Connect with us

Actualitate

Noua lege a pensiilor îi lovește pe românii care au muncit în condiții grele. Pensia după recalculare este neașteptat de mică

Publicat

Publicitate

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, mii de angajați care au lucrat în condiții grele descoperă că regulile de pensionare s-au schimbat radical, afectând atât vârsta de pensionare, cât și cuantumul pensiei. Deși inițial se vorbea doar despre o recalculare a beneficiilor, interpretarea Casei Naționale de Pensii arată că impactul este mult mai dur decât fusese anunțat, scrie alba24.ro.

Creșterea vârstei de pensionare – o schimbare mascată

USR semnalează că una dintre cele mai mari probleme ale noii legi este eliminarea unor drepturi de pensionare anticipată pentru cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale.

În vechiul sistem, acești angajați beneficiau de reduceri de vârstă în funcție de numărul de ani lucrați în medii periculoase sau grele. Acum, pentru mulți dintre ei, aceste reduceri fie dispar, fie sunt limitate, ceea ce echivalează cu o creștere indirectă a vârstei de pensionare.

De exemplu, angajații din minerit și energie, care anterior puteau ieși mai devreme la pensie datorită condițiilor speciale, se confruntă acum cu o nouă regulă: perioada 2001-2021 nu mai este recunoscută ca fiind parte din grupa specială. Prin urmare, cei care credeau că mai au doar câțiva ani până la pensie trebuie să lucreze mai mult.

Reducerea pensiilor – recalculare cu efect negativ

Publicitate

Pe lângă creșterea vârstei de pensionare, noua lege schimbă și modul de calcul al pensiilor, ceea ce duce la o reducere semnificativă a veniturilor pentru mulți foști angajați. În trecut, cei care lucrau în condiții speciale beneficiau de un bonus de 50% la punctajul de pensie.

În noul sistem, acest bonus este redus drastic, ceea ce înseamnă că, deși acești angajați au avut salarii mari și contribuții mari, pensiile lor vor fi mai mici decât se așteptau.

Mai mult, în cazul în care un angajat a avut o zi liberă plătită pentru formare profesională sau alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă, întreaga lună este eliminată din calculul perioadei de muncă în condiții speciale. Această măsură duce la pierderi și mai mari pentru cei afectați.

Impactul asupra pieței muncii și generațiilor viitoare

Pe termen lung, aceste schimbări pot avea un efect negativ asupra forței de muncă în domeniile cu condiții grele. Dacă beneficiile pensionării anticipate sunt eliminate, mai puțini oameni vor fi dispuși să accepte astfel de locuri de muncă.

În plus, muncitorii mai în vârstă, care nu își mai pot desfășura activitatea în aceleași condiții ca la tinerețe, sunt forțați să continue să lucreze, în ciuda problemelor de sănătate cauzate de mediul de lucru.

Pentru a corecta aceste „nedreptăți”, USR a depus un proiect de lege care a fost aprobat de Senat, dar este blocat în Camera Deputaților din octombrie 2024. Formațiunea cere liderilor partidelor parlamentare să pună la vot modificările propuse, astfel încât muncitorii din condiții deosebite să nu fie dezavantajați de actuala legislație.

Această situație creează un val de nemulțumiri, iar multe voci cer modificarea legislației pentru a corecta aceste dezechilibre. Rămâne de văzut dacă și cum vor reacționa autoritățile la aceste critici și dacă se vor lua măsuri pentru a proteja drepturile celor care au muncit în cele mai dificile condiții.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Ministrul Educației, despre temele pentru acasă: Ce recomandări are și ce ar trebui să facă diriginții

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a făcut recomandări în ceea ce privește temele date elevilor pentru acasă. Potrivit acestuia, dirigintele ar trebui să se preocupe de coordonarea între profesori, „pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, scrie alba24.ro.

Ministrul mai spune că „temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal.”

„Temele: am discutat și despre acest lucru, există reglementări, sunt reglementări mai vechi. Temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal. De aceea, îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și pe diriginte să aibă grijă de această coordonare, pentru a nu încărca, într-adevăr, mai mult decât este cazul copiii”, a precizat Daniel David, potrivit edupedu.ro.

Recent, ministrul le-a transmis părinților îngrijorați că elevii primesc prea multe teme „să sesizeze dirigintele, directorul școlii” sau să se adreseze inspectoratului și în cele din urmă ministerului.

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 25 de ani, din Ștefănești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 25 de ani, din orașul Ștefănești, care, la data de 11 aprilie a.c., in jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit.

Stoica Antonita are următoarele semnalmente: 1,70 m înălțime, 50 de kg, păr brunet.
Vestimentația la momentul plecării: bluză albastră, pantaloni de culoare neagră, în picioare purta șlapi de culoare albastră.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

Noi criterii pentru indemnizațiile de merit ale personalului medical din spitalele publice, propuse de Minister

Publicat

Publicitate

Spitalele publice au posibilitatea de a acorda indemnizații de merit personalului medico-sanitar de specialitate, din veniturile proprii. Acordarea acestora se face în limita fondurilor aprobate prin buget, pe baza evaluării performanțelor profesionale, fără a depăși 2% din cheltuielile alocate pentru salariile de bază, scrie alba24.ro.

Cuantumul anual nu poate depăși șase salarii minime brute pe economie, prevede un proiect de ordonanță de urgență pus în consultare de Ministerul Sănătății.

”Adoptarea acestei ordonanțe este esențială pentru crearea unui sistem medical performant, motivant pentru profesioniști și sustenabil din punct de vedere financiar, respectând în același timp angajamentele asumate de România în cadrul PNRR”, se explică în nota de fundamentare, potrivit Agerpres.

Indemnizații de merit pentru personalul din spitale. Condiții
Spitalele publice au obligația de a monitoriza și evalua anual indicatorii de performanță la nivel de secție, compartiment, laborator, serviciu medical și ambulatoriu integrat, precum și la nivelul personalului de specialitate medico-sanitar din cadrul acestora.

Proiectul prevede că indicatorii de performanță, metodologia de evaluare, precum și condițiile de acordare a indemnizațiilor de merit se aprobă prin ordin al ministrului Sănătății.

Actul normativ mai stipulează că autoritățile publice locale pot participa la finanțarea cheltuielilor de personal aferente indemnizațiilor de merit în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale, indiferent de subordonarea spitalelor publice.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Sâmbăta lui Lazăr, pomenirea minunii învierii dreptului Lazăr din Betania. Cât a mai trăit Lazăr după învierea sa

Publicat

Publicitate

Sâmbăta dinaintea „Intrării Domnului în Ierusalim” este cunoscută sub numele de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi se face pomenirea minunii învierii dreptului Lazăr din Betania, fiul lui Simon. Conform Sfintei Tradiții, Lazăr a fost numit apoi episcop al cetății Chition și a trecut la cele veșnice la 30 de ani de la învierea sa.

Prin învierea lui Lazar se face o anticipare a Învierii Domnului

Cel ce după multe umilințe avea să învieze duminica, în zori, fapt atestat de Sfintele Evanghelii, de Sfinții Apostoli și de multe alte persoane care L-au văzut aievea după Învierea Sa. Înainte de mântuitoarele patimi, Iisus Hristos, care știa ce se va întâmpla cu El, a vrut să încredințeze lumea mult mai clar despre posibilitatea învierii din morți a oamenilor. Astfel, înviază din morți pe fiica lui Iair, pe fiul văduvei din Nain și în cele din urmă pe Lazar, prietenul său.

Din cauza acestei minuni, mai marii fariseilor și cărturarilor căutau să-L prindă din invidie pe Iisus și să-L omoare. Tocmai acesta este motivul pentru care dumnezeieștii Părinți au așezat această prăznuire în aceasta zi, pentru că au găsit mai cu seamă această minune drept începătură și pricină a urii iudeilor împotriva lui Hristos. După cum știm, această ură se va dezvolta în săptămâna ce urmează după Duminica Floriilor și va culmina cu răstignirea Domnului pe Cruce, cu moartea Sa și cu punerea în mormânt.

Prin învierea lui Lazăr din morţi, Mântuitorul Iisus Hristos îşi prevesteşte propria Înviere. Dacă a avut puterea să ridice un om din moarte, înseamnă că El Însuşi va putea birui moartea. Din această perspectivă, sâmbăta lui Lazăr poate fi numită un fel de „mică înviere” în sensul în care ea prevesteşte ceea ce se va întâmpla peste câteva zile.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending