Connect with us
Publicitate

Administratie

Noi schimbări la Codul Rutier: Șicanarea și intimidarea în trafic vor fi interzise

Publicat

Publicitate

Șoferii sunt vizați de o serie de modificări importante ale Codului Rutier. Un document se află în dezbatere publică pe siteul Ministerului Afacerilor Interne.

Punctul de amendă va crește, comportamentul agresiv va fi sancționat, dar sunt multe alte modificări, pe care ministerul le are în vedere.

De asemenea, administratorii drumurilor publice care nu marchează și semnalizează corespunzător tronsoanele de drum vor fi sancționați.

Publicitate

Participanții la dezbaterea de la minister au mai cerut introducerea unor sancțiuni pentru folosirea abuzivă a luminilor de avarie și o serie de reguli pentru conducerea pe autostradă, printre carea introducerea unei distanțe minime de 200 de metri, care să fie respectată de conducătorii auto în cazul revenirii pe prima bandă după efectuarea unei depășiri pe autostradă, deși polițiștii recunosc că ar fi greu de constatat și măsurat această distanță.

Vezi și Modificări în Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane. În ce condiții se aplică sancțiuni

De asemenea, șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați. Spre exemplu, va fi interzisă coborârea din mașină a unui șofer pentru a-l intimida pe un alt șofer, propunerea într-un asemenea caz fiind de suspedare a permisului pentru 4 luni.

Publicitate

Prevederile propuse pentru a fi introduse îl lege:

Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.

(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

Publicitate
  • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
  • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Poliţiştii botoşăneni, alături de elevii Liceului Teoretic „Anastasie Başotă” Pomârla

Publicat

Publicitate

Joi,  polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost invitații  elevilor și profesorilor  din cadrul Liceului Teoretic Anastasie Başotă Pomârla.

 

Siguranţa pe Internet a fost subiectul dezbătut de poliţişti cu elevii claselor gimnaziale şi liceale din cadrul unității  de învățământ. Recomandările generale s-au referit la  protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Publicitate

 

Răspunderea penală a reprezentat o altă temă de discuţie, fiind oferite date şi exemple concrete de situaţii în care minorii pot răspunde penal şi care sunt consecinţele unor astfel de fapte pentru aceştia.

 

Publicitate

Polițiștii au primit un feedback pozitiv din partea elevilor şi profesorilor participanți la activitățile preventive , informațiile prezentate fiind apreciate ca foarte utile în contextul actual.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii botoșăneni au încheiat săptămâna în mijlocul copiilor de la Școala „Tudor Vladimirescu” din Avrămeni

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni încheie săptămâna în mijlocul copiilor. Astăzi, s-au întâlnit cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 3 Tudor Vladimirescu din Avrămeni. La fel ca în zilele precedente, salvatorii le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că este vorba de incendii, inundații, cutremur sau descoperirea muniției rămase neexplodate.

Pompierii i-au învățat și cum să reacționeze în cazul producerii unui incendiu și i-au angrenat într-un exercițiu de evacuare. Elevii și cadrele didactice au ieșit din clase în mod organizat și s-au deplasat la locul de adunare. Aici, au avut ocazia să vadă o autospecială de stingere a incendiilor, care aparține Stației de Pompieri Săveni, dar și să probeze echipamentele de protecție folosite de pompieri în misiunile operative.

Cu această ocazie, specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au transmis următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii:

Publicitate

– anunțați evenimentul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;

– părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

– urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!

Publicitate

– când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

În cazul unui incendiu în locuință, copiii au fost sfătuiți să:

Publicitate

– anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;

– să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;

– să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);

Publicitate

– dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;

– să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau jucăriile preferate.

Activitatea a fost organizată în baza protocolului de colaborare încheiat între ISU Botoșani și unitatea de învățământ.

Pentru una dintre eleve, acțiunea de astăzi a fost una specială. De mică, Daria își dorea să petreacă o zi alături de pompieri. Și cum azi a împlinit 9 ani, întâlnirea cu eroii ei a fost cel mai frumos cadou.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 20 de ani, reținut pentru că ar fi tâlhărit un bărbat pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 23 spre 24 aprilie 2024, în timp ce se afla pe o stradă din municipiul Botoșani, prin întrebuințarea violenței, ar fi sustras, de la un bărbat de 40 de ani, 750 de lei, bani pe care îî avea în buzunarul pantalonilor.

Publicitate

 

În aceeași zi, tânărul a fost prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, aceasta fiind însușită de către instanță.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer de 32 de ani, din comuna Broscăuți, care a condus o mașină cu numere false

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe strada Ștefan cel Mare, din municipiul Dorohoi, un autovehicul, condus de un tânăr, de 32 de ani, din comuna Broscăuți.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că numerele de înmatriculare ale autovehiculului respectiv nu-i aparțin. Mai mult decât atât, acesta nu are asigurare obligatorie conform prevederilor legale.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending