Connect with us

Actualitate

Moșii de toamnă. Când se face anul acesta pomenirea morților

Publicat

Publicitate

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților a fost sărbătorită în zile diferite ale anului, atât în anul 2021, când aceasta s-a celebrat la data de 30 octombrie, dar și în anul 2020, când sărbătoarea s-a sărbătorit la data de 31 octombrie. Anul acesta, Moșii de toamnă nu se va celebra în ultima sâmbătă a lunii octombrie, așa cum eram obișnuiți, ci în prima sâmbătă de la începutul lunii noiembrie, adică la data de 5 noiembrie.

 

Biserica Ortodoxă are grijă de pomenire celor trecuţi în veşnicie. În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca „Moşii de toamnă”. Încă din vremea Sfinţilor Apostoli, după cum mărturiseşte Sfântul Ioan Gură de Aur, se ţineau zile de pomenire a strămoşilor adormiţi în speranţa fericirii veşnice. Astfel de zile pot fi identificate în jurul secolului al VI-lea, când s-a făcut fixarea definitivă a pericopelor biblice citite în cursul anului bisericesc.

În privinţa aceasta găsim rugăciuni alcătuite pentru sufletele celor morţi şi în Evhologhiul lui Serapion de Thmuis (Egipt) din secolul al IV-lea, în care se spune: „Te rugăm Dumnezeule şi pentru cei adormiţi, a căror pomenire s-a făcut, sfinţeşte aceste suflete, căci tu pe toate le cunoşti; sfinţeşte-i pe cei adormiţi în Domnul şi numără-i cu puterile Tale cele sfinte (îngerii) şi dă-le lor şi sălăşluire întru împărăţia Ta”. Despre obiceiul de a face rugăciuni de mijlocire pentru cei morţi găsim menţionări la Sfinţii Părinţi şi Scriitori bisericeşti din secolul al II-lea, la Sfântul Ignatie al Antiohiei, Tertulian, Sfântul Ciprian al Cartaginei, apoi începând cu secolul al IV-lea mărturiile devin numeroase, dintre cei mai importanţi Sfinţi Părinţi putem menţiona pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Ierarhul antiohian definindu-l pe om drept „împrumut cu dobândă vremelnică a vieţii: datorie fără amânare a morţii” îi arată efemeritatea, căci el este „astăzi în bogăţie, mâine în mormânt. Astăzi îmbrăcat cu profir, iar mâine dus la mormânt. Astăzi în multe avuţii, iar mâine în coşciug. Astăzi cu cei ce-l linguşesc, iar mâine cu viermii.

Astăzi este, iar mâine nu mai este”, şi îndeamnă la purtare de grijă pentru folosul celor care au răposat: „Să le dăm lor ajutorul ce li se cuvine, adică milostenii şi prinoase, căci aceasta le aduce uşurare, mare câştig şi folos. Într-adevăr, nu s-au legiuit acestea în zadar şi la întâmplare şi nici n-au fost predate Bisericii lui Dumnezeu fără rost de preaînţelepţii ucenici ai Domnului, ca preotul să facă pomenire la înfricoşătoarele Taine de cei în credinţă adormiţi”. Biserica a hotărât să se facă pomenirea celor plecaţi din lumea aceasta, mijlocind pentru odihna şi pentru iertarea păcatelor lor. Pomenirea celor care nu mai sunt printre noi este o dovadă de iubire nemărginită, care trece prăpastia morţii. În această zi, a „Moșilor de toamnă”,  se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privinţa aceasta.

„Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”. După dumnezeiasca Liturghie se săvârşeşte Slujba Parastasului cu unele rugăciuni speciale. Slujbele de pomenire a celor adormiţi poartă numele de „parastas”, cuvânt de provenienţă greacă, care înseamnă „înfăţişare înaintea cuiva”, „mijlocire”, deci, prin acest serviciu religios se mijloceşte înaintea lui Dumnezeu pentru cei morţi. Cu acest prilej se aduc la biserică prinoase (colivă, vin, colaci) care, după ce sunt binecuvântate, se împart pentru sufletele adormiţilor noştri. Coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Publicitate

Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere. Pentru cinstirea înaintaşilor trecuţi la Domnul, „se face colivă din seminţe de grâu şi din alte roade de multe feluri ce sunt aduse ca prinos lui Dumnezeu”, care „arată că şi omul este o sămânţă, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul iarăşi va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viaţa ce va să fie şi aducându-se viu şi desăvârşit lui Hristos. Căci precum această sămânţă se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare şi aduce mult rod, tot astfel şi omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăşi va învia. Acelaşi lucru îl spune şi Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin pilda semănăturilor”, spune Sfântul Simeon al Tesalonicului.

Pe lângă colivă, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiţi, dar şi alte prinoase, lucruri folositoare pentru semenii noştri.  De asemenea, în unele locuri, la sate există tradiţia ca în această zi, în casele gospodarilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemaţi rudele, vecinii, dar şi oameni nevoiaşi. Cultul morţilor este fundamentat pe învierea lui Hristos care s-a făcut, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, „începătură (a învierii) celor adormiţi. Că de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om şi învierea morţilor (I Cor. 15) şi tot el ne îndeamnă „despre cei ce au adormit, nu voim să fiţi în neştiinţă, ca să nu vă întristaţi, ca ceilalţi, care nu au nădejde, pentru că de credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiţi întru Iisus, îi va aduce împreună cu El.” (I Tes. cap. IV).

Astfel, prin pomenirea înaintaşilor în această zi, Biserica îşi exprimă speranţa răspunsului bun pe care îl vor primi la Judecata de Apoi toţi oamenii înviaţi întru nădejdea Împărăţiei cerurilor.

 

„Decizia pomenirii moșilor de toamnă în ultima sâmbătă a lunii octombrie este menționată în paginile Anuarului Liturgic și Tipiconal pe anul 2020, apărut la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, deci este luată în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii noastre. Evident, nu poate fi vorba despre o erezie, deoarece nu este o abatere de la Învățătura de credință. Biserica nu a combătut, prin aceasta, învățătura despre pomenirea morților, ci a hotărât o dată generală, uniformă, de pomenire a celor adormiți, având în vedere că în cărțile de slujbă nu era stabilită o dată exactă. În anii din urmă, în anumite zone ale țării noastre, pomenirea se făcea în această ultimă sâmbătă a lunii octombrie, iar faptul că Sfântul Sinod a hotărât stabilirea unei zile pentru aceasta, care să fie și înscrisă în calendar, este un motiv de laudă, nu de blamare. Știm, apoi, că Ortodoxia se distinge prin unitate și uniformitate liturgică, iar dacă spunem că acestea sunt notele specifice ale credinței noastre, trebuie să căutăm ca măcar în sânul unei Biserici locale să existe uniformitate, reflectată în tot cuprinsul ei prin transmiterea Anuarului Liturgic și Tipiconal, astfel încât toate slujbele să se desfășoare după aceeași rânduială”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un nou cod galben de vânt puternic și ploi abundente a fost anunțat la Botoșani. Este valabil până luni dimineață

Publicat

Publicitate

Vremea instabilă se prelungește în județul Botoșani. Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod galben, valabilă până luni, 27 mai, ora 10:00, care vizează cantități importante de precipitații și o răcire accentuată a vremii.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat se vor acumula cantități de apă între 30 și 50 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone pot apărea ploi însemnate, care pot pune probleme în gospodării sau pe drumurile din județ. În plus, vântul va avea intensificări temporare, cu rafale ce pot atinge 40–50 km/h, amplificând senzația de frig.

Temperaturile se vor menține mai scăzute decât normalul perioadei, cu valori maxime cuprinse între 13 și 21 de grade Celsius. Astfel, botoșănenii trebuie să se aștepte la un weekend răcoros și umed, cu vreme capricioasă, mai ales în cursul serii și al nopții.

Autoritățile recomandă populației să fie prudentă în deplasări, să evite traversarea zonelor inundabile și să urmărească informările meteorologice oficiale. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, mai ales pe drumurile din zonele joase sau împădurite, acolo unde ploaia și vântul pot reduce vizibilitatea sau pot provoca doborârea unor arbori.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Educație

„Gala 500” Toastmasters Botoșani: O seară de sărbătoare, inspirație și public speaking la Teatrul „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Este sărbătoare în clubul Toastmasters din Botoșani, care marchează un moment simbolic în activitatea sa: întâlnirea cu numărul 500. Evenimentul va fi celebrat marți, 3 iunie, începând cu ora 18:00, în sala Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un cadru festiv, deschis tuturor botoșănenilor interesați de arta vorbitului în public, dezvoltare personală sau pur și simplu de o seară de inspirație și voie bună.

Sub numele de „Gala 500”, seara promite momente memorabile: discursuri susținute de actuali și foști membri ai clubului, povești reale despre cum teama de scenă poate fi transformată în încredere și performanță, dar și intervenții pline de umor și surprize pregătite special pentru această ediție aniversară.

Publicul va avea ocazia să vadă, în direct, rezultatele metodei Toastmasters — o comunitate care, de peste un deceniu, oferă un cadru sigur și prietenos pentru exersarea vorbitului în public, gestionarea emoțiilor și cultivarea leadershipului. Clubul funcționează prin voluntariat și se reunește săptămânal, joia, la Cambridge Star, fiind o adevărată rampă de lansare pentru zeci de botoșăneni care și-au depășit limitele.

„Gala 500” va aduce pe scenă prieteni, membri vechi și noi, profesori, elevi și oameni care au fost influențați de acest club în moduri esențiale. Seara se va încheia cu un moment festiv, în care participanții vor putea să socializeze, să depene amintiri și să ridice un pahar de șampanie în cinstea unei comunități ce a crescut frumos și constant.

„Vă așteptăm cu drag marți, 3 iunie, la ora 18:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” pentru o experiență de public speaking de poveste”, este invitația lansată de George Bogdan Pamparău, actualul președinte al Toastmasters Botoșani.

Evenimentul este gratuit și deschis tuturor. Fie că ai participat în trecut, fie că abia acum afli de acest club, Toastmasters te așteaptă cu porțile deschise pentru o seară dedicată curajului de a spune lucrurilor pe nume, cu voce tare și inimă deschisă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii anunță o săptămână mohorâtă: Vreme deosebit de rece și ploioasă și săptămâna viitoare la Botoșani

Publicat

Publicitate

Locuitorii județului Botoșani trebuie să se pregătească pentru o săptămână mohorâtă, cu ploi persistente și temperaturi mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului. Potrivit prognozei emise de meteorologi, instabilitatea atmosferică se va menține până la finalul lunii mai, cu valori termice sub media multianuală și precipitații aproape în fiecare zi.

Aversele și cerul înnorat vor domina întreaga săptămână viitoare, iar temperaturile maxime nu vor depăși, în primele zile, 13–14 grade Celsius. Luni, 26 mai, sunt așteptate ploi pe tot parcursul zilei, cu cantități importante de apă, în timp ce marți și miercuri vor fi înregistrate ploi de scurtă durată și vânt moderat. Pe măsură ce ne apropiem de weekend, vremea va deveni ușor mai blândă, însă șansele de precipitații rămân ridicate, iar valorile termice vor urca abia spre finalul săptămânii la 20–22 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani, valabil până luni, 26 mai, la ora 12:00. Sunt prognozate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat, grindină.

Specialiștii avertizează că vremea capricioasă ar putea afecta traficul rutier, activitățile agricole și desfășurarea în siguranță a evenimentelor în aer liber. Autoritățile recomandă prudență în deplasări, verificarea sistemelor de scurgere a apei pluviale și consolidarea eventualelor elemente exterioare expuse vântului.

În paralel, botoșănenii sunt sfătuiți să urmărească informările oficiale emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Administrația Națională de Meteorologie, întrucât pot apărea actualizări ale avertizărilor în funcție de evoluția fronturilor atmosferice.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

De luni încep înscrierile la grădiniță, creșă și servicii de educație timpurie. Ce trebuie să știe părinții

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 27 mai, părinții din județul Botoșani își pot înscrie copiii pentru anul școlar 2025–2026 în grădinițele, creșele și serviciile de educație timpurie complementare din sistemul public de învățământ.

Pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani în grupele de nivel antepreșcolar (creșă) și cei între 3 și 6 ani în grupele preșcolare (grădiniță), în limita locurilor disponibile după etapa de reînscrieri.

Conform Ministerului Educației, înscrierile nu se fac pe principiul „primul venit, primul servit”, astfel că ordinea depunerii cererii nu influențează admiterea. Se vor aplica criteriile generale și specifice prevăzute în metodologia națională.

Părinții botoșăneni pot menționa trei opțiuni de instituții de învățământ în cererea-tip de înscriere, pe care o vor depune la unitatea de învățământ preferată ca primă opțiune.

Este important de reținut că grupa mijlocie și grupa mare fac parte din învățământul obligatoriu, iar copiii cu vârste de 4 și 5 ani vor avea prioritate la repartizare.

Ministerul Educației a mai adăugat că pentru a veni în sprijinul părinților, Inspectoratele Școlare Județene vor pune la dispoziție o linie telverde, prin care se pot obține gratuit informații legate de procesul de înscriere. Numărul de telefon, data de la care linia devine funcțională și programul acesteia vor fi anunțate în curând pe site-ul oficial și prin intermediul unităților de învățământ.

Publicitate

Ministerul Educației și autoritățile locale încurajează părinții să se informeze din surse oficiale și să coopereze cu unitățile de învățământ pentru o înscriere eficientă și echitabilă a copiilor în noul an școlar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending