Connect with us

Administratie

Noi direcții pentru ADI „Țara de Sus”: O nouă conducere și mai multe finanțări europene

Publicat

Publicitate

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Țara de Sus”, care reunește 126 de administrații locale din județele Botoșani, Iași și Suceava, a intrat într-o nouă etapă de consolidare și dezvoltare. În cadrul unei Adunări Generale organizate joi, la Botoșani, a fost aleasă o nouă conducere, iar accentul a fost pus pe unitatea politică și administrativă pentru atragerea finanțărilor europene, a tramsmis asociația într-un comunicat.

Membrii Asociației s-au întrunit, joi dimineață, în Sala „Eminescu” a Hotelului „Rapsodia” din municipiul Botoșani, ordinea de zi cuprinzând teme de importanță majoră pentru viitorul organizației. Accentul s-a pus pe închegarea voinței politice și administrative în scopul comun al dezvoltării regiunii.

Finanțare europeană și relansare administrativă

În prima parte a ședinței, inițiatorul proiectului, Lucian Trufin, a prezentat contractul de finanțare pentru creșterea capacității administrative și actualizarea Strategiei de Dezvoltare a ADI „Țara de Sus”. Fondurile, în valoare de 1.047.656 de lei, au fost obținute prin Programul Operațional de Asistență Tehnică și reprezintă un sprijin pregătitor pentru ca „Țara de Sus” să poată atrage și gestiona finanțările necesare investițiilor planificate, aplicând mecanismul distinct ITI.

În a doua parte a evenimentului, s-au desfășurat alegerile pentru formarea unei noi structuri de conducere, menită să consolideze relațiile interne și să asigure echilibrul reprezentativ la nivelul întregului teritoriu.

Funcția de președinte al ADI „Țara de Sus” a fost preluată de președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime. De asemenea, a fost ales în calitatea de prim-vicepreședinte Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni din Suceava, și în funcția de vicepreședinte Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani din Iași.

Publicitate

Cei trei reprezentanți au aceleași funcții și în cadrul Consiliului Director al Asociației, a cărui componență este completată cu încă zece membri, aleși proporțional cu numărul unităților administrativ-teritoriale asociate din fiecare județ.

Din județul Botoșani au fost validați Verginel Gireadă – primarul comunei Mihai Eminescu (secretar), Dorin Alexandrescu – primarul municipiului Dorohoi, Angel Gheorghiu – primarul orașului Bucecea, Alin Gîrbaci – primarul orașului Darabani, Ioan Butnaru – primarul comunei Hilișeu-Horia, Sergiu Dascălu – primarul comunei Vorona. Din județul Suceava au fost aleși Adrian Popoiu – primarul orașului Siret și Decebal Isachi – primarul orașului Dolhasca, iar din județul Iași au fost aleși Liviu Teodorescu – primarul comunei Bivolari și Vasile Crețu – primarul comunei Cotnari.

O predare de ștafetă pentru viitor

ADI „Țara de Sus” a fost condusă de senatorul Doina Federovici în timpul mandatului său de președinte al Consiliului Județean Botoșani. Invitată la Adunarea Generală, parlamentarul a evidențiat eforturile depuse pentru implementarea mecanismului ITI în regiune, dar și susținerea pe care o va arăta în continuare față de asociație.

S-au făcut pași importanți în ultimii cinci ani, a fost o muncă grea, cu foarte multe provocări. S-au purtat discuții cu toți cei cinci miniștri aflați la conducerea Fondurilor Europene în această perioadă, s-au purtat discuții cu ADR Nord-Est și s-a mers la Comisia Europeană. Am scris Strategia de Dezvoltare și urmează ca în baza finanțării europene obținute să se actualizeze această strategie, care nu privește doar administrațiile publice locale, ci vizează inclusiv ONG-uri și societăți comerciale din teritoriu”, a spus senatorul Doina Federovici, fostul președinte al Asociației.

În oglindă, noul președinte Valeriu Iftime a pus accent pe viitoarele eforturi care trebuie depuse pentru elaborarea unei strategii „inteligente” și obținerea finanțărilor necesare.

„Orice mecanism care poate crea o cale de a finanța zona noastră este important. Este un mecanism care poate da o șansă de a aduce fonduri în zonă. Trebuie să venim cu proiecte mature, solide. Toți sunt de acord că Moldova are nevoie de ajutor, iar Moldova însemnând chiar acest ITI. Aceste investiții teritoriale integrate înseamnă să faci ceva care aduce un plus pentru toată lumea de aici, un plus care poate dezvolta viitorul. Cel mai important este să scriem inteligent această strategie și să empatizăm cu ceilalți, fie că sunt comune mai bogate, fie că sunt comune mai sărace. Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă că dacă facem o cale de acces mai bună, dacă în zona asta inventăm șase-șapte parcuri industriale pe care le interconectăm și ale căror producții vor fi complementare, vom fi mult mai puternici. O cale ferată până la Darabani, un sistem de irigații în zona asta, rețele de gaz și așa mai departe. Împreună trebuie să creăm un pol important, pentru că povestea este despre lucrurile mari care să ne servească pe toți”, a afirmat Valeriu Iftime, noul președinte al ADI „Țara de Sus”.

Unitatea politică, un punct cardinal pe hartă

Fondată la inițiativa fostului senator Lucian Trufin, ADI „Țara de Sus” delimitează un teritoriu cu aceleași caracteristici geografice, demografice și economice. Demersul aliniază lideri politici de orientări diferite într-o cursă cu aceeași destinație: obținerea finanțării pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare, de care vor beneficia nu doar cele 126 de administrații locale, ci și organizații ale societății civile, cooperative agricole și societăți comerciale din „Țara de Sus”.

„Dacă în campania electorală eu și domnul Iftime am fost concurenți, iată că avem știința și înțelepciunea să lucrăm sub aceeași cupolă, pentru că avem un obiectiv comun: acela de a reduce diferențele de dezvoltare economică dintre regiunea noastră și celelalte regiuni ale țării și Uniunii Europene. Ne aseamănă dorința de a găsi soluții pentru ca teritoriul pe care îl reprezentăm să atragă finanțări importante, să devină un model de bune practici și să conteze în ecuațiile naționale. ITI este o pârghie pentru a dezvolta în mod integrat toate cele 126 de comunități locale care s-au asociat în acest sens, conduse de lideri care demonstrează maturitate politică”, a afirmat în cadrul ședinței Lucian Trufin, managerul proiectului de actualizare a Strategiei.

Dezvoltarea economică, laitmotivul Adunării

Noul vicepreședinte Marius Pintilie, reprezentând județul Iași, a reliefat nevoia ridicată de investiții în toate domeniile de activitate economică, punând accent pe valorificarea specificului local.

„Conceptul ITI este susținut de comunitatea europeană și trebuie să găsim acele nevoi comune în așa fel încât împreună să ne fie mai bine. În perioada următoare vom face radiografia zonei „Țara de Sus”, fiecare dintre dumneavoastră este invitat să propună idei centrate pe elemente comune și să luptăm împreună ca acestea să fie finanțate din bani europeni. Trebuie abordate mai multe domenii, iar eu mă gândesc în primul rând la turism, cu trasee și obiective clare, mă gândesc la agricultură și la fermierii noștri, care au nevoie de depozite și spații de desfacere a produselor, mă gândesc la multe necesități și sunt convins că împreună vom elabora cel mai bun plan de dezvoltare integrată”, a spus Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani.

Aceeași retorică a avut și Adrian Popoiu, primarul orașului Siret din Suceava, care a asigurat interimatul la conducerea „Țării de Sus” până la preluarea mandatului de către Valeriu Iftime.

„Am în minte câteva cuvinte cheie: tenacitate, curaj și viziune. Apreciez inițiativa domnului Lucian Trufin. Facem parte din partide diferite, dar apreciez colaborările care pun mai presus interesul cetățenilor și responsabilitatea față de viitor. Noi, cei care venim de pe malul Siretului din Suceava, ne-am alăturat pentru o cauză care trece de granițele administrative și politice. Avem cu toții nevoie să fim finanțați, să ne bucurăm de resurse, să dezvoltăm mediul de afaceri și să avem o predictibilitate în ceea ce privește viitorul copiilor noștri”, a precizat Adrian Popoiu.

În România sunt finanțate doar cinci asociații constituite pe mecanismul Investițiilor Teritoriale Integrate, dintre care ADI „Țara de Sus” desemnează cel mai mare teritoriu, cu peste 770.000 de locuitori.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică calendarul înscrierii la CREȘE și GRĂDINIȚE pentru anul școlar 2025-2026

Publicat

Publicitate

Ministerul Educaţiei a lansat marţi în consultare publică proiectul de Calendar pentru înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar şi antepreşcolar şi în serviciile de educaţie timpurie complementare, pentru anul şcolar viitor, relatează mediafax.ro.

Potrivit proiectului, sunt reînscrişi copiii care au frecventat unitatea de învăţământ în anul şcolar curent şi care urmează să o frecventeze şi în anul şcolar următor, ca urmare a exprimării acestei opţiuni de către părinţii/reprezentanţii legali ai
acestora, printr-o cerere scrisă.

„Pentru unităţile de învăţământ care au şi grupe de nivel antepreşcolar, în baza continuităţii, copiii de 3 ani din grupa mare de la creşă pot fi reînscrişi în grupa mică de la grădiniţă, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă şi în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinţii solicită acest lucru. În situaţia în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depăşeşte numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menţionate la Art. 6 din Metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar şi în servicii de educaţie timpurie complementare, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4018/2024”, se arată în proiect.

Numărul de locuri libere după finalizarea perioadei de reînscrieri se afişează în 23 mai.

Între 26 mai şi 13 iunie va avea loc prima din cadrul procesului de înscriere.

Etapa a doua va avea loc între 16 iunie şi 7 iulie, urmată de etapa de ajustări.

Publicitate

În 5 septembrie va avea loc introducerea în SIIIR a tuturor copiilor înscrişi în anul şcolar 2025 – 2026, în unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar, repartizarea pe formaţiuni de studiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Poliția Locală Botoșani: Amenzi de peste 4.200 de lei în doar două zile. Scandaluri și petreceri oprite de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au desfășurat, în perioada 15-16 februarie 2025, mai multe acțiuni pentru menținerea ordinii și liniștii publice în municipiu. Intervențiile au avut loc, în principal, la solicitarea cetățenilor și au vizat zonele Grivița, Centrul Istoric și Sucevei.

În urma verificărilor, 44 de persoane au fost legitimate, iar pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, polițiștii au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.200 de lei, conform Legii nr. 61/1991 și altor reglementări locale.

Scandal și consum de alcool în scara unui bloc

Unul dintre incidentele semnalate a avut loc pe 16 februarie, în jurul orei 14:30, pe strada Grivița nr. 5, unde patru bărbați, cu vârste între 23 și 38 de ani, au fost surprinși consumând alcool la intrarea într-o scară de bloc, tulburând liniștea locatarilor. Aceștia au fost sancționați cu amenzi de câte 400 de lei fiecare.

Unul dintre cei patru a fost depistat ulterior, pe strada Dreptății, satisfăcându-și nevoile fiziologice pe domeniul public. Acesta a primit o amendă suplimentară de 500 de lei, conform H.C.L. nr. 355/2011.

Petrecere zgomotoasă, reclamată de locatari

Tot pe 16 februarie, în urma unui apel telefonic, polițiștii locali au intervenit pe strada Sucevei, unde muzica dată la volum ridicat deranja locatarii unui bloc. La fața locului, oamenii legii l-au identificat pe S.T., în vârstă de 35 de ani, și i-au aplicat o amendă de 500 de lei pentru tulburarea liniștii publice.

Scandal provocat de un individ aflat sub influența alcoolului

Pe 15 februarie, ora 17:34, polițiștii locali au fost sesizați cu privire la un bărbat care bătea la ușile locatarilor și făcea scandal în scara unui bloc de pe strada Vîlcele nr. 6. Persoana în cauză, aflată în stare de ebrietate, a fost sancționată contravențional cu o amendă de 500 de lei.

Publicitate

Poliția Locală Botoșani anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare și îndeamnă cetățenii să semnaleze orice fapte care afectează ordinea publică.

Citeste mai mult

Eveniment

30 de zile după GRATII pentru susținătorul lui Călin Georgescu care l-a amenințat pe Tik-Tok pe Ilie Bolojan

Publicat

Publicitate

Un bărbat care l-a amenințat pe Ilie Bolojan, președintele interimar al României, printr-un videoclip postat pe TikTok a fost arestat preventiv. Decizia a fost luată de Judecătoria Sectorului 5, care a dispus măsura privativă de libertate pentru 30 de zile.

Bărbatul, susținător al lui Călin Georgescu, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de incitare la violență, ură sau discriminare în formă continuată, tulburare a ordinii și liniștii publice în formă continuată, precum și ultraj.

‘Băi Bolojane, vă iau familia și o dau, uite așa, cu capul de bordură. (…) De ce ai zis mă că Elena Lasconi va fi în turul doi cu celălalt candidat? Vă stă în gât să îi pronunțați numele lui Călin Georgescu? Următorul protest va fi unul mare și dacă nu o să cazi și tu Bolojane și tu Ciolacule (…)’, spunea influencerul, care are pseudonimul florin_cry.

‘În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt. În data de 14.02.2025, în jurul orelor 13:00, respectiv 18:00, precum și în data de 15.02.2025, în jurul orei 10:00, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a publicat pe o platformă de socializare trei înregistrări audio-video în cadrul cărora acesta a incitat publicul la violență împotriva clasei politice, pe motiv de apartenență politică și poziții publice asumate de membrii clasei politice, prin atingeri grave aduse demnității acestora și prin amenințări, tulburând astfel ordinea și liniștea publică. De asemenea, în înregistrarea din data de 14.02.2025, ora 18:00, inculpatul a adresat amenințări cu acte de violență împotriva președintelui interimar al României și împotriva familiei acestuia, în legătură cu exercitarea funcției’, se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu cuțite într-o farmacie din Botoșani: Doi tineri, trimiși în judecată

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a dispus trimiterea în judecată a doi inculpați implicați într-un conflict violent, care a avut loc în noaptea de 1 ianuarie 2025, într-o farmacie de pe strada Grivița din municipiul Botoșani.

Acuzațiile aduse inculpaților

Inculpatul B.C., în vârstă de 30 de ani, se află în stare de arest preventiv și este cercetat pentru tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice. Celălalt inculpat, F.D., în vârstă de 18 ani, se află în arest la domiciliu și este acuzat de lovire sau alte violențe, furt și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Cum s-a petrecut incidentul?

Potrivit anchetatorilor, scandalul a izbucnit după ce F.D. a furat un parfum din locuința lui B.C. Cei doi s-au întâlnit ulterior, în jurul orei 23:30, într-o farmacie. B.C., suspectând furtul, l-a lovit pe F.D. cu pumnul în față, iar acesta a ripostat cu un scaun, pe care l-a aruncat spre adversarul său.

Conflictul a continuat și în afara farmaciei, unde B.C. l-a înjunghiat de două ori pe F.D., o dată în spate și o dată în abdomen. Victima a fost transportată la spital, necesitând între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale, în timp ce agresorul a avut nevoie de 1-2 zile de tratament.

Publicitate

Procesul penal continuă

Ancheta penală a fost finalizată, iar rechizitoriul a fost trimis instanței pentru judecată. Autoritățile subliniază că, în această etapă a procesului penal, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la o hotărâre definitivă a instanței.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending