Connect with us

Economie

Noi reguli pentru lanțurile de supermaketuri: Fermierii și producătorii locali vor fi protejați în relația cu marii comercianți

Publicat

Publicitate

Noul regulament privind practicile comerciale neloiale aprobat de Guvern prevede măsuri clare pentru protejarea intereselor producătorilor locali în relația cu marile magazine și lanțuri de supermarketuri. Pentru respectarea acestora sunt prevăzute sancțiuni și amenzi usturătoare. Măsura are ca scop interzicerea practicilor comerciale neloiale și stopează ”dictatura marilor comercianți”.

Interesele producătorilor locali şi ale fermierilor din lanţul de aprovizionare agroalimentar, dar şi cele ale consumatorilor vor fi mai bine protejate prin regulamentul privind practicile comerciale neloiale aprobat de Guvern, susţin reprezentanţii Consiliului Concurenţei într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Acesta interzice o serie de clauze contractuale şi stabileşte procedurile de investigare şi soluţionare a sesizărilor privind practicile neloiale ale marilor comercianţi, dar şi amenzile pentru încălcarea legii.

Protecţie pentru producători  şi o relaţie corectă cu marii comercianţi

„Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop să ofere protecţie producătorilor şi să asigure o relaţie corectă cu marii comercianţi.

Contractele dintre comercianţi şi furnizori încheiate înainte de data intrării în vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel că încurajăm fermierii, antreprenorii şi retailerii să ne sesizeze atunci când constată nereguli”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Regulamentul clarifică termenii şi expresiile utilizate pentru a identifica practicile comerciale neloiale şi reglementează procedura de soluţionare a sesizărilor, etapele pentru efectuarea investigaţiilor, identificarea abaterilor, precum şi modalităţile constatării şi, după caz, sancţionării acestor practici. De asemenea, sunt detaliate modalităţile de colaborare cu Ministerul Agriculturii, împreună cu care Consiliul Concurenţei a elaborat regulamentul.

Publicitate

Ce va fi interzis pentru marii comercianți

Printre clarificările aduse de regulament se numără:

  • interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate).
  • Remizele (reduceri pentru vânzările superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial) şi risturnele (reduceri de preţ calculate asupra tranzacţiilor realizate cu acelaşi terţ, pe o perioadă determinată) sunt permise doar dacă valoarea acestora nu depăşeşte 20% din cea a produselor agroalimentare facturate între cumpărător şi furnizor.
  • Se introduce un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumpărător, care nu poate depăşi 5% din valoarea încasată de furnizor. Aşadar, aşa-numitele „taxe de raft” nu vor putea fi mai mari decât valoarea menţionată.
  • Magazinele nu mai pot anula comenzile de produse agricole sau alimentare dacă au trecut mai puţin de 30 de zile şi sunt obligate să afişeze la raft, pe lângă produsul marcă proprie, cel puţin o marcă a unui producător concurent, iar condiţiile de comercializare trebuie să fie similare.
  • Sunt permise plăţile pentru publicitatea şi marketingul produselor, dar şi cele pentru suportarea oricăror reduceri cu titlu promoţional, dacă sunt negociate anterior.

Alte clarificări pe care le aduce regulamentul vizează cifra de afaceri anuală a companiilor implicate, dar şi faptul că un cumpărător va putea solicita, la momentul începerii negocierilor, o declaraţie pe proprie răspundere de la furnizor, ce va constitui anexă la contract, pentru a verifica încadrarea în pragul cifrei de afaceri.

Amenzile menite să descurajeze ”dictatura” marilor lanțuri de supermarketuri

Amenzile aplicabile pentru încălcarea legii vor varia între 250.000 şi 600.000 de lei, iar pentru repetarea unei practici comerciale neloiale într-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri.

În cazul în care compania recunoaşte fapta, amenda se poate reduce cu un procent între 1% şi 25%.

„Vom monitoriza cu atenţie impactul aplicării legii şi regulamentului şi, dacă este cazul, vom propune Guvernului şi Parlamentului ajustări ale legislaţiei, după ce ne vom consulta cu partenerii sociali şi Comisia Europeană” a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenței lucrează la elaborarea instrucțiunilor

În prezent, autoritatea de concurenţă lucrează la elaborarea instrucţiunilor de individualizare a sancţiunilor stabilite de legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar (81/2022), instrucţiuni care vor fi supuse adoptării în cel mai scurt timp.

Consiliului Concurenţei a discutat constant cu părţile implicate în lanţul de aprovizionare agricol şi alimentar, fiind organizate întâlniri atât cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, cât şi cu reprezentaţi ai asociaţiilor în domeniu.

Potrivit sursei citate, regulamentul de aplicare a 81/2022, ce a fost aprobat recent prin Hotărâre de Guvern, vizează protejarea poziţiei fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse agricole şi alimentare, combaterea practicilor comerciale neloiale şi înlăturarea inegalităţilor privind puterea de negociere a furnizorilor şi cea a cumpărătorilor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Îndrăgitul profesor Tiberiu HETRIUC a trecut la cele veșnice. Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona este în doliu

Publicat

Publicitate
Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona este în doliu, după ce profesorul Tiberiu Hetriuc a trecut în veșnicie. Era un apreciat cadru didactic, foarte iubit de copiii care au deprins de la el secretele unui domeniu greu, ARTELE. I-a învățat pe elevii săi ce înseamnă să fii creativ și cum să scormpnească în adâncul sufletelor fragede pentru a scoate la lumină lucruri minunate, așezate în culori pe foaia de desen.
„Cu profundă tristețe anunțăm decesul fostului nostru coleg TIBERIU HETRIUC.
Prin pasiunea , creativitatea și devotamentul său față de artă, a reușit să inspire și să modeleze generații întregi de elevi, lăsând o amprentă de neșters în inimile tuturor celor care l- au cunoscut.
Îl vom păstra mereu în amintirea noastră!
Colectivul de cadre didactice al Liceului Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona”, au transmis cadrele diactice de la Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona” .

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de ordine publică pentru meciul dintre F.C. Botoșani și Universitatea Craiova

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 22 februarie 2025, va avea loc meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Universitatea Craiova.  Partida, contând pentru etapa a XXVIII-a a Superligii României, se va desfășura pe stadionul municipal din Botoșani și va începe la ora 18.00.

Pentru menținerea ordinii și siguranței publice, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău si Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor forma un dispozitiv integrat, acționând alături de celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne. Scopul principal este asigurarea unui climat de securitate optim atât în zona stadionului, cât și pe traseele de deplasare ale suporterilor.
Pentru prevenirea introducerii în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise conform legislației în vigoare, se vor aplica măsuri suplimentare de control al autovehiculelor care intră în incinta arenei sportive. De asemenea, spectatorii vor fi supuși unui control corporal preventiv înainte de accesul pe stadion, care va fi permis începând cu ora 16:00.
Recomandăm tuturor celor care doresc să asiste la meci să se prezinte din timp la porțile de acces pentru a evita aglomerația și pentru a facilita intrarea tuturor spectatorilor înainte de startul partidei.

Recomandări pentru spectatori:

Pentru evitarea incidentelor, jandarmii transmit următoarele recomandări:
* Colaborați cu forțele de ordine pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerațiilor la accesul în stadion.
* Evitați implicarea în incidente care pot perturba ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență. Orice încălcare a legii va fi sancționată ferm de către forțele de ordine.
Pentru a preveni situațiile neplăcute, reamintim că:
* Este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și orice tip de recipient cu capac.
* Este interzisă afișarea de inscripții care instigă la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, la discriminare ori violență.
* Spectatorii nu au voie să staționeze pe coronamentul arenei sportive sau pe scările de acces către scaune, pentru a nu bloca intervenția pompierilor în caz de urgență.
* Este strict interzisă pătrunderea spectatorilor pe terenul de joc, atât în timpul partidei, cât și după finalul acesteia.

Prevederi legale și sancțiuni:

Recomandăm tuturor participanților să adopte un comportament civilizat și să respecte legislația în vigoare. În acest sens, reamintim câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței la competițiile sportive:
Art. 20 – Spectatorilor le este interzis:
* m) să comită acte sau gesturi obscene, să adreseze injurii, expresii jignitoare ori amenințări cu violență la adresa altor spectatori, oficiali, jucători sau bunurile acestora;
* n) să profereze injurii, expresii jignitoare sau vulgare la adresa forțelor de ordine sau a personalului de securitate.
Conform art. 22 din Legea nr. 4/2008, aceste fapte constituie contravenții dacă nu au produs vătămări corporale sau pagube materiale. Sancțiunile sunt:
* Amendă între 150 și 400 lei sau 70-120 ore de muncă în folosul comunității.
* Pentru amenințarea forțelor de ordine (art. 20, lit. o), amenda este între 250 și 750 lei, iar sancțiunea complementară prevede 100-150 ore de muncă în folosul comunității și interzicerea accesului la competițiile sportive timp de 6 luni.
Forțele de ordine asigură condițiile necesare pentru desfășurarea meciului în siguranță, protejând toți participanții și persoanele aflate în spațiul public, atât înainte de startul partidei, cât și după finalul acesteia.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină în România. Limitele pe care nu le poți depăși

Publicat

Publicitate

Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină: În România, legislația privind plățile în numerar este strict reglementată pentru a combate evaziunea fiscală și a încuraja utilizarea mijloacelor electronice de plată, scrie alba24.ro.

Achiziționarea unui autoturism cu numerar este supusă unor plafoane specifice, care variază în funcție de statutul vânzătorului și al cumpărătorului.

Achiziția de la o persoană juridică (dealership sau firmă) 

Conform Legii nr. 70/2015, actualizată prin OUG nr. 15/2023, plățile în numerar între persoane fizice și persoane juridice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoană. Adică 2.000 de euro.

Aceasta înseamnă că, dacă intenționați să cumpărați un autoturism de la un dealer auto sau o companie, suma maximă pe care o puteți plăti în numerar într-o singură zi este de 10.000 lei.

Pentru sumele care depășesc acest plafon, este obligatorie utilizarea instrumentelor de plată fără numerar, precum transferurile bancare, precizează ANAF.

Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină: achiziția de la o persoană fizică

În cazul tranzacțiilor între două persoane fizice, legislația permite plăți în numerar până la un plafon de 50.000 lei pe zi.

Publicitate

Astfel, dacă achiziționați un autoturism de la un alt particular, puteți efectua plata în numerar până la această sumă.

Pentru orice sumă care depășește 50.000 lei, diferența trebuie achitată prin mijloace de plată fără numerar.

Aspecte importante de reținut

  • Fragmentarea plăților: Este interzisă divizarea unei sume mai mari în plăți mai mici pentru a evita respectarea plafoanelor legale. De exemplu, nu puteți efectua mai multe plăți de 10.000 lei în zile consecutive către o persoană juridică pentru a achita o datorie totală mai mare.

  • Documentarea tranzacției: Indiferent de modalitatea de plată, este esențial să documentați corespunzător tranzacția printr-un contract de vânzare-cumpărare și, dacă este cazul, să înregistrați vehiculul la autoritățile competente.

  • Sancțiuni: Nerespectarea plafoanelor legale pentru plățile în numerar poate atrage sancțiuni atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător.

În concluzie, dacă doriți să achiziționați un autoturism în România și să efectuați plata în numerar, trebuie să respectați plafoanele menționate: până la 10.000 lei pentru tranzacțiile cu persoane juridice și până la 50.000 lei pentru tranzacțiile între persoane fizice.

Pentru sumele care depășesc aceste limite, este necesară utilizarea mijloacelor de plată electronice.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Ambulanță implicată într-un accident în municipiul Suceava

Publicat

Publicitate

O ambulanță a fost implicată, vineri seară, într-un accident rutier în municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

Potrivit acestora, autospeciala sanitară a intrat în coliziune cu un autoturism.

‘Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, și două ambulanțe SMURD (Echipaj de prim-ajutor și Terapia intensivă mobilă), cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean’, precizează ISU.

În eveniment au fost implicate patru persoane, dar acestea nu au necesitat transportul la spital. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending