credincioșii să se poată închine cu evlavie.

Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” este un izvor nesecat de tămăduiri și mângâieri, fiind cinstită în întreaga lume, mai ales ca ocrotitoare a familiilor creștine și, în mod special, ca ajutătoare pentru femeile care nu pot naște.

„Maica Domnului rânduiește să venim cu daruri din pelerinajul nostru din Sfântul Munte Athos. Biserica Pacea se va îmbogăți începând de duminică, 1 octombrie, cu o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea de la Mănăstirea Dohiariu. Icoana va fi adusă și pusă în biserică după următorul program: Duminică 7:30 – Utrenia 8:30- primirea icoanei în fața bisericii Pacea 8:45 – Acatistul icoanei 9:30 – Dumnezeiasca Liturghie”, a spus părintele Marian Macuc.

Tradiția spune că această veche icoană făcătoare de minuni a fost pictată în secolul al X-lea, în vremea păstoririi Sfântului Neofit (9 noiembrie) ca egumen al mănăstirii. Icoana este zugrăvită în tehnica fresco, pe exteriorul peretelui vestic al trapezei din partea stângă a intrării în mănăstire.

În anul 1664, monahul Nil, având ascultare la trapeza mănăstirii, obișnuia să vină spre sala de mese ținând în mână o făclie aprinsă, care scotea mult fum negru. În drumul său spre trapeză, călugărul trecea pe lângă peretele pe care era zugrăvită icoana Maicii Domnului. Într-una din zile, când a trecut pe lângă perete, monahul Nil a auzit o voce din icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, zicându-i să nu mai îndrăznească să-i mai afume cinstita icoană cu acel fum înecăcios.

Călugărul, crezând că a fost o glumă a unui frate, a ignorat avertismentul și a continuat să meargă spre bucătărie cu torța ce scotea multă funingine. Atunci Maica Domnului l-a certat cu asprime: „Călugăr nevrednic de această numire, oare ai să mai continui mult cu obrăznicia ta, afumându-mi chipul?”. Și odată cu aceste cuvinte ale Maicii Domnului, călugărul Nil a orbit, notează doxologia.ro.

Abia atunci a înțeles Nil că însăși Maica Domnului îi vorbise, ca una ce răbda zilnic fumul înecăcios ce ieșea din făclia lui. După această întâmplare, monahii au așezat o candelă în fața Sfintei Icoane și un vas în care se ardea tămâie, astfel încât Maica Domnului să fie cinstită.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending