Connect with us
Publicitate

Actualitate

Municipiul Botoșani, orașul care aproape nu există. Celelalte orașe din județ, pe ultimul loc al atractivității din România

Publicat

Publicitate

În timp ce a pierdut peste 45.000 de locuitori în ultimii 10 ani, iar politicienii vă zâmbesc larg și ipocrit la premieri, slujbe religioase și sărbători școlare cu amabilitatea dată de viața liniștită cu salariile mari plătite de la buget, municipiul Botoșani pare că este în imposibilitatea de a ieși din stadiul de prăbușire în care se află de ani de zile.

Mai mult, dacă copiii vă pleacă din Botoșani sau din România, atunci să știți că decizia pare mai înțeleaptă decât vă imaginați, și ar trebui să îi ajutați să-și facă bagajele, pentru că Botoșaniul nu va fi altfel din punct de vedere economic nici pe viitor, fiind unul dintre cele mai puțin atractive municipii din toată România.

Banca Mondială a calculat performanța şi potențialul orașelor din România, iar Botoșaniul se află hăt departe în clasamentul din țara noastră, fiind pe locul 141 din 319, și fiind depășit de orașe mici de care ai senzația că nu a auzit nimeni la Botoșani, precum Purtici, Lehliu-Gară, Recaș sau Băicoi de prin Ploiești.

Publicitate

Mai exact, în afară de câteva companii care au cifre de afaceri și profituri mari, și care parcă s-au înțeles între ele să nu plătească niciodată angajaților din zona privată mai mult de salariul minim, pentru botoșănenii care vor să muncească pentru o viață decentă se pare că nu există alternative și nici oportunități la Botoșani.

Nu este o surpriză pentru nimeni că „Ierarhia oraşelor”, în termenii indicelui de atractivitate, arată că cele mai atractive oraşe continuă să fie Bucureştiul, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești, potrivit raportului Băncii Mondiale, însă faptul că orașele din județul Botoșani se afle atât de jos în acest clasament trebuie să fi un duș foarte rece pentru toți politicienii și administrația județului. Dacă le pasă.

În analiză au fost luate în calcul foarte multe date, însă doi indici au fost dezvoltați de Banca Mondială pentru a evalua performanța orașelor din România: indicele competitiv (concentrat pe performanța actuală) şi indicele de atractivitate (concentrat pe performanța potențială) a orașelor, și nu doar municipiul Botoșani, ci și toate celelalte orașe din județul Botoșani pare că sunt cel mai puțin atractive din România, atât pentru salariați cât și pentru angajatori.

Publicitate

Chiar dacă în barometrul realizat pentru performanța şi potențialul orașelor din România se folosesc cifre din 2018, analiza Băncii Mondiale arată că din 121.015 de locuitori, cât erau la acea dată în municipiul Botoșani, față de puțin peste 80.000 cât sunt astăzi, doar 23,835 aveau un loc de muncă, adică aproape unul din cinci, și care erau angajați atât la buget cât și în 3283 de firme private.

Concluziile după analiza Băncii Mondiale sunt că municipiul Botoșani aproape nu există pe harta celor mai atractive orașe din România, fiind pe locul 141 din 319.

Nici celelalte orașe din județ nu stau mai bine în harta atractivității, un material pe care îl studiază oamenii de afaceri în momentul în care decid extinderea companiilor sau relocarea acestora în alte zone.

Publicitate

Cu o populație de 30,863 de locuitori, din care 3,271 angajați, și cu un număr de 621 de firme active, municipiul Dorohoi se află pe locul 245 din cele 319 ale harții atractivității făcut de Banca Mondială.

Nici Darabaniul nu stă mai bine. Cu o populație de 12,909, din care doar 644 erau angajați, și un număr de 124 de firme private, cel mai nordic oraș din România este pe locul 299 din cele 319 din topul atractivității municipiilor și orașelor din România.

Mai jos în acest top stă și orașul Săveni cu o populație de 7,901, din care la nivelul 2018 avea angajați doar 456 de locuitori. Se află pe locul 307 din cele 319 prinse în harta atractivității.

Publicitate

La o populație de 11,781, din care doar 435 de oameni sunt angajați, și orașul Flămânzi se află pe locul 313 din cele 319 municipii și orașe din România.

Pe ultimele locuri în acest top stau alte două orașe din județul Botoșani. Este vorba de oraşul Bucecea, care este pe locul 315 din 319 și de orașul Ștefănești, care este pe locul 317 din cele 319 orașe din România.

Doar Murgeni de la Vaslui și Dolhasca de la Suceava mai sunt în spatele orașelor din județul Botoșani în harta celor mai atractive orașe din România.

Întregul raport al Băncii Mondiale, defalcat pe industrii, poate fi studiat aici:

document-2022-09-15-25791483-0-performanta-oraselor

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending