În timp ce a pierdut peste 45.000 de locuitori în ultimii 10 ani, iar politicienii vă zâmbesc larg și ipocrit la premieri, slujbe religioase și sărbători școlare cu amabilitatea dată de viața liniștită cu salariile mari plătite de la buget, municipiul Botoșani pare că este în imposibilitatea de a ieși din stadiul de prăbușire în care se află de ani de zile.
Mai mult, dacă copiii vă pleacă din Botoșani sau din România, atunci să știți că decizia pare mai înțeleaptă decât vă imaginați, și ar trebui să îi ajutați să-și facă bagajele, pentru că Botoșaniul nu va fi altfel din punct de vedere economic nici pe viitor, fiind unul dintre cele mai puțin atractive municipii din toată România.
Banca Mondială a calculat performanța şi potențialul orașelor din România, iar Botoșaniul se află hăt departe în clasamentul din țara noastră, fiind pe locul 141 din 319, și fiind depășit de orașe mici de care ai senzația că nu a auzit nimeni la Botoșani, precum Purtici, Lehliu-Gară, Recaș sau Băicoi de prin Ploiești.
Mai exact, în afară de câteva companii care au cifre de afaceri și profituri mari, și care parcă s-au înțeles între ele să nu plătească niciodată angajaților din zona privată mai mult de salariul minim, pentru botoșănenii care vor să muncească pentru o viață decentă se pare că nu există alternative și nici oportunități la Botoșani.
Nu este o surpriză pentru nimeni că „Ierarhia oraşelor”, în termenii indicelui de atractivitate, arată că cele mai atractive oraşe continuă să fie Bucureştiul, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești, potrivit raportului Băncii Mondiale, însă faptul că orașele din județul Botoșani se afle atât de jos în acest clasament trebuie să fi un duș foarte rece pentru toți politicienii și administrația județului. Dacă le pasă.
În analiză au fost luate în calcul foarte multe date, însă doi indici au fost dezvoltați de Banca Mondială pentru a evalua performanța orașelor din România: indicele competitiv (concentrat pe performanța actuală) şi indicele de atractivitate (concentrat pe performanța potențială) a orașelor, și nu doar municipiul Botoșani, ci și toate celelalte orașe din județul Botoșani pare că sunt cel mai puțin atractive din România, atât pentru salariați cât și pentru angajatori.
Chiar dacă în barometrul realizat pentru performanța şi potențialul orașelor din România se folosesc cifre din 2018, analiza Băncii Mondiale arată că din 121.015 de locuitori, cât erau la acea dată în municipiul Botoșani, față de puțin peste 80.000 cât sunt astăzi, doar 23,835 aveau un loc de muncă, adică aproape unul din cinci, și care erau angajați atât la buget cât și în 3283 de firme private.
Concluziile după analiza Băncii Mondiale sunt că municipiul Botoșani aproape nu există pe harta celor mai atractive orașe din România, fiind pe locul 141 din 319.
Nici celelalte orașe din județ nu stau mai bine în harta atractivității, un material pe care îl studiază oamenii de afaceri în momentul în care decid extinderea companiilor sau relocarea acestora în alte zone.
Cu o populație de 30,863 de locuitori, din care 3,271 angajați, și cu un număr de 621 de firme active, municipiul Dorohoi se află pe locul 245 din cele 319 ale harții atractivității făcut de Banca Mondială.
Nici Darabaniul nu stă mai bine. Cu o populație de 12,909, din care doar 644 erau angajați, și un număr de 124 de firme private, cel mai nordic oraș din România este pe locul 299 din cele 319 din topul atractivității municipiilor și orașelor din România.
Mai jos în acest top stă și orașul Săveni cu o populație de 7,901, din care la nivelul 2018 avea angajați doar 456 de locuitori. Se află pe locul 307 din cele 319 prinse în harta atractivității.
La o populație de 11,781, din care doar 435 de oameni sunt angajați, și orașul Flămânzi se află pe locul 313 din cele 319 municipii și orașe din România.
Pe ultimele locuri în acest top stau alte două orașe din județul Botoșani. Este vorba de oraşul Bucecea, care este pe locul 315 din 319 și de orașul Ștefănești, care este pe locul 317 din cele 319 orașe din România.
Doar Murgeni de la Vaslui și Dolhasca de la Suceava mai sunt în spatele orașelor din județul Botoșani în harta celor mai atractive orașe din România.
Întregul raport al Băncii Mondiale, defalcat pe industrii, poate fi studiat aici:
document-2022-09-15-25791483-0-performanta-oraselor
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News