Connect with us
Publicitate

Economie

Noi reguli pentru lanțurile de supermaketuri: Fermierii și producătorii locali vor fi protejați în relația cu marii comercianți

Publicat

Publicitate

Noul regulament privind practicile comerciale neloiale aprobat de Guvern prevede măsuri clare pentru protejarea intereselor producătorilor locali în relația cu marile magazine și lanțuri de supermarketuri. Pentru respectarea acestora sunt prevăzute sancțiuni și amenzi usturătoare. Măsura are ca scop interzicerea practicilor comerciale neloiale și stopează ”dictatura marilor comercianți”.

Interesele producătorilor locali şi ale fermierilor din lanţul de aprovizionare agroalimentar, dar şi cele ale consumatorilor vor fi mai bine protejate prin regulamentul privind practicile comerciale neloiale aprobat de Guvern, susţin reprezentanţii Consiliului Concurenţei într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Acesta interzice o serie de clauze contractuale şi stabileşte procedurile de investigare şi soluţionare a sesizărilor privind practicile neloiale ale marilor comercianţi, dar şi amenzile pentru încălcarea legii.

Publicitate

Protecţie pentru producători  şi o relaţie corectă cu marii comercianţi

„Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop să ofere protecţie producătorilor şi să asigure o relaţie corectă cu marii comercianţi.

Contractele dintre comercianţi şi furnizori încheiate înainte de data intrării în vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel că încurajăm fermierii, antreprenorii şi retailerii să ne sesizeze atunci când constată nereguli”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Regulamentul clarifică termenii şi expresiile utilizate pentru a identifica practicile comerciale neloiale şi reglementează procedura de soluţionare a sesizărilor, etapele pentru efectuarea investigaţiilor, identificarea abaterilor, precum şi modalităţile constatării şi, după caz, sancţionării acestor practici. De asemenea, sunt detaliate modalităţile de colaborare cu Ministerul Agriculturii, împreună cu care Consiliul Concurenţei a elaborat regulamentul.

Publicitate

Ce va fi interzis pentru marii comercianți

Printre clarificările aduse de regulament se numără:

  • interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate).
  • Remizele (reduceri pentru vânzările superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial) şi risturnele (reduceri de preţ calculate asupra tranzacţiilor realizate cu acelaşi terţ, pe o perioadă determinată) sunt permise doar dacă valoarea acestora nu depăşeşte 20% din cea a produselor agroalimentare facturate între cumpărător şi furnizor.
  • Se introduce un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumpărător, care nu poate depăşi 5% din valoarea încasată de furnizor. Aşadar, aşa-numitele „taxe de raft” nu vor putea fi mai mari decât valoarea menţionată.
  • Magazinele nu mai pot anula comenzile de produse agricole sau alimentare dacă au trecut mai puţin de 30 de zile şi sunt obligate să afişeze la raft, pe lângă produsul marcă proprie, cel puţin o marcă a unui producător concurent, iar condiţiile de comercializare trebuie să fie similare.
  • Sunt permise plăţile pentru publicitatea şi marketingul produselor, dar şi cele pentru suportarea oricăror reduceri cu titlu promoţional, dacă sunt negociate anterior.

Alte clarificări pe care le aduce regulamentul vizează cifra de afaceri anuală a companiilor implicate, dar şi faptul că un cumpărător va putea solicita, la momentul începerii negocierilor, o declaraţie pe proprie răspundere de la furnizor, ce va constitui anexă la contract, pentru a verifica încadrarea în pragul cifrei de afaceri.

Amenzile menite să descurajeze ”dictatura” marilor lanțuri de supermarketuri

Amenzile aplicabile pentru încălcarea legii vor varia între 250.000 şi 600.000 de lei, iar pentru repetarea unei practici comerciale neloiale într-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri.

Publicitate

În cazul în care compania recunoaşte fapta, amenda se poate reduce cu un procent între 1% şi 25%.

„Vom monitoriza cu atenţie impactul aplicării legii şi regulamentului şi, dacă este cazul, vom propune Guvernului şi Parlamentului ajustări ale legislaţiei, după ce ne vom consulta cu partenerii sociali şi Comisia Europeană” a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenței lucrează la elaborarea instrucțiunilor

În prezent, autoritatea de concurenţă lucrează la elaborarea instrucţiunilor de individualizare a sancţiunilor stabilite de legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar (81/2022), instrucţiuni care vor fi supuse adoptării în cel mai scurt timp.

Consiliului Concurenţei a discutat constant cu părţile implicate în lanţul de aprovizionare agricol şi alimentar, fiind organizate întâlniri atât cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, cât şi cu reprezentaţi ai asociaţiilor în domeniu.

Potrivit sursei citate, regulamentul de aplicare a 81/2022, ce a fost aprobat recent prin Hotărâre de Guvern, vizează protejarea poziţiei fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse agricole şi alimentare, combaterea practicilor comerciale neloiale şi înlăturarea inegalităţilor privind puterea de negociere a furnizorilor şi cea a cumpărătorilor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi bărbați din Gorbănești au „tocat” în bătaie un consătean care a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri. Au fost trimiși în judecată. Începe procesul

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților:

– T.I., în vârstă de 31 de ani, din com. Gorbănești, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de „tentativă la omor calificat” și o infracțiunea de „distrugere”;

– H.C., în vârstă de 43 de ani, din com. Gorbănești, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni de „tentativă de omor”.

Publicitate

S-a reţinut că, în data de 15.09.2024, în jurul orei 10.35, în timp ce se afla pe un teren din extravilanul satului Silișcani, com. Gorbănești, jud. Botoșani, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul T.I., care a mai fost condamnat în trecut pentru o tentativă de omor, i-a aplicat pers. văt. Ș.V. multiple lovituri cu o bâtă în zona capului, mâinilor și picioarelor, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale, împrejurare în care i-a distrus și un telefon mobil în valoare de 3200 lei; în ziua de 16.09.2024, în jurul orei 10.00, în timp ce se aflau în proximitatea stației peco Talpa din com. Gorbănești, jud. Botoșani, pe fondul unei stări conflictuale anterioare, inc. H.C. și T.I. i-au aplicat multiple lovituri cu un obiect contondent, cu pumnii și picioarele pers. văt. H.O., în zona capului și corpului, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 45-50 zile de îngrijiri medicale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Prima zăpadă pune probleme șoferilor. Un TIR a derapat și a blocat drumul, după ce a lovit un stâlp, la Iași

Publicat

Publicitate
Accident rutier pe DN 2, Miroslovești, județul Iași. Pe fondul vitezei, un TIR a derapat și a lovit un stâlp de electricitate, blocând temporar carosabilul.
Echipele DRDP Iași sunt mobilizate în zonă, în încercarea de a tracta autotrenul și a restabili traficul.
„Circulați cu atenție!”, îndeamnă autoritățile.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD a publicat lista integrală a întrebărilor de interes public de care fuge președintele PNL Botoșani. Ce are de ascuns?

Publicat

Publicitate

Mai mulți reprezentanți ai PSD au prezentat, joi, pe rețelele sociale lista integrală a întrebărilor de interes public, rămase fără răspuns, pe care le-au adresat în ultima perioadă președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime. 

Există o modă la PNL de a spune una în campania electorală și de a face pe dos când se văd cu voturile în căruță. Fostul președinte PNL Florin Vasile Cîțu ne spunea senin să facem distincție între promisiunea creșterii pensiilor din programul electoral al PNL din 2020 și decizia de înghețare a pensiilor pe care a luat-o ca premier în 2021.

La fel face și Valeriu Iftime: la alegerile locale trâmbița peste tot că va veni cu transparența în politică, iar după ce a primit voturile fuge mâncând pământul de întrebările incomode, dar legitime pentru interesul public.

Publicitate

Lista integrală de care fuge „transparentul” președinte al PNL Botoșani:

 

  • ⁠ Au fost sau nu amendate firmele lui Iftime de Consiliul Concurenței pentru că au vândut repartitoare la suprapreț cetățenilor disperați să-și reducă povara costurilor cu energia termică? Dacă da, cum mai poate acum să joace rolul celui care se sacrifică de grija cetățenilor?
  • De ce a pus-o pe avocata PNL, care candidează la Senat, să blocheze acțiunea Primăriei Botoșani de a-i evacua pe chiriașii agresivi din Centrul Vechi? Câte voturi speră să obțină PNL de la cei vizați de evacuare?
  • Cum a obținut fără licitație 90% din cele 7.800 de contracte pe bani publici din care firmele sale au încasat 15 miliarde de lei noi din taxele și impozitele plătite de dumneavoastră?
  • ⁠Câte miliarde de lei noi au încasat firmele sale de la administrațiile locale conduse de PNL, adică de la colegii săi de partid?
  • ⁠Cine sunt acum beneficiarii reali ai firmelor sale? Sunt sau nu rude ale sale până la gradul al II-lea, care nu au dreptul să încheie contracte cu instituția pe care o conduce acum în calitate de președinte?
  • Cum l-a pus Iftime pe fiul său la conducerea Camerei de Comerț Botoșani, pe care a controlat-o până și-a luat mandatul la Consiliul Județean?
  • ⁠De ce se enervează mereu când i se adresează aceste întrebări și își pune secunzii care candidează la Parlament să atace PSD? N-ar fi mai simplu fie transparent și să răspundă? Iar dacă nu răspunde, ce are de ascuns?

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

RAR eXpert: Cum poți afla ce probleme are mașina, înainte de a o cumpăra. Verifică kilometrajul, defecțiunile ascunse și istoricul

Publicat

Publicitate

RAR Cluj oferă celor care vor să își cumpere o mașină second-hand, un serviciu de verificare amănunțită cu privire la kilometraj, defecțiuni ascunse sau probleme de identificare a autovehiculului, scrie alba24.ro

Este vorba despre RAR eXpert, implementat în alte regiuni încă de acum doi ani.

”Dacă aduceți mașina în reprezentanță, inginerii îi vor face o verificare amănunțită prin serviciul “RAR eXpert”.

Publicitate

Experiența ne-a arătat cât de vulnerabili pot fi unii cumpărători atunci când cred că au găsit autovehiculul mult așteptat și, pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, pot fi ușor păcăliți de cei care, cu rea credință, pun la vânzare mașini cu defecțiuni ascunse, cu kilometrajul modificat sau, și mai grav, cu probleme de identificare.

Și, uite așa, apar situațiile nefericite în care cumpărați mașini pe care nu le puteți folosi.

Centrul țării este o zonă în care ajung frecvent autovehicule importate din UE, iar acesta este motivul pentru care ne-am asumat și rolul de consultant oficial în materie de achiziții auto și considerăm că sfatul nostru și verificarea pe care o primiți la RAR pot cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o mașină” precizează reprezentanții RAR Cluj.

Publicitate

Prin efectuarea verificării RAR eXpert puteți afla și dacă mașina pe care vreți să o cumpărați a fost în trecut implicată în accidente ale căror reparații nu au fost făcute ca la carte și nu mai corespunde criteriilor de fabricație, dacă sunt probleme la geometria roților și la sistemele de frânare și direcție, insesizabile pentru necunoscători, dar care neremediate în timp pot face diferența între o manevră sigură și una cu riscuri.

Sunt verificate elementele de identificare, bazele de date cu vehicule date în urmărire, geometria caroseriei, toate sistemele vitale ale vehiculului și elementele care prezintă deformări, tăieturi sau suduri care ridică semne de întrebare.
Serviciile prin RAR eXpert costă între 270 de lei (identificare) și 400 de lei (evaluarea detaliată a stării tehnice).

FOTO: RAR Cluj – Facebook

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending