Connect with us
Publicitate

Actualitate

Noi condiții de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, stabilite de Guvern, pentru acordarea asistenței sociale

Publicat

Guvernul a adus modificări la Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice. Este vorba despre condițiile în care acestea pot beneficia de asistență socială.

Prin hotărârea aprobată, se aduc modificări HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ca urmare a schimbărilor intervenite în această perioadă în legislația care reglementează sistemul național de asistență socială, respectiv de asistență socială a persoanelor vârstnice.

Ce se schimbă

În acord cu prevederile Legii asistenței sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că:

  • evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori
  • în cazul persoanelor asistate în unităţi sanitare cu paturi, evaluarea se poate realiza şi la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului
  • fișa de evaluare sociomedicală va exista, în mod obligatoriu, și în dosarul persoanei vârstnice care solicită îngrijire într-un centru de zi de asistență și recuperare.

Îngrijire de lungă durată a persoanelor fizice

Documentul adoptat de Executiv este parte dintr-un întreg pachet de acte normative care stabilesc un mecanism sustenabil de asigurare a îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice, cu prioritate la domiciliu și în centre de zi de asistență și recuperare.

”Prin implementarea acestor măsuri se urmărește facilitarea accesului persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate, care să fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluări complete.

De asemenea, se are în vedere și eficientizarea planificării și finanțării serviciilor sociale, astfel încât finanțarea să se facă per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistență socială, iar abordarea să fie personalizată și integrată în funcție de profilul fiecărei persoane vârstnice”, arată Ministerul Muncii, într-un comunicat.

În cursul acestui an, în implementarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 și pe baza documentelor de asistență tehnică prevăzute în Acordul pentru Servicii de Asistență Tehnică Rambursabilă privind Sprijin în operaționalizarea reformelor în protecție socială din PNRR, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății au efectuat o revizuire de fond a instrumentului standard de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, inclusiv a criteriilor de încadrare în grade de dependență, prevăzute în Anexa nr.1 din HG nr. 886/2000.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Trei persoane care vindeau țigări în zona Pieței Centrale din Botoșani au fost amendate și lăsate fără marfă de jandarmi

Publicat

Misiunile de ordine publică executate în acest sfârșit de săptămână de jandarmii botoșăneni au vizat, în principal, siguranța cetățenilor și menținerea unui climat civilizat de conviețuire socială.
În urma acțiunilor executate independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni, jandarmii au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei, majoritatea pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

De asemenea, jandarmii au confiscat 119 pachete de țigări de proveniență extracomunitară de la trei persoane care le ofereau spre comercializare, în mod ilegal, în zona Pieței Centrale a municipiului Botoșani.

Recomandăm cetățenilor să solicite sprijinul autorităților în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112 în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală sau contravențională care îi afectează pe ei sau pe cei din jur, pentru ca intervenția acestora să aibă loc în cel mai scurt timp și să aibă efectul scontat.

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii anunță o săptămână plină de surprize. De la ploi și ninsori la 20 de grade Celsius

Publicat

Meteorologii anunță că vom avea o săptămână plină de surprize meteorologice. Astfel, dacă în prima parte a săptămânii pare că iarna nu se lasă dusă, spre sfârșit se încălzește foarte tare, cu temperaturi maxime de 20 de grade Celsius.

Potrivit prognozemeteo.ro, săptămâna 18 – 24 martie 2024 va fi una plină de evenimente. Temperaturile vor scădea din nou, până spre weekend, când vom ajunge din nou la valori de temperatură și spre 20 de grade Celsius. Precipitațiile nu lipsesc din peisajul săptămânii, iar ele vor fi de toate felurile, inclusiv avem condiții de lapoviță și prin zonele joase din Moldova dar, și în sudul țării.

Vremea în România în săptămâna 18 – 24 martie 2024. Temperaturi minime:

Minimele de LUNI pleacă de la valori de -6, -8 grade pe crestele montane, –1, –3 grade în celelalte zone montane, prin nordul Moldovei, nordul Munteniei și al Olteniei, sudul Crișanei. în restul țării vor fi valori de 4 – 6, 7 grade cu posibil 8 – 9 grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

MARȚI se răcește semnificativ, astfel că pe crestele montane minimele coboară spre -8, -10 grade, chiar -12 grade prin Meridionali, în zonele montane, nordul Moldovei, mare parte din Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei vor fi valori negative, -1 spre -3, -5 grade. Prin Banat și sudul Moldovei avem minime ușor pozitive, 0 – 2 grade, pentru ca cele mai ridicate valori să le avem în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, 3 – 5 grade.

MIERCURI doar prin sudul Moldovei și zona de Curbură mai atingem valori minime de 2 – 3 grade, în timp ce restul țării va sta la valori de la -1 grade spre +1 grad. Prin zonele montane și Subcarpatice minimele coboară spre -3, -5 grade, cu -8, -10 grade pe creste.

JOI avem parte de temperaturi minime de la -3 spre +3 grade (cele mai ridicate valori prin Moldova), iar la munte din nou vor fi valori și de -4, -6 grade, cu -9, -11 grade pe creste.

Singura schimbare de VINERI este că temperaturile matinale cele mai ridicate se mută din Moldova în Banat și Crișana (3 – 5 grade) în timp ce în restul țării rămânem la valori modeste, -1 spre +1 grad, cu -4, -5 grade la munte, prin depresiunile transilvane iar pe creste avem din nou ger, cu –9, –11 grade.

Ziua de SÂMBĂTĂ aduce încălzire doar prin Banat, Crișana și vestul Maramureșului (5 – 7 grade), în timp ce în restul țării rămânem cu aceleași valori ca în ziua precedentă.

DUMINICĂ se încălzește în toată țara. Vom avea 6 – 8 grade, iar prin Banat și Crișana, dar și prin Dobrogea urcăm spre 9 – 11 grade.

Vremea în România în săptămâna 18 – 24 martie 2024. Temperaturi maxime:

LUNI cele mai ridicate maxime le avem prin Banat, sudul Crișanei, Muntenia, sudul Moldovei (10 – 12, 14 grade) iar prin sudul extrem al Olteniei se pot atinge chiar 16 grade. În restul țării avem parte de maxime modeste, 6 – 8 grade, cu 2 – 3 grade la munte (-2, -3 grade pe creste).

MARȚI deja avem o răcire evidentă, cu maxime de doar 6 – 8 grade în cea mai mare parte a țării. Prin nordul Moldovei, sudul Munteniei, Dobrogea vor fi maxime de doar 3 – 5 grade. La munte predomină valorile negative (-2 spre -4 grade). Prin sud-vestul extrem al Olteniei sunt posibile temperaturi de 12 – 13 grade.

MIERCURI se încălzește, la început mai timid prin Moldova, nordul Dobrogei, Transilvania. Aici se pot atinge doar 7 – 9 grade. În restul țării vor fi valori de la 10 spre 12, 13 grade. La munte vor fi maxime de 2 – 4 grade, iar pe creste pot fi valori negative spre -1, -3 grade.

Ziua de JOI împarte țara în două din punct de vedere al temperaturilor maxime. Astfel, Moldova, estul Munteniei, Dobrogea se limitează la valori de 6 – 8 grade, pentru ca restul țării să aibă parte de maxime spre 13 – 15, 16 grade. La munte vor fi posibile valori de la -1 grad spre 1, 2 grade.

VINERI cele mai ridicate maxime le avem prin Banat, Crișana și vestul Maramureșului (14 – 16 grade), iar în restul țării vor fi 10 spre 12, 13 grade.

Încheiem săptămâna cu un WEEKEND cald. Sâmbătă maximele urcă spre 15 – 17, 18 grade. DUMINICĂ se vor înregistra maxime de 17 – 19, 20 de grade, la nivelul întregii țări.

Vremea în România în săptămâna 18 – 24 martie 2024. Precipitații:

Pe timpul nopții de duminică spre LUNI avem parte de ploi slabe prin Moldova, Muntenia și Dobrogea. Prin zonele montane putem avea condiții și de lapoviță și ninsori. Spre dimineață, avem parte de ninsori pe arii extinse prin Orientali, nordul Maramureșului, ploi, lapoviță și ninsori prin depresiunile transilvane, ploi prin nordul Munteniei.

După amiaza zilei de luni aduce ploi prin Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

La munte vor continua ninsorile, iar seara avem condiții de lapoviță și prin centrul Moldovei. Vor fi cantități slabe de precipitații, 1 – 3 litri/ mp. Doar prin Orientali sunt posibile și cantități de 5 – 7 litri /mp.

Dimineața zilei de MARȚI aduce ploi, dar și condiții de lapoviță inclusiv prin Muntenia (chiar și în zona Bucureștiului). Spre prânz ploile se mută pe Dobrogea și Oltenia iar prin nordul Moldovei avem parte de ploi, lapoviță și ninsori. În nordul Orientalilor continuă să ningă, chiar moderat cantitativ. Doar prin estul Munteniei și nordul Dobrogei am putea acumula 5 – 7 l/mp.

Noaptea de MIERCURI aduce din nou condiții de lapoviță și ninsori prin județele Iași și Vaslui dar și prin Meridionali. Peste zi, prin Muntenia avem ploi, prin Transilvania vor fi condiții de ploi și lapoviță, la munte predomină ninsorile.

După amiaza și seara ploile preferă Moldova, iar pe areale restrânse se pot semnala din nou și precipitații sub formă de lapoviță. Prin zona județelor Iași și Vaslui se pot acumula 10 – 15 l/mp.

Noaptea de miercuri și JOI avem din nou ploi prin Moldova (condiții de lapoviță din nou iar după amiaza avem ploi prin Moldova iar prin Muntenia ploi și, din nou, condiții de lapoviță pe areale restrânse. Se pot acumula cantități de 2 – 4 l/mp iar prin nordul Moldovei chiar 5 – 7 l/mp.

VINERI vor fi ploi slabe pe arii restrânse din Moldova și Dobrogea, iar odată cu seara zilei de SÂMBĂTĂ un front de precipitații vor pătrunde prin nord-vestul țării, dar ploile se vor limita la granița județelor Maramureș și Bihor.

Avem, așadar, o nouă săptămână cu precipitații, dar care doar prin Orientali, limita estică a județelor Iași și Vaslui ar putea acumula 15 – 20 de l/mp. Prin Transilvania, Maramureș, restul Moldovei, Muntenia și Dobrogea nu vom avea mai mult de 3 – 5, izolat 7 l/mp. Oltenia, Banatul și Crișana vor fi lipsite de precipitații.

Vremea în România în săptămâna 18 – 24 martie 2024. Context sinoptic:

Pe un regim de presiune care alternează de la o zi la alta, luni și marți avem parte de o presiune scăzută, asociată unor nuclee depresionare care vor permite avansul spre țara noastră și a unor fronturi atmosferice, pentru ca de miercuri să intrăm pe o presiune ridicată, anticiclonică, cu dorsala anticiclonului est european, miercuri, poziționată deasupra țării noastre, pentru ca joi să intre în scenă anticiclonul Azoric.

Săptămâna o încheiem influențați și noi, alături de tot continentul european, de un vast ciclon islandez, al cărui talveg va coborî până spre sudul extrem.

Din punct de vedere al fronturilor atmosferice, ziua de luni vine cu un front rece poziționat în bazinul Mării Negre și un front de ocluziune pe NE țării. Ziua de miercuri nu este exclus să vină cu o linie de convergență pe toată zona de nord.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, prima parte a ei avem parte de o circulație NV, N, care va aduce spre țara noastră o masă de aer rece, (polar marin, PPm), care va duce temperaturile la valori și cu 3 –4, 5 grade sub ceea ce ar fi normal.

De joi, în schimb, odată cu trecerea la o circulație atlantică, avem parte de o încălzire care în weekend va fi foarte puternică, cu abateri termice și cu 10 – 12 grade peste normalul perioadei.

Citeste mai mult

Eveniment

Vameșii de la Stânca au dat de un bărbat cu o carte de identitate românească falsă ascunsă în ambalajul unui parfum

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui cetăţean al R. Moldova care avea asupra sa o carte de identitate cu însemnele autorităților române și care era falsă.

În data de 15 martie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, ca pasager într-un autocar cu destinația Paris, un cetățean al R. Moldova, în vârstă de 43 de ani.

Cu ocazia controlului de frontieră, în bagajul bărbatului, polițiștii de frontieră au observat în ambalajul unui parfum, o carte de identitate cu însemnele autorităților române, cu datele de identificare și fotografia bărbatului.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au constatat că documentul descoperit nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals total.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că știa că documentul este fals și  l-a procurat prin intermediul unui conațional, contra sumei de 350 de euro, urmând a folosi cartea de identitate pentru a obține un loc de muncă în Franța.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Droguri ascunse în recipiente pentru ouă cu surprize

Publicat

Trei tineri au fost prinşi cu droguri de un echipaj de jandarmi. Substanţele interzise erau ascunse în recipiente pentru ouă cu surprize.

Isprava aparține unor tineri din Călărași.

“Duminică seară, în jurul orei 23,30, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi, în timp ce patrulau pe străzile oraşului, au observat trei tineri, care, la vederea forţelor de ordine, au devenit foarte agitaţi. Jandarmii i-au legitimat, iar în urma controlului efectuat au descoperit asupra tinerilor, cu vârste cuprinse între 22 şi 26 de ani, mai multe bucăţi de fragmente vegetale, susceptibile a fi substanţe interzise. Acestea erau ascunse în recipiente pentru ouă cu surprize, pe care le plasaseră pe mâneca bluzei sau în pantaloni”, a transmis, luni, Jandarmeria Română.

 

Jandarmii au ridicat plicurile cu resturile vegetale în vederea confiscării, cauza fiind în anchetă la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending