Connect with us

Administratie

Noi direcții pentru ADI „Țara de Sus”: O nouă conducere și mai multe finanțări europene

Publicat

Publicitate

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Țara de Sus”, care reunește 126 de administrații locale din județele Botoșani, Iași și Suceava, a intrat într-o nouă etapă de consolidare și dezvoltare. În cadrul unei Adunări Generale organizate joi, la Botoșani, a fost aleasă o nouă conducere, iar accentul a fost pus pe unitatea politică și administrativă pentru atragerea finanțărilor europene, a tramsmis asociația într-un comunicat.

Membrii Asociației s-au întrunit, joi dimineață, în Sala „Eminescu” a Hotelului „Rapsodia” din municipiul Botoșani, ordinea de zi cuprinzând teme de importanță majoră pentru viitorul organizației. Accentul s-a pus pe închegarea voinței politice și administrative în scopul comun al dezvoltării regiunii.

Finanțare europeană și relansare administrativă

În prima parte a ședinței, inițiatorul proiectului, Lucian Trufin, a prezentat contractul de finanțare pentru creșterea capacității administrative și actualizarea Strategiei de Dezvoltare a ADI „Țara de Sus”. Fondurile, în valoare de 1.047.656 de lei, au fost obținute prin Programul Operațional de Asistență Tehnică și reprezintă un sprijin pregătitor pentru ca „Țara de Sus” să poată atrage și gestiona finanțările necesare investițiilor planificate, aplicând mecanismul distinct ITI.

În a doua parte a evenimentului, s-au desfășurat alegerile pentru formarea unei noi structuri de conducere, menită să consolideze relațiile interne și să asigure echilibrul reprezentativ la nivelul întregului teritoriu.

Funcția de președinte al ADI „Țara de Sus” a fost preluată de președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime. De asemenea, a fost ales în calitatea de prim-vicepreședinte Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni din Suceava, și în funcția de vicepreședinte Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani din Iași.

Publicitate

Cei trei reprezentanți au aceleași funcții și în cadrul Consiliului Director al Asociației, a cărui componență este completată cu încă zece membri, aleși proporțional cu numărul unităților administrativ-teritoriale asociate din fiecare județ.

Din județul Botoșani au fost validați Verginel Gireadă – primarul comunei Mihai Eminescu (secretar), Dorin Alexandrescu – primarul municipiului Dorohoi, Angel Gheorghiu – primarul orașului Bucecea, Alin Gîrbaci – primarul orașului Darabani, Ioan Butnaru – primarul comunei Hilișeu-Horia, Sergiu Dascălu – primarul comunei Vorona. Din județul Suceava au fost aleși Adrian Popoiu – primarul orașului Siret și Decebal Isachi – primarul orașului Dolhasca, iar din județul Iași au fost aleși Liviu Teodorescu – primarul comunei Bivolari și Vasile Crețu – primarul comunei Cotnari.

O predare de ștafetă pentru viitor

ADI „Țara de Sus” a fost condusă de senatorul Doina Federovici în timpul mandatului său de președinte al Consiliului Județean Botoșani. Invitată la Adunarea Generală, parlamentarul a evidențiat eforturile depuse pentru implementarea mecanismului ITI în regiune, dar și susținerea pe care o va arăta în continuare față de asociație.

S-au făcut pași importanți în ultimii cinci ani, a fost o muncă grea, cu foarte multe provocări. S-au purtat discuții cu toți cei cinci miniștri aflați la conducerea Fondurilor Europene în această perioadă, s-au purtat discuții cu ADR Nord-Est și s-a mers la Comisia Europeană. Am scris Strategia de Dezvoltare și urmează ca în baza finanțării europene obținute să se actualizeze această strategie, care nu privește doar administrațiile publice locale, ci vizează inclusiv ONG-uri și societăți comerciale din teritoriu”, a spus senatorul Doina Federovici, fostul președinte al Asociației.

În oglindă, noul președinte Valeriu Iftime a pus accent pe viitoarele eforturi care trebuie depuse pentru elaborarea unei strategii „inteligente” și obținerea finanțărilor necesare.

„Orice mecanism care poate crea o cale de a finanța zona noastră este important. Este un mecanism care poate da o șansă de a aduce fonduri în zonă. Trebuie să venim cu proiecte mature, solide. Toți sunt de acord că Moldova are nevoie de ajutor, iar Moldova însemnând chiar acest ITI. Aceste investiții teritoriale integrate înseamnă să faci ceva care aduce un plus pentru toată lumea de aici, un plus care poate dezvolta viitorul. Cel mai important este să scriem inteligent această strategie și să empatizăm cu ceilalți, fie că sunt comune mai bogate, fie că sunt comune mai sărace. Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă că dacă facem o cale de acces mai bună, dacă în zona asta inventăm șase-șapte parcuri industriale pe care le interconectăm și ale căror producții vor fi complementare, vom fi mult mai puternici. O cale ferată până la Darabani, un sistem de irigații în zona asta, rețele de gaz și așa mai departe. Împreună trebuie să creăm un pol important, pentru că povestea este despre lucrurile mari care să ne servească pe toți”, a afirmat Valeriu Iftime, noul președinte al ADI „Țara de Sus”.

Unitatea politică, un punct cardinal pe hartă

Fondată la inițiativa fostului senator Lucian Trufin, ADI „Țara de Sus” delimitează un teritoriu cu aceleași caracteristici geografice, demografice și economice. Demersul aliniază lideri politici de orientări diferite într-o cursă cu aceeași destinație: obținerea finanțării pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare, de care vor beneficia nu doar cele 126 de administrații locale, ci și organizații ale societății civile, cooperative agricole și societăți comerciale din „Țara de Sus”.

„Dacă în campania electorală eu și domnul Iftime am fost concurenți, iată că avem știința și înțelepciunea să lucrăm sub aceeași cupolă, pentru că avem un obiectiv comun: acela de a reduce diferențele de dezvoltare economică dintre regiunea noastră și celelalte regiuni ale țării și Uniunii Europene. Ne aseamănă dorința de a găsi soluții pentru ca teritoriul pe care îl reprezentăm să atragă finanțări importante, să devină un model de bune practici și să conteze în ecuațiile naționale. ITI este o pârghie pentru a dezvolta în mod integrat toate cele 126 de comunități locale care s-au asociat în acest sens, conduse de lideri care demonstrează maturitate politică”, a afirmat în cadrul ședinței Lucian Trufin, managerul proiectului de actualizare a Strategiei.

Dezvoltarea economică, laitmotivul Adunării

Noul vicepreședinte Marius Pintilie, reprezentând județul Iași, a reliefat nevoia ridicată de investiții în toate domeniile de activitate economică, punând accent pe valorificarea specificului local.

„Conceptul ITI este susținut de comunitatea europeană și trebuie să găsim acele nevoi comune în așa fel încât împreună să ne fie mai bine. În perioada următoare vom face radiografia zonei „Țara de Sus”, fiecare dintre dumneavoastră este invitat să propună idei centrate pe elemente comune și să luptăm împreună ca acestea să fie finanțate din bani europeni. Trebuie abordate mai multe domenii, iar eu mă gândesc în primul rând la turism, cu trasee și obiective clare, mă gândesc la agricultură și la fermierii noștri, care au nevoie de depozite și spații de desfacere a produselor, mă gândesc la multe necesități și sunt convins că împreună vom elabora cel mai bun plan de dezvoltare integrată”, a spus Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani.

Aceeași retorică a avut și Adrian Popoiu, primarul orașului Siret din Suceava, care a asigurat interimatul la conducerea „Țării de Sus” până la preluarea mandatului de către Valeriu Iftime.

„Am în minte câteva cuvinte cheie: tenacitate, curaj și viziune. Apreciez inițiativa domnului Lucian Trufin. Facem parte din partide diferite, dar apreciez colaborările care pun mai presus interesul cetățenilor și responsabilitatea față de viitor. Noi, cei care venim de pe malul Siretului din Suceava, ne-am alăturat pentru o cauză care trece de granițele administrative și politice. Avem cu toții nevoie să fim finanțați, să ne bucurăm de resurse, să dezvoltăm mediul de afaceri și să avem o predictibilitate în ceea ce privește viitorul copiilor noștri”, a precizat Adrian Popoiu.

În România sunt finanțate doar cinci asociații constituite pe mecanismul Investițiilor Teritoriale Integrate, dintre care ADI „Țara de Sus” desemnează cel mai mare teritoriu, cu peste 770.000 de locuitori.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Noi fraude în numele ANAF, mesaje false ce par a fi oficiale. Escrocheria care te poate lăsa fără bani în cont

Publicat

Publicitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează contribuabilii asupra unor noi tentative de fraudă online, care folosesc identitatea instituției pentru a obține acces ilegal la conturile bancare ale cetățenilor. Mai exact, escrocii transmit e-mailuri false, aparent oficiale, prin care anunță în mod eronat că procesul de rambursare a unor taxe a fost finalizat și invită destinatarul să acceseze linkuri periculoase, scrie playtech.ro.

Cum arată noile mesaje false trimise în numele ANAF

Mesajele transmise în numele ANAF par, la prima vedere, credibile și profesioniste, imitând stilul oficial al instituției. Ele pretind că destinatarii trebuie să completeze anumite informații personale sau bancare pentru a primi o presupusă rambursare a taxelor. Cu toate acestea, detalii precum adresa de e-mail folosită (de exemplu, Anafroo@wildapricot.org) sau numele greșit al instituției (Administrația Națională a Fiscalității în loc de Agenția Națională de Administrare Fiscală) trebuie să fie semnale clare de alarmă.

Mesajele conțin, de asemenea, îndemnul explicit de a accesa o pagină web falsificată, pe care utilizatorii sunt îndemnați să introducă date personale sau chiar bancare. Scopul final al escrocilor este obținerea accesului la conturile victimelor și furtul banilor acestora.

ANAF pune „tunurile” pe românii care fac bani din Booking și Airbnb. Au început să curgă notificările de taxe
Veți fi sunați de escroci care se dau drept inspectori fiscali. ANAF avertizează despre noua metodă de fraudă

Recomandările ANAF pentru a evita înșelătoriile online

Publicitate

Pentru a evita astfel de fraude, ANAF recomandă ferm cetățenilor să nu răspundă la aceste e-mailuri și să nu acceseze linkurile sau fișierele atașate în mesajele suspecte. Agenția precizează clar că nu solicită niciodată date personale sau bancare prin e-mail și că orice comunicare oficială se desfășoară exclusiv securizat, prin Spațiul Privat Virtual (SPV).

Zodiile care au noroc uriaș până la Paște. Au mari șanse de câștiguri sau promovări. Prosperitate pe toate planurile
ANAF le recomandă contribuabililor să verifice întotdeauna adresa de e-mail a expeditorului și să nu se lase induși în eroare de denumiri asemănătoare cu cele oficiale. În cazul primirii unui astfel de mesaj suspect, persoanele vizate sunt îndemnate să contacteze imediat ANAF pentru clarificări și să raporteze tentativa de fraudă autorităților competente.

Ce trebuie să faci dacă ai fost victima unei astfel de escrocherii

În cazul în care ai accesat deja un link suspect sau ai furnizat date personale ori bancare în urma unui mesaj fraudulos, este recomandat să contactezi de urgență banca la care ai conturile deschise pentru blocarea temporară a acestora și schimbarea parolelor de acces. Ulterior, anunță autoritățile competente, inclusiv ANAF și poliția, pentru demararea unei anchete.

Atenția sporită și verificarea riguroasă a tuturor mesajelor primite online sunt esențiale pentru protejarea datelor personale și financiare în fața tentativelor tot mai frecvente și sofisticate de fraudă cibernetică.

Citeste mai mult

Eveniment

Vremea de Florii și de Paști: Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea în aprilie, de Florii și Paște 2025. Temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei în următoarea perioadă, însă vor fi și zile mai răcoroase. De asemenea, sunt anunțate intervale cu ploi în majoritatea regiunilor din țară.

Temperaturile vor urca până la 20-21 de grade în centru și vest, respectiv 22-23 de grade în sud și nord-est, în jurul datei de 25 martie. Apoi se răcorește până la 13-15, respectiv 18 grade și vor fi ploi. Se încălește din nou la finalul lunii martie și începutul lunii aprilie, dar în 2-3 aprilie va fi din nou mai frig și cu reprize de ploaie.

Apoi maximele vor varia între 13 și 19 grade, de la o zi la alta. Vor fi ploi în 7-14 aprilie, în centru, iar în nord-vest vor fi și condiții de instabilitate atmosferică.

De Florii, vor fi 13-15 grade și vreme cu soare și nori. De Paște, condițiile meteo vor fi similare, doar că va fi mai cald: până la 20 de grade Celsius ziua și nimine de 7-10 grade.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme până în 21 aprilie, pe patru săptămâni.

Vremea în săptămâna 24-30 martie

Publicitate

Temperatura medie a aerului va avea valori cu mult mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, cu precădere în jumătatatea de est a teritoriului.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, sud-vestice, centrale și nordice, în timp ce în restul teritoriului va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 31 martie – 6 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru acest interval, mai ales în nord-estul țării.

Regimul pluviometric va fi deficitar în sud-estul țării, în timp ce în restul teritoriului va avea o tendință ușor excedentară, mai ales în zona de munte din sud-vest.

Vremea în săptămâna 7-13 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în toată țara.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână.

Vremea în săptămâna 14-21 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toată țara.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Un nou program pentru colectarea deșeurilor voluminoase (mobilier, obiecte de uz casnic și sanitar, saltele, covoare)

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, în colaborare cu operatorul de salubritate S.C Urban Serv S.A, a lansat un nou program pentru colectarea deșeurilor voluminoase.

Campania a demarat miercuri, pe data de 19 martie și se va încheia pe 21 aprilie 2025.
Pot fi debarasate deșeurile provenite din obiecte de folosință scoase din uz (mobilier, obiecte de uz casnic și sanitar, saltele, covoare, etc.).

Cetățenii vor depune obiectele nefolositoare doar în zilele de sâmbătă, până la ora 14:00, prin aport voluntar la/lângă platformele destinate colectării gunoiului menajer.
Pentru o bună și eficientă colectare, botoșănenii care intenționează să depoziteze deșeuri voluminoase sunt rugați să anunțe din timpul săptămânii Asociația de Proprietari sau operatorul de salubrizare, la numărul de telefon 0231.517.007.

În zilele neincluse în campania de colectare, este interzisă abandonarea deșeurilor voluminoase pe domeniul public, inclusiv la platformele de gunoi din condominii și se sancționează cu amendă de către organele abilitate, în conformitate cu legislația în vigoare.
În cadrul acestui program nu se preiau deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), deșeuri provenite din renovări apartamente, etc.

DEEE se pot preda la punctele de colectare fixe, astfel:

-luni, între orele 9:00 – 16:00 la centrul de la Piața Viilor – str. Vârnav nr. 22;
-marți și joi, între orele 9:00-16:00 la centrul de pe str. A. Purice – spate Util;
-miercuri, între orele 9:00 – 16:00 și vineri, între orele 9:00-13:30, la centrul de pe str. Independenței – vis-a-vis de Serconf.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Străzile 1 Mai, Libertății, Spătar Milescu, Pălmași, Mușat Vodă, Poporului, Cașin, Havuzului, Moara de Foc, Eroilor și Vulturului, din municipiul Botoșani, au fost modernizate

Publicat

Publicitate

Un alt pas important în modernizarea orașului Botoșani! Străzile din Cvartalul III au fost complet asfaltate, iar locuitorii din această zonă pot acum să se bucure de condiții mult îmbunătățite. Lucrările, care includeau 11 străzi, s-au finalizat cu succes și înainte de termenul estimat.

Străzile 1 Mai, Libertății, Spătar Milescu, Pălmași, Mușat Vodă, Poporului, Cașin, Havuzului, Moara de Foc, Eroilor și Vulturului.

Proiectul a fost realizat cu o investiție de 6,7 milioane de lei și a adus îmbunătățiri semnificative, atât pentru trafic, cât și pentru confortul locuitorilor din zonă. Drumurile sunt acum asfaltate, iar trotuarele oferă un plus de siguranță pentru pietoni.

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani:

„Am reușit să finalizăm lucrările de asfaltare din Cvartalul III într-un timp mult mai scurt decât era planificat. Acest proiect este doar un pas important în transformarea orașului nostru. Vom continua să investim în infrastructura orașului, pentru ca fiecare botoșănean să aibă parte de condiții mai bune de trai și de circulație. Așa cum am promis, vom continua să modernizăm și alte zone ale orașului, pentru a face Botoșaniul un loc mai bun pentru toți.”

Această lucrare este parte dintr-un plan amplu de modernizare a întregii infrastructuri rutiere din oraș. Primăria municipiului Botoșani va continua să lucreze pentru modernizarea altor străzi și cartiere, pentru a face orașul mai accesibil, mai sigur și mai plăcut pentru toți cetățenii!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending